Αν είχατε την εντύπωση ότι οι επιθέσεις ransomware – το κακόβουλο λογισμικό του είδους κρατάει όμηρους αρχεία και δεδομένα ωσότου πληρωθούν λύτρα στο άτομο ή στη συμμορία απατεώνων που βρίσκονται πίσω από την επίθεση – αυξάνονται, θα βρείτε σύμφωνη και την εταιρεία Malwarebytes.

Η δημοφιλής εταιρεία προϊόντων ασφαλείας κυκλοφόρησε πρόσφατα την έκθεση της με την ονομασία Second Annual State of Ransomware Report. Σύμφωνα με την έκθεση της, οι επιθέσεις ransomware που χτύπησαν το 22% των μικρών επιχειρήσεων ήταν τόσο ισχυρές που τις ανάγκασαν να σταματήσουν αμέσως τη λειτουργία τους και τις επιχειρήσεις τους. Βλέπετε, οι μεγάλες εταιρείες συχνά διαθέτουν τους πόρους για να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά (είτε επειδή έχουν επενδύσει στα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας, είτε επειδή μπορούν άνετα να πληρώσουν τα… λύτρα) αντέχοντας τέτοιου είδους επιθέσεις.

 

Οι μικρές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που βασίζονται στη καθημερινή λειτουργία τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις τόσο εύκολα. "Για να χειροτερέψουμε λίγο τα πράγματα, οι περισσότερες μικρές εταιρείες δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να σταματήσουν μία τέτοιου είδους επίθεση, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε τεχνολογίες άμυνας, από πολλές τέτοιου μεγέθους εταιρείες” δήλωσε ο Marcin Kleczynski, Διευθύνων Σύμβουλος της Malwarebytes.

 

Στην έκθεση της επίσης η Malwarebytes κάνει γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων μικρών επιχειρήσεων, το πιθανότερο είναι, να μην πληρώσουν τα λύτρα αν απαιτηθούν, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις συνέπειες –αν δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους βεβαίως (όπως είναι για παράδειγμα τα “αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων τους εκτός σύνδεσης” υποθέτουμε μεταξύ άλλων).

 

Σύμφωνα με την έκθεση, το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπιζαν το ransomware ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, αλλά σχεδόν οι μισές από αυτές δεν είχαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια επίθεση. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιείται ως βασική μέθοδος μόλυνσης σε τέτοιου είδους επιθέσεις (σε συνδυασμό με τεχνικές phishing βεβαίως) και αυτό φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις Αμερικάνικες εταιρείες από τις Ευρωπαϊκές.

 

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση εδώ. Οι αριθμοί στην αναφορά δείχνουν τρομακτικοί και φαίνεται πως οι επιθέσεις του είδους θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε κλίμακα. "Οι εταιρείες όλων των μεγεθών θα πρέπει να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία τους από το ransomware ", δήλωσε ο διευθυντής της Malware Intelligence για τη Malwarebytes, Adam Kujawa.

 

Link.png Site: Engadget