Προς το περιεχόμενο

Παράγοντας efficiency


Oberon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παράγοντας efficiency:

Λοιπόν, έχουμε ένα σύστημα το οποίο για να δουλέψει απαιτεί 300Watt ισχύος περίπου. Σύμφωνα με τον παράγοντα efficiency. το τροφοδοτικό απαιτεί 470Watt περίπου για να αποδώσει στον υπολογιστή τα 330Watt που χρειάζεται. Η διαφορά μεταξύ των δύο τιμών είναι η περίσσεια ισχύ, η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα και απάγεται από το περιβάλλον.

Και ερωτώ εγώ, αν αντί για 470Watt χρησιμοποιήσω ένα τροφοδοτικό που δίνει 350Watt δεν θα είναι το ίδιο; Δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα μου αποτελεσματικά;

Αφού η χαμένη ενέργεια είναι και χαμένα λεφτά, γιατί να μην έχω τροφοδοτικό που να δίνει ακριβώς -σχεδόν- την ίδια ισχύ; Εφόσον, το τροφοδοτικό μου χρειάζεται 470 για να μου δώσει 330, τότε δεν μπορώ να γλιτώσω τα χαμένα χρήματα που δίνω! Εκτός και αν προσθέσω και άλλες συσκευές, αλλά και πάλι δεν θα μου ζητάει περισσότερη ισχύ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο περιοδικό -pc world- έτσι μας τα λέει billpeppas :)

 

Δλδ δεν χρειάζεται να έχω ένα 470 για να πέρνει το συστημά μου 330, αλλά αρκεί να είναι εκεί κοντά (350, 340, 360) που χρειάζεται το συστημά μου;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

LOLOLOLOLOLOL periodika rulez :P fisika den tha vgeis na peis to pcworld mou tinakse to pc...alla i ilithia simvouli tou tade insomniac mou tinakse to pc....pare esi ama einai 300(pou mono noname nomizo tha vries) kai se 6 mines epikinonise mazi mas na mas pei ti zei apo to sistima :P (an anapsei kiolas :P giati alo prama 300 onomastika kai alo prama ta kanonika ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διάβασα κι εγω το Pc World και σε καμία περίπτωση δεν έγραφε κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα, το άρθρο ανέφερε την έννοια efficiency ως το ποσοστό της ισχύος που παρέχει το PSU στο σύστημα σε σχέση με αυτή που καταναλώνει. Αυτό σημαίνει ότι ένα PSU που προσφέρει 300 watt στο PC, θα τραβάει 400 watt ισχύ από την πρίζα για efficiency=75%.

Η ισχύς που αναγράφεται σε ένα PSU είναι η μέγιστη που μπορεί να προσφέρει σε ένα σύστημα χωρίς προβλήματα. Όταν όμως κάποιος χαζεύει σελίδες στο internet η κατανάλωση στο PC είναι πολύ μικρότερη, πχ. 150 watt. Σ' αυτή την περίπτωση το PSU θα τραβάει από την πρίζα 200 watt.

Η θερμότητα που παράγεται σε ένα PSU είναι ανάλογη της ισχύος που καταναλώνεται στα ηλεκτρονικά του για να κάνει την μετατροπή 220VAC -> 12,5,3.3,κτλ VDC. Στο παραπάνω παράδειγμα, το PSU καταναλώνει μέχρι και 100 watt στιγμιαία. Αυτά θεωρητικά, γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το efficiency δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται σε σχέση με την κατανάλωση. Ακόμα χειρότερα, τα περισσότερα PSU της αγοράς δεν αναγράφουν καν μία ενδεικτική τιμή του. Μια καλή ιδέα είναι να αναζητήσεις τροφοδοτικό με παθητική ψύξη που να μπορεί να προσφέρει από 350 watt και πάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...