Αν και είναι μάλλον νωρίς για να μιλήσουμε για ασφαλείς, υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας στερεάς κατάστασης επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, μία ομάδα επιστημόνων στο Joint Center for Energy Storage Research (από το U.S. Department of Energy Office of Science) έκανε μία νέα ανακάλυψη.

Πρόκειται για έναν γρήγορο αγωγό στερεάς κατάστασης ιόντων μαγνησίου που με τη βοήθεια του ενδεχομένως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μελλοντικά μη-εύφλεκτες μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας.
Στις σημερινές μπαταρίες στο εμπόριο, ένας ηλεκτρολύτης σε υγρή μορφή μεταφέρει το φορτίο μεταξύ ανόδου και καθόδου. Και αυτό είναι το κομμάτι που ενδεχομένως τις κάνει… εύφλεκτες και εκρηκτικές σύμφωνα με το Berkeley Lab.
Η ομάδα εργαζόταν πάνω σε μία μπαταρία από μαγνήσιο που μπορούσε να συγκρατήσει περισσότερο φορτίο από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου ωστόσο έλειπε από την… εξίσωση ένας λειτουργικός ηλεκτρολύτης υγρής μορφής.

 

“Το μαγνήσιο είναι τόσο νέα τεχνολογία που δεν έχουν ακόμα βρεθεί λειτουργικοί ηλεκτρολύτες σε υγρή μορφή” δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής επιστημονικής ομάδας Gerbrand Ceder. “Τότε σκεφτήκαμε, γιατί να μην κάνουμε το άλμα και να δημιουργήσουμε έναν ηλεκτρολύτη στερεάς κατάστασης;” συμπλήρωσε.

 

Οι ερευνητές μετά από πολλές προσπάθειες, κατέληξε στην εφαρμογή ενός υλικού με την ονομασία “magnesium scandium selenide spinel”, που επιδεικνύει κινητικότητα ιόντων συγκρίσιμη με εκείνη των ηλεκτρολυτών που βρίσκονται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η ομάδα συνεργάστηκε με το MIT και την Argonne για τις ανάγκες της σε υπολογιστικούς πόρους αλλά και για να επιβεβαιώσει πειραματικά την ανακάλυψη της.

 

Link.png Site: Engadget