Προς το περιεχόμενο

Install/Uninstall από πηγαίο κώδικα.


capthookb

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνήθως για να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή κάνοντας compile τον κώδικά της κάνεις τα εξής:

>./configure
make
make install

ή τέλοςπάντων ακολουθείς τις οδηγίες που έρχονται μαζί με το εκάστοτε πρόγραμμα. Θέλω να ρωτήσω τα εξής:

 

1)Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος όπου εγκαθίστανται τα προγράμματα, η το καθένα φτιάχνει κάποιο κατάλογο και μπαίνει όπου θέλει;

2)Πως μπορώ να ξέρω τι αρχεία (εκτελέσιμα φαντάζομαι) και που αντιγράφηκαν μετά το make;

3)Αφού γίνει το install, το temporary κατάλογο με τον κώδικα μπορώ να τον σβήσω ή χρειάζεται;

4)Υπάρχει η δυνατότητα uninstall του προγράμματος από το λειτουργικό, ή εξαρτάται από το κάθε πρόγραμμα;

 

Δεν θέλω να εγκαταστήσω κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προς το παρόν, αλλά πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπος με αυτές τις απορίες.

 

Μήπως υπάρχει κανένα howto το οποίο μπορώ να διαβάσω για να καταλάβω τι γίνεται; Έχω ψάξει αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο.

 

Ααα, ξέχασα. Χρησιμοποιώ Mandriva LE 2005, αλλά θα ήθελα να μάθω και γενικά τι συμβαίνει σε σχέση με τα παραπάνω ερωτήματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1) Συνήθως τα περισσότερα προγράμματα εγκαθίστανται στο /usr/local, δηλαδή βάζουν τα εκτελέσιμα στο /usr/local/bin, τις βιβλιοθήκες στο /usr/local/lib, τα manpages στο /usr/local/man κ.ο.κ Δεν υπάρχει δηλαδή φάκελος σαν το Program Files των windows, όπου κάθε εφαρμογή έχει το δικό της υποκατάλογο. Τώρα συνήθως υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή --prefix στο configure, που ορίζεις το αντίστοιχο του /usr/local. Π.χ. ./configure --prefix=/usr θα βάλει τα εκτελέσιμα στο /usr/bin και τα shared στο /usr/share. Για περισσότερο finetuning υπάρχουν και τα --exec-prefix και --lib-prefix κλπ. Σε γενικές γραμμές δε χρειάζεται να ασχοληθείς, αν και είναι καλό να κάνεις το prefix /usr για να ενσωματώνονται καλύτερα οι εφαρμογές στο σύστημα και να σβήνουν παλιότερες εκδόσεις (που συνήθως είναι στο /usr).

 

3) Κατά κανόνα μπορείς να το σβήσεις.

 

2 - 4) Γενικά το make install εγκαθιστά τα πράγματα απλά αντιγράφοντάς τα, και το σύστημα διαχείρισης πακέτων της διανομής δεν "ξέρει" ότι πέρασες την τάδε έκδοση, ούτε ποια αρχεία αυτή περιέχει. Το πρόβλημα αυτό λύνεται φτιάχνοντας ένα πακέτο (π.χ. rpm) και εγκαθιστώντας το πακέτο. Η δουλειά αυτή γίνεται αυτοματοποιημένα από το checkinstall. Αντί για make install κάνεις checkinstall, το checkinstall τρέχει τη make install σε ένα sandbox και φτιάχνει ένα πακέτο, το οποίο περνάει με τα εργαλεία του συστήματος (π.χ. rpm ή installpkg) οπότε μετά μπορείς να κρατήσεις και το πακέτο για μελλοντική επανεγκατάσταση και να απεγκαταστήσεις την εφαρμογή με τα εργαλεία του συστήματός σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μου φαίνεται πρέπει να αλλάξω διανομή. Δεν υπάρχει το rpmbuild στο σύστημά μου, αν είναι δυνατόν. Όλο τέτοια προβλήματα και ασυμβατότες συναντάω συνεχώς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...