Mithrantir Δημοσ. 3 Μαΐου 2007 Δημοσ. 3 Μαΐου 2007 Εξ αρχής, να ξεκαθαρίσω ότι προτιμώ τους ανθρώπους που ψάχνονται παρα αυτούς που φτάνουν σε πνευματική παραλυσία. 1) Εκκλησία είμαστε όλοι μας και πιστοί και ιερατείο, απλά εσύ δεν κατάλαβες τι γράφω( πιστεύω πως πρώτη φορά το ακούς αυτό).Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι βίωμα.Δέν είναι νόμος, κανόνας είναι ζωή.Στα μάτια του θεού είμαστε όλοι ίσοι. 2) Ο Χριστός θεμελίωσε την Εκκλησία.Χριστός-Εκκλησία είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. τώρα εαν εσύ δεν θές την Εκκλησία αλλά καταλαβαίνεις πως κάποιοι χρειάζονται "έναν Θεό" αυτό είναι κάτι που το κάνεις εσυ διότι φέρνεις τα πράγματα στα μέτρα σου.Δηλαδή φτιαχνεις μια νέα θρησκεία!!! 3) H Αντιμετώπιση του Θεού όπως φαίνεται απο τα γραφόμενά σου ειναι επιδερμική.Ο Θεός μας έχει δώσει το ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ για αυτό και εσύ αντιτίθεσαι στον ΘΕΟ. Εαν τώρα εσυ αντιτιθεσαι με αυτόν τον τρόπο στην υπαρξη του Θεού σημαίνει πως είσαι ελεύθερος να το κάνεις άρα δεν σε ανάγκασε κανείς να πιστέψεις.Άλλωστε ο Κυριός μας είπε " Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν" άρα μπορεί όποιος θέλει να μείνει στο σκοτάδι του. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε.Το εάν πεθαίνουν τα παιδιά ή οι μεγάλοι ή όχι είναι αποτέλεσμα των πράξεών μας.Εαν για παράδειγμα η εγκυος έχει κάνει 10 εκτρώσεις και καπνίζει στην γέννα και μετά το παιδί που φέρνει στην ζωή έχει καρκινώματα τι φταίει ο θεός? Εάν ο γεωργός έχει τιγκάρει με φυτοφάρμακα το χωράφι του και στα 15 χρόνια πεθαίνει ο γιός του φταίει ο θεός? Κατά πρώτον η Εκκλησία (νοούμενη σε αυτό που έχει εξελιχθεί τώρα) και ο Χριστός (ιδίως αυτά που δίδασκε) δεν έχουν πλέον και πολύ σχέση (βασικά είναι πλέον αντίθετα με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις). Η θρησκεία και η Εκκλησία δεν είναι το ίδιο και το αυτό. Όχι το ιερατείο δεν είναι το ένα και το αυτό με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως από τη στιγμή που οι ίδιοι το αρνούνται όποτε τους συμφέρει και ισχυρίζονται αυτό που λες όταν τους συμφέρει. Κατά πρώτον ως ιερατείο είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το παράδειγμα και όχι το προς αποφυγήν. Είναι πασιφανές πλέον οτι οι Φαρισαίοι και οι έμποροι που ο Χριστός προσπαθούσε να διώξει απ' το ναό, εισχώρησαν στην νέα θρησκεία και την έκαναν όπως είχαν κάνει και την ιουδαϊκή. Θρησκεία με πολιτικές προεκτάσεις και επιρροές. Είναι η μοίρα όλων των ιερατείων να ξεκινάνε από το ζενίθ (αγνή πίστη και ζήλο για το λειτούργημα που κάνουν) και να καταλήγουν στο ναδίρ ( καθαρή εμπορευματοποίηση του λειτουργήματος). Και αυτό γιατί εν τέλει άνθρωποι είναι και όπως αποδεικνύεται αδυνατούν να τιθασεύσουν τα πάθη τους. Και η διαχείριση των φόβων των ανθρώπων για το άγνωστο προσφέρει τρομερή δύναμη και δυστυχώς ευκαιρίες για εκμετάλλευση αυτών. Όσον αφορά τα δόγματα που έχουμε τώρα, το κακό είναι οτι η πραγματική ιστορία για το τι ήταν και το τι έκανε ο Χριστός έχουν πλέον κατά πάσα πιθανότητα παραποιηθεί αρκετά για να μπορεί να στηριχθεί το δόγμα. Κλασσική απορία που έχω εγώ και πολλοί άλλοι είναι πχ αφού η ζωή του Χριστού και το τι θαύματα και με ποιούς αποδέκτες και συνήθως τους παρευρισκόμενους, γιατί δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο ποιός παντρευόταν στη Κανά? Υπάρχουν και άλλες απορίες/αμφιβολίες για το αν αυτό που ακούμε σήμερα σαν δόγμα συνάδει με αυτά που έλεγε ο Άνθρωπος.
passenger57 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Παράθεση: Αρχικό μήνυμα απο passenger57 Εμφάνιση μηνυμάτων [...] Είναι τις πάσι γνωστό πως Άθεος δεν υπάρχει. Μπακαλίστικα για την ώρα (επειδή βιάζομαι) λές πως δεν πιστεύεις στον Θεό, άρα αρνείσαι κάτι το οποίο υπάρχει.Δηλαδή δεν μπορείς να αποδείξεις πως δεν υπάρχει ΑΥΤΟΣ γιατι τον αρνείσαι, οπότε υπάρχει.Απλά εσύ δεν θές να πάς κοντά του. Συμφωνώ μαζί σου: αυτά που λες είναι μπακαλίστικα - με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό στους μπακάληδες. Σε διαβεβαιώ λοιπόν ότι άθεοι υπάρχουν. Καλώς ή κακώς. Για σένα μάλλον κακώς. Ατυχία. Το να λες πως δεν υπάρχουν άθεοι σημαίνει ότι αρνείσαι κάτι που υπάρχει. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σου εξηγήσω τα αυτονόητα, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να αποδείξω το αρνητικό ενός ισχυρισμού - νόμιζα ότι αυτά είναι πλέον ξεκαθαρισμένα αλλά μάλλον έσφαλα. Αλλά ομολογώ ότι είναι ιδιαίτερα πρωτότυπος ο ισχυρισμός "δεν μπορείς να τον αποδείξεις γιατί τον αρνείσαι, άρα υπάρχει". Ομολογουμένως ιδιαίτερα ψαγμένο επιχείρημα, αφού, όπως μας ξεκαθάρισες, προτιμάς "τους ανθρώπους που ψάχνονται παρα αυτούς που φτάνουν σε πνευματική παραλυσία." Δεν κατάλαβες καθόλου τι έγραψα.Και σε είχα για έξυπνο . Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν "Άθεοι" δεν το αμφισβητώ αυτό....είναι ο Κώστας , ο Βαγγέλης ο Λάμπρος ...εκατομμύρια ίσως και είναι ελεύθεροι να κάνουν ή να δηλώσουν ότι θέλουν....γιατί ειναι αυτό Ατυχία για μένα?Άσχετο αυτό. Πάμε παρακάτω.Εγώ είπα πώς "δεν υπάρχουν Άθεοι" γιατί είναι σαν να λες πώς στην Ελλάδα έχουμε "Ανομία". Αυτό είναι βλακεία αφού δέχεσαι την ύπαρξη του νόμου και την απορρίπτεις..."Άνομος" .Αυτό όμως δεν αποδεικνύει πως δεν πιστεύεις στην ύπαρξη του νόμου!!! Αντιθέτως!!! Φτιάχνεις έναν άλλο νόμο δικό σου που αντιτίθεται στους νόμους!Ελπιζω να το καταλαβαίνεις τώρα και να μήν προτρέχεις. Ακουσε αγαπητέ μας moderator.Εχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ήταν "Άθεοι" ή αμφισβητίες ή οτιδήποτε και πήγαν στο Άγιον Όρος ή συνέβησαν διάφορα πράματα στην ζωή τους ή γνώρισαν άγιους ανθρώπους και έγιναν οι πιο πιστοί χριστιανοί που έχω γνωρίσει που με την ζωή τους λάμπουν και δίνουν λαμπρό παράδειγμα στους υπολοίπους.Οπότε μην χλευάζεις αυτό που είπα.Το επαναλαμβάνω.Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους που ψάχνονται και τους προτιμώ από τους αποκοιμσμένους.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δεν κατάλαβες καθόλου τι έγραψα.Και σε είχα για έξυπνο .Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν "Άθεοι" δεν το αμφισβητώ αυτό....είναι ο Κώστας , ο Βαγγέλης ο Λάμπρος ...εκατομμύρια ίσως και είναι ελεύθεροι να κάνουν ή να δηλώσουν ότι θέλουν....γιατί ειναι αυτό Ατυχία για μένα?Άσχετο αυτό. Πάμε παρακάτω.Εγώ είπα πώς "δεν υπάρχουν Άθεοι" γιατί είναι σαν να λες πώς στην Ελλάδα έχουμε "Ανομία". Αυτό είναι βλακεία αφού δέχεσαι την ύπαρξη του νόμου και την απορρίπτεις..."Άνομος" .Αυτό όμως δεν αποδεικνύει πως δεν πιστεύεις στην ύπαρξη του νόμου!!! Αντιθέτως!!! Φτιάχνεις έναν άλλο νόμο δικό σου που αντιτίθεται στους νόμους!Ελπιζω να το καταλαβαίνεις τώρα και να μήν προτρέχεις. Ακουσε αγαπητέ μας moderator.Εχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που ήταν "Άθεοι" ή αμφισβητίες ή οτιδήποτε και πήγαν στο Άγιον Όρος ή συνέβησαν διάφορα πράματα στην ζωή τους ή γνώρισαν άγιους ανθρώπους και έγιναν οι πιο πιστοί χριστιανοί που έχω γνωρίσει που με την ζωή τους λάμπουν και δίνουν λαμπρό παράδειγμα στους υπολοίπους.Οπότε μην χλευάζεις αυτό που είπα.Το επαναλαμβάνω.Μου αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους που ψάχνονται και τους προτιμώ από τους αποκοιμσμένους. Συνεννόηση-κουνουπίδι. Κατά τη γνώμη σου, επειδή δεν πιστεύω στο θεό σου, πρέπει να δημιουργήσω κάτι άλλο στο οποίο να πιστεύω. Πλανάσαι πλάνην οικτράν: εσύ, φίλτατε, μπορεί να έχεις ανάγκη να πιστεύεις σε θεό ή στο θεό σου. Δεν αντιλαμβάνεσαι δυστυχώς ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουμε τέτοια ανάγκη. Δεν πειράζει, μπορείς να ζεις στην άρνηση. Όσο για την "υψηλού επιπέδου" επιχειρηματολογία του στυλ "πήγαν στο Άγιον Όρος / συνέβησαν διάφορα πράματα στην ζωή τους / γνώρισαν άγιους ανθρώπους", σε παρακαλώ, όχι άλλο, δάκρυσα! Είναι του ίδιου... "επιπέδου" με το επιχείρημα «ακόμα και οι άθεοι λένε 'χριστός και παναγία', άρα πιστεύουν». Το έλεγε σε φίλους μου ο θεολόγος τους (ήταν και ιερέας...) στην 2α Γυμνασίου... Δεν ξέρω γιατί έχεις κολλήσει τόσο άσχημα με την ύπαρξη ανθρώπων που δεν μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με εσένα αλλά είναι σαφώς πρόβλημά σου. Σίγουρα δεν είναι δικό μας.
1980 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δεν κατάλαβες καθόλου τι έγραψα.Και σε είχα για έξυπνο .. εισαι οντως χριστιανος.
passenger57 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 paredwse Εγώ δεν κατάλαβα γιατί εκνευρίζεσαι.Chill out man! Εγώ δεν σε έβρισα ούτε σε προσέβαλλα.Ούτε σου είπα πως έχεις χαμηλό επίπεδο ενώ εγώ έχω ανώτερο επίπεδο.Για ποιόν λόγο αυτή η πολεμική???Aν θές πιστεύεις αν όχι μήν το κάνεις, είσαι ελεύθερος!!! Και σου θέτω πολύ χαλαρά ένα ερώτημα, "εξωθεολογικά".Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν πάρα πολλούς Θεούς. Αυτό ήταν μέσα στην ζωή τους μέσα στην φιλοσοφία τους.Κάποια στιγμή "κατάλαβαν" τι παίζει και τους έστειλαν απο εκεί που ήρθαν και ξέρεις τι έκαναν? Άρχισαν να στρέφονται προς τον Άγνωστο Θεό τον Μονο και Έναν.Φυσικά δεν ήξεραν πως να τον ορίσουν γιατι πολύ απλά δεν τους είχε αποκαλυφθεί.Έτσι μετά απο αιώνες φιλοσοφικής και καλόπιστης αναζήτησης κατάλαβαν πως μόνο ένα Θεός μπορεί να υπάρχει και τον αναζητούσαν.Ακόμα και ο Σωκράτης ονομάζεται ο πρό Χριστού ...Χριστός για αυτά που πίστευε.Επίσης έλεγαν πως δεν μπορεί να υπάρξει καμμία πόλη χωρίς να λατρεύει τα θεία, είναι αδιανόητο.Οπότε όπως καταλαβαίνεις η αναζήτηση του θείου είναι μέσα στα γονίδιά μας μέσα στην υπαρξή μας. Μην μου πείς πως να θεωρήσεις τον εαυτόν σου πιο σημαντικό απο τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους γιατι τότε εσύ θα πλανάσαι πλανην οικτράν!
1980 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 paredwse Εγώ δεν κατάλαβα γιατί εκνευρίζεσαι.Chill out man! Εγώ δεν σε έβρισα ούτε σε προσέβαλλα.Ούτε σου είπα πως έχεις χαμηλό επίπεδο ενώ εγώ έχω ανώτερο επίπεδο.Για ποιόν λόγο αυτή η πολεμική???Aν θές πιστεύεις αν όχι μήν το κάνεις, είσαι ελεύθερος!!! Και σου θέτω πολύ χαλαρά ένα ερώτημα, "εξωθεολογικά".Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν πάρα πολλούς Θεούς. Αυτό ήταν μέσα στην ζωή τους μέσα στην φιλοσοφία τους.Κάποια στιγμή "κατάλαβαν" τι παίζει και τους έστειλαν απο εκεί που ήρθαν και ξέρεις τι έκαναν? Άρχισαν να στρέφονται προς τον Άγνωστο Θεό τον Μονο και Έναν.Φυσικά δεν ήξεραν πως να τον ορίσουν γιατι πολύ απλά δεν τους είχε αποκαλυφθεί.Έτσι μετά απο αιώνες φιλοσοφικής και καλόπιστης αναζήτησης κατάλαβαν πως μόνο ένα Θεός μπορεί να υπάρχει και τον αναζητούσαν.Ακόμα και ο Σωκράτης ονομάζεται ο πρό Χριστού ...Χριστός για αυτά που πίστευε.Επίσης έλεγαν πως δεν μπορεί να υπάρξει καμμία πόλη χωρίς να λατρεύει τα θεία, είναι αδιανόητο.Οπότε όπως καταλαβαίνεις η αναζήτηση του θείου είναι μέσα στα γονίδιά μας μέσα στην υπαρξή μας. Μην μου πείς πως να θεωρήσεις τον εαυτόν σου πιο σημαντικό απο τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους γιατι τότε εσύ θα πλανάσαι πλανην οικτράν! τα πιστευεις αυτα που γραφεις? η απο αμυνα τα γραφεις?
antreaslam Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 ειλικρινά, σηκώνω τα χεριά ψηλά!!!!!!!!!!!!!!!!! /me sitting here,eating pop corn and laughing....
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Ακόμα και ο Σωκράτης ονομάζεται ο πρό Χριστού ...Χριστός για αυτά που πίστευε. Ο Πλάτωνας. Και ναι, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα από τον δικό μου "θεό": "Ο Χριστιανισμός είναι ο Πλατωνισμός της πλέμπας".
Super Moderators paredwse Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 paredwse Εγώ δεν κατάλαβα γιατί εκνευρίζεσαι.Chill out man! Εγώ δεν σε έβρισα ούτε σε προσέβαλλα.Ούτε σου είπα πως έχεις χαμηλό επίπεδο ενώ εγώ έχω ανώτερο επίπεδο.Για ποιόν λόγο αυτή η πολεμική???Aν θές πιστεύεις αν όχι μήν το κάνεις, είσαι ελεύθερος!!! Απορώ, με τη σειρά μου: Με βλέπεις πουθενά να εκνευρίζομαι; Με βλέπεις πουθενά να βρίζω ή να αισθάνομαι προσβεβλημένος; Για ποιά πολεμική μιλάς; Και σου θέτω πολύ χαλαρά ένα ερώτημα, "εξωθεολογικά".Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν πάρα πολλούς Θεούς. Αυτό ήταν μέσα στην ζωή τους μέσα στην φιλοσοφία τους.Κάποια στιγμή "κατάλαβαν" τι παίζει και τους έστειλαν απο εκεί που ήρθαν και ξέρεις τι έκαναν? Άρχισαν να στρέφονται προς τον Άγνωστο Θεό τον Μονο και Έναν.Φυσικά δεν ήξεραν πως να τον ορίσουν γιατι πολύ απλά δεν τους είχε αποκαλυφθεί.Έτσι μετά απο αιώνες φιλοσοφικής και καλόπιστης αναζήτησης κατάλαβαν πως μόνο ένα Θεός μπορεί να υπάρχει και τον αναζητούσαν.Ακόμα και ο Σωκράτης ονομάζεται ο πρό Χριστού ...Χριστός για αυτά που πίστευε.Επίσης έλεγαν πως δεν μπορεί να υπάρξει καμμία πόλη χωρίς να λατρεύει τα θεία, είναι αδιανόητο.Οπότε όπως καταλαβαίνεις η αναζήτηση του θείου είναι μέσα στα γονίδιά μας μέσα στην υπαρξή μας. Μην μου πείς πως να θεωρήσεις τον εαυτόν σου πιο σημαντικό απο τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους γιατι τότε εσύ θα πλανάσαι πλανην οικτράν! Καλά, αυτή την "ιστοριούλα" με τους αρχαίους Έλληνες τώρα τι την ανέφερες; Για να με... πείσεις ότι υπάρχει θεός; Ότι αφού οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι έσπευσαν (κατά τα γραφόμενά σου) να "αγκαλιάσουν" το θεό σου, δεν μπορεί παρά... να υπάρχει; Ελπίζω να μην θεωρείς τα παραπάνω φαιδρά ως επιχειρήματα. Όπως επίσης ελπίζω να μην υποστηρίζεις με σοβαρότητα αυτά τα παντελώς ανιστόρητα και αναπόδεικτα που γράφεις. Θα έπρεπε να ξέρεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ξαφνική επιφοίτηση ούτε "κατάλαβαν τι παίζει", όπως γράφεις. Δεν έσπευσαν να αγκαλιάσουν τη θρησκεία σου εγκαταλείποντας εν μία νυκτί τους δικούς τους θεούς. Ο μονοθεϊσμός επιβλήθηκε δια της βίας - εκτός κι αν δεν έχεις ακούσει ποτέ σου για τις καταστροφές στα μνημεία και τα αγάλματα από τους ομοϊδεάτες σου ή τις σφαγές με τις οποίες επιβλήθηκε η θρησκεία σου. Ο "άγνωστος θεός" στον οποίο θυσίαζαν οι Αθηναίοι και τον οποίο ο εκ Ταρσού Σαούλ θέλησε να οικιοποιηθεί (πράγμα σύνηθες για τους χριστιανούς) δεν ήταν ο θεός της θρησκείας σου. "Τω αγνώστω θεώ" έγραφαν οι αρχαίοι και εννοούσαν "θυσιάζουμε και σε όποιον θεό δεν ξέρουμε κι έχουμε ξεχάσει". Παρόμοια συνήθεια είχαν και οι Ρωμαίοι - θυσίαζαν και σε "άγνωστο θεό", μήπως και ξέχασαν κανέναν και τον τσαντίσουν. Τέλος: αν η αναζήτηση του θεού είναι μέσα στα γονίδιά σου, να μου επιτρέψεις να διαφοροποίησω τα δικά μου γονίδια και να σου ευχηθώ καλό ψάξιμο - προσωπικά δεν ψάχνω τίποτα.
Επισκέπτης Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Ο μονοθεϊσμός επιβλήθηκε δια της βίας - εκτός κι αν δεν έχεις ακούσει ποτέ σου για τις καταστροφές στα μνημεία και τα αγάλματα από τους ομοϊδεάτες σου ή τις σφαγές με τις οποίες επιβλήθηκε η θρησκεία σου. Πολύ απλοϊκές και πολύ τυποποιημένες αυτές οι φράσεις. Δαιμονοποίηση, τσιτάτα και ταμπέλες, ως συνήθως, κανένα βάθος. Μπορούμε να τα βρούμε με το κιλό στο διαδίκτυο, σ' αυτήν την μορφή. Εμένα πάντως η κ. καθηγήτρια με καλύπτει πλήρως: ΓΙΑΤΙ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΟΨΕ ; τον 3 ο αιώνα π.Χ. ο πλανήτης μας χαρτογραφήθηκε και μετρήθηκε επακριβώς από τον Έλληνα επιστήμονα Ερατοσθένη που εργαζόταν στην Αίγυπτο. Ο Ερατοσθένης ήταν ο διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ήταν το κέντρο της επιστήμης και της γνώσης στον αρχαίο κόσμο. Ο Αριστοτέλης είχε υποστηρίξει ότι η ανθρωπότητα χωριζόταν στους Έλληνες και στους υπόλοιπους που αποκαλούσε βαρβάρους. Επίσης υποστήριζε ότι οι Έλληνες έπρεπε να διατηρηθούν καθαροί φυλετικά. Πίστευε και έλεγε πως στους Έλληνες άρμοζε να σκλαβώνουν άλλους ανθρώπους. Ο Ερατοσθένης κατέκρινε τον Αριστοτέλη για τον σοβινισμό του. Πίστευε ότι υπήρχε καλό και κακό σε κάθε έθνος. (και είχε απόλυτο δίκιο) Οι αδιάφορες διαμαρτυρίες του "βιβλιοθηκάριου" Ερατοσθένη δεν αποτελούσαν πρόκληση για τις επικρατούσες προκαταλήψεις των Ελλήνων ούτε ενόχλησαν ποτέ κανένα βασιλιά. Πέρασαν απαρατήρητες. Οι Πτολεμαίοι είχαν το προσόν να υποστηρίζουν την πρόοδο της γνώσης. Ο Πτολεμαίος ο Β ο Φιλάδελφος ίδρυσε την βιβλιοθήκη και συγκέντρωσε εκεί όλη την τότε γνώση. Οι δημοφιλείς ιδέες για τη φύση του σύμπαντος αμφισβητούνταν και κάποιες από αυτές απορρίπτονταν . . . προτείνονταν νέες ιδέες και ανακάλυπταν ότι εναρμονιζόταν καλύτερα με τα γεγονότα. Υπήρχαν ευρηματικές προτάσεις, έντονες συζητήσεις, λαμπροί συλλογισμοί και ο θησαυρός της ανθρώπινης γνώσης που προέκυψε καταγράφτηκε και διατηρήθηκε για αιώνες στα ράφια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Με άλλα λόγια , η επιστήμη ενηλικιώθηκε σε αυτή τη βιβλιοθήκη. Οι Πτολεμαίοι δεν συνέλεγαν απλά παλιές γνώσεις αλλά υποστήριζαν την επιστημονική έρευνα και παρήγαγαν νέες γνώσεις. Τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά Ο Ερατοσθένης υπολόγισε επακριβώς το μέγεθος της Γης. Ο Ίππαρχος ανακάλυψε την μετάπτωση των ισημερινών και προεξόφλησε πως τα άστρα γεννιούνται και πεθαίνουν, κατέγραψε το μέγεθος και τη θέση τους. Ο Ευκλείδης έγραψε ένα σπουδαίο εγχειρίδιο γεωμετρίας με εξαιρετικά κομψές αποδείξεις το οποίο οι άνθρωποι διδάσκονταν για 23 αιώνες. Ο Γαληνός έγραψε σπουδαία έργα για την ίαση και ανατομία τα οποία κυριάρχησαν μέχρι και την αναγέννηση . Υπήρξαν έζησαν και στεγάστηκαν δεκάδες σπουδαίοι λόγιοι με εκατοντάδες θεμελιώδεις ανακαλύψεις. Ο Απολλώνιος ο Περγαίος μελέτησε την παραβολή και την έλλειψη, καμπύλες που σήμερα γνωρίζουμε ότι περιγράφουν την τροχιά των σωμάτων που πέφτουν σε ένα πεδίο βαρύτητας και διαστημικών οχημάτων που ταξιδεύουν μεταξύ πλανητών. Ο Ηρων ο Αλεξανδρεύς εφηύρε τις ατμομηχανές και τους οδοντωτούς τροχούς , ήταν ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για ρομπότ. . . Φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν . . . . αν οι ανακαλύψεις είχαν επεξηγηθεί και χρησιμοποιηθεί για το καλό όλων. Αν η ανθρώπινη σκοπιά του Ερατοσθένη είχε υιοθετηθεί και εφαρμοσθεί ευρέως. Αλλά δυστυχώς ΔΕΝ συνέβη κάτι τέτοιο. . . Η ανθρωπότητα έχασε μια ευκαιρία Η Αλεξάνδρεια ήταν η μεγαλύτερη πόλη που γνώρισε ο τότε δυτικός κόσμος. Άνθρωποι από όλα τα έθνη έρχονταν εδώ να ζήσουν, να εμπορευτούν, να μάθουν . Κάθε μέρα το λιμάνι κατακλυζόταν από εμπόρους τουρίστες λόγιους. Εδώ η λέξη "Κοσμοπολίτης" απέκτησε την πραγματική έννοια του πολίτη του σύμπαντος και όχι του έθνους . . .πολίτης του κόσμου. Εδώ φυτεύτηκε ο σπόρος του σύγχρονου κόσμου μας. Γιατί δεν ρίζωσε ούτε άνθισε ; Γιατί αντί να προκόψει η ανθρωπότητα βυθίστηκε σε βαθύ ύπνο για χίλια σκοτεινά χρόνια μέχρι ο Κολόμβος ο Νεύτων και οι σύγχρονοί τους να ανακαλύψουν ξανά την δουλειά που είχε γίνει εδώ ; Τι λάθος έγινε ; Η απάντηση δεν είναι απλή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο σε όλη την ιστορία της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ότι κάποιος από τους επιφανείς λόγιους και επιστήμονες που δούλευαν εδώ αμφισβήτησε ποτέ σοβαρά του έστω και μια πολιτική οικονομική ή θρησκευτική παραδοχή της κοινωνίας στην οποία ζούσαν. Η μονιμότητα των αστέρων αμφισβητήθηκε, η δουλεία όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ αμφισβητήθηκε. Η επιστήμη και η γνώση ήταν μονοπώλιο των λίγων προνομιούχων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τις σπουδαίες ανακαλύψεις που γινόταν εντός αυτών των τειχών. Πως θα μπορούσαν να μάθουν άλλωστε αφού τα ευρήματα ούτε επεξηγούνταν ούτε διαδίδονταν ούτε τους ωφελούσαν σε τίποτα. Η επιστήμη δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητά τους. Οι ανακαλύψεις στη μηχανική ή στην υδροδυναμική ή στην τεχνολογία του ατμού εφαρμόστηκαν κυρίως για την τελειοποίηση των όπλων , την προαγωγή των προκαταλήψεων και την ψυχαγωγία των βασιλιάδων και της αριστοκρατίας. Οι επιστήμονες φαίνεται πως δεν αντελήφθησαν ποτέ τις τεράστιες δυνατότητες των μηχανών να ελευθερώσουν τους ανθρώπους από την κοπιαστική επαναληπτική βασανιστική εργασία. Τα σπουδαία αυτά πνευματικά επιτεύγματα της αρχαιότητας είχαν λίγες πρακτικές εφαρμογές. Η επιστήμη ΠΟΤΕ δεν κατέκτησε την φαντασία ούτε την συνείδηση του λαού, του πλήθους. Το πλήθος παρέμεινε "όχλος". Η επιστήμη δεν τους προσέφερε κανένα αντίβαρο στην αποτελμάτωση καμία υπόσχεση, καμία αισιοδοξία. Κανένα αντίβαρο στην πιο απεχθή κοινωνική υποχώρηση και διολίσθηση προς τον μυστικισμό και σκοταδισμό. Και όταν οι σκοταδιστές ήρθαν να κάψουν την βιβλιοθήκη . . . κανείς δεν υπήρχε να τους σταματήσει. Όταν οι σκοταδιστές δολοφόνησαν τον τελευταίο επιστήμονα, την Υπατία, κανείς δεν ενοχλήθηκε, κανείς δεν βγήκε στο δρόμο να την βοηθήσει, κανείς δεν της άνοιξε την πόρτα να την σώσει. Η ευθύνη για την καταστροφή της Βιβλιοθήκης και ο Μεσαίωνας που ακολούθησε ΔΕΝ βαρύνει τους "σκοταδιστές" αλλά τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσεις μέσα στον τότε ελληνισμό και επιστημονικό κόσμο. Οι συνήθεις ύποπτοι "εβραιομασώνοι" που φταίνε για τα πάντα και χριστιανοί μοναχοί είναι ουσιαστικά αθώοι, εννοώ πως αυτή είναι η δουλειά τους (ο σκοταδισμός) και την έκαναν με συνέπεια και επαγγελματισμό. Είναι η φτηνή δικαιολογία να τα ρίχνουμε όλα σε αυτούς για να δραπετεύσουμε απ τις πραγματικές ευθύνες και αιτίες αυτής της συμφοράς. Αυτοί είναι απλά εκπαιδευτικά θύματα αφού απέτυχαν οι πραγματικά σοφοί να τους μορφώσουν και να τους εντάξουν ομαλά στην κοινωνία. Για κάθε ήττα φταις εσύ που ήσουν κατώτερος των περιστάσεων και όχι ο αντίπαλός σου. Μην ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε "αλλού" την αιτία των κακών για να αισθανθούμε πιο όμορφα. και με λιγότερες ενοχές. Αυτό για μένα αγαπητή μου συνφορουμίτες είναι το πραγματικά τραγικό. Να μην διδασκόμαστε απ τα λάθη μας αλλά να είμαστε πανέτοιμοι να τα επαναλάβουμε με την πρώτη ευκαιρία αν μας τα προσφέρουν με ένα διαφορετικό καμουφλάζ. Δε ξέρω αν με «πιάνετε» , ε ; Αυτά τα ολίγα για την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και τον μεσαίωνα που ακολούθησε. Το πλήρες κείμενο: http://www.multiforums.gr/sciences/viewthread.php?tid=1997 Η γνώση προς όφελος των λίγων. Αυτό ήταν που έφερε σφαγές και καταστροφές φίλε paredwse. Kαλά τα λέει: η θέση των πλανητών αμφισβητήθηκε, η δουλεία όμως ποτέ. Και σήμερα ζητάμε από τον όχλο και... τα ρέστα.
Επισκέπτης Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Της κόβει, σαν διάολος. Πρέπει να είναι το αμέσως χειρότερο μετά την γυναίκα μου.
Lucifer Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Δημοσ. 4 Μαΐου 2007 Βέβαια εγώ το είπα ειρωνικά. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω: α) τι ακριβώς θέλει να κράξει β) αν θέλει να προτείνει κάτι γ) αν θεωρεί πως οι αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνεί ήταν παρούσες μόνο στην αρχαία ελλάδα δ) αν ναι και τώρα είμαστε οκ, γιατί δεν σκέφτεται πως είμαστε οκ ΕΠΕΙΔΗ κάποτε ήταν αλλιώς? γενικά, τι τσουτσέκι παριστάνει και τι θέλει να πει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.