Προς το περιεχόμενο

Παρόν και μέλλον programmers VS IT Managers στην Ελλάδα..


Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα αγαπητοί συμφορουμήτες (και συμφορουμίτισες) :P..

 

Τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζω ένα δίλημμα, και αναρωτιέμαι αν κάποιοι απο σας με βοηθήσετε να κλίνω προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάνω μεταπτυχιακό στην Αγγλία, επάνω σε Information Technology. Έχοντας τελειώσει το πρώτο εξάμηνο, μας δίνεται η επιλογή να "μεταπηδήσουμε" σε Management of Information Technology", με δεδομένο ότι στο πρώτο εξάμήνο κάναμε τα ίδια μαθήματα (φυσικά είναι δυνατή και η αντίστροφη πορεία).

 

Το δίλημμα μου είναι αν θα συνεχίσω στο "καθαρό" ΙΤ, ή αν θα ήταν καλύτερο να πάω σε ΜΙΤ. Μερικά απο τα δεδομένα που έχω προς το παρόν (δυστυχώς είναι αρκετά υπέρ και των 2 κατευθύνσεων) είναι τα εξής:

 

- Απο το πρώτο εξάμηνο έχουμε ΗΔΗ κάνει:

Java (με μια εισαγωγή σε object oriented design),

databases με χρήση SQL,

HTML & Unix,

Networks,

ένα μάθημα Human Factors το οποίο έχει να κάνει με θέματα usability,

κι ένα επιλογής Computer Security, που μετάνιωσα που το πήρα, γιατί ήταν ψιλοαπάτη τελικά..

 

Οπότε σκέφτομαι, πως λίγο πολύ έχω καλύψει αρκετό απο το πεδίο του programming part. C++ είναι που δεν έχουμε κάνει, και είναι στο 2ο εξάμηνο του IT, μαζί με C#. Ούτως ή άλλως όμως, και ολόκληρο το χρόνο να διδάσκομαι προγραμματισμό, και 2 χρόνια ακόμα, μόνο αν κάτσω μόνος μου και ασχοληθώ, "παίξω" που λένε πιστεύω ότι μπορώ να βελτιωθώ σε αυτό τον τομέα. Οπότε με τη C++ ΙΣΩΣ να μπορώ να ασχοληθώ και μόνος μου μετά.

 

- Δε θα ήθελα να "περιοριστώ" όσον αφορά το επαγγελματικό μου μέλλον σε αυτό του προγραμματιστή. Γιατί αυτό μπορεί να μου αρέσει αυτή τη στιγμή, και να κάθομαι με τις ώρες να ψάχνω λύσεις σε προβλήματα, αλλά δεν ξέρω αν θα μου αρέσει να το κάνω όλη μου τη ζωή. Οπότε είπα μήπως αν έπαιρνα και και κάποια managerial skills κατά κάποιο τρόπο "διεύρυνα" τις επιλογές μου στο μέλλον.

 

- Απο την άλλη ομως, θεωρώ περισσότερο τον εαυτό μου "πρακτικό άνθρωπο", δηλαδή δε μου αρέσει και τόσο η θεωρία, να πρέπει να θυμάμαι πολλά πράγματα με θεωρίες κλπ. Γι'αυτό και μ'αρέσουν οι υπολογιστές και ο προγραμματισμός, γιατί για ό,τι μικρή αλλαγή θες να κάνεις, γράφεις ένα μικρό κομμάτι κώδικα, και βλέπεις εκείνη τη στιγμή αν δουλεύει ή οχι. Το θέμα είναι όμως, ότι επειδή με management ΔΕΝ έχω ασχοληθεί στο παρελθόν, ΔΕΝ ΞΕΡΩ κατά πόσο μπορεί να μου αρέσει, ή για να θέσω ένα κάπως πιο αντικειμενικό κριτήριο, πόσο ακριβώς μεγάλο όγκο δεδομένων θα πρέπει να απομνημονεύω..

 

- Στην τελική όμως, επειδή αρκετά απο τα παραπάνω κριτήρια είναι λίγο πολύ υποκειμενικά, μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον και των 2 ειδικοτήτων (όχι ότι απέχουν και ΤΟΣΟ πολύ, αφού εξάλλου πρόκειται για management of information technology), στην Ελλάδα. Γιατί οκ, εδώ ρώτησα 2-3 ανθρώπους, μας λένε και στη σχολή ότι είναι 2 ειδικότητες με αρκετά μεγάλη ζήτηση, με τη διαφορά ότι το IT management έχει μια συνεχή αύξουσα πορεία. Εξάλλου, απο ότι μου είπαν τέλος πάντων, σε οποιαδήποτε εταιρία και να πάω, είναι δύσκολο ό,τι και να κάνω να ικανοποιώ 100% τις ανάγκες, το να τελειώσω Information Technology δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι θα γίνω προγραμματιστής, και όλες οι εταιρίες έχουν κάποιο μίνι training program, οπότε αν έχεις γενικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, εκεί μαθαίνεις αυτά που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό όμως συμβαίνει στην Αγγλία. Στην Ελλαδίτσα μας συμβαίνει? Γιατί έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες??

Το άλλο το οποίο ακούω απο πολλούς (και "κυκλοφορεί" γενικά), είναι ότι ο κλάδος των προγραμματιστών είναι σε μεγάλο βαθμό κορεσμένος, προγραμματιστές βγαίνουν απο σχολές κλπ, και είναι αρκετά δύσκολο να βρεις δουλειά σαν προγραμματιστής, άσε που τα λεφτά δεν είναι και τόσο καλά.. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο??

 

Απο την άλλη, μπορεί εδώ στην Αγγλία να έχουν ανοδική πορεία οι ΙΤ μάνατζερς, αλλά κατά πόσο κάτι τέτοιο ισχύει και στην Ελλάδα? Και πόσο πιθανό είναι κάποιος χωρίς εμπειρία να καταλάβει πόστο μάνατζερ??

 

Αυτές είναι κάποιες απο τις σκέψεις μου, θα εκτιμούσα οποιαδήποτε σχόλια απο άτομα που έχουν εμπειρία στο χώρο, γιατί μπορεί να λέω ότι δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αν μου δωθεί η ευκαιρία να δουλέψω για λίγο εδώ, αλλά επειδή δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει αυτό, θέλω να ξέρω και τι προοπτικές υπάρχουν να αξιοποιήσω αυτά που κάνω στην Ελλάδα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενας μεγαλος σοφος ειπε καποτε, οταν ρωτηθηκε σχετικα με το θεμα της εργασιας:

"Κανε την δουλεια που σου αρεσει και δεν θα χρειαστει να δουλεψεις ουτε μια μερα"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σοφός αυτός που το είπε, αλλά απο την άλλη, αν δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις (όπως εγώ με τον τομέα του μάνατζμεντ), πως θα ξέρεις αν σου αρέσει ή όχι??

 

Άσε που πολλές φορές δεν είναι εύκολο να βρεις να δουλέψεις ακριβώς πάνω σε αυτό που σπούδασες..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην Ελλάδα ισχύουν πολλά περίεργα πράγματα.

Υπάρχουν δηλαδή IT Managers που δεν έχουν ιδέα από IT επειδή ήταν πωλητές για 30 χρόνια και έχουν την άνεση και την εμπειρία να φέρνουν κόσμο και λεφτά στην εταιρεία. Υπάρχουν βέβαια και IT Managers που ήταν πληροφορικάριοι πριν από 20 χρόνια αλλά ασχολήθηκαν από την αρχή της σταδιοδρομίας τους με πωλήσεις.

Τα λεφτά στους προγραμματιστές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Σε αυτούς που παίρνουν τον βασικό + κάτι παραπάνω και μαθαίνουν την δουλειά από τους άλλους στην εταιρεία και περνάνε τον χρόνο τους γράφοντας κώδικα και σε αυτούς που παίρνουν πολλά λεφτά και είναι ας πούμε Project managers και που έχουν τα προσόντα και την εμπειρία να κατεβάζουν γρήγορα ιδέες, να έχουν καλή γνώση του αντικειμένου και να μπορούν να μεταδώσουν την λύση σε αυτούς της πρώτης κατηγορίας για να την υλοποιήσουν.

 

Σαν να σε μπέρδεψα λίγο....

 

Εσένα τι σου αρέσει να κάνεις ?

Να κάθεσαι να γράφεις κώδικα, να κάνεις κανά σεμινάριο τσάμπα, με προοπτική να γίνεις ένας project manager ή να μανατζάρεις τον project manager και τους από κάτω χωρίς όμως να σε κοροϊδεύουν οι υπόλοιποι ότι δεν έχεις ιδέα από it.

 

Εγώ στην θέση σου, θα έπιανα έναν καθηγητή να μου εξηγήσει το μέλλον του mit και αν το πτυχίο μου ήταν πάνω σε it, θα έκανα mit. Να έχω δηλαδή γνώσεις και από it αλλά και από managment με σκοπό βέβαια κάποια διοικητική θέση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκεφτεσαι μονο περιπτωσεις προγραμματιστη και project manager?

 

Απο αυτα που λες, αν μεταπηδησεις σε ΙΤ ποσα θα θυσιασεις απο τις γνωσεις σου σε καθαρο ΙΤ?

 

Μετα μην ξεχναμε οτι πληροφορικαριοι δεν ειναι μονο οι προγραμματιστες εφαρμογων. Θα μπορουσες με ενα πτυχιο καθαρο ΙΤ να ασχοληθεις επαγγελματικα με Systems/network administration. Δεν θα σε ενδιαφερε καθολου μια τετοια προοπτικη?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φυσικά και με ενδιαφέρουν και άλλες προοπτικές. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ΚΥΡΙΟΣ λόγος που έχω μπει σε όλη αυτή τη σκέψη, γιατί δε θα μου άρεσε να περιορίσω τις μελλοντικές επιλογές μου σε αυτήν του προγραμματιστή. Μπορεί αυτό να μου αρέσει τώρα, αλλά όταν φτάσει σε σημείο να εξαρτάται το ψωμί μου απο αυτό, να το κάνω θέλω-δε-θέλω 16 ώρες ΚΑΘΕ μέρα, να αλλάξει το πράγμα.

 

Ωραίο ακούγεται το Systems/network administration, μπορείς να μου πεις με 2 λόγια τι αρμοδιότητες περιλαμβάνει? Εκτός αυτό κάποια άλλη πιθάνή επιλογή μετά??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με την πιο πλατια εννοια του όρου θα μπορουσε να σημαινει οτιδηποτε απο helpdesk ως τον πληρη ελεγχο για το τι παιζει σε ολους τους servers ενος η περισσοτερων δικτυων.

 

Για παραδειγμα το στησιμο και η καθημερινη διαχειριση ενος Domain Controller, DHCP, DNS, proxy/firewall η mail server ειναι τυπικα καθηκοντα αυτου του ειδους.

 

Πιο περιζητητοι ειναι αυτοι που καταλαβαινουν και απο ρυθμιση routers (συνηθως ζητειται εμπειρια σε cisco συστηματα), ενω μετραει και η εμπειρια σε linux ωστε να μπορεις να στησεις/διαχειριστεις μια υποδομη απο servers σε αυτο το λειτουργικο, η το πιο συνηθες, ενα mixed environment απο linux-windows servers.

Προγραμματα δεν θα γραφεις (τουλαχιστον με τη μορφη εφαρμογων) αλλα η ικανοτητα/ορεξη να αυτοματοποιησεις οσο πιο πολλες διαδικασιες γινεται, πχ μεσω scripting (που ειναι μια περιορισμενη μορφη προγραμματισμου) ειναι σημαντικο προσον

 

Φυσικα δεν υπαρχει απαραιτητα ενας μονο administrator που τα κανει ολα. Συνηθως η δουλεια μοιραζεται σε πολλα ατομα που εξειδικευονται ο καθενας στο κομματι του, και φυσικα αρκετοι που εχουν θεσεις η εκτελουν χρεη παρομοια σε πολλες υπηρεσιες δεν εχουν ουτε τα μισα προσοντα απο αυτα που αναφερω και καποιοι δεν θα ξεραν να γραψουν ουτε ενα απλο batch file, αλλα αυτο ειναι παραδειγμα προς αποφυγη.

 

Πολλοι παντως αρχιζουν ως απλοι τεχνικοι και σιγα σιγα αυξανονται οι ευθυνες τους και μαθαινουν στην πορεια. Μην απογοητευτεις δηλαδη αν δεις οτι στο πανεπιστημιο θα ασχοληθειτε ελαχιστα με αυτα τα θεματα. Γενικως ειναι μια ασχολια που τεινει να ελκει αυτους που ενδιαφερονται περισσοτερο να ασχολουνται με το hardware και το στησιμο συστηματων παρα με την ιδια τη χρηση τους.

 

Αν εισαι παντως απο αυτους που σπουδαζουν πληροφορικη αλλα ακομα ζητανε απο φιλους η μαγαζια τυπου πλαισιο να τους στησει το μηχανημα και να τους βαλει λειτουργικο πανω (παραδοξως ξερω αρκετους), μαλλον δεν ειναι κατι που θα σε ενδιεφερε να ασχοληθεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...