Προς το περιεχόμενο

Σε 50 χρονια ποια .. ?

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε 50 χρονια απο σημερα , ποια τραγουδια των ''τελευταιων'' χρονων πιστευετε οτι θα τα ακουνε οι τοτε γενιες σαν κλασσικα ?

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πολύ καλό ερώτημα θέτεις. Δεν νομίζω οτι υπάρχει ακριβής απάνητση.

Κατα τη γνώμη μου, classics γίνονται τραγούδια τα οποία είναι τα πρώτα κάποιου είδους μουσικής. Ασ'πούμε τα πρώτα groups που έπαιξαν heavy metal (π.χ. black sabbath) πλέον θεωρούνται classics ή όπως και τα πρώτα τραγουδια (τέλη 80 αρχές 90) που έπαιζαν την πρωτοεμφανιζόμενη τότε techno μουσικη θεωρούνται σήμερα classic (και έχουν περάσει μόνο 15 χρόνια περίπου απο τότε). Πάντως ένα είναι σίγουρο. Classics δεν θα γίνουν ποτέ όλοι αυτοί οι ελλήνες τραγουδιστές (είναι τώρα???) που μας έχουν κατακλήσει τα τελευταία χρόνια.

Δημοσ.

Όντως ωραίο θέμα! :D

Δύσκολο βέβαια να πάρεις μία έγκυρη απάντηση γιατί δεν θα είναι απλά απάντηση, αλλά προφητεία. :P

Κάθε είδος θα έχει τα classics του για τους fans του.

Τα classics των classics μάλλον θα είναι του είδους που έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια και αυτή θαρρώ πως είναι η ηλεκτρονική μουσική.

Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο εύκολα μιας και δεν υπήρχε τόσο μεγάλη γκάμα ειδών και καλλιτεχνών (καθώς και «καλλιτεχνών»). Ήταν αναπόφευκτο μέσα από 2 δεκαετίες (60ς-70ς) να μείνουν 10-20 groups/καλλιτέχνες που θα μείνουν αξέχαστοι.

Σήμερα τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Τα κριτήρια και τα δεδομένα δεν έχουν καμιά σχέση με τα τότε.

Θα μείνει ως classic κάποιος που υποτείθεται πούλησε 129387198723 CDs, κάποιος που έμεινε 10 εβδομάδες στο #1 (μετά από πλύση εγκεφάλου του κόσμου, όμως αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία), κάποιος που έκανε μεγάλο ντόρο γύρο από το όνομά του, κάποιος που κατάφερε με όποιον τρόπο να προκαλέσει.

Πάντως, θα συμφωνήσω με τον me_robas σε αυτό:

classics γίνονται τραγούδια τα οποία είναι τα πρώτα κάποιου είδους μουσικής

Φαντάζομαι εννοεί τα τραγούδια που είναι πρώτα στα charts...

Αν και χρόνια τώρα, τα charts δεν είναι για μενα δείγμα ποιότητας. Μάλλον, το αντίθετο θα έλεγα...

Αν σε ενδιαφέρει το τί θα θεωρούσα εγώ, για μένα, Classic...

Θα έλεγα πως ό,τι με έχει παθιάσει, ό,τι με έχει κάνει να κλάψω, ό,τι έχω ακούσει άπειρες φορές, ό,τι μου προκάλεσε έντονα συναισθήματα, θα είναι classic.

Και δυστυχώς ή ευτυχώς τα πιο πολλά από αυτά (το 90%) τα τραγούδια ΔΕΝ είναι προϊόν προώθησης, αλλά προσωπικής επιλογής και αναζήτησης ή προτάσεις φίλων που εμπιστεύομαι το γούστο τους. :)

Λέτε να κάνουμε ένα «Insomnia Classics»; :mrgreen:

Δημοσ.

Οχι Χριστινα .

Δεν αναφερομαι στα κατα καιρους τσαρτς - αν και τα καλα και ποιοτικα τραγουδια μπαινουν σε χρονο ντετε στις πρωτες θεσεις .

Κλασσικα λεγοντας ,εννοω τραγουδια διαχρονικα ,τραγουδια της γενιας της προηγουμενης ,`τα οποια ακουγονται ακομα .

Π.χ. το ''Βρεχει φωτια στην στρατα μου'' ή το '' Στον Λευκο τον Πυργο'' θεωρουνται κλασσικα τραγουδια για τις δικες μας γενιες .

Βεβαια στην εποχη μας ολα τα ειδη μουσικης ειναι λιγο πολυ στερεωμενα αλλα δεν πιστευω οτι αυτο σημαινει οτι δεν βγαινουν πια τραγουδια διαχρονικα .

Επειδη ακουω κατ'εξοχην ελληνικα θα πω τι πιστευω οτι θα ακουγονται σε 50 χρονια απο σημερα (σαν κλασσικα-διαχρονικα τραγουδια απο τις τοτε γενιες)

Παριος -- Καλημερα τι κανεις

Ρουβας -- Αντεξα

-//- -- Ολα καλα

Βοσσου -- Φιλαρακι

Αλεξιου -- Πανσεληνος

Πρωτοψαλτη -- Το χειροκροτημα

Νταλαρας -- Ασπρο περιστερι κ.α

Δημοσ.

Paschalia, δεν το είπα για σένα, αλλά για το quote που έκανα λίγο πιο πάνω. :)

αν και τα καλα και ποιοτικα τραγουδια μπαινουν σε χρονο ντετε στις πρωτες θεσεις

Θα διαφωνήσω καθέτως και οριζοντίως με αυτό. :P

Βεβαια στην εποχη μας ολα τα ειδη μουσικης ειναι λιγο πολυ στερεωμενα

Τί εννοείς λέγοντας «στερεωμένα»; :)

Δημοσ.

Εγώ θα πω ότι ελπίζω το πολύ σε 5-10 χρόνια να έχουν ξεχαστεί εντελώς σχεδόν όλα αυτά που ακούμε στην εποχή μας. Και μαζί με αυτά, να έχουν ξεχαστεί και όλοι αυτοί που ταλαιπωρούν τα αυτάκια μας.

Δημοσ.

Καθιερωμενα . Εχουν πιασει ριζες . Ειναι αναγνωρισμενα εδω και πολλα χρονια .

Για την παραθεση ,μπερδεψα το οτι μιλαγες στο τριτο ενικο ..

Οσο για τα τραγουδια ,εισαι -απο οτι εχω καταλαβει του χωρου - οποτε θα γνωριζεις οτι το τραγουδι που σου ''μιλαει'', οσο παραγκωνισμενο και να το θελουν οι διαφορες εταιρειες , θα βρει το τροπο να μπει στα τσαρτς .

Δημοσ.

Ίσως με κάποια από αυτά να συμβαίνει αυτό που λες. Δεν μπορεί όμως να γίνει κανόνας. Ξέρεις πόσα πολλά τραγούδια είναι πραγματικά αξιόλογα (Ελληνικά και μη) τα οποία όχι μόνο δεν έχουν παρελάσει από κανένα chart αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του group ή του καλλιτέχνη;

Και δυστυχώς, αυτός είναι ο κανόνας.

Φυσικά γι αυτό το φαινόμενο δεν ευθύνεται άλλος από την διαφήμιση και την προώθηση που γίνεται. Λογικό αυτό.

Δες την Heaven, για παράδειγμα. Η δύναμη των ΜΜΕ κάνει το θαύμα της. Έχει προωθήσει κάθε λογής βλακεία και χαζομάρα (συμπεριλαμβανομένου και του Shame Story... Sorry :roll: ).

Πώς να βρει έδαφος η καλή μουσική ώστε να ευοδώσει; Ο κόσμος που ψάχνει τη μουσική είναι λίγος. Τα ραδιόφωνα που δεν είναι κονσέρβες, ελάχιστα.

Οι δε παραγωγοί... Δεν το συζητώ. Δεν υπάρχουν πλεον παραγωγοί όπως τους ξέραμε.

Αναπαραγωγοί θα έπρεπε καλύτερα να λέγονται... :P

Και φυσικά... Θα συμφωνήσω με την ελπίδα του Δημήτρη:

Εγώ θα πω ότι ελπίζω το πολύ σε 5-10 χρόνια να έχουν ξεχαστεί εντελώς σχεδόν όλα αυτά που ακούμε στην εποχή μας. Και μαζί με αυτά, να έχουν ξεχαστεί και όλοι αυτοί που ταλαιπωρούν τα αυτάκια μας.
Δημοσ.
classics γίνονται τραγούδια τα οποία είναι τα πρώτα κάποιου είδους μουσικής

Φαντάζομαι εννοεί τα τραγούδια που είναι πρώτα στα charts...

Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ απλώς οτι οι πρωτοπόροι σε κάποιο είδος μουσικής συνήθως γίνονται classics αργότερα (Led Zeppelin/Beatles/Black Sabbath/Death/Dark Angel/Πυξ Λαξ/KLF/New Order/Cure... μπορώ να γράφω ατελειώτα) Classic είναι μια έννεια εντελώς φλού. Εγώ ας πούμε θεωρώ για μένα classic το "Omen" του Joey Beltram ενώ κάποιος άλλος θεωρεί classic το "O Αετός" του Σφακ. Είναι τελείως υποκειμενικό το θέμα.

Όσο για το θέμα τως charts, αυτά είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο (ειδηκά στην ελλάδα). Τα charts τα βγάζουν οι εταιρίες και όχι τα δισκοπολεία απώς και θα έπρεπε οπότε τι να λέμε τώρα.

Δημοσ.

Οκ.

Αφου το ξεκαθαρισαμε αυτο το μερος , για ριχτε τις .. προφητειες σας .

Οπως ειπατε - ειπα κλπ (ειπαμε γενικως ) υπαρχουν τραγουδια που με (υποκειμενικη) αποψη μπορουν να θεωρηθουν διαχρονικα .

Btw τον Αετο δεν θα τον χαρακτηριζα διαχρονικο αλλά θα χαρακτηριζα διαχρονικο το ''Θελω να ζησω'' π.χ (του ιδίου)

Δημοσ.
Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ απλώς οτι οι πρωτοπόροι σε κάποιο είδος μουσικής συνήθως γίνονται classics αργότερα (Led Zeppelin/Beatles/Black Sabbath/Death/Dark Angel/Πυξ Λαξ/KLF/New Order/Cure... μπορώ να γράφω ατελειώτα) Classic είναι μια έννεια εντελώς φλού. Εγώ ας πούμε θεωρώ για μένα classic το "Omen" του Joey Beltram ενώ κάποιος άλλος θεωρεί classic το "O Αετός" του Σφακ. Είναι τελείως υποκειμενικό το θέμα.

Όσο για το θέμα τως charts' date=' αυτά είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο (ειδηκά στην ελλάδα). Τα charts τα βγάζουν οι εταιρίες και όχι τα δισκοπολεία απώς και θα έπρεπε οπότε τι να λέμε τώρα.[/quote']

Ναι! :)

Μετά μου είπε ο Δημήτρης τί εννοούσες και συμφωνώ! :D

Και πράγματι στην Ελλάδα το θέμα των charts είναι σκέτη κοροϊδία. Καθώς και τα βραβεία «Αρίων» («Αγρίων» όπως πολύ ωραία τα λέει το Αγόρι από τη Σαλίνα! :lol: )

Τώρα όσο για τον υποκειμενισμό του κλασικού, είμαι κάπως μπερδεμένη. Από τη μία μεν τα πάντα τα θεωρώ υποκειμενικά, από την άλλη δε μερικά πράγματα με το πέρας του χρόνου έχουν αποδειχθεί πράγματι κλασικά όπως για παράδειγμα το 'Boat On The River' των Styx (τυχαίο τραγούδι μιας και το άκουγα χθες-προχθες).

Βέβαια όταν βγήκε αυτό το τραγούδι τα δεδομένα ήταν άλλα, οπότε είναι κάπως δύσκολο να μπορώ να μιλήσω για το σήμερα έχοντας αυτό ως δείγμα...

Δημοσ.

Κάτσε σε 50 χρόνια να υπάρχει μουσική....γιατί το κόβω ο άνθρωπος να είναι πάλι σε σπηλιές και να ξανα-ανακαλύπτει τη φωτιά:P

Αν όμως τα καταφέρουμε και δεν αυτοκαταστραφούμε ,πιστεύω και εγώ ότι θα γίνουν κλασικά τα τραγούδια που καθιέρωσαν κάποιο είδος μουσικής.

Να συμφωνήσω απόλυτα με παραπάνω, υπάρχουν ποιοτικά κομμάτια στις μέρες μας αλλά καταδικασμένα να μείνουν στην αφάνεια για πολλούς και διάφορους λόγους που είναι εκτός θέματος.

Δημοσ.

se 50 xronia ena einai sigouro ... den 9a akoume emeis apo ta geramata ...

ps

sto 9ema mas tora .. se 50 xronia ego 9a sinexiso na akouo ta tragoudia pou mou aresoun kai tora kai eseis to idio ... den yparxei klassiko kai mi klassiko ...

yparxoun tragoudia pou mas aresoun kai alla pou den ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...