Από ότι φαίνεται, δεν απέχουμε πια πολύ από τις μεταγγίσεις τεχνητού αίματος σε ανθρώπους αφού οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2017.

Η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Μ.Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ανεπτυγμένο εργαστηριακά αίμα, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αρχικά σε μικρές ποσότητες (από 5ml έως 10ml). Με τις ανάγκες για αίμα να αυξάνονται (οι μεταγγίσεις αίματος είναι απαραίτητες σε καθημερινό επίπεδο) και παράλληλα τον αριθμό των δοτών αίματος να μειώνεται, το τεχνητό αίμα φαίνεται πως είναι μία πολύ καλή λύση. Επιπλέον η υπηρεσία θέλει να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να διατηρήσει τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα κρατώντας παράλληλα τις τιμές του αίματος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

 

Το τεχνητό αίμα δημιουργείται στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από εθελοντές δότες και το εξαιρετικό είναι ότι ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν όρια στις ποσότητες τεχνητού αίματος που μπορούν να παραχθούν για να βοηθήσουν συνανθρώπους μας σε ιατρικά περιστατικά. Επίσης το τεχνητό αίμα είναι ασφαλέστερο από το αίμα που προέρχεται από δότες, επειδή είναι εγγυημένο ότι δεν μεταφέρει ιούς ή άλλες ασθένειες.

 

Ειδικοί από την Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Μ.Βρετανίας θα συνεργαστούν με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια των Bristol, Oxford και Cambridge για να αναπτύξουν εργαστηριακά ερυθρά κύτταρα χρησιμοποιώντας ενήλικα βλαστοκύτταρα καθώς και αίμα που προέρχεται από ομφάλιους λώρους.
Το εργαστηριακά ανεπτυγμένο αίμα στην συνέχεια, θα δοκιμαστεί σε 20 εθελοντές (που πιθανότατα πάσχουν από μεσογειακή αναιμία) και σε πολύ μικρές ποσότητες - αρχικά των 5ml με 10ml- και τα αποτελέσματα, θα συγκριθούν με αυτά των μεταγγίσεων με κανονικό αίμα από εθελοντικές αιμοδοσίες.

 

Link.png Site: Engadget