Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί από σήμερα την τριτη έκδοση της ιστοσελίδας που διαθέτει για τα ανοιχτα δεδομένα (Open Data) η οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα σε δοκιμαστική λειτουργία από τα Χριστούγεννα.

Η ιστοσελίδα παρέχει πάνω από 5855 σύνολα δεδομένων, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρέχεται μάλιστα υπηρεσία SPARQL μέσω της οποίας μπορεί κανείς να συνδυάσει δεδομένα και να λάβει τα αντίστοιχα αποτελέσματα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν εφαρμογές που κάνουν χρήση της υπηρεσίας.

 

Σημειώνεται ότι ο όρος των ανοιχτών δεδομένων αναφέρεται σε γενικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς άδεια από τον καθένα, με την ελευθερία της αναδημοσίευσής τους. Τέτοια μπορεί να είναι γεωγραφικά δεδομένα, στατιστικά, δεδομένα από μετεωρολογικές υπηρεσίες, βιβλία δημόσιων βιβλιοθηκών κλπ.

 

Η Επιτροπή αναφέρει ότι σύντομα θα ενσωματωθούν και νέα δεδομένα τα οποία αναμένεται να αποκτήσουν τα απαραίτητα δικαιώματα αλλά και να μεταφραστούν σε “γλώσσα” αναγνωρίσιμη από τους υπολογιστές. Μέσα στο 2013 πρόκειται μάλιστα να συνδυαστούν ανοιχτά δεδομένα από 70 διαφορετικές ιστοσελίδες που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

 

Link.png Site: http://thenextweb.com/eu/2013/02/22/eu-commission-launches-open-data-portal-with-5855-datasets-hopes-it-will-become-a-catalyst-for-change[/url]']thenextweb.com