Προς το περιεχόμενο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Arion_Mandrake

Διάσκεψη ISPs - ΟΠΙ στο ΥΠΠΟ για Μαύρες Λίστες και Πειρατεία

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα διεξήχθη άτυπη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία εκπροσώπου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και των μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης διαδικτύου (ISPs) της χώρας.

 

Θέμα της στρογγυλής αυτής τράπεζας δεν ήταν φυσικά τίποτε άλλο παρά η καταπολέμηση της πειρατείας στην Ελλάδα, ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων για το ζήτημα στη Γαλλία. Από την πλευρά του ΟΠΙ και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης διατυπώθηκε προς τους ISPs αίτημα για τη δημιουργία μαύρης λίστας ιστοτόπων (μελλοντικά προφανώς και ατόμων) με κριτήριο την εμπλοκή τους σε πράξεις παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η δημιουργία άτυπου μηχανισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τον οποίο οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν μία απλή επιστολή διαπίστωσης τέτοιων παραβιάσεων για συγκεκριμένο ιστότοπο (και μελλοντικά ακόμη και για άτομα) προς τους ISPs και αυτοί να διακόπτουν κάθε πρόσβαση προς τον εν λόγω ιστότοπο. Οι περισσότεροι ISPs διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα ενός τέτοιου μηχανισμού και πάντως ζήτησαν την εμπλοκή της ΕΕΤΤ.

 

Η ραγδαία δρομολόγηση τέτοιων αδιαφανών και εκτός των νομίμων οδών διαδικασιών εν ονόματι του πολέμου κατά της πειρατείας είναι φανερό ότι αντλεί την έμπνευσή της από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες Σαρκοζύ στη Γαλλία. Τέτοιες όμως διαδικασίες, οι οποίες αναιρούν το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για δικαστική προστασία και εναποθέτουν τον καθορισμό της ελευθερίας έκφρασης (και κατʼ επέκταση τη λογοκρισία) στο διαδίκτυο σε ιδιωτικούς φορείς, δε μπορούν να γίνουν δεκτές. Σήμερα ο λόγος για τον αποκλεισμό πρόσβασης μπορεί να είναι η πειρατεία, αυρίο όμως μπορεί να είναι η διάδοση ιδεών, που για την εκάστοτε εξουσία θεωρούνται ανατρεπτικές ή ακόμη απλώς ενοχλούν. Κανένας σκοπός δε μπορεί να οδηγεί σε έκπτωση των ψηφιακών δικαιωμάτων και θα πρέπει να ακολουθούνται κάθε φορά οι νόμιμες δικαστικές οδοί, που δίνουν το δικαίωμα υπεράσπισης στον αμυνόμενο.

 

Ας οργανωθούμε και ας αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.

 

Από το http://inlovewithlife.wordpress.com/

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ σημαντική είδηση, που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά.

Φαίνεται ότι μετά το traffic shapping που εφαρμόζουν ορισμένοι ISP's, οι εταιρίες περνάνε στο επόμενο βήμα: content shapping.

 

Αυτό που διαφαίνεται όλο και περισσότερο, είναι πως όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (γενικεύω στην δραστηριοποίηση, αλλά γίνομαι συγκεκριμένος στην χώρα) πατάνε στην έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης μας (και δευτερευόντως στην αδιαφορία αυτών που υπάρχουν για την προστασία μας).

 

Θεωρώ πως μια τέτοια συμφωνία θα πάρει κάποια δημοσιότητα λόγω της αντισυνταγματικότητάς της (ΔΕΝ είμαστε και ΔΕΝ πρέπει να γίνουμε Κίνα), αλλά αν κάποια στιγμή υλοποιηθεί, είναι στο χέρι μας και μόνο να αντιδράσουμε.

 

Μποϋκοτάζ λέγεται κι ας ακουστεί γραφικό σε πολλούς. Μπορεί να κοροϊδεύουμε (κι εγώ μαζί) κάποιους άλλους λαούς για ό,τι θέλουμε, αλλά στο επίμαχο αυτό θέμα, είναι αιώνες μπροστά...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
×
×
  • Δημιουργία νέου...