Το Πεντάγωνο, διακίνησε πρόσφατα ένα εσωτερικό έγγραφο συμβουλεύοντας το στρατιωτικό προσωπικό να μην προχωρούν σε γονιδιακό έλεγχο (εξέταση DNA) χρησιμοποιώντας κάποιο από τα δεκάδες σετ ή κιτ για το σπίτι που προσφέρουν εταιρείες διαδικτυακά.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε το στρατιωτικό προσωπικό ότι τέτοιου τύπου εξετάσεις DNA που απευθύνονται σε καταναλωτές «στην πλειονότητα τους δεν υπόκεινται σε ελέγχους και θα μπορούσαν να εκθέσουν προσωπικές και γενετικές πληροφορίες». Επιπλέον ενδέχεται να «έχουν συνέπειες για την ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο τη δύναμη του υπουργείου και την αποστολή του». Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών πιθανότατα διακίνησε το σχετικό έγγραφο πριν από τις διακοπές, καθώς τέτοιου τύπου τεστ DNA συνηθίζεται να δωρίζονται τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, το Πεντάγωνο επισημαίνει στο έγγραφο ότι εταιρείες τεστ DNA φαίνεται να έχουν βάλει στόχο μέλη του στρατιωτικού προσωπικού στα οποία προτείνεται έκπτωση ή προνομιακή τιμή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sean Robertson επιβεβαίωσε στους The New York Times την αποστολή της επιστολής στο προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας λέγοντας ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέλη της υπηρεσίας γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν από τα γενετικά τεστ που προέρχονται από απευθείας πώληση στον τελικό καταναλωτή».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξήγησε ότι η «μη σκόπιμη ανακάλυψη δεικτών» για συγκεκριμένες ασθένειες ή καταστάσεις υγείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καριέρα κάποιου μέλους της υπηρεσίας. Το εσωτερικό έγγραφο, όπως επισήμανε το Yahoo News φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Άμυνας για τις υπηρεσίες πληροφοριών Joseph D. Kernan, και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι το έγγραφο αποτελεί μέρος των μέτρων του Πενταγώνου για την προστασία των βιομετρικών στοιχείων του προσωπικού του. Οι Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και δεδομένα αναγνώρισης προσώπου για να εκθέσουν το προσωπικό εθνικής ασφάλειας.

Engadget

 

  • Like 2
  • Confused 1