Η λίστα των εταιρειών, παρόχων επικοινωνιών και υπηρεσιών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν τρία μεγάλα ονόματα: οι Kaspersky Lab, China Telecom και China Mobile International USA.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών  (FCC ) των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε τις παραπάνω επωνυμίες στη «μαύρη λίστα» σε μια προσπάθεια να «υπερασπιστεί» τη χώρα από την «κατασκοπεία».

«[Η επέκταση της λίστας] θα βοηθήσει στην προστασία των δικτύων μας από την απειλή των Κινεζικών και Ρωσικών οντοτήτων, οι οποίες έχουν κρατική υποστήριξη επιδιώκοντας να εμπλακούν σε κατασκοπεία και επομένως να βλάψουν τα συμφέροντα της Αμερικής» δήλωσε ο Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Brendan Carr.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή δεν ανέφερε αν η κίνηση είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία ή έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Joe Biden, ότι η Ρωσία ενδέχεται να απαντήσει με κυβερνοεπιθέσεις ως στις κυρώσεις που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μέρη που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την κίνηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών, με την εταιρεία κυβερνοασφαλείας Kaspersky να λέει ότι ήταν μία «πολιτική και αβάσιμη» απόφαση που ήρθε ως «απάντηση στο γεωπολιτικό κλίμα και όχι ως συνολική αξιολόγηση της ακεραιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της Kaspersky».

Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η FCC «κάνει κατάχρηση της κρατικής εξουσίας της και επιτίθεται κακόβουλα και αναίτια σε Κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς για ακόμη μία φορά». Η Κινεζική πρεσβεία συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα την παράλογη καταστολή των Κινεζικών εταιρειών. Η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κινεζικών εταιρειών».

Η Αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο δεν είναι η πρώτη που κουνάει το δάχτυλο στην Kaspersky. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας εξέδωσε μία προειδοποίηση λέγοντας ότι το η εταιρεία Kaspersky θα μπορούσε -σε συνεργασία με τις μυστικές και στρατιωτικές Ρωσικές υπηρεσίες- να προχωρήσει σε κατασκοπεία και υποκλοπές Δυτικών τερματικών συσκευών/ συστημάτων μέσω του λογισμικού της ή να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις εν μέσω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αν και το Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας δεν απαίτησε ρητά την απαγόρευση της χρήσης των προϊόντων και των υπηρεσιών της Kaspersky, πρότεινε ωστόσο στις εταιρείες να τις αντικαταστήσουν με άλλες λύσεις, που δεν προέρχονται από Ρωσικές εταιρείες. Με την China Telecom και την China Mobile International USA, οι μεγάλες Κινεζικές εταιρείες που βρίσκονται πλέον στη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τρεις (μαζί με την Huawei).

  • Like 2
  • Thanks 3
  • Confused 2
  • Sad 2