Προς το περιεχόμενο

Δίκτυο με χρήση δορυφορικού πιάτου


Theoxaris

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένας φίλος μου και γω θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάμεσα στους Η/Υ μας. Μένουμε σχετικά κοντά. (Τα σπίτια μας απέχουν περίπου 12 οικοδομικά τετράγωνα, με τα πόδια τα σπίτια μας είναι πέντε λεπτά, αν βοηθάει αυτό :D). Σκεφτήκαμε λοιπόν να συνδέσουμε τους Η/Υ με δορυφορικά πιάτα στις ταράτσες μας, ώστε να έχουμε μεταξύ μας file sharing και γενικά να μπορούμε να παίζουμε κανένα παιχνίδι.

 

1.Κατά πόσο είναι αυτό εφικτό;

2.Τι εξοπλισμός ακριβώς χρειάζεται (δεν έχω ιδέα).

3.Πόσο θα είναι περίπου το κόστος;

4.Αν όντως γίνεται και το εφαρμόσουμε, αργότερα με τον υπάρχων εξοπλισμό θα μπορέσουμε να συνδεθούμε στο AWMN;

 

Προς το παρόν αυτές είναι η βασικές μου απορίες. Με την βοήθειά σας και μαθαίνοντας, ίσως προκύψουν και άλλες.

Επειδή δεν έχω ιδέα περί του θέματος και για να μην γίνομαι κουραστικός με πολλές ερωτήσεις, αν μπορείτε, απαντάτε όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεις ευκολα να φτιαξεις δικτυο με δορυφορικα πιατα (οχι, δεν ειναι μονο για δορυφορους :Ρ) απλως χρειαζονται το καταλληλο feeder για τα 2,4GHz που ειναι και η ελευθερη απο το κρατος συχνοτητα. Τα 5GHz ειναι αλλο θεμα.

 

Κοιταξε σε αυτο το link για το τι θα χρειαστεις εν συντομια:

http://www.twmn.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=709

Εδω αναφερει την παραβολικη κεραια, αλλα και με το πιατο κανεις μια χαρα τη δουλεια σου. Απλως ειναι πιο κατευθυντικο και επομενως πιο δυσκολο στο κεντραρισμα.

 

Κοστος υπολογισε περιπου 200-300 ευρω. Εξαρταται απο το αν θα προτιμησεις υπολογιστη για την ταρατσα σου η καποιο ανεξαρτητο ap κλπ. κλπ.

 

Εννοειται πως με τον εξοπλισμο αυτο μετα θα μπορεις να συνδεθεις και στο awmn, αν και καλυτερα θα ηταν να κοιταξεις κατευθειαν αν μπορεις να συνδεθεις κατευθειαν εκει. Κοιτα στο forum του awmn για ταρατσοτουρ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε coffeex το site που μου έδωσες έχει να κάνει με το AWMN και είναι σχετικά καινούργιο και δεν έχει πολλά topics.

 

Pink_Panther δεν ξέρω ρε γμτ για αυτό ρωτάω. Πάντως πρέπει να έχεις δίκιο για τις κεραίες. (κατευθυντικές)

 

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο : http://wiki.awmn.org/moin/

εχει αρκετες πληροφοριες για τα ασυρματα δυκτια.

 

1: Εχετε οπτικη επαφη? (μπορειτε να συνδεθειτε και μεσω access point μεταξυ σας, αν υπαρχει εκει κοντα και δεν μπορειτε απευθειας)

Για δοκιμη(εμβελειας) πρεπει να βρεις εξοπλισμο πρωτα (ψιλο πακετο αυτο)

Ψαχτε για access point κοντα σε σας (στο site) για σιγουρα(νομιζω μπορεις να κανονισεις και για free δοκιμη με παιδια απο το AWMN για να δεις αν πιανει στο σπιτι σου).

 

2: Θελετε ο καθενας μια ασυρματη καρτα δικτυου και μια κεραια (ετοιμη η χειροποιητη για να στελνει το σημα η καρτα οσο πιο μακρια γινεται)

Σκεψου ομως οτι η κεραια θα πρεπει λογικα να ειναι στην ταρατσα των σπιτιων, οποτε η ανεβαζεις pc πανω που θα εχει την ασυρματη και με lan το συνδεεις με το pc στο σπιτι σου (καλωδιο κεραιας δε συμφερει να παρεις τοσο μεγαλο ειναι πολυ ακριβο ή βαζετε 1 τετοιο

ο καθενας στην ταρατσα και το στελνεις στο pc σου με lan παλι η ασυρματα (για το router δεν ξερω τι εμβελειες εχει / αν περνει εξωτερικη κεραια).

 

3: Απο τιμες, ειναι ρευστα τα πραγματα (αναλογα με τον εξοπλισμο που θα χρησιμοποιησεις, 100e μες το νερο ο καθενας)

 

4: Το πακετο ειναι οτι 1 ασυρματη καρτα, δουλευει ειτε απευθειας mode με καποια αλλη ειτε σε ad-hog(καπως ετσι) mode για συνδεση σε access point (το AWMN δηλ) (Με αυτο το σκεπτικο θες 2 καρτες 1 για απευθειας και 1 για το access point, αρα παλι συμφερει να μπειτε στο AWMN και να βρισκεστε μεσω αυτου)

Οι routers δεν ξερω τι δυνατοτητες εχουν(2 mode μαζι?).

 

Οπως και να 'χει θελει αρκετο ψαξιμο το θεμα, μερικα λεφτα και υπομονη.

Στειλε review μολις το πετυχετε.

Καλη δουλεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν με προσεχεις...

 

Μπορεις ευκολα να φτιαξεις δικτυο με δορυφορικα πιατα (οχι, δεν ειναι μονο για δορυφορους :Ρ) απλως χρειαζονται το καταλληλο feeder για τα 2,4GHz που ειναι και η ελευθερη απο το κρατος συχνοτητα.

 

Συνδεεις στο feeder το pigtail το οποιο στη συνεχεια συνδεεται με το ap (access point βλ dlink, linksys) η με την ασυρματη καρτα του pc σου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν όπως αναφέρθηκε παραπάνω καλό θα ήταν να δεις πρώτα εδώ και εδώ για να πάρεις μια γενική ιδέα πως δουλεύει το πράγμα.

 

Η καλύτερη λύση σε σχέση τιμής απόδοσης είναι δορυφορικό πιάτο με feeder για 2.4GHz όπως είναι αυτό.

 

Από εκεί και πέρα αν οι υπολογιστές σας βρίσκονται μακρυά από τις ταράτσες σας πηγαίνεται σε εξωτερικές WiFi συσκευές όπως το DLink AP900+ και Linksys WRT54G. Βάζετε την συσκευη κοντά στην κεραία (ή και στον ιστό ακόμα μέσα σε αδιάβροχο ηλεκτρολογικό κουτί) και την συνδέεται με την κεραία μέσω ομοαξονικού καλωδίου. Από την συσκευή με utp συνδέετε τον υπολογιστή.

 

Αν οι υπολογιστές είναι κοντά στο μέρος που θα μπει η κεραία (ως 15m) μπορείται να βάλετε κάρτα στον υπολογιστή και από εκεί με καλώδιο χαμηλών απωλειών (κόστος 2.5 euro/m) να συνδέσετε την κεραία.

Θα πρότεινα την πρώτη λύση αφού είναι και αρκετά παραμετροποιήσιμη για τυχόν επεκτάσεις. Εκτός αν αποφασίσετε να βάλετε ένα pc μόνιμα ανοιχτό στην ταράτσα όπου τα πράγματα αλλάζουν.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνολική ισχύ εξόδου πρέπει να είναι 100mW=20db. Αυτή υπολογίζεται χονδρικά ως : ΙΣΧΥΣ= Ισχύς εκπομπής WiFi συσκευής + Κέρδος κεραίας - απώλειες (λόγω καλωδίων,pigtail,συνδετήρων κλπ). Το κέρδος ενός δορυφορικού πιάτου 60cm με το feeder που έδωσα είναι περίπου 21-22dbi ενώ ενός 80cm είναι 23-23dbi. Οπότε η συσκευή πρέπει να έχει την δυνατότητα να μειώνει την ισχύ εξόδους της στο 1mW (0dbm). Αυτές οι 2 που ανέφερα πιο πάνω το κάνουν με αλλαγή firmware (θα το βρείτε στο forum του AWMN)

 

Για να συνδεθείτε στο AWMN έχετε αρκετές εναλλακτικές. Είτε συνδέεται ο ένας με ένα επιπλέον σετ (συσκευή + κεραία) όπου θα πρέπει να έχει είτε ένα WRT54G ή ένα pc συνέχεια ανοιχτό (για να βλέπει ο άλλος), είτε συνδέεστε και οι 2 σε κάποια AP του AWMN και επικοινωνείται από εκεί μεταξύ σας κλπ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο : http://wiki.awmn.org/moin/

εχει αρκετες πληροφοριες για τα ασυρματα δυκτια.

 

1: Εχετε οπτικη επαφη? (μπορειτε να συνδεθειτε και μεσω access point μεταξυ σας' date=' αν υπαρχει εκει κοντα και δεν μπορειτε απευθειας)

Για δοκιμη(εμβελειας) πρεπει να βρεις εξοπλισμο πρωτα (ψιλο πακετο αυτο)

Ψαχτε για access point κοντα σε σας (στο site) για σιγουρα(νομιζω μπορεις να κανονισεις και για free δοκιμη με παιδια απο το AWMN για να δεις αν πιανει στο σπιτι σου).[/quote']Σωστός!

 

2: Θελετε ο καθενας μια ασυρματη καρτα δικτυου και μια κεραια (ετοιμη η χειροποιητη για να στελνει το σημα η καρτα οσο πιο μακρια γινεται)

Σκεψου ομως οτι η κεραια θα πρεπει λογικα να ειναι στην ταρατσα των σπιτιων' date=' οποτε η ανεβαζεις pc πανω που θα εχει την ασυρματη και με lan το συνδεεις με το pc στο σπιτι σου (καλωδιο κεραιας δε συμφερει να παρεις τοσο μεγαλο ειναι πολυ ακριβο ή βαζετε 1 τετοιο

ο καθενας στην ταρατσα και το στελνεις στο pc σου με lan παλι η ασυρματα (για το router δεν ξερω τι εμβελειες εχει / αν περνει εξωτερικη κεραια).

Οι χειροποίητες κεραίες δεν κάνουν για περιοχές με αυξημένο θόρυβο όπως η Αθήνα (εκτός αμα είσαι μάστορας στα RF που αλλάζει το θέμα). Αν βάλουν μια εξωτερική συσκευή στην ταράτσα (όπως το WRT54GS που έδωσες) δεν μπορούν να συνδεθούνε ασύρματα στα pc τους αφού αν και έχει 2 κεραίες, η μία χρησιμοποιείται στην ουσία. Η άλλη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα ώστε να έχεις ένα link εξωτερικό και ένα με το pc σου (δεν το συζητάμε καν για WDS). Η λύση είναι utp με το pc!

 

3: Απο τιμες' date=' ειναι ρευστα τα πραγματα (αναλογα με τον εξοπλισμο που θα χρησιμοποιησεις, 100e μες το νερο ο καθενας)

[/quote']200 θα έλεγα για να μην έχουμε αυταπάτες.

 

4: Το πακετο ειναι οτι 1 ασυρματη καρτα' date=' δουλευει ειτε απευθειας mode με καποια αλλη ειτε σε ad-hog(καπως ετσι) mode για συνδεση σε access point (το AWMN δηλ) (Με αυτο το σκεπτικο θες 2 καρτες 1 για απευθειας και 1 για το access point, αρα παλι συμφερει να μπειτε στο AWMN και να βρισκεστε μεσω αυτου)

Οι routers δεν ξερω τι δυνατοτητες εχουν(2 mode μαζι?).

[/quote']

Να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο. adhoc είναι η σύνδεση peer2peer μεταξύ 2 καρτών ασύρματης δικτύωσης (ή ασυρμάτων router ή τέλως πάντων ότι συνδέεται ασύρματα με κάτι άλλο). infrastructure είναι το mode για σύνδεση μέσω AccessPoint. Υπάρχουνε και κάποιοι άλλοι τρόποι λειτουργίας όπως repeater, WDS αλλά δεν μας ενδιαφέρουνε καθώς έχουν μειονεκτήματα κυρίως σε θέματα ταχύτητας.

 

Οπως και να 'χει θελει αρκετο ψαξιμο το θεμα' date=' μερικα λεφτα και υπομονη.

Στειλε review μολις το πετυχετε.

Καλη δουλεια.[/quote']

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...