Προς το περιεχόμενο

Συμβουλές Για Αθόρυβους Φορητούς Υπολογιστές


af9pk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο κάθε άνθρωπος σίγουρα έχει διαφορετικά κριτήρια κατά την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αδιαμφισβήτητα όμως, οι περισσότεροι είτε επιθυμούν τον μικρότερο φορητό με την μεγαλύτερη αυτονομία, είτε το γρηγορότερο, ταχύτερο, εντυπωσιακότερο φορητό υπολογιστή, ώστε να μπορούν πέρα από εργασίες γραφείου να βλέπουν ταινίες DVD ή να παίζουν παιχνίδια. Αυτές οι επιθυμίες χαλιναγωγούνται μόνο από το μέγεθος του πορτοφολιού τους. Οι συμβουλές που ακολουθούν ΔΕΝ απευθύνονται σε αυτούς.

 

Το μεγαλύτερο κριτήριο για εμένα στην αγορά φορητού υπολογιστή είναι ο θόρυβος που παράγει. Έχω την τύχη να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή σε ένα αρκετά αθόρυβο μέρος, και την ατυχία να έχω καλή ακοή και μικρή ανοχή σε θέματα θορύβου, οπότε μου είναι αρκετά δύσκολο να εμπιστευτώ τα λόγια των άλλων στο θέμα του θορύβου.

 

Το μυστικό στην ελαχιστοποίηση του θορύβου (που συνήθως προέρχεται από τον έναν ή και περισσότερους ανεμιστήρες του φορητού) είναι η διατήρηση της χαμηλής θερμοκρασίας κατά την λειτουργία του. Και επειδή δεν γνωρίζω από apple φορητούς θα ασχοληθώ με όλους τους άλλους.

 

ΑΓΟΡΑ

 

Καταρχάς είναι σωστό να υποθέσει κανείς ότι αγοράζοντας έναν επώνυμο φορητό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι λιγότερο θορυβώδης από έναν συναρμολογημένο στην Ελλάδα, αφού κατά πάσα πιθανότητα να έχει δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην σχεδίαση και τον εξαερισμό του επώνυμου συστήματος.

 

Το σημαντικότερο ίσως είναι το επεξεργαστής. Υπάρχουν δύο κύριες επιλογές: Intel ή AMD. Η πρόταση μου: Intel Pentium M δεύτερης γενιάς. Είναι οι επονομαζόμενοι Dothan, έχουν 400MHz FSB και το όνομα τους σύμφωνα με την ονοματολογία της Intel λήγει σε 5, π.χ. 725,735,765. Βγαίνουν και σε Low Voltage (LV) ή Ultra Low Voltage (ULV) εκδόσεις αλλά συναντώνται συνήθως σε ακριβούς υπο-φορητούς (ultra portable notebooks). Προτείνω αυτή την γενιά, και όχι την τωρινή με το 533 FSB, επειδή έχουν την χαμηλότερη απαίτηση σε ρεύμα (Σημ.: το thermal design power (TDP) των Dothan είναι μόλις 21W). Δεν προτείνω AMD αφενός επειδή δεν συναντώνται συχνά σε επώνυμους κατασκευαστές και αφετέρου επειδή έχουν θεωρητικά μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ρεύμα (λέω θεωρητικά επειδή έχουν μεγαλύτερο TDP αλλά η AMD το ορίζει διαφορετικά οπότε δεν είναι εύκολα συγκρίσιμο).

 

Σε ότι αφορά τα λοιπά μέρη θα πρότεινα:

- τουλάχιστον 512MB RAM, αφού όσο περισσότερη μνήμη τόσο λιγότερο δουλεύει ο σκληρός δίσκος σαν virtual memory.

- έναν σκληρό δίσκο των 4200 ή 5400 στροφών ώστε να μην θερμαίνεται πολύ ή να κάνει θόρυβο (αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν τεχνολογίες μείωσης θορύβου όπως WhisperDrive, Noise Suppression System, Fluid Dynamic Bearing, οι λιγότερο θορυβώδεις σκληροί δίσκοι φαίνεται να είναι οι Fujitsu και οι Seagate)

- μια κάρτα οθόνης με αδύναμη GPU χωρίς ενσωματωμένη μνήμη, όπως η Intel Extreme Graphics 2, ATI Radeon X200. Οι δυνατότερες κάρτες ενδέχεται να έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ψύξη, τόσο που μερικές από αυτές έχουν και δικό τους ανεμιστήρα.

 

Πολλές από τις συμβουλές μου ίσως ξενίζουν, αφού προτείνω τα λιγότερο ισχυρά και προηγουμένων γενιών εξαρτήματα, αλλά ο στόχος είναι η εξασφάλιση ενός αθόρυβου υπολογιστή που θα προορίζεται για δουλειά γραφείου. Η σημαντικότερη παραχώρηση γίνεται στην κάρτα γραφικών που σχεδόν αποκλείει την σωστή λειτουργία των σύγχρονων 3D παιγνιδιών, αλλά σίγουρα επαρκεί για αναπαραγωγή ταινιών DVD.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 

Καταρχάς προτείνω την απεγκατάσταση όσων προγραμμάτων φαίνονται περιττών έτσι ώστε να «ελαφρύνει» ο υπολογιστής. Ένας ελαφρύς υπολογιστής απασχολεί τον επεξεργαστή και τον σκληρό λιγότερο και άρα συντελεί στην καλύτερη ψύξη του συστήματος.

 

Ύστερα προτείνω ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση του Centrino Hardware Control (http://www.pbus-167.com/chc.htm). Με αυτό το πρόγραμμα μπορούμε όχι μόνο να ελέγξουμε την συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, αλλά το κυριότερο να μειώσουμε την τάση λειτουργίας του (undervolting). Με αυτή την ενέργεια επιτυγχάνουμε μείωση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή ακόμα και 10 βαθμών C. Επίσης αν έχουμε ATI κάρτα γραφικών μπορούμε να μειώσουμε τις επιδόσεις τις ώστε να ζεσταίνεται λιγότερο.

 

Τέλος θα πρότεινα την ανύψωση της πίσω πλευράς του φορητού για λόγους καλύτερου εξαερισμού. Αυτή μπορεί να γίνει τόσο με εμπορικά προϊόντα (π.χ Targus Coolpad Podium ή Bodelin Laptop Bumpers) όσο με απλές λύσεις όπως λαστιχένια στοπ πόρτας (από το Πράκτικερ) ή μπάλα του σκουός κομμένη στη μέση.

 

Ο συνδυασμός ενός φορητού σαν και αυτόν που περιγράφω παραπάνω, με μειωμένη τάση λειτουργίας του επεξεργαστή και ανυψωμένο το πίσω μέρος του μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε να μην χρειαστεί να λειτουργήσει ποτέ ο ανεμιστήρας σε δουλειές γραφείου! Ακουστική νιρβάνα...

 

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

 

Καλό είναι επίσης,

να "φυσάμε" στις θύρες εξαερισμού των φορητών, έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη από αυτές

==> να δουλεύει πιο αποδοτικά η ψύκτρα (επεξεργαστή ή/και κάρτας γραφικών)

==> να δουλεύει λιγότερο ο ανεμιστήρας

==> λιγότερος θόρυβος.

Σπρέυ πεπιεσμένου αέρα μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα ειδών πληροφορικής, όπως για παράδειγμα στο Πλαίσιο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

yparxoun dekades analoga programata me to centrino hardware control pou kanoun kai gia turion

 

IKARIWTHS δεν εχεις αδικο, προσωπικα βρηκα δυο, το RM Clock και το CrystalCPUID. Τροποποιησα και τις συμβουλες μου αφαιρωντας το επιχειρημα οτι οι AMD επεξεργαστες δεν επιδεχονται undervolting.

 

Το RM Clock, που βρισκω σχεδον ισοδυναμο με το Centrino/Notebook Hardware Control, πιστευω οτι εχει ασκοπα συνθετο interface και για αυτο και δεν το προτεινα για τους Pentium M επεξεργαστες. Οσο για το CrystalCPUID, δεν το θεωρω ολοκληρωμενο αφου μονο αλλαζει τις τασεις του επεξεργαστη χωρις να μπορεις να επιλεγεις πολλαπλα προφιλ δυναμικης προσαρμογης της ταχυτητας του (που τα προγραμματα ονομαζουν custom dynamic switching ή cpu throttling). Αν θελεις να προτεινεις καποια που γνωριζεις επειδη εχεις ασχοληθει περισσοτερο με AMD Turion με χαρα να τα συμπεριλαβω στις συμβουλες μου.

 

Sorath σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Μηπως θα ηθελες να προσθεσεις τιποτα παραπανω σχετικα με την ελαχιστοποιηση του θορυβο ετσι ωστε το κειμενο να μην ειναι μονο για αρχαριους?

 

Σιγουρα θα εκτιμουσα οποιαδηποτε συζητηση ή συμβουλη για προσθεση/τροποποιηση του μινι οδηγου ωστε να αυξηθει η χρηστικοτητα του. Ιδιαιτερα δε, στο θεμα του θορυβου που τοσο πολυ με απασχολει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"af9pk" πολύ χρήσιμα όσα είπες,καμία έξτρα συμβουλή για εκείνους που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θερμοκρασίας επειδή έχουν Pentium Prescott;;;

 

Επίσης μπορείς να εξηγήσεις λίγο το τι ακριβώς είναι το min Throttle και αντίστοιχα το max Throttle, ποιές είναι οι κατάλληλες ρυθμίσεις για laptop συνεχώς στο ρεύμα και αντίστοιχα ποιές για κάποιον που τον χρησιμοποιεί συνεχώς την μπαταρία;;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμ, ξεφευγουμε λιγο απο το θεμα που ειναι η ελαχιστοποιηση του θορυβου...

 

Θα μπορουσα ομως να κανω μια προσπαθεια να απαντησω στα ερωτηματα. Dimitris13 προσωπικα γνωριζω μονο τα Notebook Hardware Control και RM Clock. Την διαρκεια της μπαταριας μπορεις να αυξησεις εαν τρεχεις τον επεξεργαστη στα 600MHz, μειωσεις την φωτεινοτητα της οθονης, απενεργοποιησεις απο τον device manager οποιες συσκευες/θυρες δεν χρησιμοποιεις (π.χ. wireless card, parallel port κλπ), χρησιμοποιεις power saving options οπως απενεργοποιηση σκληρου δισκου μετα απο χ λεπτα αδρανειας.

 

Sppoulis και deepdish νομιζω πως το RM Clock επιτρεπει να μειωσεις την ταση των prescott ή των celeron, χωρις να ειμαι σιγουρος. Σιγουρα η καλυτερη συμβουλη και για αυτους ειναι να ανυψωσετε το πισω μερος του φορητου υπολογιστη για να αεριζονται καλυτερα.

 

Το Min/Max Throttle υποθετω πως ειναι ορολογια του RM Clock, το οποιο και δεν κατεχω. Αν με ρωτουσες για το Notebook Hardware Control πιθανοτατα και να ηξερα να σου απαντησω.

 

Καποιος που να θελει να προσθεσει τιποτα στο ζητημα της ελαχιστοποιησης του θορυβου? Κανενας ισως που να εχει κανει notebook cooling pad με peltier :-D ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλό είναι επίσης,

να "φυσάμε" στις θύρες εξαερισμού των φορητών, έτσι ώστε να απομακρύνεται η σκόνη από αυτές

==> να δουλεύει πιο αποδοτικά η ψύκτρα (επεξεργαστή ή/και κάρτας γραφικών)

==> να δουλεύει λιγότερο ο ανεμιστήρας

==> λιγότερος θόρυβος

 

;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Επανερχομαι στο θεμα του θορυβου εφοσον μπορεσα να βρω μια συγκριτικη δοκιμη σκληρων δισκων για φορητους που εξεταζει και τον θορυβο τους και τροποποιω τις συμβουλες μου αντιστοιχα.

 

Εξισου σημαντικο, οι κατοχοι Hitachi σκληρων δισκων να κατεβασουν ενα προγραμμα της Hitachi που ελεγχει το επιπεδο θορυβου των σκληρων δισκων της. Το προγραμμα αυτο λεγεται Feature Tool (v2.00) και εχει την μορφη bootable iso για εγγραφη σε CD. Μεσω του προγραμματος αυτου ο χρηστης εχει την δυνατοτητα να ελεγχει το Automatic Acoustic Management του Hitachi δισκου του. Στον δικο μου δισκο ετυχε να ηταν ηδη στο αθορυβο ως default αλλα σε αλλους δεν ειναι.

 

Τελος, και στο Centrino/Notebook Hardware Control υπαρχει η επιλογη για ρυθμιση του Acoustic Management του σκληρου αλλα σε μενα η ρυθμιση χανοταν και επανερχοταν στην default ρυθμιση. Με το προγραμμα της Hitachi αλλαζεται η default ρυθμιση σε επιπεδο hardware πλεον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...