Προς το περιεχόμενο

Ενημερωτικά


just gay

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το κείμενο είναι από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (Σωματείο).

 

Τι είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια διαρκής συναισθηματική, ρομαντική ή σεξουαλική έλξη προς άλλους. Εύκολα διακρίνεται από άλλα συστατικά της σεξουαλικότητας, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού φύλου, ταυτότητα κοινωνικού φύλου (η ψυχολογική αίσθηση του να είσαι αρσενικό ή θηλυκό) και ο κοινωνικός ρόλος του κοινωνικού φύλου ( προσχώρηση σε πολιτισμικούς κανόνες για την θηλυκότητα και την αρρενωπότητα).

 

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός υφίσταται σε ένα φάσμα που εκτείνεται από την αποκλειστική ετεροφυλοφιλία στην αποκλειστική ομοφυλοφιλία και περιλαμβάνει ποικίλες μορφές αμφιφυλοφιλίας. Τα αμφιφυλόφιλα άτομα μπορούν να βιώσουν σεξουαλική και συναισθηματική έλξη και προς το δικό τους φύλο και το αντίθετο. Άτομα ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού μερικές φορές αποκαλούνται gay (άντρες και γυναίκες) ή λεσβίες (μόνο γυναίκες).

 

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι διαφορετικός από την σεξουαλική συμπεριφορά, γιατί αναφέρεται σε συναισθήματα και στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Οι άνθρωποί μπορεί να εκφράζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους με τη συμπεριφορά τους μπορεί και όχι.

 

Τι κάνει έναν άνθρωπο να έχει έναν συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό;

Υπάρχουν αναρίθμητες θεωρίες για τις καταβολές του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ανθρώπου. Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποτέλεσμα μιας περίπλοκης σχέσης μεταξύ περιβαλλοντικών, πνευματικών και βιολογικών παραγόντων. Στους περισσότερους ανθρώπους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός διαμορφώνεται σε νεαρή ηλικία. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές πρόσφατες αποδείξεις που συγκλίνουν στο ότι η βιολογία, συμπεριλαμβανομένων γενετικών ή έμφυτων ορμονικών παραγόντων, παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου.

 

Είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός επιλογή;

Όχι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιλέξουν να είναι είτε gay είτε straight. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο σεξουαλικός προσανατολισμός ξεπροβάλλει στην πρώιμη εφηβεία χωρίς προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία. Αν και μπορούμε να επιλέξουμε αν θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα συναισθήματά μας, οι ψυχολόγοι δεν θεωρούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό μια συνειδητή επιλογή που μπορεί να αλλάξει κατά βούληση.

 

Μπορεί η ψυχοθεραπεία να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Όχι. Παρόλο που οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι ζουν πετυχημένες, ευτυχισμένες ζωές, μερικοί ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι μπορεί να αναζητήσουν αν αλλάξουν το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, μέσω ψυχοθεραπείας, συχνά αναγκασμένοι από μέλη της οικογένειας ή θρησκευτικές ομάδες προς αυτόν τον σκοπό. Η πραγματικότητα είναι ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια. Δεν χρειάζεται θεραπεία και δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως, δεν θέλουν όλοι οι gay, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι, που αναζητούν βοήθεια από έναν επαγγελματία πνευματικής υγείας, να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οι gay, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι μπορεί να αναζητήσουν ψυχολογική βοήθεια στην διαδικασία της αποκάλυψης (coming out) ή για στρατηγικές να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις, αλλά οι περισσότεροι ξεκινούν θεραπεία για τους ίδιους λόγους και για τα ίδια ζητήματα ζωής που φέρνουν και τους straight σε ψυχολόγους.

 

Και οι λεγόμενες «Θεραπείες Μεταστροφής»;

 

Μερικοί θεραπευτές που αναλαμβάνουν τις λεγόμενες θεραπείες μεταστροφής, αναφέρουν ότι μπόρεσαν να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των πελατών τους από ομοφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο. Εξονυχιστική εξέταση αυτών των αναφορών, όμως, φανερώνουν διάφορους παράγοντες που θέτουν αμφιβολίες στους ισχυρισμούς τους. Για παράδειγμα πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς προέρχονται από οργανισμούς με ιδεολογία που καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. Επιπλέον, οι ισχυρισμοί τους τεκμηριώνονται αμυδρά. Για παράδειγμα τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν ακολουθούνται και δεν καταγράφονται σε βάθος χρόνου, όπως θα ήταν η διαδικασία, για να ελεγχθεί η εγκυρότητα μιας επέμβασης στην πνευματική υγεία.

 

Το Αμερικανικό Ψυχολογικό Σωματείο ανησυχεί για τέτοιες θεραπείες και την πιθανή βλάβη στους ασθενείς. Το 1997 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων του Σωματείου επικύρωσε ψήφισμα επιβεβαιώνοντας την αντίθεση της ψυχολογίας στην ομοφυλοφοβία κατά την θεραπεία και εκφράζοντας ρητά το δικαίωμα του ασθενή σε μη προκατειλημμένη θεραπεία και στον αυτό-προσδιορισμό. Κάθε άνθρωπος που ξεκινά ψυχοθεραπεία σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έχει το δικαίωμα να περιμένει ότι αυτή η θεραπεία θα λάβει χώρα σε ένα επαγγελματικώς ουδέτερο περιβάλλον, χωρίς κοινωνική προκατάληψη.

Είναι η ομοφυλοφιλία πνευματική ασθένεια ή συναισθηματικό πρόβλημα;

 

Όχι. Οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες πνευματικής υγείας συμφωνούν ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια, πνευματική διαταραχή ή συναισθηματικό πρόβλημα. Περισσότερα από 35 χρόνια αντικειμενικής, καλοσχεδιασμένης επιστημονικής έρευνας έχει δείξει ότι η ομοφυλοφιλία από μόνη της δεν σχετίζεται με πνευματικές διαταραχές ή συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα. Η ομοφυλοφιλία κάποτε θεωρείτο πνευματική ασθένεια, επειδή οι επαγγελματίες πνευματικής υγείας και η κοινωνία είχε προκατειλημμένη πληροφόρηση.

 

Στο παρελθόν, οι μελέτες gay, λεσβιών και αμφιφυλόφιλων περιελάμβαναν μόνο όσους μετείχαν σε ψυχοθεραπεία, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα επακόλουθα συμπεράσματα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για τέτοιους ανθρώπους που δεν μετείχαν σε ψυχοθεραπεία, η ιδέα ότι η ομοφυλοφιλία ήταν πνευματική ασθένεια γρήγορα βρέθηκε ότι ήταν αναληθής.

 

Το 1973 το Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σωματείο επιβεβαίωσε την σημασία των νέων, πιο καλοσχεδιασμένων ερευνών και αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από το επίσημο εγχειρίδιο που κατηγοριοποιεί πνευματικές και συναισθηματικές διαταραχές. Δύο χρόνια αργότερα το Αμερικανικό Ψυχολογικό Σωματείο επικύρωσε ψήφισμα που στήριζε αυτήν την αλλαγή.

 

Για περισσότερα από 25 χρόνια και τα δύο Σωματεία έχουν παροτρύνει όλους τους επαγγελματίες πνευματικής υγείας να βοηθήσουν να διασκορπιστεί το στίγμα της πνευματικής ασθένειας που μερικοί άνθρωποι ακόμα σχετίζουν με τον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό.

 

Μπορούν οι λεσβίες, οι gay άντρες και οι αμφιφυλόφιλοι να είναι καλοί γονείς;

Ναι. Έρευνες που συγκρίνουν ομάδες παιδιών που ανατράφηκαν από ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους γονείς δεν βρίσκουν διαφορές στην ανάπτυξη αυτών των παιδιών σε τέσσερα κρίσιμα πεδία: την νοημοσύνη τους, την ψυχολογική προσαρμογή, την κοινωνική προσαρμογή και την δημοτικότητα με φίλους. Είναι επίσης, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός γονέα δεν καθορίζει του παιδιού.

 

Ακόμα ένας μύθος για την ομοφυλοφιλία είναι η λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες έχουν μεγαλύτερη ροπή απʼ ότι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες στο να παρενοχλούν σεξουαλικώς παιδιά. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ομοφυλόφιλοι παρενοχλούν παιδιά.

 

Γιατί μερικοί gay άντρες, λεσβίες και αμφιφυλόφιλοι λένε σε άλλους για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους;

Γιατί το να μοιράζονται αυτήν την πλευρά του εαυτού τους με άλλους είναι σημαντικό για την πνευματική τους υγεία. Μάλιστα, η διαδικασία ανάπτυξης ταυτότητας για λεσβίες, gay άντρες και αμφιφυλόφιλους που λέγεται coming out έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται σημαντικά με την ψυχολογική προσαρμογή. Όσο πιο θετική η gay, λεσβιακή και αμφιφυλοφιλική ταυτότητα, τόσο καλύτερη είναι η πνευματική υγεία και υψηλότερη η αυτοεκτίμηση.

 

Γιατί είναι η διαδικασία του coming out δύσκολη για μερικούς gay, λεσβίες και αμφιφυλόφιλους;

 

Για μερικούς gay και αμφιφυλόφιλους η διαδικασία του coming out είναι δύσκολη. Για άλλους όχι. Συχνά λεσβίες, gay και αμφιφυλόφιλοι νιώθουν φοβισμένοι, διαφορετικοί και μόνοι όταν πρωτο-συνειδητοποιούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους είναι διαφορετικός από τον κανόνα της κοινωνίας. Αυτό είναι ειδικά αληθές σε ανθρώπους που συνειδητοποιούν τον gay, λεσβιακό ή αμφισεξουαλικό προσανατολισμό τους στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, που δεν είναι σπάνιο. Και ανάλογα με την οικογένειά τους και την κοινότητά τους μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση για την ομοφυλοφιλία.

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευπαθείς στις βλαβερές συνέπειες της προκατάληψης και των στερεοτύπων. Μπορεί επίσης, να φοβούνται την απόρριψη από την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους θρησκευτικούς θεσμούς. Μερικοί gay ανησυχούν για απόλυση ή παρενόχληση στο σχολείο αν ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους γίνει ευρέως γνωστός.

 

Δυστυχώς, οι gay, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο σωματικής επίθεσης και βίας από τους ετεροφυλόφιλους. Έρευνες που έγιναν στην Καλιφόρνια στα μέσα της δεκαετίας του 90 έδειξαν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των λεσβιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα και περισσότερο από το ένα τέταρτο των gay αντρών που συμμετείχαν είχαν πέσει θύματα εγκλημάτων μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Σε μια άλλη έρευνα στην Καλιφόρνια περίπου 500 νεαρών ενηλίκων, οι μισοί από τους νεαρούς άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν κάποιας μορφής αντι-gay επιθετικότητας, από κοροϊδευτικούς χαρακτηρισμούς ως σωματική βία.

 

Τι μπορεί να γίνει, για να ξεπεράσουμε την προκατάληψη και τις διακρίσεις που οι gay, οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλοι βιώνουν;

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν την πιο θετική στάση απέναντι σε gay άντρες, λεσβίες και αμφιφυλόφιλους είναι εκείνοι οι οποίοι λένε ότι γνωρίζουν έναν ή περισσότερους gay, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλους, συχνά ως φίλο ή συνάδελφο. Για αυτό το λόγο οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η αρνητική στάση προς τους gay ως ομάδα είναι προκαταλήψεις που δεν βασίζονται σε πραγματική εμπειρία, αλλά σε στερεότυπα και παραπληροφόρηση. Επιπλέον, η προστασία από τη βία και τις διακρίσεις είναι πολύ σημαντική, όπως και για κάθε άλλη μειονοτική ομάδα. Μερικές Πολιτείες περιλαμβάνουν την βία εναντίον ενός ατόμου με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ως έγκλημα μίσους και δέκα Πολιτείες έχουν νόμους εναντίον της βίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

Γιατί είναι σημαντικό για την κοινωνία να είναι καλύτερα εκπαιδευμένη για την ομοφυλοφιλία;

Η μόρφωση όλων των ανθρώπων για το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ομοφυλοφιλία είναι πιθανό να μειώσει τις προκαταλήψεις κατά των gay. Η ακριβής πληροφόρηση για την ομοφυλοφιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους ανθρώπους που πρωτο-ανακαλύπτουν και αναζητούν να κατανοήσουν την σεξουαλικότητά τους, είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλοι, είτε ετεροφυλόφιλοι. Οι φόβοι ότι η πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες θα κάνει περισσότερους ανθρώπους gay δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Οι πληροφορίες για την ομοφυλοφιλία δεν κάνουν κάποιον gay ή straight.

 

Είναι όλοι οι gay και αμφιφυλόφιλοι άντρες μολυσμένοι από τον ιό HIV;

 

Όχι. Αυτός είναι ένας κοινός μύθος. Στην πραγματικότητα, το ρίσκο έκθεσης στον ιό HIV σχετίζεται με την συμπεριφορά ενός ατόμου όχι τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε για τον HIV/AIDS είναι ότι η μετάδοση της ασθένειας μπορεί να αποτραπεί εφαρμόζοντας πρακτικές ασφαλούς sex και μη παίρνοντας ναρκωτικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστουμε για την ενημερωση...

Ενημερωτικα και απο μενα, δεν ειμαστε ολοι κατα των ομοφυλοφυλων... Οπως θες να σεβονται τις επιλογες σου σεβασου και τους κανονες ενος φορουμ...κανε ενα search...

 

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=182866&highlight=%EF%EC%EF%F6%F5%EB%EF%F6%F5%EB%EF%E9

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...