Επικίνδυνη επανεμφάνιση έχει κάνει ο ιός της ιλαράς στην Ευρώπη την ώρα που μειώνονται τα ποσοστά του εμβολιασμένου πληθυσμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

 

Σε σύγκριση με το 2016 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των περιστατικών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 21.000 στην Ευρώπη το 2017, και προκάλεσε τον θάνατο 35 ατόμων. Η έξαρση του κρουσμάτων του ιού αφορά 15 ευρωπαϊκές χώρες – με «πρωταθλητές» τη Ρουμανία με 5.562 περιστατικά, την Ιταλία με 5.006 και την Ουκρανία με 4,767. Σε δήλωσή της, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία τραγωδία την οποία δεν μπορούμε να αποδεχθούμε».

Η ιλαρά προκαλείται από έναν μεταδοτικό και δυνητικά θανατηφόρο ιό, που όμως είναι αντιμετωπίσιμος μέσω του ασφαλούς και δραστικού εμβολίου MMR. Αλλά τα ποσοστά εμβολιασμών έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Χωρίς το εμβόλιο, είναι απροστάτευτα άτομα κάθε ηλικίας . Αν και είναι περισσότερο γνωστό ότι ο ιός προκαλεί εξανθήματα και κνησμό, ενδέχεται να προκαλέσει επίσης πνευμονία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο.

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει καμπάνιες ενάντια στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα και να βελτιώσει τη δυνατότητα προμήθειας του εμβολίου.

Τhe Verge

  • Confused 1
  • Sad 1