Ρομποτικοί μεταφορείς θα κάνουν την εμφάνισή τους από τον Φεβρουάριο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nagoya, στο πλαίσιο δοκιμαστικής χρήσης τους ώστε να μειωθούν οι αποστάσεις που χρειάζεται να καλύπτουν σε καθημερινή βάση οι γιατροί και οι νοσοκόμοι.

Τα τέσσερα ρομπότ έχουν ύψος 1,25 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν βάρος έως και 30 κιλών, με ταχύτητα 3,6 χλμ./ώρα. Η “βάρδιά” τους θα ξεκινά στις 5 το απόγευμα και θα ολοκληρώνεται στις 8 το πρωί, αναλαμβάνοντας να μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και δείγματα εξετάσεων από και προς τα μικροβιολογικά εργαστήρια του νοσοκομείου. Μάλιστα, για να έχουν πρόσβαση σε όλους τους ορόφους, θα χρησιμοποιούν  τα ασανσέρ του κτιρίου.

Η δοκιμή θα διαρκέσει έναν χρόνο, ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα διαθέτουν tablet, από τα οποία θα μπορούν να καλέσουν ένα ρομπότ και να του αναθέσουν οπoιοδήποτε δρομολόγιο εντός νοσοκομείου. Έτσι, το προσωπικό θα μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στο έργο που πρέπει να επιτελέσει, γλιτώνοντας παράλληλα από ένα μεγάλο μέρος από τις διαδρομές που κάνει έως σήμερα.

Τα μηχανήματα αναπτύχθηκαν από το πανεπιστήμιο της Nagoya με την Toyota Industries, διαθέτουν “όραση” 360 μοιρών και είναι ηλεκτροκίνητα. Έτσι, μόλις αποφορτισθεί κάτω από ένα ποσοστό η μπαταρία τους, θα κατευθύνονται αυτόματα σε μία από τις βάσεις φόρτισης, για να την αναπληρώσουν.

Ζdnet

  • Like 1