Λίγες μέρες πέρασαν από την είδηση ότι η Google κατήγγειλε χρήστη, στου οποίου τα emails ανιχνεύτηκαν φωτογραφίες κακοποίησης ανηλίκων και τώρα μιά νέα είδηση φέρει την Microsoft να έχει κάνει παρόμοια καταγγελία.

Συγκεκριμένα, μετά από αυτόματη ανάλυση του λογαριασμού Onedrive ενός χρήστη, εντοπίστηκαν φωτογραφίες παιδικής κακοποίησης. Η Microsoft ακολούθησε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες με τη Google, καταγγέλοντας το περιστατικό στην Εθνική Υπηρεσία Εξαφανισθέντων και Κακοποιημένων Παιδιών στην Αμερική. Στη συνεχεία έγινε καταγγελία του περιστατικού στην αστυνομία, η οποία προχώρησε και στη σύλληψη του χρήστη.

 

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη Microsoft, το BBC διασταύρωσε μέσω της αστυνομίας της Πενσυλβάνια την αυθεντικότητα της είδησης. Καθότι η υπόθεση είναι υπό εξέλιξη, δεν κατέστει δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Τόσο οι ενέργειες της Microsoft όσο και της Google κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει ιδιωτικότητα σε διαδικτυακές υπρεσίες ευρέας χρήσης. Η Emma Carr, πρόεδρος του κινήματος "Big Brother Watch" ζητεί από τις εταιρίες που κάνουν τέτοιες αναλύσεις προσωπικών δεδομένων να είναι απόλυτα ξεκάθαρες απέναντι στο κοινό τους για τις μεθόδους και τις δικλείδες ασφαλείας που χρησιμοποιούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει περίπτωση λανθασμένης κατηγορίας κάποιου χρήστη. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεταξύ άλλων η κατοχή παράνομου υλικού μέσω νόμιμων μέσων με σκοπό τη καταγγελία ή την έρευνα.

 

Πρέπει να επισημανθεί ότι ούτε η Google αλλά ούτε και η Microsoft παρέδωσαν υλικό απευθείας στην αστυνομία. Αντίθετα καί οι δύο εταιρίες επικοινώνησαν με την Εθνική Υπηρεσία Εξαφανισμένων και Κακοποιημένων παιδιών.

 

Η ανίχνευση των λογαριασμών για φωτογραφίες κακοποίησης ανηλίκων γίνεται αυτόματα, μέσω της τεχνολογίας PhotoDNA. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, κάθε φωτογραφία αποκτά μοναδική φηφιακή υπογραφή, σαν το ανθρώπινο αποτύπωμα, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ανίχνευσης και σύγκρισης. Κατα αυτό το τρόπο, αν μία τέτοια φωτογραφία βρεθεί σε λογαριασμούς της Microsoft ή της Google, αυτόματα το σύστημα τις αναγνωρίζει. Το PhotoDNA χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από τις Microsoft, Google, Facebook, Twitter κ.ά.

 

Link.png Site: BBC