Προς το περιεχόμενο

The Inquiring Minds topic

konnak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Λοιπόν μετά από περαιτέρω έρευνα ανακάλυψα τα εξής:

Η επιφανειακή επιδερμική στοιβάδα αποτελείται εξ' ολοκλήρου από νεκρά κερατινοποιημένα επιδερμικά κύτταρα, τα οποία όταν έλθουν σε επαφή με το νερό αποβάλλουν την κερατίνη και απορροφούν νερό λόγω τριχοειδών φαινομένων. Ο λόγος δημιουργίας "ζαρώματος" στα δάχτυλα είναι η απειροελάχιστη απόκλιση που παρουσιάζουν οι στρώσεις κυττάρων, οι οποίες αν και απορροφούν όλες νερό, δεν "φουσκώνουν" ομοιόμορφα.

Ειδικά για τα επιδερμικά κύτταρα, το ωσμωτικό φαινόμενο δεν τα "αγγίζει". Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα των επιδερμικών κυττάρων σε χοληστερόλη, μιας ουσίας δηλαδή ιδιαίτερα υδρόφοβης, η οποία παίζει το ρόλο του μονωτή !

Όσο για την φαγούρα, η αλατότητα του νερού είναι αρκετά ικανή να προκαλέσει ένα ισχυρό σοκ στον οργανισμό. Στη μεσογειακή λοιπόν κουλτούρα που μας χαρακτηρίζει παρατηρείται το εξής φαινόμενο: το καλοκαίρι λόγω των επαναλαμβανόμενων μπάνιων στη θάλασσα, ο οργανισμός μας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα αλλεπάλληλα σοκ που υπόκειται, τροποποιεί λιγάκι τις φυσιολογικές του λειτουργίες και την επιδερμική συμπεριφορά ώστε να "αντιμετωπίζει" την αυξημένη αλατότητα των θαλασσίων υδάτων. Το φθινόπωρο, τα μπάνια σταματούν (ή αραιώνουν), με αποτέλεσμα την επαναφορά του οργανισμού στην προηγούμενη του καλοκαιριού κατάσταση…….αυτό, προκαλεί την φαγούρα !

Υ.Γ.: να ζητήσω συγνώμη για το λιγάκι απότομο ύφος μου παραπάνω… δεν επιθυμώ κάποιου είδους αντιδικία….sorry !

Δε νομίζω οτι μπήκαμε στο νήμα αυτο για να αντιδικίσουμε.

Χαίρομαι όμως που σε ώθησα σε περαιτέρω έρευνα γιατί με γλύτωσες από τις ανασκαφές που έιχα σκοπό να ξεκινήσω στα βιβλία μου, γιατί ήμουν σίγουρος οτι το νερό δε μπαίνει στα ζωντανά κύτταρα του δέρματος.

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Θα μπορούσες να μας πεις τι είναι η μυική πυκνότητα και τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες φυλές;

με τον όρο μυική πυκνότητα συνήθως εννοούμε εμμέσως την "περιεκτικότητα" λίπους των μυών...

υψηλή μυική πυκνότητα εμφανίζουν οι μύες με ελάχιστη ή καθόλου παρουσία λιπώδους ιστού...

σε αυτό το άρθρο http://en.wikipedia.org/wiki/Skeletal_muscle (το διαλέγω γιατί δεν είναι υπο δικαιώματα) θα βρεις μια πολυ καλή φωτογραφία-σχέδιο της δομής του μυός....... θα δεις πως συντίθεται απο μικρότερα και μικρότερα μυικά ινίδια, γύρω απο τα οποία μπορεί να εναποτεθεί λιπώδης ιστός και να μειώσει την μυική πυκνότητα ενός μυ !

....για τις διαφορές ανάμεσα στις φυλές...αναμείνατε...:-D

Δημοσ.

Μια απορία κ από μένα...

Πολλές φορές σκέφτομαι να κάνω κάτι το οποίο κ μετά ξεχνάω (λογικό μέχρι εδώ). Η μόνη περίπτωση να το ξαναθυμηθώ είναι να πάω στο σημείο που το σκέφτηκα..

Δηλαδή μπορεί να σπάω το κεφάλι μου μια ώρα να το θυμηθώ..κ μόλις θα πάω στο σημείο που το σκέφτηκα, το θυμάμαι αμέσως...Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να το θυμηθώ.

Τι παίζει σε αυτή την περίπτωση?

Δημοσ.
Μια απορία κ από μένα...

Πολλές φορές σκέφτομαι να κάνω κάτι το οποίο κ μετά ξεχνάω (λογικό μέχρι εδώ). Η μόνη περίπτωση να το ξαναθυμηθώ είναι να πάω στο σημείο που το σκέφτηκα..

Δηλαδή μπορεί να σπάω το κεφάλι μου μια ώρα να το θυμηθώ..κ μόλις θα πάω στο σημείο που το σκέφτηκα, το θυμάμαι αμέσως...Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να το θυμηθώ.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος σου έχει μάθει να συνδέει τις σκέψεις-αναμνήσεις με τις εικόνες που έχει γύρω του την εκάστοτε στιγμή. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχεις γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να εκμεταλλευτείς τη μνήμη σου πολύ καλύτερα απ'αυτους που δεν λειτουργούν έτσι. Απλά δοκίμασε να συνδυάσεις κατι που θέλεις να θυμηθείς με ένα αντικείμενο και όχι με την εικόνα του χώρου που βρίσκεσαι. Πάρε το αντικείμενο μαζί σου (οπότε προτίμησε κάτι ελαφρύ και όχι το πλυντήριο :mrgreen: ) και αν ξεχαστείς πάρε το αντικέιμενο στα χέρια σου και δες τα αποτελέσματα!!! Καλή τύχη από μένα, ελπίζω να σε διαφώτισα λίγο (έστω και μπακάλικα :oops: )

Δημοσ.
Μια απορία κ από μένα...

θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή, πως στην προκειμένη περίπτωση η "επαναφορά" της βραχυπρόθεσμης μνήμης, λειτουργεί σαν "εξαρτημένο αντανακλαστικό"...

μια εικόνα ή μια κατάσταση σου επιτρέπει να ανασύρεις απο το υποσυνείδητό σου "πληροφορίες"...

Δημοσ.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις σας...Ευχαριστώ..

@angmar

Θα το δοκιμάσω κ θα σου πω αποτελέσματα..

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι αποτέλεσμα θα έχει το "πείραμα".. :mrgreen:

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Λοιπόν...

Γνωρίζει κανείς γιατί όταν πιούμε στάχτη με αλκοόλ ο οργανισμός τα παίζει?

Ενώ με νερό π.χ δεν γίνεται τίποτα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...