Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση για raid


Apanepai

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο ποτέ μιας και παντα προτιμούσα εξωτερικούς τρόπους αποθήκευσης. Αλλα μιας και έγινε καλή αναβάθμιση του συστήματος είπε να προχωρήσω σε κάποια raid συστοιχία. Δεν έχω καταλήξη σε ποια ακόμα και για αυτό θα το εκτιμούσα εαν κάποιος μου έλεγε για τι είναι ποιο κατάλληλη η κάθε μία ή εαν έχει πρόχειρο κάποιο άρθρο σχετικο.

 

Ο αριθμός των δίσκων είναι 2 και προβλέπεται μέλλον. Ο ένας δίσκος είναι του κουτιού unformated και ο άλλος είναι ήδη πανω στο pc με το λειτουργικό σύστημα. Τώρα περνάμε στο διαδικαστικό στη δημιουργία. Από το manual της mobo διάβασα για τη δημιουργία SATA RAID Driver Disk και το πως γίνεται. Το θέμα είναι ότι δεν θέλω να κάνω format. Μία λύση που διάβασα κάπου στο net είναι να δημιουργήσω ένα image του δίσκου και να το περάσω στον εξωτερικό και μετά ξανά πάλι πίσω στο δίσκο. Παρουσιάζει σταθερότητα αυτός ο τρόπος ή δεν αξίζει?

 

Εσεις τι προτείνεται?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες ταχύτητα τότε Raid 0, αν θες ασφάλεια τότε Raid 1.

 

Στο Raid 0 οι δύο δίσκοι θα φαίνονται ως ένας με χωρητικότητα ίση με την χωρητικότητα του μικρότερου επι 2 (σε περίπτωση που δεν είναι ίδιοι) . Αντίθετα στο Raid 1, θα έχεις ένα δίσκο με χωρητικότητα ίση με αυτή του μικρότερου δίσκου (σε περίπτωση που δεν είναι ίδιοι).

 

Δυστηχώς όποιο τρόπο και να επιλέξεις, κατα την δημιουργία του array θα χρειαστεί να σβηστούν τα δεδομένα απο τους δίσκους. Οπότε ένα image πριν το κάνεις όπως αναφέρεις δεν είναι άσχημη ιδέα.

 

Εγώ προτίνω Raid 0 και σε εξωτερικό δίσκο τα απαραίτητα back-up.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ Sorath για τις πληροφορίες.

Δηλαδη εάν σε μία συστοιχία έχεις πχ ένα 200 και ένα 120 θα χάσεις τα 80?

Έχω δει και raid5 αυτό τι είναι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με τους δίσκους που αναφέρεις, θα έχεις:

 

Με raid 0 --> 120 + 120 = 240 Και μένουν 80 για να φτιάξεις άλλο partition (οχι raid όμως)

 

Me raid 1 --> 120 Mb και πάλι μένουν 80 για να φτιάξεις άλλο partition (οχι raid όμως)

 

Το Raid 5 χρειάζεται τουλάχιστον 3 δίσκους. Λειτουργεί σαν raid 0+1, προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις. Εδώ ειδικά συνιστάται οι δίσκοι να είναι ίσης χωτηρικότητας ή ίδιο μοντέλο. Το συνολικό μέγεθος προκύπτει απο την χωρητικότητα του μικρότερου (αν δεν είναι ίδιοι) επι δύο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...