Προς το περιεχόμενο

Διαπεριβαλλοντικές [cross-platform] εφαρμογές

Eusebius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η λίστα αυτή ήταν για τις εντυπώσεις ενός αρχάριου από τα Ubuntu, Kubuntu και Xubuntu 6.06, αλλά την άφησα απέξω διότι ήταν πελώριο το ποστ. Τη βάζω εδώ για να τους κάνουμε λίγο διαφήμιση. Όχι ότι δεν είναι γνωστά (τα περισσότερα είναι πολύ γνωστά και πολλά είναι κορυφαία στο είδος τους), αλλά για έναν άλλο λόγο:

Καθώς τρέχουν σε περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα, διευκολύνουν τη μετάβαση από λειτουργικό σε λειτουργικό. Η αλλαγή λειτουργικού δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά, άμα τα μισά προγράμματα τα ξέρεις ήδη, γίνεται πολύ ευκολότερη. (Μετάβαση δεν σημαίνει απαραίτητα να παρατήσεις τελείως το ένα και να πιάσεις το άλλο: πολλοί, είτε επειδή έτσι τους αρέσει είτε επειδή αναγκάζονται, χρησιμοποιούν πάνω από ένα ΛΣ, κι εκεί αυτά τα προγράμματα ίσως είναι ακόμα χρησιμότερα.)

Η λίστα δεν είναι βέβαια εξαντλητική. Έριξα μια ματιά στο Program Files των XP και μάζεψα μερικά, και μετά πρόσθεσα λίγα που τα ξέρω από φίλους/γνωστούς/συνεργάτες και από το ίντερνετ. Υπάρχουν πολλά ακόμα ~ π.χ., πακέτα TeX/LaTeX, εμπορικά προγράμματα σαν το MATLAB και το Mathematica, το οπλοστάσιο της Adobe/Macromedia (για OS X και Win), παιχνίδια κλπ. κλπ. Σχεδόν όλα τρέχουν σε Win και Linux, τα περισσότερα τρέχουν τρέχουν και σε OS X, ενώ πολλά τρέχουν και σε άλλα ΛΣ. Όλα είναι δωρεάν και τα περισσότερα είναι ελεύθερο λογισμικό.

Αν ξέρετε κι άλλα, πείτε να προσθέσω!

Υπόμνημα συμβόλων

>
m = Mac OS X
p = PDA: Palm, Pocket PC, Symbian
u = Unix/Linux
w = Windows
x = Άλλο/Άλλα: BeOS, FreeDOS/MS-DOS κλπ.

Τα προγράμματα

• Abiword. κειμενογράφος (m,u,w)
  • Adobe Reader. ανάγνωση .pdf (m,p,u,w)
  • Apache. ο σέρβερ του 70% των σάιτ και του Insomnia :-) (u,w,x)
  • ArtRage 2. ζωγραφική (m,w) (+20060930)
  • Audacity. «the free, cross-platform sound editor» (m,u,w)
  • Azureus. πρόγραμμα τόρρεντ, τρέχει σε Java (m,u,w)
  • Blender. 3διάστατα γραφικά (m,u,w)
  • Celestia. προσομοιωτής διαστήματος (m,u,w)
  • Dia. σχεδίαση διαγραμμάτων (u,w) (+20070604)
  • eMule και aMule. μουλάρι και κλώνος μουλαριού (m,u,w) (το aMule τρέχει παντού, αλλά στα Win βασιλιάς είναι το eMule)
  • Firefox. πλοηγός (m,u,w)
    • Google Browser Sync. συγχρονίζει σελιδοδείκτες, συνθηματικά κλπ. του Firefox ανάμεσα σε διαφορετικούς Η/Υ. (m,u,w) (+20070502)

[*]FreeMind. mind-mapper, τρέχει σε Java (m,u,w)

[*]GIMP. επεξεργασία εικόνας (m,u,w)

[*]Google Earth. η γη μέσω δορυφόρων, αεροφωτογραφιών και 3διάστατων γραφικών (m,u,w) (+20070502)

[*]Inkscape. διανυσματικά γραφικά (m,u,w)

[*]HTTrack Website Copier. «Offline Browser» (u,w)

[*]jEdit. text editor, τρέχει σε Java (m,u,w)

[*]Jonh the Ripper. password cracker (u,w,x) (+20070210)

[*]KeePass και KeePassΧ. αδελφάκια, για διαχείριση κωδικών, σειριακών κλπ. (m,p,u,w) (+20070210)

[*]LilyPond. μουσική στοιχειοθεσία ~ σαν TeX αλλά για παρτιτούρες (m,u,w)

[*]Lynx. the text browser (m,u,w,x)

[*]MAME. Multiple Arcade Machine Emulator (m,p,u,w,x) (+20061113)

[*]MPlayer. παντοπαίχτης (m,u,w,x) ~ εκτελέσιμα για win32 (και πειραματικό GUI)

[*]Nmap. network mapper (m,u,w,x) ~ το χρησιμοποιεί και η Τρίνιτυ :-P

[*]OpenOffice.org. σουίτα γραφείου (m,u,w)

[*]Opera. πλοηγός (m,p,u,w,x)

[*]Pidgin. IM για πολλά πρωτόκολλα (u,w) πρώην Gaim ~ το Adium για Mac OS X χρησιμοποιεί την ίδια μηχανή

[*]SciTE. text editor (u,w)

[*]Scribus. «Open Source Desktop Publishing» (m,u,w)

[*]SeaMonkey. σουίτα ίντερνετ, συνέχεια του Μοζίλλα (m,u,w,x)

[*]Skype. τηλεφωνία P2P (m,u,w)

[*]SlimServer. σερβίρει μουσική σε LAN ή στο ίντερνετ (m,u,w) (+20070210) ~ πρώτες εντυπώσεις

[*]Solfege. «Smarten your ears» (u,w) (+20061113)

[*]Stellarium. πλανητάριο (m,u,w)

[*]Sylpheed. ταχυδρομείο (m,u,w)

[*]Thunderbird. κι άλλο ταχυδρομείο, αδελφάκι του Firefox (m,u,w)

[*]Transmission. λιτό, ελαφρύ πρόγραμμα τόρρεντ (m,u,x) (+20070603)

[*]TrueCrypt. κρυπτογράφηση δίσκων και κατατμήσεων (u,w)

[*]Tux Paint. ζωγραφική για παιδιά (m,p,u,w,x) (+20061113)

[*]UltraVNC, TightVNC και άλλα συναφή. «απομακρυσμένη διαχείριση» (m,p,u,w,x)

[*]VLC media player. παντοπαίχτης (m,p,u,w,x)

[*]VMware. εικονικές μηχανές [virtualization] (u,w)

[*]Wireshark. ανάλυση δικτυακών πρωτοκόλλων (m,u,w) πρώην Ethereal (+20061113)

[*]XAMPP. πακέτο Apache, MySQL, PHP και Perl (m,u,w) (+20070210)

Σύνδεσμοι

Ιστορικό αλλαγών

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Μόλις εγκατέστησα το Scribus, που το αγνοούσα μέχρι σήμερα.

Πολύ ενδιαφέρον.

Thanx Eusebius! Άλλο ένα thread-διαμάντι.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Επίσης παιδιά υπάρχουν και τα aMSN (open source κλώνος του MSN για Win-Linux-Mac), xnview (από τους καλύτερους viewers, για Win-Linux-BSD-Mac-Solaris και δε συμμαζεύεται...) και wink (εφαρμογή για screen capture / presentations για win-linux).

Δημοσ.

Πρόσθεσα τα Slimserver, XAMPP και KeePass Password Safe + KeePassX.

To KeePass είναι ένα προγραμματάκι ανοιχτού κώδικα για αποθήκευση και διαχείριση κωδικών, σειριακών κλπ. Το χρησιμοποιώ στα Win εδώ και καιρό και με έχει βολέψει αφάνταστα.

Με το KeePassX, το ξαδελφάκι του για OS X και Linux, ανοίγω κατευθείαν μέσα από το Ubuntu την κρυπτογραφημένη βάση με όλους τους κωδικούς μου και έτσι είμαι ευτυχισμένος. :-)

gruslo, το aMSN το είχα στη λίστα να το βάλω αλλά μια φορά που το δοκίμασα σε Linux δεν μου άρεσε και το έβγαλα. (Το Gaim, αντίθετα, το βρίσκω πολύ συμπαθητικό.) Άμα λένε οι φίλοι και οι φίλες με Linux και Mac OS X ότι είναι καλό, να το βάλω.

Τα άλλα δύο τα έχω στα Win και τα βρίσκω πολύ καλά προγράμματα. Το Wink μάλιστα είναι μοναδικό στο είδος του. Αλλά δεν τα έχω δει ποτέ σε άλλο λειτουργικό, ούτε έχω διαβάσει τίποτα...

Ό,τι πείτε.

Δημοσ.

Ναι, έχεις δίκιο, εγώ τα έβαλα απλώς επειδή είδα στις σελίδες τους ότι είναι cross-platform εφαρμογές, αλλά στην πράξη δεν τα έχω τεστάρει σε περιβάλλον εκτός Windows, οπότε καλό θα είναι να τεστάρονται και αφού δοκιμαστούν να μπαίνουν στη λίστα, σωστός! ;)

• 2 μήνες μετά...
  • 1 μήνα μετά...
  • 4 μήνες μετά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...