Ο «ψυχρός κυβερνοπόλεμος» θα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια την επόμενη δεκαετία, καθώς δεκάδες κυβερνήσεις δοκιμάζουν σιωπηλά τη χρήση του Διαδικτύου ως όπλου, προειδοποιεί η εταιρεία ασφάλειας McAfee στην ετήσια έκθεσή της.

 

Περίπου 120 χώρες υιοθετούν και τελειοποιούν τις τακτικές των χάκερ για να χτυπήσουν χρηματαγορές, κυβερνητικές υπηρεσίες και κρίσιμες υποδομές, ή ακόμα για να υποκλέψουν πληροφορίες, αναφέρει το κείμενο. Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να βελτιώσουν τις άμυνές τους, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες δοκιμάζουν συστηματικά τα δίκτυα άλλων χωρών αναζητώντας αδυναμίες.

 

«Το κυβερνοέγκλημα είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα» δήλωσε στο Reuters ο Τζεφ Γριν της McAfee. «Έχει εξελιχθεί σημαντικά και πλέον δεν είναι απειλή μόνο για τις εταιρείες και τους ιδιώτες αλλά, όλο και περισσότερο, και για την εθνική ασφάλεια».

 

Στην ανάπτυξη τακτικών κυβερνοπολέμου τα πρωτεία έχει η Κίνα, υποστηρίζει η εταιρεία. Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει πράγματι κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας και της Γαλλίας, χωρίς ωστόσο να το έχει παραδεχτεί.

 

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θορυβήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο όταν η Εσθονία δέχτηκε αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον επιχειρήσων και δημόσιων υπηρεσιών. Η Ευρωπαία επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ανήσυχη, ενώ το NATO ζήτησε «επείγοντα μέτρα» για την αύξηση της ασφάλειας.

 

Οι επιθέσεις κατά της Εσθονίας φέρεται να προήλθαν άμεσα από τη Ρωσία, το Κρεμλίνο ωστόσο αρνείται κάθε ανάμειξη.

 

Η έκθεση της McAfee βασίστηκε σε πληροφορίες ακαδημαϊκών και αξιωματούχων από τη βρετανική μονάδα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος, το FBI και το NATO.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr