Προς το περιεχόμενο

ερωτηση για dns server forthnet


localy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ενας φιλος μου εχει αdsl forthnet στο 1mbit και την καρτα δικτυου και του εχω βαλει στατικη ιp 192.168.0.2 και μασκα και gateway.τωρα στnν καρτελα dns server εχω βαλει σαν primary 194.219.227.2 και 193.92.150.3 σαν secondary και παιζει μια χαρα.η ερωτηση ειναι η εξης.αυτος μενει πτολεμαιδα δηλαδη βορεια ελλαδα.κανονικα επρεπε να βαλω 193.92.110.1 για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα οπως λει και το site της φορτηνετ.τη να κανω να το αφισω ετσι (που ειναι 194.219.227.2 και 193.92.150.3 για Αττική, Νησιά, Πελοπόννησο και Κεντρική Ελλάδα.)η να βαλω για βορεια ελλαδα???εχει πουθενα διαφορα ???κερδιζω τιποτα???

Δημοσ.

πιθανόν να έχει μερικές localized διαφορές,

πχ με dns το 227.2, το www.mpaok.gr βγαίνει NOT FOUND,

ενώ με το δεύτερο το 110.1 βγαίνω στο www.paokfc.gr

 

 

 

:lol: :lol: :lol:

συγνώμη, λάθος. χρησιμοποιώ το opendns οπότε δεν ξερω τι κανουν οι της forthnet...

 

http://guide.opendns.com/?url=www.mpaok.gr

 

 

 

Δημοσ.

Εγω παιδιά έβαλα τα DNS sever ότι έλεγε στο χαρτάκι με το router(siemens cl-110)και λειτουργεί

 

Primary dns server:194.219.227.2

Secondary dns server:193.92.150.3

 

α ναι διαφωτίστε και εμένα σχετικά με το open dns

Δημοσ.

Το OpenDNS είναι μια εναλλακτική, δωρεάν υπηρεσία DNS. Σύμφωνα με τους ίδιους:

 

1. Είναι πιο αξιόπιστο

2. Είναι πιο γρήγορο

3. Και διάφορα άλλα, πέρα από μετάφραση ονομάτων, που τα λέει στο σάιτ: :-) http://www.opendns.com

 

Το πιο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου (αλλά πρέπει να ανοίξεις λογαριασμό για το χρησιμοποιήσεις) είναι η φραγή ακατάλληλων ιστοσελίδων -- χωρίς έξτρα προγράμματα και μπελάδες.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν λογαριασμό για να δοκιμάσουν τα έξτρα ίσως βρουν χρήσιμη μια θυγατρική υπηρεσία του OpenDNS, το DNS-O-Matic:

 

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=230455

 

Το σύστημα έχει και κάποιες παρενέργειες. Μία που θυμάμαι και που με ενοχλεί είναι ότι δεν δουλεύει το Iʼm feeling lucky του Firefox -- δουλεύει δηλ., αλλά θέλει έξτρα κόλπα -- γενικά το OpenDNS έχει κάποια μικροπροβλήματα με το Google.

 

Προσωπικά το πρωτοδοκίμασα μία φορά που ήταν απελπιστική η κατάσταση με τους διακομιστές ονομάτων της ΟΤΕΝΕΤ, και από τότε δεν το έχω βγάλει.

 

ΥΓ.

Για όσους θέλουν να πάρουν μια ιδέα του πώς δουλεύει το Domain Name System, ένα ωραίο αναλυτικό διάγραμα σε PDF:

http://www.dubberly.com/dns.html

Δημοσ.

Μερικά σχόλια για τα features του OpenDNS:

 

  • Phishing Protection
    Sites που προσποιούνται ότι είναι κάποια άλλα, ελπίζοντας να ξεγελαστούν οι χρήστες και να δώσουν κάποια ευαίσθητα στοιχεία που θα δίναν στα άλλα.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Phishing
     
    Το OpenDns προστατεύει από phishing sites χρησιμοποιόντας τη μαύρη λίστα του PhishTank. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι μέθοδοι phishing σε επίπεδο DNS αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό για τις μαζικές επιθέσεις οι οποίες δεν είναι εξελιγμένες και βρίσκουν γρήγορα το δρόμο τους στις black lists.
     
     
     
  • Domain Blocking
     
    Δίνει τη δυνατότητα ο διαχειριστής ενός δικτύου που χρησιμοποιεί τους servers του OpenDNS να απαγορεύσει το DNS resolution σε συγκεκριμένα sites της επιλογής του. Βέβαια είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί ένας τέτοιος περιορισμός από κάποιον αποφασισμένο.
     
     
     
  • Adult Site Blocking
     
    Χρησιμοποιεί την blacklist του αγίου Βερνάρδου για να απαγορεύσει το DNS resolution για sites που ανοίκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Και πάλι ο αποφασισμένος τσοντάκιας μπορεί εύκολα να το προσπεράσει για να πάρει τη δόση του.
     
     
     
  • Web Proxy Blocking
     
    Απαγορεύει το resolution ονομάτων που παραπέμπουν σε proxies (μέσω των οποίων θα μπορούσε κάποιος να παρακάμψει τους περιορισμούς του OpenDNS). Ναι, και αυτό ξεπερνιέται εύκολα (το DNS δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό το σκοπό, κάθε είδους φιλτράρισμα μέσω DNS είναι εύκολα παρακάμψιμη πατέντα).
     
     
     
  • Domain Whitelisting
     
    Δυνατότητα να μπουν από το διαχειριστή σε white-list συγκεκριμένα ονόματα τα οποία διαφορετικά δε θα γίνονταν resolve εξαιτίας κάποιας από των παραπάνω blacklists.
     
     
     
  • Statistics
     
    Προαιρετικά φακελώνει τα ονόματα που ζητάει να κάνει resolve ο χρήστης και φτιάχνει διάφορα στατιστικά προσβάσιμα μέσω web.
     
     
     
  • OpenDNS Guide
     
    Αν ζητήσουμε να κάνουμε resolve ένα όνομα που δεν υπάρχει, θα μας οδηγήσει σε μια σελίδα όπου θα υπάρχουν προτάσεις έγκυρων ονομάτων που μοιάζουν στην ορθογραφία.
     
     
     
  • Customization
     
    Δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή να δώσει τη δική του εμφάνιση στις σελίδες που θα δει ο χρήστης αν δώσει blacklisted ή λάθος όνομα.
     
     
     
  • Typo Correction
     
    Διορθώνει on-the-fly μικρά, πολύ συνηθισμένα, ορθογραφικά λάθη όπως αν δώσουμε .cmo αντί .com.
     
     
     
  • Shortcuts
     
    Επιτρέπει την αντιστοίχιση λέξεων με τοποθεσίες, π.χ. οι χρήστες να μπορούν να επισκέπτονται το http://www.google.com δίνοντας "search".
     
     
     
  • Large Cache
     
    Κρατάει τις απαντήσεις από ονόματα που κάνουν resolve όλοι όσοι χρησιμοποιούν OpenDNS σε μια κοινή cache-pool ώστε αν κάποιος ξαναζητήσει το ίδιο όνομα η απάντηση να είναι έτοιμη για σερβίρισμα, χωρίς να χρειαστεί η διαδικασία του recursion (η οποία εισάγει καθυστέρηση 300-1000ms ανάλογα το πλήθος, τη διαθεσιμότητα και την τοποθεσία των μητρικών DNS servers). Όλοι οι recursive DNS servers των ISPs κάνουν caching, το OpenDNS απλά διαφημίζει ότι διαθέτει μεγάλο χώρο για cache, οπότε οι απαντήσεις είναι πιο πιθανόν να παραμείνουν για το μέγιστο TTL στην cache. Το TTL ορίζεται από το διαχειριστή του domain server του εκάστοτε ονόματος, ορίζεται σε δευτερόλεπτα και τυπικά έχει τιμές 3600-86400 (1 ως 24 ώρες).
     
    Επίσης οι χρήστες του OpenDNS έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν μια cached απάντηση, χρήσιμο στην περίπτωση που έχει γίνει μια αλλαγή στο DNS και δεν είναι ακόμη ορατή επειδή βρίσκεται στην cache.
     
     
     
  • Ultra-Reliable Network
     
    To OpenDNS διαφημίζει ότι διαθέτει πολλούς DNS servers σε πολλές γεωγραφικά απομακρυσμένες τοποθεσίες, συνδεόμενους με πολλά διαφορετικά backbones και αν κάποιος από αυτούς πέσει, το traffic θα δρομολογηθεί στον πλησιέστερο από τους άλλους (αυτό δεν καλύπτει όλα τα προβλήματα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε έναν DNS server, μόνο προβλήματα στα οποία ολόκληρο το μηχάνημα είναι μη προσβάσιμο). Σίγουρα λίγοι τοπικοί ISPs διαθέτουν τέτοια υποδομή, οπότε το OpenDNS είναι πιο αξιόπιστο.

 

 

Γενικά το OpenDNS δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες δυνατότητες, προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και σε κάποιες περιπτώσεις θα φανεί πιο γρήγορο από τους DNS servers κάποιων ISPs (αν και αμφιβάλω, οι πληροφορίες DNS έχουν μικρό όγκο και είναι εύκολο ο οποιοσδήποτε ISP να φανεί γενναιόδωρος στην cache -πολλοί το κάνουν και περισσότερο από όσο πρέπει, αγνοώντας το TTL). Δεν είναι κάτι επαναστατικό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις ούτε πέφτουν συχνά οι DNS servers των ISPs. Το μεγαλύτερο κίνητρο να το χρησιμοποιήσουν το έχουν όσοι ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες που προσφέρει και δε θέλουν να στήσουν δικό τους DNS server τοπικά (το οποίο θα ήταν η ιδανική λύση από άποψη δυνατοτήτων ελέγχου, επιδόσεων και αυτονομίας).

 

Ένα άρθρο για τα βασικά του DNS:

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=217464

Δημοσ.

Να πω και εγώ την γνώμη μου :

 

Καταρχήν αυτό που είπε ο random για localized διαφορές είναι πέρα για πέρα λάθος! Ολοι οι dns του κόσμου πρέπει να έχουν τις ίδιες εγγραφές , αν δεν τις έχουν σημαίνει οτι κάτι δεν πάει καλα...ή δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα.

 

Η διαφορά με το να βάζεις dns που βρίσκονται κοντά σου όπως πολύ σωστά ειπώθηκε ειναι να κερδίζεις κάποια msec στο resolve. Πράγμα το οποίο προφανώς θα χάσεις και με το παραπάνω αν χρησιμοποιήσεις opendns κτλ..

 

Θα πρότεινα να χρησιμοποιείς μόνο του provider που έχεις και όχι third party έτσι ώστε σε περίπτωση προβλήματος να ξέρεις και τι συμβαίνει και να μην κάθεσαι να ψάχνεις.

Για σπίτι λοιπόν βάζεις αυτά που σου λένε και εισαι μια χαρα, αν τώρα είναι για εταιρία, στήνεις εσωτερικά κάποιον dns και εκει πέρα αφού ειναι δικός σου , κάνεις ότι θέλεις!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...