Προς το περιεχόμενο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

paschalia

Ημέρα κατά της Φτώχειας

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ημέρα κατά της Φτώχειας σήμερα .

 

Το in.gr δημοσιεύει μερικά στοιχεία της έρευνας την οποία πραγματοποίησε η Κάπα Research σε συνεργασία με το London School of Economics για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας.

 

Τα σχετικά άρθρα εδώ κ εδώ , καθώς κ η σχετική σελίδα της Κάπα Research .

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα συγκλονιστικα στοιχεια αποδεικνυουν οτι πανω απο 2 εκ. Ελληνες περιπου και μαλλον ειναι περισσοτεροι ειναι στο οριο η ζουν κατω απο το οριο της φτωχειας. Μαλιστα σημερα διαβαζα οτι σε μεγλαες επαρχιακες πολεις οι Κοινωνικες υπηρεσιες των Δημων εχουν καταγραψει εκατονταδες οικογενειες σε καθε πολη που ειναι πραγματικα φτωχες. Επειδη ειμαι περισσοτερο στην περιφερεια, η διαπιστωση αυτη ειναι γενικη και μαλλον πρεπει να μας προβληματισει παρα να μας εφησυχασει...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Το ποσοστό στην ελλάδα ειναι 20% αναλογικά με το πληθυσμό της. Κατι παρόμοιο συμβαίνει και αμερική με το ποσοστό να είναι 15%. Θεωρώ πολύ δύσκολο να λυθει το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Εδώ δεν ασχολείται κανείς με τις τριτοκοσμικές χώρες που δεν έχουν νερό και ψωμί να φάνε θα ασχοληθούν με την φτώχια γενικά ?

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα λεφτά στους πλούσιους,και οι σφαλιάρες στους φτωχούς.

 

Έτσι ήταν,έτσι είναι και έτσι θα'ναι.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα σχετικό άρθρο .

 

 

Μπορεί τα στοιχεία να μιλάνε για φτώχεια στην Ελλάδα, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι αόρατη

16:32 - 17 Οκτώβριος 2007

Υπάρχει ένα μυστήριο σχετικά με την φτώχεια στην Ελλάδα. Αλλα λένε οι αριθμοί και οι στατιστικές και διαφορετική είναι η γενική εικόνα του πληθυσμού της χώρας. Από 19,6 έως 21% ανεβάζουν οι στατιστικές το ποσοστό των ελλήνων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όπως αυτά είναι διεθνώς παραδεκτά, σε διαφορετικά συμπεράσματα όμως οδηγεί ο τρόπος ζωής των νεοελλήνων. Γιατί αν το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει μέσα στη φτώχεια, ένα επίσης μεγάλοποσοστό θα ζει ελάχιστα πάνω από αυτά τα όρια και αρκετοί συμπολίτες μας θα πρέπει να ζουν πάρα πολύ οικονομικά, μετρώντας κάθε ευρώ.

 

Κατ΄ αρχήν, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι υπάρχει ένα ποσοστό ελλήνων που μόλις και μετά βίας επιβιώνουν, ζώντας μέσα στην ανέχεια. Είναι κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ζουν στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ακρίβεια και των οποίων το εισόδημα δεν συμπληρώνεται από αγροτικά αγαθά. Είναι πολύ δυσκολότερη η επιβίωση των ηλικιωμένων φτωχών ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις, παρά στις κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου ο κοινωνικός ιστός είναι πιο ανθεκτικός, ενώ βοηθάει ιδιαίτερα και η οικιακή οικονομία, ή εκτροφή οικόσιτων ζώων και τα προϊόντα των χωραφιών τους. Επιπλέον ή ζωή στις μικρές πόλεις και τα χωριά είναι αρκετά φτηνότερη.

 

Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλες κατηγορίες φτωχών για να δικαιολογούνται τα ποσοστά της ανέχειας. Και πραγματικά στα χαρτιά υπάρχουν. Είναι οι νέοι που εμφανίζονται άνεργοι σε πολύ υψηλό ποσοστό, είναι οι γυναίκες που επίσης έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, είναι όλοι εκείνοι που αποτελούν την γενιά των «700 ευρώ», είναι οι άλλοι, ιδιαίτερα οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που υποαμείβονται και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες κατηγορίες. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι πως και γιατί όλοι αυτοί εμφανίζονται στο σύνολό τους να ζουν καλύτερα από ότι επιτρέπει το εισόδημά τους�

 

Πως είναι δηλαδή δυνατόν να έχουμε τόσους ανέργους και να μην τους βλέπουμε; Πως εξηγείται το γεγονός ότι το 80% των ελλήνων ζουν σε ιδιόκτητα σπίτια που ακόμη και στις φτωχογειτονιές είναι καλύτερα -δεν μιλάμε για την αισθητική- από αντίστοιχες γειτονιές άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων; Με τι λεφτά και από ποιους αγοράζονται όλα αυτά τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμουςμε αποτέλεσμα να κινδυνεύει να φρακάρει το σύμπαν σε μερικά χρόνια; Ποιοι ζουν στις εκτεταμένες περιοχές των μεγαλουπόλεων όπου τα σπίτια είναι ακριβά �όλη η παραλιακή περιοχή από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, όλα τα βόρεια προάστια, μεγάλο μέρος του κέντρου, σημεία των δυτικών δήμων και άλλα, αν μιλάμε για την Αθήνα- και ποιοι γεμίζουν εστιατόρια, μπάρ, καφετέριες και καταναλώνουν ανελέητα;

 

Θα μπορούσαν να καταγραφούν και άλλα ερωτήματα που δημιουργούνται από τον τρόπο ζωής των νεοελλήνων. Έναν τρόπο ζωής που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς, γιατί αν κάποτε στην Ελλάδα ευημερούσαν οι αριθμοί και υπέφεραν οι άνθρωποι, σήμερα φαίνεται να ευημερούν οι άνθρωποι και να υποφέρουν οι αριθμοί. Αν πραγματικά συμβαίνει αυτό , τότε έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει και να βρούμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα για να μας φύγουν και οι απορίες. Είναι κρίμα να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με ανοιχτό το στόμα νομίζοντας και λέγοντας άλλ΄αντ΄άλλων.

 

Η πιο εύκολη απάντηση είναι ότι οι έλληνες δανείζονται και βυθίζονται όλο και περισσότερο στα δάνεια. Αυτό σίγουρα ισχύει σε κάποιο βαθμό, αλλά δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό των ελλήνων. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες, μόνο που στην Ελλάδα υπάρχει και σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δανείζονται για να ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους. Μία δεύτερη απάντηση είναι ότι οι έλληνες φοροδιαφεύγουν και έχουν περισσότερα χρήματα από αυτά που δηλώνουν επίσημα, αλλά οι κατηγορίες που εμφανίζονται ως φτωχοί δεν έχουν ούτως ή άλλως υψηλά φορολογητέα εισοδήματα.

 

Μία τρίτη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι υπάρχει εκτεταμένη μαύρη οικονομία στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα γεγονός. Παράγεται και υπάρχει ένας πλούτος, που προέρχεται από νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες που δεν δηλώνεται και δεν φορολογείται, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι εκείνοι που ωφελούνται άμεσα από αυτόν. Τέλος, είναι γνωστό ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να είναι ανίκανο, αλλά είναι και γαλαντόμο, ως κοινωνικό. Μοιράζει λεφτά με διάφορες μορφές και επωφελούνται αρκετές κατηγορίες ελλήνων, δυστυχώς όχι πάντα αυτοί που έχουν ανάγκες.

 

Με όλα αυτά το συμπέρασμα είναι ότι, ναι μέν υπάρχει φτώχεια στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι �αόρατη. Γι΄ αυτό και τα επίσημα στοιχείαπου λένε ότι 2,2 εκατομμύρια ελλήνων ζούν κάτω από το όριο �κάπου 985 ευρώ τον μήνα για μία τετραμελή οικογένεια και 460 για το άτομο-, μπορεί και να δίνουν την πραγματική εικόνα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θολό τοπίο, όπου η πραγματικότητα ίσως αποδειχθεί διαφορετική αν ψαχθούν με προσοχή τα στοιχεία.

 

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
×
×
  • Δημιουργία νέου...