Προς το περιεχόμενο

Περί compile vs rpm


Dimmu_Borgir

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τώρα πρέπει να χωνέψεις καλά πως είναι προτιμότερο να εγκαθιστάς τα .rpm παρά να κάνεις compile' date=' εκτός κι αν ξέρεις τι κάνεις. [/quote']

Gia arxarious isws skeftomoun na sumfwnhsw alla kai pali oxi!

O monos logos pou 8a me ekane na sumfwnhsw einai gia na ginoun ta pragmata pio apla gia enan arxario.

Alla an den peideuteis den 8a ma8eis.

Kai to linux einai leitourgiko pou an den asxolh8eis mazi tou den 8a to agaphseis. An 8es na mhn paideuesai bale windows.

 

An exeis thn epilogh na kaneis compile ena programma den egka8istas POTE binary. KANONAS. Giati den ksereis me ti libraries exei ginei to compiling, ktl ktl. Ektos an exei ginei sugkekrimena gia thn dianomh sou alla kai pali 8a protimousa na to kanw compile.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοίτα, εκ πείρας πάντως αν αρχίσεις τα compiles σε rpm-based διανομή (χωρίς να φτιάχνεις rpms), αργά ή γρήγορα "σπας" το dependency tree και σταματάει να δουλεύει σωστά το rpm. Και όχι, δεν είναι τα compiles για όλον τον κόσμο, ειδικά για αρχάριους. Ναι, δε λέω, να κάνει ο καθένας compile ότι νομίζει, αλλά να ξέρει πρώτα με τι ακριβώς παίζει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Isws exeis dikio me rpm-based dianomes. Den exw xrhsimopoihsei pote Basika h monh dianomh pou exw xrhsimopoihsei einai to slackware kai malista prwth fora pou to dokimasa ebala to 7.

Apla akolou8w akoma th logikh enos filou o opoios mou edeikse ti shmainei linux.

 

"An den ksekinhseis apo ta duskola den prokeitai na ma8eis"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, αλλά το slackware εκ κατασκευής δεν έχει dependencies και επίσης δεν υπάρχουν διαθέσιμα binaries για τα πάντα, οπότε αναγκαστικά κάνεις compile αρκετά πράγματα (το οποίο τελικά μετά από κανα-δυο χρόνια κουράζει, αλλά χαλάλι).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Dimmu εκεί μπαίνει και η πηγή των rpm, δε βάζουμε ό,τι rpm βρούμε στο net.

Aν θες να κάνεις τα πάντα compile τότε το suse σίγουρα δεν είναι η προτεινόμενη διανομή. Κι αν αρχίσεις να κάνεις τέτοια πράγματα πάνω στο Suse, υπό μια έννοια παύει να είναι Suse.

 

Για να πάμε σε ακραία περίπτωση, φαντάσου να έχεις debian και να κάνεις compile τα πάντα αντί να χρησιμοποιείς το apt-get και τα official repositories.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

nai den diafwnw, apla eimai se slack nootropia.. :grin:

kai o logos basika pou to anefera einai giati exw dei polla atoma na douleuoun me asxeta gia th dianomh tous binaries pou pragmatika "anatinazan" to susthma tous kai sto telos trabagan ta buzia tous. Exw dei atomo na kanei install mexri kai kernel... :confused:

Apla diafwnw me ta rpm-based distributions. Fernoun pio polu pros windows kai den mou aresei ka8olou. H upografh tou apoikou ta leei ola.

 

P.S. To thread ka8e allo para gia mplayer milaei pleon! :grin:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε μη το βλέπεις έτσι. Ό,τι θυμίζει windows δεν είναι απαραίτητα κακό. Το σύστημα των debian-based διανομών είναι καλύτερο από windows κατά τη ταπεινή μου άποψη.

Σα να μπορείς να κατεβάζεις ό,τι software σου κατεβαίνει στο κεφάλι από το windows update :D

 

Αpoikos αν θες να κάνεις ένα split να μη μολύνουμε το thread :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ απόλυτα με τον cassidy. Δούλευα slackware επί 2 χρόνια σε 3 υπολογιστές desktop, και ακόμα έχω slackware στο router μου (το οποίο και δεν σκοπεύω να αλλάξω για πολλούς και διάφορους λόγους). Όμως για το desktop είναι κουραστικό, ειδικά αν θες να εγκαταστήσεις κάτι που είναι τίγκα στα dependencies. Παρ' όλο που εξ αρχής πάντα φτιάχνω πακέτα με το checkinstall και τα κρατάω σε ένα repository για να τα έχω για μελλοντικές εγκαταστάσεις, εντούτοις το όλο σύστημα απαιτεί χρόνο και μεράκι για να διατηρηθεί "συνεπές": πρέπει π.χ. να κάτσω να γράψω με το χέρι σωστά initscripts για τα διάφορα services, και όχι να ακολουθήσω την εύκολη λύση του echo "/usr/local/sbin/kapoiservice" >> /etc/rc.d/rc.local. Ή για κάθε πακέτο και service πρέπει να κάνεις useradd ή/και groupadd, mkdir στο /var/run ή στο /var/state, αλλαγή permissions κλπ για να είσαι σωστός. Αν το compile παίρνει 10 λεπτά, αυτά παίρνουν άλλα 5 :-/ (και είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο αρχάριος δεν πρέπει να κάνει compile τα πάντα, γιατί θα καταλήξει με κανέναν httpd ή named να τρέχει ως root...)

 

Προσωπικά θεωρώ ότι το portage και το apt είναι τα ιδανικά συστήματα διαχείρισης πακέτων για το linux: έχουν το άπειρο software και άριστο dependency tracking, επιτρέποντας αυτοματοποιημένη εγκατάσταση / απεγκατάσταση και αναβάθμιση του software. Νομίζω ότι είναι βλακεία κάποιος που έχει broadband σύνδεση να προτιμήσει αυτή τη στιγμή διανομή διαφορετική από το gentoo, το debian ή το ubuntu. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο όπλο που έχει να επιδείξει το Linux απέναντι στα Windows στον τομέα του desktop τουλάχιστον: apt-get install kde ή apt-get update && apt-get upgrade ή emerge world ;-).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπον, επειδη ουτε να τραβω τα βυζια μου θελω, ουτε να δω κανεναν να τρεχει ως root στο συστημα μου θελω, για την ωρα θα αρκεστω στα rpm.Επειδη ομως ουτε να ειναι ολα τοσο ευκολα θελω, οταν προχωρησω θα αρχισω με τα compile.

Εσυ Dimmu που λες οτι αρχισες κατευθειαν σε slackware δυσκολευτηκες?Εγω σκεφτομαι να προχωρησω σε slackware αλλα φοβαμαι οτι θα τα βρω σκουρα γιαυτο θελω τη συμβουλη σου...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Den lew oti den duskolethka. Eixa polla problhmata pou den mporousa na ta lusw monos mou kai eite katefeuga sthn eukolh lush sto na pw se empeirous na mou to lusoun eite sthn lush "wres online psaxnontas se forum". Bebaia mporei auto na 8elei megalh upomnh alla mesa apo auth th diadikasia ema8a kai polla pragmata gia to pc mou pou den eixa idea kan. Diabazontas HOWTO kai ka8e allou eidous documentation...

Alla uphrxan periptwseis pou ta buzia mou apo to trabhgma eixan ginei san ths ageladas ths FAGE! :mrgreen:

Na mou peis poios exei thn oreksh na to kanei auto? Mallon elaxistoi sthn periptwsh mou (baremenoi 8a elega :grin: )

Gia xrhstes windows oi opoioi 8eloun na allaksoun leitourgiko kai na pane (stadiaka) se linux, e nai to slackware den einai kai oti kalutero.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έχετε πάρει κάπως περίεργα το θέμα...

εμένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς μου πρότειναν το slackware και πράγματι έμαθα πολλά πράγματα. Για να μάθεις είναι πολύ καλό.

Package managements ανύπαρκτο, όλα compile μόνος σου, να ψάχνεις τα dependencies από τα README, όταν κάποιο πρόγραμμα χρειάζεται πιο καινούρια έκδοση κάποιων βιβλιοθηκών άντε πάλι compile όλα από την αρχή.

Θα έχεις ένα σύστημα που θα έχει όλες τις τελευταίες εκδόσεις βέβαια, από την άλλη θα είναι μονίμως υπό κατασκευή. Αυτή η διαδικασία δε τελειώνει ποτέ.

 

Τώρα αν πράγματι θες να τα κάνεις όλα compile για λόγους βελτιστοποίησης το Gentoo που λέει ο apoikos είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Αυτό το emerge και μόνο είναι λόγος για να το προτιμήσεις έναντι του slackware.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...