Η US Federal Aviation Administration (FAA) επενδύει στην αγορά του βρετανικού συστήματος εντοπισμού και αναχαίτισης AUDS (Anti-UAV Defence System), το οποίο προέκυψε από τη συνεργασία των εταιρειών Blighter Surveillance Systems, Chess Dynamics και Enterprise Control Systems.

Το σύστημα - χρησιμοποιώντας ραντάρ - εντοπίζει το μη επανδρωμένο όχημα από απόσταση 6 μιλίων και με τη χρήση υπέρυθρων και άλλων εξελιγμένων καμερών παρακολουθεί την πορεία του, μέχρις ότου εξαπολύσει την "επίθεση" του και θέσει εκτός μάχης την εισερχόμενη "απειλή".

 

Το AUDS εκμεταλλεύεται έναν ισχυρό εμπλοκέα ραδιοσυχνοτήτων της Enterprise, ο οποίος διακόπτει τον απομακρυσμένο έλεγχο του drone με συνοπτικές διαδικασίες (εμπλοκή-παρακολούθηση-αναχαίτιση) οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 8 με 15 δευτερόλεπτα.

 

Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία για περισσότερες από 400 ώρες, αναχαιτίζοντας μη επανδρομένα σκάφη κλάσης Group 1 (βάσει προδιαγραφών του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας), με βάρος μικρότερο των 9 κιλών. Στις συχνότητες ανακοπής περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μπάντες ασύρματης επικοινωνίας: GNSS (GPS) στα 433MHz (ISM), στα 915MHz (ISM), στα 2.4GHz (ISM) και στα 5.8GHz (ISM, Wi-Fi).

 

Το πρόγραμμα, με το οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον έγκαιρο εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένων πτήσεων drones κοντά σε αεροδρόμια, ονομάζεται Pathfinder και φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις 100+ μηνιαίες αναφορές παραβίασης που εκδίδουν τα αεροδρόμια της χώρας, σε μηνιαία βάση.

 

Link.png Site: ElectronicsWeekly