Προς το περιεχόμενο

Εξομοίωση διαμόρφωσης-αποδιαμόρφωσης FSK σε simulink


vspartan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω να κάνω ένα project με θέμα-Εξομοίωση διαμόρφωσης-αποδιαμόρφωσης FSK σε simulink (MATLAB).

Παρακαλώ χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθειά σας.

Ευχαριστώ,εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εξαιρετική σελίδα για matlab προγραμματισμό είναι και η

 

http://mathforum.org/kb/forum.jspa?forumID=80&start=0

 

Πολλές από τις απαντήσεις προέρχονται απ' ευθείας από τεχνικούς της mathworks,

καλά κουράγια

:-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χμ... στα ελληνικά ε; Βασικά και 'δω στο insomnia μπορείς αλλά και στο http://www.adlsgr.com.

Αν ψάξεις θα βρεις κι άλλες σελίδες.

Το θέμα όμως είναι όσο μπορείς από τη δική σου πλευρά να κάνεις το πρόβλημα λίγο πιο συγκεκριμένο σχετικά με την εξομοίωση διαμόρφωσης FSK που λες (δεν ξέρω, ίσως μπορεί να τα έχεις καταλάβει αυτά που λέω και μην με παρεξηγείς). Εννοώ ότι το πως γίνεται η διαμόρφωσης FSK είναι εφαρμογή κάποιων τύπων με συναρτήσεις, μεταβλητές, σταθερές και άλλες περίεργες ιστορίες. Αν θες κάνε λίγο πιο συγκεκριμένο* το πρόβλημα για την εξομοίωση και κάποιοι θα βρεθούν ν' απαντήσουν.

 

*πχ. το πως εισάγονται μεταβλητές. (Υποθέτω για την εξομοίωση ίσως από τα πρώτα βήματα να είναι και ο ορισμός μεταβλητών)

 

καλά κουράγια ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και σπουδάζω πληροφορική:shifty: , από προγραμματισμό δεν τα πάω καλά.Χείριστα μπορώ να πώ.Συν της άλλης το project που έχει δώσει ο καθηγητής είναι να παραδοθεί μέχρι στις 19/02,καταλαβαίνεις άγχος λοιπόν.Με μία πρόχειρη εξήγηση για το project Ο καθηγητής μου έδωσε να καταλάβω ότι θα φτιάξω κάτι σαν "κύκλωμα" FSK.Ανοίγω το matlab και "χάνομαι",simulink στο εργασ΄τηριο κάναμε μόνο μία φορά.ΧΑΟΣ!Εντομεταξύ προσπαθώ να επικοινωνήσω με e-mail με τον καθηγητή και με έχει στην..."αναμονή".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Disclaimer on

 

Αν και δεν έχω δουλέψει το simulink για τέτοιου είδους περιπτώσεις, παρόλα αυτά έχω δουλέψει το Matlab (με το simulink να αποτελεί ένα περισσότερο graphical implementation το οποίο απο πίσω χρησιμοποιεί το Matlab framework) για qpsk simulation.

 

Disclaimer off

 

Η ιδέα είναι απλή, καταρχήν έχεις ένα source dataset, όπου στο Matlab μπορείς να το μοντελοποιήσεις σαν έναν vector με predefined values, για simulations είθεστε το vector αυτο να το ονομάζουμε training sequence και να αποτελείτε απο binary στοιχεία, γνωστό τόσο στον πομπό όσο και στον δέκτη (έτσι ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε την αποδιαμορφώμενο bitstream με το ιδανικό). Στην συνέχεια κάνεις το mapping απο bits σε symbols χρησιμοποιώντας FSK (θεωρώ πως εργάζεσαι με το baseband equivalent σήμα πάντα γιατι αλλιώς τα πράγματα γίνονται περισσότερο πολύπλοκα). Αφού γίνει αυτό θεωρούμε πως το σήμα μεταδίδεται στο μέσο και εδώ συνήθως μπαίνει AWG θόρυβος με τις παραμέτρους που έχεις επιλέξει εσύ. Πλεόν θεωρούμε πως το σήμα έχει φτάσει στον δέκτη όπου αποδιαμορφώνει τα FSK modulated symbols και σχηματίζει το received sequence (vector). Συγκρίνοντας τo received bitstream με το predefined (training) bitstream (vector) μπορείς να εξάγεις BER και άλλα τέτοια ωραία που συνήθως ζητούνται σε αυτές τις ασκήσεις.

 

Τα παραπάνω είναι (υπερ-απλουστευμένα) βήματα που πρέπει να ακολουθείσεις σε Matlab console για να πάρεις τα simulation results. Σε simulink φαντάζομαι πως θα πρέπει να πάρεις το data source block, να το ενώσεις με τον FSK modulator block, που θα το ενώσεις με το AWGN channel block, που θα το συνδέσεις με το FSK de-modulator block, που τέλως θα το ενώσεις με κάποιο data sink block το οποίο θα σου δώσει τα results (Ουφ τα είπα με μια ανάσα!). Φυσικά η παραπάνω διαδικασία είναι εντελώς φανταστική (μιας και δεν έχω δουλέψει το simulink) αλλα φαντάζομαι (η πιθανότητα του να κάνω λάθος είναι ΠΟΛΥ μεγάλη) πως ΚΑΠΩΣ έτσι θα έχουν τα πράγματα και εκεί.

 

Μετά το παραπάνω disclaimer μπορώ να σε κατευθύνω σε κάποια βιβλία τα οποία θα σου λύσουν (Φαντάζομαι) τα χέρια.

 

[1] Συστήματα Τηλεπικοινωνιών - Proakis & Salehi, εκδόσεις Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)

 

* Original title Communication Systems Engineering, Prentice Hall Publishing

 

Απο εκεί και πέρα μιας και στα Ελληνικά η βιβλιογραφία είναι περιορισμένη σου προτείνω τα ακόλουθα συγγράματα (το νο3 θα σου λύσει τα χέρια)

 

[2] Digital Communications - Proakis 4th Ed - Mc Graw Hill Publishing

 

* Στην ουσία αποτελεί ένα refinement του 'Συστήματα Τηλεπικοινωνιών' που ο Proakis (master of disaster σε com theory) εξέδωσε μόνος του χωρίς την βοήθεια του Salehi, παρόλα αυτά η περισσότερη ύλη (και ειδικά για το FSK) είναι ίδια με το 'Συστήματα Τηλεπικοινωνιών' οπότε αν έχεις το τελευταίο καλύπτεσαι απο άποψη θεωρητικών γνώσεων.

 

[3] Contemporary Communication Systems using Matlab - Proakis, Salehi, Bauch - Thomson Engineering Publishing - 2e 2004

 

* Δεν ξέρω ακριβώς τα περιεχόμενα της 2ης έκδοσης, πάντως η 1η έκδοση του 1999, Κεφάλαιο 7ο 'Digital Transmission via Carrier Modulation', Παράγραφος 7.5 'Carrier Frequency Modulation' a.k.a FSK, είναι ότι χρειάζεσαι σερβιρισμένο στο πιάτο...

 

Μιας και διάβασες αυτά που είχα να πώ μέχρις εδώ, αποψή μου είναι να μην ψάχνεις για έτοιμες λύσεις (που σίγουρα υπάρχουν στο inet) ανταυτού προσπαθησε να βγάλεις την εργασία με βάση την βιβλιογραφία, το πρώτο ποστ σου ήταν απο της 9 του μήνα, πιστεύω πως αν είχες ασχοληθεί σοβαρά απο τότε αντί να ποστάρεις εδώ θα την είχες φέρει εις πέρας αυτή την στιγμή.

 

Φιλικά

 

/Γιώργος

 

ΥΓ: Sorry αν κουράζω με μακροσκελείς παραγράφους και ορθογραφικά. Ξεχνάω να βάζω τελείες απο καιρό σε καιρό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιώργο σε ευχαριστώ.Όμως δεν καταλαβαίνω και πολλά πράγματα.Γενικότερα από θέματα τέτοια είμαι "τουρίστας",και απογοητεύομαι.Μπαίνω στο matlab-simulink και χάνομαι.Ο καθηγητής δεν μου έχει στείλει ακόμα e-mail και απογοητεύομαι όσο τίποτε άλλο.

Φιλικά..Βασίλης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μην ψάχνεις για έτοιμες λύσεις
πράγματι Βασίλη σ' αυτό τα λες σωστά.

 

Γιώργο, πρωτού πας να κάνεις την εξομοίωση με matlab - simulink σιγουρέψου ότι έχεις καταλάβει

το πως γίνεται η διαμόρφωση FSK σε θεωρητικό επίπεδο. Μη ξοδέψεις όμως και πολύ χρόνο

(έστω και κάτι λίγα από μαθηματκά κάτι θα ξέρεις). Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα διαθέσεις.

Είναι αυτό που λέμε "βάζεις τα θεμέλια" για να οικοδομοίσεις αργότερα όλη την εργασία.

Στην συνέχεια πιάνεις το matlab (από το σβέρκο ... ;) ) και δω είμαστε μεις.

 

Επίσης μην αγνοείς και την βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρουν και από το γραφείο του καθηγητή.

Μην κολώνεις να χτυπήσεις την πόρτα του γραφείου !! Κάποιες φορές εκτός από τον ίδιο υπάρχουν και άλλοι βοηθοί που μπορού να βοηθήσουν.

Και σην τελική αν βρίσκεις μόνο αυτόν, υποχρέωση του είναι να σε βοηθήσει (που πιθανόν να το εκτιμήσει).

 

Δημήτρης

 

Ο καθηγητής δεν μου έχει στείλει ακόμα e-mail

ΥΓ. οι περισσότεροι καθηγητές το πολύ πολύ να το διαβάσουν και μετά τα διαγράφουν είναι και μερικοί που δεν τα διαβάζουν.

Η γνώμη μου είναι αν θες προσωπική επικοινωνία με τον καθηγητή, προσπάθησε να τον βρεις το ίδιο και άσε τα mail για την ώρα,

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο καθηγηγητής έστειλε e-mail και είπε να περάσω απ΄το γραφείο του.Τι θα ακολουθήσει δεν ξέρω.Ευελπιστώ σε κάτι θετικό.Το ΤΕΙ είναι ένα ατελείωτο "ψάξιμο".Δύσκολα να σταθείς στις γνώσεις που σου περέχουν,αλλά για να γίνει αυτό θέλει αγώνα.:cry:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σώπα ρε φίλε ! σου απάντησε :shock: ! προφανώς πρόκειται για περίπτωση καθηγητή ,

 

εκμεταλέυσου τον όσο μπορείς αλλά μην φανείς αχάριστος, πολύ σημαντικό είναι να βλέπει ότι και συ προσπαθείς ...

νομίζω με πιάνεις ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

almond έχεις δίκιο.Θα παω από εβδομάδα στο γραφείο του.Πιστεύω οι εξελίξεις να είναι θετικές.Το εργαστήριο είναι 3ωρο και το μάθημα είναι αρκετά βερετό και δυσκολονόητο.

Έχουμε δρόμο ακόμα.Επ ευκαρίας.Καλή επιτυχία σε όλους όσους δίνουν εξεταστική αυτό τον καιρό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...