Σύμφωνα με έρευνα της BSA, το 62% του λογισμικού που ήταν εγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές στην Ελλάδα το 2013, δεν είχε κατάλληλη άδεια χρήσης.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι περισσότεροι χρήστες ανησυχούν για την συνεχιζόμενη αύξηση των απειλών που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα τη κλοπή προσωπικών δεδομένων ή την απώλεια δεδομένων.

 

Η Παγκόσμια Έρευνα Λογισμικού BSA διεξάγεται κάθε δύο χρόνια για την BSA από την γνωστή εταιρεία ερευνών IDC, η οποία φέτος απευθύνθηκε σε χρήστες υπολογιστών σε 34 αγορές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 22.000 ιδιωτών και εργαζομένων χρηστών PC και περισσότερων από 2.000 στελεχών πληροφορικής.

 

Τα ευρήματα της έρευνας της BSA είναι τα παρακάτω:

  • Το ποσοστό του λογισμικού PC που είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση στην Ελλάδα ήταν 62% το 2013, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 2011. Η εμπορική αξία του εν λόγω παράνομου λογισμικού ανέρχεται σε διακόσια είκοσι εκατομμύρια δολάρια ($220 εκατ).
  • Ο κύριος λόγος που οι χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο επιλέγουν τη μη χρήση παράνομου λογισμικού είναι η αποφυγή απειλών από κακόβουλα λογισμικά. Μεταξύ των κινδύνων που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό, το 64 % των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση από χάκερς ως κορυφαία ανησυχία, και 59% την απώλεια δεδομένων.
  • Διαχειριστές IT σε όλο τον κόσμο εκφράζουν εύλογες ανησυχίες ότι το παράνομο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ότι το λογισμικό της εταιρείας τους έχει κατάλληλη άδεια χρήσης.
  • Μόνο το 35% των εταιρειών παγκοσμίως έχουν σαφή πολιτική που απαιτεί χρήση λογισμικού με κατάλληλη άδεια χρήσης.
  • Ο ρυθμός σε παγκόσμιο επίπεδο που λογισμικό για PC είχε εγκατασταθεί χωρίς τη κατάλληλη αδειοδότηση αυξήθηκε από 42% το 2011, στο 43% το 2013, επειδή στις αναδυόμενες οικονομίες, η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη.
  • Η εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού PC ανήλθε σε 62.7 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2013.
  • Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχε το επόμενο υψηλότερο ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού στο 61%, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική στο 59% και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επίσης στο 59%.
  • Η Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού με 19%, αν και αυτό αποτελεί σημαντική εμπορική αξία περίπου $10.9 δισεκατομμυρίων.
  • Στη Δυτική Ευρώπη, το ποσοστό μειώθηκε τρεις μονάδες στο 29% το 2013, με εμπορική αξία 12,8 δισ. δολάρια.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό μειώθηκε δύο μονάδες σε 31% το 2013, με εμπορική αξία ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομική Σύμβουλος της BSA στην Ελλάδα, δήλωσε με τη δημοσιοποίηση της έρευνας: “οι χρήστες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η χρήση λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια και είναι ακριβή και δεν παρέχει κάποια ασφάλεια. Το μη αδειοδοτημένο λογισμικό μπορεί να επιφέρει σοβαρές απειλές κατά της ασφάλειας, ενώ το πρωτοποριακό Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο παρέχει αποτελεσματικά μέτρα και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

 

Το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία και η ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους για τη νομιμότητα του λογισμικού και να επιβάλλουν το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο, το οποίο ισούται με €1000 ανά πειρατικό αντίτυπο, πλέον των αστικών αποζημιώσεων για τους δικαιούχους. Κάθε χρήστης θα πρέπει να μεριμνά και να επιβεβαιώνει ότι λογισμικό που χρησιμοποιεί είναι σωστά αδειοδοτημένο”.

 

File.png Download: Global Survey Software BSA