To Ίδρυμα Wikimedia, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται την γνωστή Wikipedia, κατέθεσε μήνυση εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αμφισβητώντας τα μαζικά προγράμματα επιτήρησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τις προσπάθειες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εκπροσωπείται από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) θα ενισχύσουν οκτώ ακόμη οργανισμοί. "Ο στόχος μας με την υποβολή αυτής της μήνυσης είναι να τερματιστεί το πρόγραμμα μαζικής επιτήρησης, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χρηστών μας σε ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Wikimedia σε ανάρτηση στο επίσημο blog.

 

"Πειράζοντας την ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου, η NSA τεντώνει την σπονδυλική στήλη της δημοκρατίας", έγραψε η Lila Tretikov, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia, σε σχετική ανάρτηση στο επίσημο blog. "Η Wikipedia βασίζεται στις ελευθερίες της έκφρασης, στην έρευνα και στην πληροφόρηση. Με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών μας, η NSA απειλεί την πνευματική ελευθερία που είναι κεντρικής σημασίας για την ικανότητα των ανθρώπων να δημιουργούν και να κατανοούν την γνώση" γράφει η Tretikov.

 

Το ίδρυμα Wikimedia πιστεύει ότι οι πρακτικές επιτήρησης και μαζικής παρακολούθησης της NSA παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ καθώς και την πρώτη και τέταρτη τροποποίηση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή εκείνων που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου και την άνευ αιτίας έρευνα και κατάσχεση.

Το Ιδρυμα Wikimedia επίσης λέει ότι οι πρακτικές της υπηρεσίας αντικατασκοπίας, αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε έγγραφα που διέρρευσαν από τον Edward Snowden, και πως παραβιάζουν επίσης και το Άρθρο ΙΙΙ του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο καθιερώνει/ νομιμοποιεί τις Δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ.

 

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα The New York Times, η Tretikov και ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, υποστηρίζουν ότι οι παρακολουθήσεις της NSA όχι μόνο βλάπτουν τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και όσους εργάζονται σε καταπιεστικά καθεστώτα στο εξωτερικό, φέρνοντας το παράδειγμα των Αραβικών εξεγέρσεων το 2011, όταν την ώρα που Αιγύπτιοι κατάσκοποι καυχιόντουσαν ότι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με την CIA, την ίδια ώρα χρήστες της Wikipedia στην χώρα τους ενημέρωναν τον κόσμο με τα άρθρα τους για τις τότε παράνομες διαδηλώσεις.

 

"Αν ένας χρήστης, υποστηρίζουν οι Wales και Tretikov, γνωρίζει ότι η NSA χτενίζει διαρκώς τα κείμενα που συνεισφέρει στην Wikipedia και ενδεχομένως τις πληροφορίες που διαμοιράζεται για την Κυβέρνηση του κράτους που ζει, τότε γίνεται λιγότερο πιθανό να προσθέσει τις γνώσεις του ή να έχει μπει στην διαδικασία συνομιλίας, για το φόβο των αντιποίνων (οι υπηρεσίες μπορούν να εντοπίσουν την τοποθεσία ή και ενδεχομένως την ταυτότητα). Φανταστείτε μία τέτοια απόφαση να παίζει στο μυαλό χιλιάδων επίδοξων συνεργατών σε άλλες χώρες. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απώλεια για τον καθένα που χρησιμοποιεί την Wikipedia και το Internet" λένε.

 

Link.png Site: The Verge