Προς το περιεχόμενο

Σε 50 χρονια ποια .. ?

paschalia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πολυπλευρο το θεμα και δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω.

Καταρχας 50 χρονια ειναι παααααααρα πολλα για να κανει κανεις σωστη προβλεψη. Εδω το rock'n'roll μολις φετος κλεινει τα 50 χρονια. Και φυσικα τα τραγουδια του Elvis, του Carl Perkins και του Bill Haley ακομα ακουγονται και θεωρουνται κλασικα. Γιατι ομως?

Κατα τη γνώμη μου, classics γίνονται τραγούδια τα οποία είναι τα πρώτα κάποιου είδους μουσικής.
...ειπε ο me robas και εχει δικιο. Τα τραγουδια τα οποια βοηθησαν στην εξελιξη της μουσικης και ταυτοχρονα εγιναν αποδεκτα απο τον πολυ κοσμο (γιατι, κακα τα ψεματα, η αντικειμενικη εννοια του κλασικου εμπεριεχει και την αποδοχη των μαζων) ειναι τραγουδια τα οποια ακουγονται και σημερα.

Οταν οι Nirvana το 91 εκαναν την εκρηξη (εμπορικα και ποιοτικα) απο το Seattle αναπροσαρμοζοντας το ροκ και αφαιρωντας του τα στοιχεια του τριχομεταλ που το βασανιζαν για χρονια, πολυ λιγοι ισως φανταζονταν οτι το Smells like teen spirit θα γινοταν συντομα κλασικο.

Τονισα το "εμπορικα" για να το αντιπαραθεσω με το παραδειγμα (που ισως εχω ξανααναφερει) του Barry Ryan που το 68 ανοιγε το δρομο για τη μειξη επικων συνθεσεων στα προτυπα της κλασικης μουσικης με ποπ στοιχεια της εποχης (με τη θρυλικη Eloise), αλλα λιγοι πλεον τον θυμουνται. Οι Queen απο την αλλη πουλησαν πολυ περισσοτερο πατωντας στον ιδιο δρομο (διαμορφωμενο και απο αλλους, αντιεμπορικους καλλιτεχνες) με το Bohemian Rhapsody αρκετα χρονια αργοτερα, το οποιο φυσικα εγινε κλασικο.

Αρα δε φτανει μονο το κομματι να ειναι πρωτοποριακο - πρεπει να εχει και την αναλογη απηχηση.

Υπαρχει επισης η υποκειμενικη αναλυση της εννοιας του κλασικου, η οποια απτεται στον καθενα μας και ειναι θεμα γουστου. Σημερα πραγματικα δεν υπαρχουν πολλα κομματια που να προδιδουν οτι καποτε θα ακουγονται ακομα. Αν υποθεσουμε οτι το μελλον εγκειται στην ηλεκτρονικη μουσικη, τοτε τα πραγματα δυσκολευουν, καθως ειναι ενα ειδος που εξελισσεται πολυ γρηγορα και κομματια που βγηκαν μολις 10 χρονια πριν ακουγονται ξεπερασμενα σημερα. Αλλα ολα ειναι πιθανα....

Δεν υπάρχουν πλεον παραγωγοί όπως τους ξέραμε.

Αναπαραγωγοί θα έπρεπε καλύτερα να λέγονται... :P

:lol: Πολυ σωστη!

Δημοσ.
....Classics δεν θα γίνουν ποτέ όλοι αυτοί οι ελλήνες τραγουδιστές (είναι τώρα???) που μας έχουν κατακλήσει τα τελευταία χρόνια.

Kala min esai kai toso sigouros gia ta ellinika tragoudia. Den xereis ti skata tha akoune oi neoellines tou 2050...

Δημοσ.
Εγώ ας πούμε θεωρώ για μένα classic το "Omen" του Joey Beltram .

:grin:

Η το Pure Energy απο GTO ας πουμε...

Παλιοσειρι :razz:

BTW που το θυμηθηκες το Outface και το βαλες στην sig σου; Πρεπει να ξεθαψω κανα δισκο μου φαινεται man

Δημοσ.

Μαλιστα .

Απ'οτι διαβασα -στις ... διατριβες σας επι του θεματος - δεν θεωρειτε οτι τα καθιερωμενα ειδη μουσικης μπορουν να βγαλουν πια διαχρονικα τραγουδια .

Αλλα αν υπαρχουν τραγουδια ελληνικα που μπορουν να θεωρηθουν -με την τρεχουσα κατασταση - διαχρονικα , σιγουρα θα υπαρχουν και ξενα .

Απο οτι διαβασα ,επισης , θεωρω κριμα και οτι αδικειτε φοβερα την μουσικη αν θεωρειτε οτι το καθε ειδος μουσικης βγαζει διαχρονικα τραγουδια μονο στο ξεκινημα του .

Δημοσ.

Paschalia πολυ ενδιαφερον το θεμα σου.Να καταθεσω και εγω λοιπον την αποψη μου.

Καταρχην και ως Dj εχω και παραδείγματα απο την αγάπη του κόσμου για τα τραγούδια...και επειδή είμαι αρκετό καιρο στο χώρο...μπορώ πιο εύκολα να ανιχνέυσω την "κλασσικότητα " των τραγουδιών .

Τίποτα δεν ειναι στανταρ...Εχουν μέινει κλασσικά κάποια ελληνικά τραγούδια για παράδειγμα που δεν περίμενα ποτε οτι θα μείνουν....

Για παράδειγμα

Γιωργος Δημητριάδης και Μικροί Ηρωες - Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Ποτέ μου δεν περίμενα οτι αυτο το τραγούδι των mid 90'S θα παιζότανε άνετα και με πολύ απήχηση το 2005...Κι ομως...ο κόσμος το αγάπησε...

Τέτοια παραδείγματα πολλά .....Πάντως ένα είναι σίγουρο οτι πολλά γεγονότα (πχ ενας θανατος) όπως έγινε στη περίπτωση των Nirvana συμβάλλουν στη "μυθοποίηση" ενος καλλιτέχνή...

Πέρα όμως απο αυτο ...Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ....Οι DJs ακόμα και αυτή η ξέχασμένη κασέτα στο αυτοκίνητο μας συμβάλλουν στο να παραμείνει ένα τραγούδι κλασσικο...Οταν κατί ακούγεται συνέχεια ένα είναι σίγουρο οτι θα παραμείνει...:)

Θα επανέλθω με τραούδια που υποψιάζομαι οτι μπορέί να μείνουν κλασσικά....

Δημοσ.
Απο οτι διαβασα ,επισης , θεωρω κριμα και οτι αδικειτε φοβερα την μουσικη αν θεωρειτε οτι το καθε ειδος μουσικης βγαζει διαχρονικα τραγουδια μονο στο ξεκινημα του .

Αυτη ειναι μονο μια απο τις πλευρες που μπορει να το δει κανεις. Δηλαδη, αν κανει καποιος κατι πρωτοποριακο εχει σιγουρα πιο πολλες πιθανοτητες να κανει κατι που θα μεινει στις συνειδησεις των ακροατων.

Αλλοι βασικοι λογοι ειναι (παντα με κοινο παρονομαστη την ευρεια αποδοχη):

- Μια πολυ καλη μελωδια και εμπνευσμενοι στιχοι

- Συνδεση του τραγουδιου με γεγονοτα που αφορουν πολλους ανθρωπους ταυτοχρονα (χριστουγεννα, πολεμος, θανατος αγαπημενης διασημοτητας)

- Καλη συγκυρια (κυκλοφορια τραγουδιου οταν το ειδος οπου ανηκει εχει πολυ καιρο να αναδειξει κατι καλο ή εχει ξεχαστει)

αλλα και μικροτερης σημασιας αιτιες, οπως η ενορχηστρωση με κλασικα οργανα (πιανο, κιθαρα), το κυρος του τραγουδιστη που θεωρειται δεδομενο οτι βγαζει καλα κομματια ή η συμμετοχη σε μια ταινια με σημαντικες εισπραξεις.

Το ποσο σημαντικη ειναι τελικα η αποδοχη της μαζας στη διαμορφωση της κλασικοτητας ενος τραγουδιου φαινεται καθαρα στο παραδειγμα του Όλα σε θυμιζουν της Αλεξίου. Το κομματι ειχε θαφτει προς το τελος της πρωτης πλευρας των Τραγουδιων της Χαρουλας ως ενα απο το πιο αδιαφορα κομματια του δισκου συμφωνα με τη δισκογραφικη εταιρια. Χωρις καμια προωθηση, το κομματι εγινε γνωστο στομα με στομα και μεσα απο συναυλιες και εγινε το κομματι-μαμουθ που ξέρουμε σημερα.

Παλι ο κόσμος ηταν ο πρωταγωνιστης στην επιτυχια του Αχ κοριτσι μου του Πλουταρχου, ενα τραγουδι με παρομοια ιστορια. Ποιος αμφιβάλλει οτι ειναι ενα κομματι που θα ακουγεται για πολλα χρονια ακομα?

Επειδη μαλλον το παω οντως για διατριβη, σταματαω εδω. :lol:

Δημοσ.

egw paides den noizw oti tha iparxei meta apo 50 xronia classic mousiki gia ton logo oti tha exoun bgei tosa idi mousikis pou den tha mporeis na ksexwriseis pio tha einai classic k pio oxi!apo tin alli omws mporei na ginoun classic kommatia auta pou oi idies oi etairies theloun na proothisoun.fantazeste to 50 cents - in da club na to akoune ta paidia mas k na lene psssssss akou kommati,pws to skeutike o tipos k to egrapse!

:-P :-P :-P :-P

Βοσσου -- Φιλαρακι

just for the records to kommati auto einai klemeno apo ena kseno kommati.mono k mono gi'auto ton logo to katakrinw...

Δημοσ.

Βοσσου -- Φιλαρακι

just for the records to kommati auto einai klemeno apo ena kseno kommati.mono k mono gi'auto ton logo to katakrinw...

Ποιο ειναι το οριτζιναλ ?

Δημοσ.

Αν είναι να κάνουμε λίστες με όσα κομμάτια έχουν κλεψ... μάλλον δανειστεί οι έλληνες τότε όσοι ακούνε ελληνική μουσική μπορεί και να το ξανασκεφτόντουσαν.

Για να μην παρεξηγηθώ, μιλάω γι αυτούς τους Φοίβους και όχι για την ποιοτική ελληνική μουσική.

Δημοσ.

Το θεμα ειναι οτι δεν καθεσαι να κανεις καμια λιστα ... -ουτε εσυ , ουτε οι υπολοιποι .. , μηπως να αλλαζα τον τιτλο σε '' Φιλοσοφικη συζητηση περι του τι εστι διαχρονικο τραγουδι ?'' :-P

Ειτε με τραγουδια που ειναι δανεισμενα απο ξενους , ειτε οχι ... :)

Δημοσ.

Όντως έχουμε ξεφύγει λιγάκι απο το θέμα. Ετοιμάζω λίστα και επιστρέφω με το τι νομίζω οτι θα γίνει διαχρονικό (με τα δικά μου κριτήρια πάντα)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...