Το Jeopardy! είναι ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων που προβάλλεται στην αμερικάνικη τηλεόραση. Είναι σχετικά απλό, ο host λέει μία φράση και ο διαγωνιζόμενος πρέπει να απαντήσει με την ερώτηση που αντιστοιχεί στην φράση. Το νέο όμως δεν είναι το τηλεπαιχνίδι αυτό καθεαυτό, αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας υπολογιστής, ο Watson της IBM νίκησε δύο από τους προηγούμενους πρωταθλητές. Συγκεκριμένα, ο Watson κέρδισε $35,734, ενώ οι Brad Rutter και Ken Jennings είχαν $10,400 και $4,800 αντίστοιχα.

 

Ο Watson είναι ένας supercomputer κατασκευής της IBM αποτελείται από 90 servers με συνολικά 2.880 cores (Power7), 16 TBytes μνήμης και 200 εκατομμύρια αποθηκευμένες σελίδες σε 4TB χώρου. Τρέχει AIX και πήρε στους ερευνητές της IBM 4 χρόνια για να καταλήξουν στην μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που τον οδηγεί. Ο Watson δεν ήταν αλάθητος φυσικά, αλλά ήταν αρκετός για να νικήσει ανθρώπους σε αυτό το παιχνίδι. Η καριέρα του θα συνεχιστεί σαν ένα αρκετά εξελιγμένο έμπειρο σύστημα για ιατρικούς σκοπούς και όχι μόνον.

 

Να σημειωθεί πως ο τελευταίος υπερυπολογιστής που ανταγωνίστηκε τον άνθρωπο και νίκησε, ήταν ο Deep Blue της IBM, που νίκησε τον Garry Kasparov στο σκάκι. Η κληρονομιά του Deep Blue ζει μέχρι και σήμερα σε όλα τα supercomputers της IBM, και ειδικότερα στα BlueGene που χρησιμοποιούνται για simulations στη βιολογία, nuclear reaction simulations και άλλες απαιτητικές προσομοιώσεις.

 

 

Link.png Site: Network World

Link.png Site: ABC News

Link.png Site: PCWorld

Link.png Site: Wikipedia