Τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όμως αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για την εταιρεία βιοτεχνολογίας Colossal, που σκοπεύει να «αναστήσει» έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο του εξαφανισμένου γίγαντα μέχρι το 2027.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας εργάζεται πυρετωδώς για να «επαναφέρει» στο σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της προϊστορικής ζωής του πλανήτη μας. Πέρυσι, η Colossal που έχει την έδρα της στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους $60 εκατομμυρίων για να συνεχίσει το έργο της γονιδιακής επεξεργασίας του μαμούθ που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια (2021). Αν επιτύχει τον στόχο της, η Colossal δεν θα έχει απλώς επαναφέρει στη ζωή ένα εξαφανισμένο είδος -ένα είδος που η εταιρεία ονομάζει «ελέφαντα που αντέχει στο κρύο»- αλλά θα επανασυστήσει το μαλλιαρό μαμούθ «στο ίδιο οικοσύστημα που ζούσε κάποτε σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάρτηση της στο Medium.

Η Colossal αποκαλεί τα τεράστια μεταναστευτικά μοτίβα του μαλλιαρού μαμούθ ενεργό μέρος της διατήρησης της υγείας της Αρκτικής και έτσι η επαναφορά του προϊστορικού γίγαντα στη ζωή μπορεί να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Αν και η Colossal ήλπιζε αρχικά να επαναφέρει το μαλλιαρό μαμούθ στη Σιβηρία, η εταιρεία ενδέχεται πλέον να διερευνήσει άλλες επιλογές εξαιτίας του σημερινού παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου.

Το DNA του μαλλιαρού μαμούθ ταιριάζει κατά 99,6% με το DNA του ασιατικού ελέφαντα, γεγονός που έχει οδηγήσει την εταιρεία να πιστεύει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την επίτευξη του στόχου της. «Στο μυαλό των περισσότερων, αυτό το πλάσμα έχει χαθεί για πάντα» αναφέρει η εταιρεία. «Αλλά όχι στο μυαλό των επιστημόνων μας, ούτε στα εργαστήρια της εταιρείας μας. Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία της επαναφοράς του μαλλιαρού μαμούθ. Οι ομάδες μας έχουν συλλέξει βιώσιμα δείγματα DNA και επεξεργάζονται τα γονίδια που θα επιτρέψουν σε αυτή την υπέροχη μεγαλοπανίδα να βροντοφωνάζει για ακόμη μία φορά στην Αρκτική».

woolly-mammoth-model-royal-bc-museum-in-victoria-1675452512.jpeg

Μέσω της επεξεργασίας των γονιδίων, οι επιστήμονες της Colossal σκοπεύουν να δημιουργήσουν το έμβρυο ενός μαλλιαρού μαμούθ και στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι το μέγεθος του, θα τοποθετήσουν το έμβρυο σε έναν αφρικανικό ελέφαντα, ο οποίος ευελπιστούν να καταφέρει να φέρει εις πέρας την απαιτητική γέννα. Ο τελικός στόχος είναι στη συνέχεια να επανακατοικήσουν τμήματα της Αρκτικής με το νέο μαλλιαρό μαμούθ και να ενισχύσουν την τοπική φυτική ζωή με τα μεταναστευτικά πρότυπα και τις διατροφικές συνήθειες του.

Αν καταφέρει να αποδειχτεί επιτυχημένο το έργο της Colossal με την «ανάσταση» του μαλλιαρού μαμούθ -όπως και του Θυλακίνου που είναι γνωστός και ως Τίγρης της Τασμανίας που εξαφανίστηκε το 1936- τότε αναμένεται να προκύψουν διάφορα νέα ηθικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του πλάσματος και τα πιθανά ζητήματα της επανεισαγωγής του στον κόσμο μας.

  • Like 10
  • Confused 4