Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυξάνεται ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη - όπως και ο αριθμός εκείνων που θεωρούν τις συσκευές αυτές "επικίνδυνες" - καθώς όλο και περισσότεροι ενήλικες επιθυμούν να το δοκιμάσουν.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ενήλικων Ευρωπαίων που παραδέχθηκε ότι δοκίμασε ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξήθηκε από 7,2% (2012) σε 11,6 (2014) και από αυτούς, ένας στους επτά περιγράφει τον εαυτό του ως σημερινό χρήστη.

 

Εν τω μεταξύ, κατά την ίδια χρονική περίοδο, το ποσοστό των ατόμων που θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές για τον οργανισμό αυξήθηκε από 27,1% σε 51,6%. Τα αποτελέσματα προήλθαν από παράλληλες μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012/2014 και ρωτήθηκαν τουλάχιστον 1.000 άτομα σε κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

 


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Control και σημειώνει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ποικίλλει από χώρα σε χώρα.

 

Η Γαλλία είχε τον υψηλότερο αριθμό χρηστών (21,3% του ενήλικου πληθυσμού είχε δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2014), ενώ η Πορτογαλία είχε το χαμηλότερο (5,7% το 2014). Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις χώρες που παρουσίασαν σημαντική αύξηση, με το ποσοστό των ατόμων που είχαν δοκιμάσει αντίστοιχες συσκευές να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 8,9% (2012) με 15,5% (2014).

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στατιστικά αυτά στοιχεία επηρεάζονται από έναν σημαντικό αριθμό παραγόντων, όπως πχ. το κόστος των τσιγάρων και την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος. Επίσης, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ανέφεραν ότι δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν ενεργοί καπνιστές, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

 

Η έρευνα αναδεικνύει και ανησυχίες ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως "προθάλαμος" για το κανονικό κάπνισμα, καθώς ενώ οι μη-καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να δοκιμάσούν ένα κανονικό τσιγάρο, το ποσοστό των ατόμων (μεταξύ ενεργών καπνιστών) που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνεται συνεχώς.

 

Link.png Site: TheVerge