Προς το περιεχόμενο

Απορίες φιλοσοφικού περιεχομένου!


beastgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μπορώ να πω ότι χάρη σ'αυτό το forum επειτέλους αποφάσισα να δω τι είναι αυτό το linux :) φυσικά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε αυτό συνέβαλε κατά πολύ (τι κατά πολύ δηλ., 100% να λέμε καλύτερα) η ιδέα του live cd. Πήρα και εγώ το knoppel 0.6 και το δοκίμασα στον laptopak-o μου fujitsu siemens amilo d.

Εντύπωση μου έκανε ότι δεν είχα το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ πρόβλημα με οποιαδήποτε συσκευή! Το internet δουλεύει κανονικά με το ethernet (για να πω την αλήθεια δε ξέρω αν αναγνώρισε το modem μου γιατί δε το χρησιμοποιώ τώρα) και όλες οι συσκευές δουλεύουν κανονικά . Είπα να το πω γιατι όλο post με προβλήματα διαβάζω! Μάλιστα τώρα το τρέχω όλο απο τη ram και δε θέλω καν cd και είναι και γρήγορο (1gb έχω).

Απλά ρε παιδιά μια ερώτηση (περισσότερο φιλοσοφικής άποψης!). Έντάξει από ο τι κατάλαβα σε φιλικότητα προς το χρήστη χάνει (εγώ δεν είχα ακόμα τέτοια εμπειρία!). Τελικά σε τι είναι καλύτερο; Γιατί για να κρατάει τόσος κόσμος αυτό το λειτουργικό παρόλο που είναι ζόρικο κάτι παίζει (εκτός αν όλοι έχουν βίτσια!). Κάνει καλύτερη αξιοποίηση πόρων; Έχεις περισσότερη ελευθερία; Είναι τζάμπα όλα τα προγράμματα και δεν χρειάζεται να γίνεις πειρατής; Είναι ασφαλές στο surf-άρισμα;

Για μένα το σημαντικότερο (αν το κάνει το linux) είναι να κάνει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του συστήματος και να σου δίνει μια κάποια περισσότερη ελευθερία στο να έχεις πολλά πράγματα στον έλεγχο σου. Όλα τα άλλα δε νομίζω ότι είναι και τόσο τρομερός λόγος για να το κρατήσεις .... (εκτός και αν έχει και άλλα πλεονεκτήματα που μου διαφεύγουν)

Πραγματικά έχω σχεδόν διαβάσει όλο το forum του linux στο insomnia (όσα τουλάζιστον ήταν για αρχάριους!) και έχω πήξει. Για εγκατάσταση θα το ήθελα αλλά από ότι διαβάζω είναι λίγο ζόρικη και θα την αφήσω για μετά (δε μπορώ άλλο διάβασμα!!)

 

Επίσης βλέπω ότι το linux είναι επέκταση του unix. έχω ασχοληθεί (πολύ λίγο) και είδα μια ομοιότητα στις εντολές. Το θέμα είναι (και πάντα με ότι διάβασαν και πρόσεξα) ότι υπάρχουν κάποιοι τύποι (λίγοι) οι οποίο κάνουν παπάδες και βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα των περισσοτέρων δίνοντάς τους έτοιμο κώδικα. Δηλ με φοβίζει το γεγονός ότι ή θα ξεσκιστώ να μάθω τρελό προγραμματισμό για να διορθώνω τυχόν προβλήματα ή θα αρκεστώ μια ζωή στο να ψάχνω "έτοιμες" λύσεις και έτοιμες γραμμές κώδικα που δεν καταλαβαίνω, μέσα από forum και posts.

 

Συγγνώμη εκ των προτέρων αν λέω αρλούμπες (3 μερών linux-άς είμαι!!) απλά αυτά κατάλαβα σαν μια πρώτη ματιά.Συγχαρητήρια και σε όσους κατάφεραν να διαβάσουν όλο το post!

 

Aααα και ένα μικρό προβληματάκι. Έχω ipod mini το οποίο και αναγνωρίζεται αλλά δεν βλέπω πουθενά να έχει επιλογή disconnect. Κάνω δεξί κλικ στο hda (που είναι το ipod) και διαλέγω αποπροσάρτηση αλλά και πάλι στο ipod συνεχίζω να βλέπω do not disconnect. Τα λέω αυτά γιατί δεν είναι και πολύ ασφαλές να βγάζεις το ipod απότομα. ενός φίλου μου καταστράφηκε έτσι...

 

Αυτά τα λίγα... (ελπίζω προς το παρόν)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διαβάζεις post με προβλήματα, γιατί απλά δεν υπάρχει και σπουδαίος λόγος να κάνεις post αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Λογικό δεν είναι;

Όσον αφορά την επιλογή του λειτουργικού, αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη και επιλογή (όπως στα περισσότερα πράγματα). Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και ορισμένες διαφορές ανάμεσα σε Windows και Linux.

Μερικοί από τους λόγους που εγώ όσο περνάει ο καιρός προτιμώ όλο και περισσότερο το Linux είναι:

0)Πρώτο και καλύτερο, το γεγονός οτι είναι δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

1)Γίνεται καλύτερη διαχείρηση των πόρων του υπολογιστή, όπως μνήμη, βελτιστοποιήσεις ανάλογα με τον επεξεργαστή που έχεις κτλ

2)Δεν είναι ανάγκη να τρέχεις δευτερεύουσες εφαρμογές όπως antivirus, firewall (έχω την εντύπωση πως δεν είναι απαραίτητο για καθημερινή χρήση), antispyware ktl ktl. Έτσι απελευθερώνονται αρκετοί πόροι από το σύστημα.

3)Υπάρχει η δυνατότητα να έχεις πολύ καλύτερη ασφάλεια σε σχέση με τα Windows, αρκεί βέβαια να ξέρεις πως να την αποκτήσεις.

4)Και τέλος με το Linux μαθαίνεις πολλά πράγματα για τους υπολογιστές, αρκεί να έχεις όρεξη για διάβασμα, καθώς η οποιαδήποτε πληροφορία είναι διαθέσιμη (howtos ktl man pages)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, ότι ισχύει με όλα τα λειτουργικά ισχύει και με το linux: Επιλέγεις σύμφωνα με τις ανάγκες και προτιμήσεις σου αυτό που σε καλύπτει καλύτερα σύμφωνα με αυτά που υπόσχεται και είναι το κάθε λειτουργικό. Βέβαια αν είσαι αναποφάσιστος ή θέλεις να πειστείς για κάτι, γιατί να μην έχεις και τα 2 (windows/linux) σε ένα pc και να βγάλεις τα συμπεράσματα για τον ευατό σου μετά από δική σου εμπειρία?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aααα και ένα μικρό προβληματάκι. Έχω ipod mini το οποίο και αναγνωρίζεται αλλά δεν βλέπω πουθενά να έχει επιλογή disconnect. Κάνω δεξί κλικ στο hda.........

 

Στο linux οι τοπικοί σκληροί δίσκοι λέγονται hdX όπου X a, b, c, d ανάλογα με την θέση τους στον IDE controller. Οι usb δίσκοι λέγονται sdX. Οπότε αντί να κάνεις αποσυνδεσή το ipod μάλλον αποσυνδέεις τον πρώτο σού σκληρό δίσκο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι λογοι για τους οποιους καποιος θα επελεγε να χρησιμοποιησει το Linux ειναι πολλοι. Ενας κατα την γνωμη μου σημαντικος ειναι η εξοδος απο τα καθιερωμενα και δεν αναφερομαι σε διαφορες χρησης των λειτουργικων αλλα στην εξοδο απο μια πληρως εσφαλμενη νοοτροπια.

Οι περισσοτεροι απο τους οπαδους των windows (και μην το αρνηθουν αυτο) εχουν εγκαταστησει "σπασμενες" εκδοσεις, τα δε προγραμματα που χρησιμοποιουν ειναι επισης "σπασμενα". Το κακο δε, ειναι οτι οι περισσοτεροι εξ αυτων επαιρωνται για το οτι εχουν "σπασμενα" προγραμματα. Κατα συνεπεια, για να χρησιμοποιεις σημερα windows, πρεπει να εισαι ή λεφτας (συνεχεις πληρωμες για αναβαθμισεις, λογισμικα κτλ κτλ) ή συνενοχος σε ενα ποινικο (σε ολο τον κοσμο) αδικημα (cracking). Προσωπικα δεν σκεφτομαι αλλο τροπο εκτος εαν και καποιος απο εσας που υποστηριζετε την χρηση των windows εχετε κατι αλλο να μου πειτε για να με μεταπεισετε.

Η αλλαγη αυτης της νοοτροπιας λοιπον, οδηγει σημερα στο ελευθερο λογισμο-λογισμικο ανοικτου κωδικα και που σε επιπεδο λειτουργικο εχει ως καλυτερο εκφραστη το Linux (προσοχη..ως καλυτερο εδω οριζεται το δημοφιλεστερο).

Για τα πλεονεκτηματα του σαν λειτουργια εχουν γινει απειρες συζητησεις σε ολα τα φορουμ του δικτυου. Μειονεκτηματα δεν υπαρχουν, εκτος εαν οταν οδηγουμε αυτοκινητο οριζουμε τον εαυτο μας σαν πολυ καλο οδηγο επειδη αλλαζουμε γρηγορα το ποδι μας απο το γκαζι στο φρενο (ο νωων νοητο) και οχι επειδη θελουμε να ξερουμε τι συμβαινει οταν αλλαζουμε το ποδι μας απο το γκαζι στο φρενο (ασχετως εαν αυτο γινει γρηγορα ή αργα (και παλι ο νωων νοητο).

Στο κατω κατω ειναι σαφως οριμοτερη σταση να υποστηριζεις τις χιλιαδες των ελευθερων προγραμματιστων και hackers απο το να υποστηριζεις τις ομαδες των υπαλληλων του Bill Gates.

 

Να ειστε ολοι καλα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

fotisman όταν συγκρίνεις ανόμοια πράγματα βγαίνει αχταρμάς. Και όταν συγκρίνεις windows με linux να είσαι σίγουρος ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα για άτομα με διαφορετικές ανάγκες- γνώσεις και προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τα μειονέκτηματα και τον παραλληλισμο με αυτοκίνητο, ποιός σου είπε ότι όλοι θέλουν να θεωρούνται καλοί οδηγοί? Οι περισσότεροι θέλουν ένα αυτοκίνητο για να κάνουν απλά τη δουλειά τους (μετακίνηση) και δε δίνουν δεκάρα για να μάθουν πως λειτουργεί. Και δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις γι αυτό. Μάλιστα δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσουν αυτοκίνητο που αν πάθει κάτι θα πρέπει να ξέρουν οι ίδιοι πως λειτουργεί (να είναι hackers...) για να το διορθώσουν. Λίγο ακραίο το παράδειγμά μου αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Για το θέμα πειρατείας συμφωνώ μαζί σου. Για το θέμα ωριμότερης στάσης... πολύ σχετικό, δε μπορείς να απαιτείς απο κάποιον που δε γουστάρει να φάει τα χρόνια του μπροστά στο pc να χρησιμοποιεί Linux (επειδή είναι open source) και να φάει πολύ καιρό για κάτι που τον ενδιαφέρει και μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύκολα (και συμβατά) στα windows (για παράδειγμα να ακούσει mp3s, να βλέπει videos και να γράφει κείμενο και να χρησιμοποιεί p2p).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα ο fotisman αναφέρεται καθαρά στο οτι ο χρήστης έχει επιλογή να προτιμήσει το ένα λειτουργικό από το άλλο.

Ο παραλληλισμός με το αυτοκίνητο είναι εύστοχος κατά τη γνώμη μου. Και πάλι εκεί δεν υποχρεώθηκε κανείς να "γίνει καλός οδηγός".

Επιλογές έχει ο καθένας και ευτυχώς που μπορεί και πράττει ανάλογα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Getty αυτα που λες(να ακούσει mp3s, να βλέπει videos και να γράφει κείμενο και να χρησιμοποιεί p2p) εγω τα εκανα χωρις να φαω πολυ καιρο αν και δεν τα εκανα τοσο ευκολα οσο σε windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Getty αυτα που λες(να ακούσει mp3s, να βλέπει videos και να γράφει κείμενο και να χρησιμοποιεί p2p) εγω τα εκανα χωρις να φαω πολυ καιρο αν και δεν τα εκανα τοσο ευκολα οσο σε windows.

 

Αν δε σου αναγνώρισε καλά κάρτα γραφικών/ήχου/modem/printer πόσο καιρό θα έτρωγε ένας newbie?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα ο fotisman αναφέρεται καθαρά στο οτι ο χρήστης έχει επιλογή να προτιμήσει το ένα λειτουργικό από το άλλο.

Ο παραλληλισμός με το αυτοκίνητο είναι εύστοχος κατά τη γνώμη μου. Και πάλι εκεί δεν υποχρεώθηκε κανείς να "γίνει καλός οδηγός".

Επιλογές έχει ο καθένας και ευτυχώς που μπορεί και πράττει ανάλογα.

 

Δεν διαφώνησα πουθενά στο ότι ο χρήστης έχει επιλογή να προτιμήσει το ένα ή το άλλο αυτό είναι αυτονόητο άλλωστε. Αυτό που προσπάθησα να πω είναι οτι τα 2 λειτουργικά αφορούν διαφορετικές κατηγορίες χρηστών, οπότε η σύγκριση που πήγε να γίνει μου φάνηκε εκτός πραγματικότητας.

Όσο για το καλός οδηγός, στο linux με τη σημερινή του μορφή ή είσαι/γίνεσαι καλό οδηγός και ξέρεις τι σου γίνεται ή καλύτερα να το αφήσεις (εκτός αν θέλεις να έχεις linux έτσι για να νομίζεις ότι είσαι καλός οδηγός και με την πρώτη αναποδιά γυρνάς στα windows :P ). Όπως έχω ξαναπεί το linux δεν είναι φτιαγμένο για να το χειρίζεσαι σαν μαύρο κουτί (δεν λέω μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να σου κάτσει αλλά αν το μεταχειρίζεσαι έτσι μειώνεις τρελλά τις δυνατότητες του). Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι λειτουργικό για τον καθένα. Είναι γι αυτόν που θέλει και μπορεί να ασχοληθεί. Τα windows έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Γι αυτό και λέω, συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα στο πω ακόμα πιο απλά, για να καταλάβεις τι εννοώ: Αμάξι είναι το catterham αμάξι και η mercendes e class. Συγκρινέ τα να δούμε ποιό είναι καλύτερο και ποιό πρέπει να αγοράσουμε...

Σύγκριση με την ευρεία έννοια γίνεται, δε λέω, μπορείς να πεις τι προσφέρει το καθέ αμάξι, για ποιόν οδηγό ίσως θα είναι καλύτερο, πιο χαλάει πιο εύκολα κλπ. Εκείνο όμως που δε μπορείς να πεις είναι πιο είναι καλύτερο και πιο θα πρέπει να προτιμηθεί. Άποψη μου, είναι λάθος να συγκρίνεις με αυτήν την προοπτική (ποιό είναι καλύτερο γενικά), λειτουργικά που έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικό ίσως προσανατολισμό. Οπότε μην κολλάς στο όνομα (τα λένε λειτουργικά /αμάξια, όμοια είναι) μιλάω για την ουσία της συγκρίσης όταν ο σκοπός της είναι να βγει το καλύτερο. Αυτά απο μένα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατάλαβα τι λες, αλλά διαφωνώ στο οτι σε πολλά πράγματα, αν όχι στα περισσότερα δεν υπάρχει καλύτερο αντικειμενικά. Υπάρχει καλύτερο υποκειμενικά, βασισμένο στις ανάγκες, ιδέες, απαιτήσεις, προτιμήσεις κτλ. του καθενός. 2 πράγματα που κάνουν την ίδια δουλειά σαφώς και συγκρίνονται, με την έννοια οτι τα βάζεις δίπλα δίπλα και βλέπεις τι κάνει το ένα και τι το άλλο. Διαφορές και ομοιότητες.

Το τι είναι καλύτερο όμως μένει να αποφασιστεί από τον τελικό χρήστη. Δεν υπάρχει ένα καλύτερο για όλους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...