Τα τεστ είναι σε θέση να εντοπίζουν έγκαιρα μεταβολές στα κύτταρα, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερο χρόνο στους γιατρούς να εφαρμόσουν θεραπείες, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ερευνητές σε ινστιτούτο αντιμετώπισης του καρκίνου που λειτούργησε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω στον εντοπισμό αλλαγών που συντελούνται στα κύτταρα, πολλά χρόνια πριν σχηματιστούν καρκινικοί όγκοι. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση ριζοσπαστικών νέων θεραπειών.

Το Early Cancer Institute εστιάζει στην αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των όγκων πριν αυτοί εκδηλώσουν συμπτώματα. Η έρευνα πρόκειται να αξιοποιήσει πρόσφατες ανακαλύψεις που έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν προκαρκινικές καταστάσεις, οι οποίες παραμένουν αδρανείς για μεγάλες περιόδους, ενίοτε ακόμη και μία ή δύο δεκαετίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Ρεμπέκα Φιτζέραλντ, διευθύντρια του ινστιτούτου.

"Τότε, οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν έναν όγκο ο οποίος, στο μεταξύ, έχει εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, ικανή να εντοπίσει εγκαίρως άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, χρησιμοποιώντας τεστ στα οποία θα μπορούν να υποβάλλονται πολλοί άνθρωποι".

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο λεγόμενος κυτοσπόγγος -νήμα το οποίο καταλήγει σε μικρό σπόγγο- τον οποίο ανέπτυξε η Φιτζέραλντ και οι συνεργάτες της. Καταπίνεται κατά τον ίδιο τρόπο με ένα χάπι, η επικάλυψη διαλύεται στο στομάχι, οπότε απελευθερώνεται ο σπόγγος, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται μέσω της τραχείας, συλλέγοντας κύτταρα του οισοφάγου στην πορεία. Τα κύτταρα εκείνα που περιέχουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την TFF3, που εντοπίζεται μόνο σε προκαρκινικά κύτταρα, προειδοποιούν εγκαίρως ότι ο ασθενής κινδυνεύει από καρκίνο του οισοφάγου και η πορεία της υγείας του πρέπει να παρακολουθείται. Το σημαντικό είναι πως το τεστ αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά και σε ευρεία κλίμακα.

Επί του παρόντος, πολλές μορφές καρκίνου εντοπίζονται αργά και αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά, με τα σκευάσματα αυτά να καθίστανται όλο και πιο ακριβά. Συχνά οι γιατροί περιορίζονται στο να παρατείνουν τη ζωή για μερικές εβδομάδες, με κόστος δεκάδων χιλιάδων.

Το ινστιτούτο ακολουθεί μια προσέγγιση η οποία εστιάζει στα δείγματα αίματος. Τα δείγματα αυτά έχουν παραχωρηθεί στο παρελθόν από γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο των ωοθηκών και φυλάσσονταν σε ειδικούς χώρους, με το ινστιτούτο να τα αξιοποιεί εκ νέου. "Έχουμε περίπου 200.000 τέτοια δείγματα και αποτελούν πραγματικό θησαυρό", σχολίασε ο Τζέιμι Μπλάντελ, εκ των επιστημόνων που μετέχουν στην προσπάθεια.

Αξιοποιώντας τα δείγματα αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν μεταβολές που διαφοροποιούν εκείνες τις δωρήτριες που στη συνέχεια εμφάνισαν καρκίνο του αίματος, 10 ή ακόμη και 20 χρόνια αφότου έδωσαν εκείνα τα δείγματα.

Οι καρκίνοι αναπτύσσονται σταδιακά, οπότε με τον εντοπισμό εκείνων των κυττάρων που έχουν αρχίσει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να καταστεί εφικτή η ανάσχεση περαιτέρω εξέλιξης. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως οι γιατροί μπορούν να παρέμβουν εγκαίρως και να μην κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο καρκίνο που έχει ήδη επεκταθεί.

Ο εντοπισμός εκείνων των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο -για παράδειγμα άτομα από οικογένειες που έχουν ιστορικό εκδήλωσης όγκων- θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της στρατηγικής του ινστιτούτου. Εκτός αυτού, η προσπάθεια να εστιάσει στον περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, καθώς και στην ευρεία διαθεσιμότητα των θεραπευτικών μέσων.

Μια γυναίκα, στην ένατη δεκαετία της ζωής της, αποφάσισε να κληροδοτήσει στο πανεπιστήμιο 1 εκατομμύριο λίρες, για την ενίσχυση της έρευνας γύρω από τον καρκίνο, ανέφερε η Φιτζέραλντ. "Η γυναίκα έζησε πάνω από τα 100 και έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, οπότε η συγκεκριμένη δωρεά μεταβιβάστηκε πριν λίγο καιρό σε εμάς. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να ζουν μέχρι πολύ προχωρημένες ηλικίες, ενώ άλλοι εμφανίζουν καρκίνο, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν πολλά χρόνια, όπως η συγκεκριμένη γυναίκα".

  • Like 22