Προς το περιεχόμενο

Ψηφιακή φωτογραφική Olympus FE-180 με 160ευρώ.. Αξίζει??


Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν..

Εδώ και κάποιο καιρό αποφάσισα να πάρω μια ψηφιακή μηχανή. Με το άθλημα δεν ασχολούμαι γενικά, κάποιος θα μπορούσε να με πει και άσχετο, δε θα παρεξηγηθώ :) Χτες βγήκα για πρώτη φορά μια γύρα σε κανα 2 μαγαζιά να δω τι παίζει απο μοντέλα τιμές κλπ, και στο mediamarkt που πήγα, είδα μια Olympus FE-180 με 159ευρώ. Όπως είπα δεν ξέρω αρκετά πράγματα απο μηχανές, αλλά ένα που ξέρω for sure, είναι ότι η Olympus είναι μια απο τις παραδοσιακές εταιρίες όσον αφορά τις φωτογραφικές μηχανές, και συνήθως προτιμώ κάτι τέτοιες στις αγορές μου, απο κάτι άλλες που βγάζουν απο τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα. Είναι φυσιολογικό πιστεύω αυτές να έχουν περισσότερη τεχνογνωσία, αφού ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το είδος. Στο δια ταύτα τώρα..

 

Μπορεί με τις μηχανές να μην πολυασχολούμαι, αλλά με την τεχνολογία γενικά η σχέση μου είναι αρκετά καλή, οπότε το πρώτο που έκανα μόλις γύρισα ήταν να χτενίσω το ίντερνετ για πληροφορίες όσον αφορά τη συγεκριμένη μηχανή (κάτι που μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά εκνευριστικό με την isdn, είχα καλομάθει τόσο καιρό με την dsl), και παρακάτω θα παραθέσω αυτά που ανακάλυψα, μαζί με κάποιες άλλες απορίες ή "ανάγκες" μου. Feel free να σχολιάσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε προέρχεται απο την προσωπική σας γνώση ή εμπειρία. That's the point άλλωστε :D

 

- Πέρα του ότι δεν έχω τις πολλές σχέσεις με το άθλημα, δεν είναι και φανατικός του στυλ να την κουβαλάω όλη την ώρα μαζί μου μπας και πετύχω την τρομερή σκηνή με το βάτραχο που αρπάζει τη μύγα, και μετά τον αρπάζει το ψάρι για να κατασπαραχτεί κι αυτό με τη σειρά του απο την αρκούδα (βλ. παλιά διαφήμιση που μου ήρθε μόλις τώρα στο μυαλό), και ΔΕΝ ψάχνω κάτι επαγγελματικό. Κάθε άλλο, θέλω μια σχετικά απλή και εύχρηστη point-and-shoot μηχανή, με αξιοπρεπή ποιότητα φωτογραφίας, σχετικά φθηνή έτσι ώστε να μην τρέμει το φυλλοκάρδι μου όποτε την έχω μαζί μου ΜΗΝ ακουμπήσει πουθενά, ΜΗΝ χτυπήσει κατα λάθος πουθενά, ΜΗΝ πέσει λίγη μπύρα πάνω και σε κάθε φωτογραφία που βγάζω μου πετάει και ένα "Amstel, γιατί έτσι σας αρέσει", ΜΗΝ την αρπάξει κανείς και κλαίω τα 500+ ευρώ μου κλπ. Οπότε σε τιμή, αυτά τα 160 ευρώ (που ξέρω ότι θα πάνε γύρω στα 200 μαζί με καμιά κάρτα μνήμης ή/και κανένα άλλο μικροαξεσουάρ), είναι στο επίπεδο που στοχεύω, και δε θέλω να ξεπεράσω κατα πολύ.

 

- Επειδή όπως είπα έκανα ένα σύντομο homework, τα 6 megapixels που έχει φαντάζουν υπεραρκετά (για την ακρίβεια, αυτό στο οποίο κατέληξα είναι ότι αν δεν έχεις σκοπό να εκτυπώνεις αφίσες-που ΔΕΝ ΕΧΩ-ο,τιδήποτε πάνω απο τα 3 megapixels ελάχιστες φορές θα τα χρειαστείς), το 3x optical zoom μια χαρά (για το 4x ψηφιακό απο ότι έχω καταλάβει δεν αξίζει καν να μιλάω), το βίντεο που τραβάει είναι quicktime 640x480 (κάτι που πρέπει να ξανατσεκάρω απο κοντά, γιατί σε κάποια sites έλεγε για 320x240), η οθόνη 2,5" είναι κάτι που ήθελα (αν και να πω την αλήθεια θα προτιμούσα να έχει και απλό σκόπευτρο για να μπορώ να κάνω οικονομία στην μπαταρία σε κάποιες περιπτώσεις). Καλά ως εδώ? Βαδίζω στο σωστό δρόμο??

 

- Ένα θέμα που με απασχόλησε κάπως είναι το είδος κάρτας μνήμης που έχει. Έχει απο τις xD, και όχι απο τις SD που είχα εγώ ακουστά σαν πιο "δημοφιλείς". Μεγάλη διαφορά στην τιμή δεν πρέπει να έχουν τώρα πια, αφού χτες που ρώτησα για μια κάρτα 1GB, μου είπε ότι έχει γύρω στα 30-35ευρώ. Είναι μεγάλο μειονέκτημα αυτό? card reader δεν έχω αυτή τη στιγμή, αν εξαιρέσεις το επιτραπέζιο DVD-player που έχουμε εδώ στο σπίτι, που λέει ότι δέχεται SD/MMC/CF1&2/SM/SMPro. Αλλά σίγουρα θα ήταν ευκολία σε περιπτώσεις που δεν θα έχω μαζί μου usb καλώδιο να μπορώ να βγάζω την κάρτα και να την περνάω σε laptop/ψηφιακή κλπ κάποιου φίλου για να του δείξω κάτι.

 

- Άλλο θέμα είναι η μπαταρία. Απο ότι είδα στο επίσημο site, έχει (2) AA Ni-MH Rechargeable Batteries (Bundled). Ένας φίλος μου που ασχολείται περισσότερο με τη φωτογραφία, μου είπε ότι αν ήταν στη θέση μου θα πήγαινε στο αμέσως επόμενο μοντέλο το 190, που έχει μπαταρία λιθίου και είναι πιο slim. Και ρωτάω, έχει ΤΟΣΟ μεγάλη διαφορά? Κυρίως για τη διάρκεια ζωής πριν να χρειαστούν επαναφόρτιση. Εγώ έχω μαζί μου και άλλες 4 επαναφορτιζόμενες AA μπαταρίες απο την παλιά μας ψηφιακή μαζί με το φορτιστή, οπότε ρωτάω αν πραγματικά ΑΞΙΖΕΙ να πάω για μπαταρία σε στυλ κάρτας. Όχι τόσο για τα 20-25 ευρώ περίπου παραπάνω (αν και ξέρω ότι είναι εύκολο τριπάκι στο οποίο μπορείς να πέσεις και 20-20 να αυξήσεις το μπάτζετ σου κατα πολύ, και θέλω να αποφύγω κάτι τέτοιο), αλλά σκέφτομαι ότι τις ΑΑ μπαταρίες μπορώ να τις χρησιμοποίησω και αλλού, με πρώτο και καλύτερο το mp3 discman μου, ενώ η μπαταρία-κάρτα θα είναι (λογικά) μόνο για την μηχανή, που όπως είπα ΔΕΝ θα τη χρησιμοποιώ και κάθε μέρα.. Και γενικά σαν μέγεθος η μηχανή, παρά το σχετικό εξόγκωμα στη μια πλευρά (για τις μπαταρίες), τη νιώθεις καλά στο χέρι σου, και είναι σίγουρα μεγέθους που μπορείς να την έχεις μαζί σου all-the-time.

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1261

 

- Ίσως το πιο αρνητικό που βρήκα με το ψάξιμο στο ίντερνετ, είναι κάποια παράπονα 1-2 χρηστων που διάβασα ότι βγαίνουν φωτογραφίες κάπως θωλές, και παρατήρησαν κάτι σαν "τσουλούφια" στις άκρες απο κάποια αντικείμενα. Αλλά δεν ξέρω κατα πόσο μπορώ να βασιστώ σε κάτι τέτοιο, όταν μπορεί να πρόκειται για μεμονωμένες ελαττωματικές συσκευές, ή τίποτα ψυχάκιες τελειομανείς χρήστες που βγάζουν απο τη μύγα ξύγκι. Εδώ θα ήταν πραγματικα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χρήσιμες κάποιες δικές σας εμπειρίες..

http://reviews.cnet.com/Olympus_FE_180/4505-6501_7-31965095.html

 

- Πριν αρχίσετε οι πιο μυημένοι να μου αραδιάζετε 350 παραπλήσια μοντέλα μηχανών, να σας προειδοποιήσω ότι ειμαι ΠΟΛΥ αναποφάσιστος. Γι'αυτό και προτιμώ να μην το ΠΑΡΑψάξω, γιατί με βλέπω να παίρνω μετά απο κάτι μήνες. Εξάλλου δεν έχω και πολύ χρόνο να το ψάξω, αφού στις 6/1 ανεβαίνω πάλι Αγγλία. Και πριν πείτε "ε τότε γιατί θέλεις να πάρεις απο δω?", δεν είναι τόσο πιο φθηνά εκεί πάνω όσο νόμιζα, ειδικά σε καταστήματα (έτσι την πάτησα με το mp3 player που το άφησα να το πάρω απο κει και τελικά πήρα πιο μικρό για να μην ξεφύγω στην τιμή), ενώ απο αγγλικά eshops που ψωνίζω, τη συγκεκριμένη μηχανή την βρήκα στην ίδια τιμή, χωρίς τα μεταφορικά (συγκεκριμένα στο http://www.dabs.com που μου το πρότειναν άγγλοι για τις καλές του τιμές σε συνδιασμό με την μεγάλη ποικιλία). Αφήστε που αν ανεβώ πάνω θα πιαστώ πάλι με τα διαβάσματα, και δε θα έχω χρόνο να ψάχνω. Γι'αυτό θα προτιμούσα να την πάρω απο δω να καθαρίζω, ειδικά αν δεν έχουν μεγαλες διαφορές. Οπότε πριν πάμε σε άλλο μοντέλο, θα προτιμούσα να μου πείτε κάποιο σοβαρό λόγο να ΑΠΟΡΡΙΨΩ το συγκεκριμένο μοντέλο με τη δεδομένη προσφορά. Άσε που σκέφτομαι μην τελειώσουν κιόλας, γιατί τα περισσότερα ράφια ήταν άδεια χτες που πήγα. Αν περιμένω νέα παραγγελία, δεν ξέρω αν θα έχει την ίδια προσφορά, είναι και πιθανό να μην προλάβω μέχρι να φύγω.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά, και ελπίζω να μπορέσετε να με βοηθήσετε να καταλήξω κάπου πριν φύγω..

Καλή χρονιά σε όλους..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσεξεις με τι καρτα μνημης την δινουν γιατι πηρα της κορης μου μια Sony W-30 6 Μεγαπιξελ με 166 ευρω αλλα δεν ειχε καθολου καρτα μνημης.Και για μια καρτα 2 γιγα πληρωσα αλλα 99 ευρω.:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Την εχω αγορασει εγω πριν 2 μερες απο Media Markt στα 149 ευρω προσφοαρα. Πολυ ευχαριστημενος και με ποιοτητα φωτογραφιας αλλα και απο βιντεο. (640x480 στα 30 καρε) Ποιοτητα κατασκευης αρκετα καλη.

Κανει και αναβαθμιση μεσω Internet. Της εβαλα ελληνικη γλωσσα μεσω του προγραμματος που δινει η Olymbus. Αριστη αγορα που την συστηνω ανεπιφυλακτα σε αυτα τα λεφτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

149? Εγώ γιατί την βρήκα 159? (απο mediamarkt Θεσσαλονίκης)..

 

Έχεις γενικά εμπειρίες με άλλες ψηφιακές μηχανές για να μπορείς να συγκρίνεις και να μου πεις αν η συγκεκριμένη υπερτερεί ή υστερεί σε κάτι??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έψαξα στο ίντερνετ για να βρω sample photos απο το συγκεκριμένο μοντέλο, και αντί για να βοηθηθώ, νομίζω ότι μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Και για να εξηγηθώ,

 

http://www.tech2.com/india/photogallery/sample-images/47#

Εδώ έχει 6-7 φωτογραφίες, που ακόμα και σε ένα απλό ελαφρύ ζουμ, φαίνεται όντως αυτό που έλεγε ο τύπος σε αυτό που έκανα quote πριν, για τη θαμπάδα και τα τσουλούφια. Σε κάποιες φαίνεται αυτό χωρίς καν να χρειαστεί να κάνεις ζουμ, όπως πχ στη δεύτερη απο τα αριστερα, φαίνεται καθαρά στην βουνοκορφή πάνω αριστερά εκεί στις κορφές των δέντρων ένα σαν γαλάζιο "πέπλο". Ομοίως και στις 2 τελευταίες που είναι με τα λουλούδια, ενώ στο κέντρο φαίνονται καλά εστιασμένες, στις άκρες φαίνονται εμφανώς πιο θαμπές. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο?

 

Απο την άλλη, εδώ:

http://www.flickr.com/cameras/olympus/fe180/

που λέει ότι είναι απο την ίδια μηχανή, τα αποτελέσματα είναι νομίζω εμφανώς καλύτερα..

 

Κάποιος με πιο έμπειρο μάτι απο το δικό μου μπορεί να ρίξει μια ματιά στα παραπάνω links και να μου πει αν είναι θέμα μηχανής, θέμα χρήστη (για το καλύτερο αποτέλεσμα στις φώτος απο το 2ο link, αν και παρά τη δεδομένη διάθεση που έχω να ασχοληθώ αφου θεωρώ τον εαυτό μου γενικά gadgetάκια, δε θέλω να χρειάζεται να κάνω διατριβή στη μηχανή για να αποφύγω αυτές τις θαμπάδες), ή στην τελική είναι φυσιολογικά τα αποτελέσματα για μια μηχανή αυτού του επιπέδου τιμής, και δε μπορώ να περιμένω τίποτα καλύτερο αν δεν πάω σε κάτι πιο ακριβό (που ΔΕΝ έχω σκοπό να πάω, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα την πάρω)..

 

Το θέμα φίλε compaq99 είναι αν μπορώ να έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις με μια μηχανή σε αυτό το price range, γιατί όπως είπα δε θέλω να ξεφύγω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για μενα ειναι θεμα χρηστη καθαρα. Και 10 megapixel φωτογραφικη να παρεις και παλι υπαρχει το ενδεχομενο να βγαλεις κουνημενη φωτο η οποια θα ειναι θαμπη και θα χαρακτηριστει ως μουφα... Αυτο τι παει να πει οτι και η μηχανη θα ειναι μουφα?

Με 150 ευρω εξακολουθω να πιστευω οτι ειναι αριστη αγορα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μίλησα και με πιο "ειδικούς" απο μένα στη φωτογραφία, και μου είπαν ότι αυτά είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτα σε compact ψηφιακές. Οπότε αύριο first thing in the morning πάω να τη χτυπήσω, με την ελπίδα ότι θα υπάρχει ακόμα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...