Οι Αμερικανοί καταναλώνουν δεκάδες χιλιάδες μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο, και αυτά μόνο από το φαγητό που τρώνε ενώ γνωρίζουμε ότι μικροσωματίδια πλαστικού βρίσκονται τόσο στον αέρα που αναπνέουμε όσο και στο νερό που πίνουμε.

Χάρη σε μία μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology έχουμε μία καλύτερη ιδέα για το πόσο πλαστικό καταναλώνουν κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί.

Στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση, η κατανάλωση μικροσωματιδίων πλαστικού κυμαίνεται μεταξύ 39 χιλιάδων και 52 χιλιάδων μόνο από το φαγητό. Μόλις προστεθούν και τα μικροσωματίδια που αναπνέουν οι Αμερικανοί, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στα 74 χιλιάδες με 121 χιλιάδες.  Οι Αμερικανοί επίσης που καταναλώνουν νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια καταναλώνουν επιπλέον 90 χιλιάδες μικροσωματίδια νερού σε ετήσια βάση, κάτι που ενδεχομένως αποτελεί ένα ακόμη λόγο για να μην αγοράζουμε τρόφιμα ή νερό που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Victoria στον Καναδά μάλιστα που πραγματοποίησαν την έρευνα, κάνουν λόγο για «συντηρητικές εκτιμήσεις» καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στον αριθμό των μικροσωματιδίων πλαστικού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί σε ετήσια βάση. Στην έρευνα τους συμπεριλήφθηκαν τροφές όπως τα θαλασσινά, η ζάχαρη, το άλας ή το μέλι, καθώς και το αλκοόλ, το εμφιαλωμένο νερό και ο αέρας που αναπνέουμε. Στην έρευνα δεν συμπεριελήφθησαν τα μικροσωματίδια πλαστικού που ενδέχεται να υπάρχουν στα πουλερικά, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια η σε σπόρους και στα λαχανικά. Επίσης δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο πλαστικό ενδέχεται να καταναλώνεται που προέρχεται από τις συσκευασίες τροφίμων.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μικροσωματίδια πλαστικού είναι «πανταχού παρόντα σε όλα τα οικοσυστήματα». Γνωρίζουμε ότι χιλιάδες τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς, ωστόσο τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλαστικό αρχίζει να βρίσκεται και στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στους ανθρώπινους ιστούς –κάτι που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές ή αντίδραση του ανοσοποιητικού ή ακόμα και να απελευθερωθούν τοξικές χημικές ουσίες- εντούτοις δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιον τρόπο και κατά πόσο τα μικροσωματίδια πλαστικού επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Engadget

  • Like 1