ο καθηγητής ενέργειας και χημείας του ΜΙΤ Ντάνιελ Νοσέρα και η ομάδα του κατάφεραν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, να δημιουργήσουν το πρώτο τεχνητό φύλλο, δηλαδή ένα λεπτό και μικρό φωτοβολταϊκό στοιχείο (σε μέγεθος τραπουλόχαρτου) το οποίο μπορεί να μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης· μ’ άλλα λόγια, να παράγει ενέργεια από τον ήλιο και το νερό.

 

Το στοιχείο του ΜΙΤ είναι κατασκευασμένο από πυρίτιο και διάφορους καταλύτες που επιταχύνουν την παραγωγή ενέργειας, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ομάδας, ένα τέτοιο φύλλο τοποθετημένο σε 3,7 λίτρα νερό και αφημένο στη λιακάδα, μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός σπιτιού σε ρεύμα για ένα 24ωρο.

 

Η έρευνα γύρω από τα τεχνητά φύλλα δεν είναι κάτι καινούριο, όμως είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ερευνητές φτάνουν τόσο κοντά στην πρακτική ολοκλήρωση της ιδέας.

 

Από τη χλωροφύλλη στο πυρίτιο

 

Στους χλωροπλάστες των φυτών (τα οργανίδια όπου συγκεντρώνεται η χλωροφύλλη) η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται για την παραγωγή σακχάρων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ένα ενδιάμεσο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι η διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

 

Αυτό ακριβώς είναι το στάδιο που μιμείται το τεχνητό φύλλο του MIT: Η συσκευή επιπλέει σε ένα δοχείο με νερό και το διασπά σε υδρογόνο και οξυγόνο. Τα αέρια αυτά διοχετεύονται στη συνέχεια σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου αντιδρούν ελεγχόμενα και μετατρέπονται εκ νέου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια.

 

Ο Δρ Νοσέρα επισημαίνει ότι η εφεύρεση της ομάδας του δεν είναι το πρώτο τεχνητό φύλλο. Μια αντίστοιχη συσκευή είχε παρουσιαστεί πριν από μια δεκαετία στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας. Δεν μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς ήταν κατασκευασμένη από σπάνια και ακριβά υλικά και είχε διάρκεια ζωής μόλις μια μέρα.

 

Το νέο τεχνητό φύλλο είναι αντίθετα σταθερό και φτηνό. Το κλειδί για την ανάπτυξή του ήταν η ανακάλυψη φθηνών καταλυτών με νικέλιο και κοβάλτιο, οι οποίοι διασπούν εύκολα τα μόρια νερού χωρίς να αλλοιώνονται ή να χάνουν τη δραστικότητά τους.

 

Τοποθετημένοι με ακρίβεια πάνω σε μια βάση από πυρίτιο, ανάμεσα σε μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι καταλύτες αυτοί είναι ήδη «δέκα φορές πιο αποδοτικοί από τη φωτοσύνθεση» υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

 

«Η φύση λειτουργεί με φωτοσύνθεση» σχολιάζει ο Δρ Νοσέρα. «Πιστεύω ότι ο κόσμος του μέλλοντος θα λειτουργεί με φωτοσύνθεση σε τεχνητά φύλλα» προβλέπει.

 

Ο καθηγητής του MIT μπορεί κάλλιστα να έχει δίκιο. Πρόσφατα, εξάλλου, υπέγραψε συμφωνία με τον ινδικό όμιλο Tata, με στόχο τη δημιουργία ενός εμπορικού συστήματος με τεχνητά φύλλα σε διάστημα ενάμισι χρόνου

 

Source.png Πηγή: tovima.gr

 

Source.png Πηγή: deasy.gr