Προς το περιεχόμενο

Θέλω τα δύσκολα. Κάποιος καλός οδηγός?


parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε Linuxάκηδες συμφορουμίτες. Αποφάσισα να ξαναρχίσω ενασχόληση με Linux, με σκοπό να εντρυφήσω σε αυτό όσο γίνεται περισσότερο. Έπεσε λοιπόν πρόσφατα στα χέρια μου η "Breezy Badger" έκδοση του Ubuntu, και αφού είχα ακούσει καλά λόγια από γνωστούς, είπα να την εγκαταστήσω σε έναν παλιό 2ο HDD 7GB, σε dualboot με WinXP. Όλα πήγαν καλά, απ'τη στιγμή όμως που έκανα το 1o login άρχισε κάτι να με "τρώει". Σαν πολύ εύκολο δεν ήταν? Οι οδηγοί που εγκαταστάθηκαν αυτόματα μήπως παραείναι generic? Πως μπορώ να έχω ΕΓΩ τον απόλυτο έλεγχο στη διαδικασία? Μήπως να στραφώ σε κάποια minimal διανομή που σε αφήνει με κονσόλα, και από εκεί να αρχίσω download sources, compilation (με τα κατάλληλα optimization flags) και στήσιμο διαδοχικών πακέτων, π.χ. Χ Server, GNOME κ.ο.κ.? Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα συναντήσω είναι ότι δεν έχω internet σπίτι και στο εργαστήριο της σχολής μου η κατάσταση είναι τραγική, όσον αφορά τις ταχύτητες download.

 

Ποιές είναι οι σκέψεις σας σχετικά? Έχετε να προτείνετε κάποιον καλό οδηγό για μία τέτοια προσπάθεια, ακόμη και τυπωμένο βιβλίο? Κάποια διανομή που να υλοποιείται σε πολλά media, ώστε να περιέχει και πολλά sources για να αποφύγω χρονοβόρα downloads? Δε φοβάμαι ούτε το διάβασμα, ούτε την κονσόλα, καθότι παιδί του MS-DOS 5 και πάντα είχα μεγάλη όρεξη να σκαλίζω.

 

Όσοι απαντήσουν, ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσουν...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

insomnix, ευχαριστώ πολύ, από μια γρήγορη ματιά φαίνεται καλό, με αρκετά διεξοδικό documentation. Πλην όμως, την αίτηση για DSL δεν τη γλυτώνω μου φαίνεται. Χωρίς Δίκτυο στο σπίτι, μάλλον δε γίνεται δουλειά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kai Slackware einai kala. Edw borei kai na vreis kai vivlio eidika gia slackware. Egw tha zitousa apo kapoio filo me ADSL na mou katevasei ta 2CD , giati me 56ari kanei peripou 25 wres to cd kai einai poly. Epeita an den evriska vivlio se vivliopwleio, tha koitaza se kamia dimosia vivliothiki i tha toihokolousa agelia se kanena panepistimio, mipws kanenas ehei vivlio kai borei na mou vgalei fwtotypies epi plirwmi.

 

To kalo (ohi gia mena :mrgreen:, alla gia sena pou sou aresoun ta dyskola) me ti slackware einai oti olo to configuration to kaneis me to heri kanontas edit se fakelous ki ara eheis apolyto elegho tou systimatos. Einai kai se ypsila epipeda staheri dianomi kai hwris bugs.

 

http://distrowatch.com/table.php?distribution=slackware

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ορίστε,

ορίστε

καί ορίστε.

 

Από όσα είπες βλέπω ότι το slackware είναι αυτό πού θές.

Οπως είπε και ο insomnix, το os ελέγχεται πειράζοντας τα configuration files, κάνοντας τα edit με προγράμματα οπως notepad(και καλά) και vi, ετσι ωστε να μπορεις να μισοκαταλαβεις πως λειτουργει.

 

Και σχετικά με το internet, την αίτηση μάλλον δεν την γλυτώνεις.:P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε όλες τις διανομές μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο, αν το θες. Απλά σε κάποιες δεν έχει νόημα :-P. Προσωπικά θα σου πρότεινα, εκτός από το slackware, να δεις και το gentoo και το archlinux, ίσως και το debian. Το LFS το θεωρώ καλό για να δεις πως λειτουργούν τα πράγματα, αλλά πολύ δυσκολοσυντήρητο, θα σε κουράσει πολύ δηλαδή σε βάθος χρόνου.

 

Επίσης, αν ψήνεσαι για πιο άγριες καταστάσεις, αφού μάθεις αρκετά καλά σε x86, βρες και κανένα αρχαίο μηχάνημα εξωτικής αρχιτεκτονικής (π.χ. κανα Sun Sparcstation, ή κανένα Silicon Graphics Indy / Indigo, ακόμα και κανένα παλιό Mac Quadra / Performa) και δοκίμασε να περάσεις εκεί Linux. Είναι μεγάλο σχολείο, μόνο και μόνο το setup :-D.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε όλες τις διανομές μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο, αν το θες. Απλά σε κάποιες δεν έχει νόημα :-P.
An borouses na grapseis dyo seires pio diefkrinistikes, tha sou imoun evgnwmwn. An einai kourastiko, as to. Den katalavainw sygkekrimena to "se kapoies den ehei noima"

Eyharistw.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

Τελικά από ότι κατάλαβα, το LFS είναι στην ουσία ένα βιβλίο και μόνο που σε καθοδηγεί στο να φτιάξεις εσύ και να συντηρείς τη δική σου διανομή, εξαιρετικά ενδιαφέρον βέβαια αλλά ξεφεύγει λίγο από αυτό που είχα στο μυαλό μου. Η Slackware φαίνεται καλή λύση και το SlackBook αρκετά αναλυτικό. Επίσης μου πρότεινε φίλος και την Debian, λόγω των 12CDs της, φαντάζομαι πολλά από αυτά θα έχουν πηγαίο κώδικα για να "παίξω" και αυτό όπως πρωτοέγραψα είναι βασικό λόγω έλλειψης "σπιτικού" internet.

 

Αν βρεθούν κάποιοι που έχουν έναν καλό λόγο να πουν για Debian, έφυγα ολοταχώς, αλλιώς μάλλον θα βάλω Slackware αφού την κατέβασα ήδη από το mirror της σχολής μου (4CD, μόνη περίπτωση που είδα πάνω από 40Κ/sec, χάθηκε να ανεβάσουν στο ftp και την Debian γμτ?)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...