Προς το περιεχόμενο

Περίεργο Πρόβλημα με Primary Slave ΙDE Interface


Fozzy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, πριν απο κάμποσο καιρό είπα να καθαρίσω το εσωτερικό του pc, και να βάλω επιτέλους στο case εκείνη την πλακετούλα (με τις εξόδους ps2/usb/parallel κλπ της μητρικής) για να μη χάσκουν έτσι χύμα και μαζευεται σκόνη.

Τέλοσπάντων μη σας τα πολυλογώ, καθαρίζω το pc τοποθετώ και την πλακετούλα και πάω να το ανοίξω αλλα κολλάει και μου βγάζει μια μπλέ οθόνη με κάτι δεκαεξαδικά αλλα πριν προλάβω να δω οτιδήποτε παραπάνω έχει κάνει restart.

 

Το πρόβλημα μετα απο αλλεπάλληλα testings εντοπίζεται στο Primary Slave interface. Oτιδήποτε και αν έχω συνδεδεμένο εκεί ο υπολογιστής κολλάει. Κοιτάζω τα πιν, και είναι κομπλέ, δεν έχει στραβώσει κάτι (IDE) έχει σπάσει όμως το πλάστικό περίβλημα/πλαίσιο αλλα δε νομίζω να είναι αυτό που το προκαλεί. Αλλαξα και καλώδια, τα ίδια.

 

Τελοσπάντων επειδη το μηχάνημα είναι αρχαίο (athlon xp 2200+ και motherboard Qdi Kudoz 7E/333x) λέω οκ, έχει τα χούγια του και σκέφτομαι να πάρω εναν IDE controller να κάνω τη δουλειά μου (εχω 3 δίσκους με δεδομένα και δεν μπορώ να λειτουργήσω χωρίς τον εναν) μιας και φράγκα για νεο pc δεν παίζουν.

Πάω και αγοράζω απο το πλαίσιο μια, την τοποθετώ bootάρει το μηχάνημα μου λέει να πατήσω f3 για να φορτωθούν οι raid drivers και είτε πατήσω είτε όχι κρεμάει το σύστημα (δεν κανει restart, κρεμάει) μαυρίζει η οθόνη και δε δείχνει τίποτα. Αλλάζω Pci Θύρα, τα ίδια...

 

Εdit: Η μητρική είναι φλασαρισμένη με την τελευταία έκδοση του bios (07/2003 ...wow) oπότε θέμα φλασαρίσματος, δεν τίθεται

 

Έχει κανείς καμιά ιδέα ρε παιδιά έιτε για την περίπτωση του Primary Slave είτε για τον ΙDE Controller μήπως μπορέσω κι εγώ ο καψερός να λειτουργήσω ανθρώπινα το Pc με τις μουσικές μου και τα data μου χώρις να χρειάζεται να ψάχνω σε backups για να ακούσω ένα Mp3 ή να το βάψω μπλέ και να το πετάξω στη θάλασσα;

 

EDIT: Το θέμα διεγράφη λόγω αορίστου τίτλου, και το επαναφέρω για να πώ οτι έκανα CMOS Reset και παραμένει το πρόβλημα τόσο στo Primary Slave της motherboard, όσο και στον IDE Controller που αγόρασα...

 

 

Καμια Ιδέα; (Σηκώνω τα χέρια ψηλά)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν:

α)Το θέμα με την "πλακετούλα" δεν το πολυκατάλαβα (πριν την προσθήκη αυτή δηλαδή,όλα ήταν οκ; ) (..αλλά μιας και το λες,ΜΗΠΩΣ κούνησες/έσπασες κάτι στη βάση της ψύκτρας του επεξεργαστή;;;;Λέμε τώρα,αλλά κάνε έναν έλεγχο αν κάτι εκεί στην περιοχή δεν πάει καλά...)

 

β)"Το πρόβλημα μετα απο αλλεπάλληλα testings εντοπίζεται στο Primary Slave interface" <-----------....meaning ;; (..τι είδουε testings εννοείς πως σου "εντοπισαν το πρόβλημα" σ' αυτό το "σημείο";..Μάλιστα,μιλάς για "primary slave"....AN υπάρχει πρόβλημα με τον controller,αυτό θα είναι ΚΑΙ για την slave ΚΑΙ για την master συσκευή που είναι συνδεδεμένες στο συγκεκριμένο IDE connector-ΕΚΤΟΣ κι αν είναι θέμα καλωδίου σήματος(το οποίο είπες πως άλλαξες)..Το ότι δε τα πλαστικά μέρη του connector έχουν σπάσει ΜΠΟΡΕΙ πρακτικά να είναι "εν δυνάμει " πρόβλημα(αν στην προσπάθεια να συνδέσεις το καλώδιο ΔΕΝ το βάζεις καλά,ακριβώς επειδή είναι "πληγωμένος" ο connector),αλλά κατ' ουσίαν από μόνο του δεν καθιστά τον connector "προβληματικό"...(πόσο μάλλον να επιφέρει πρόβλημα ΜΟΝΟ στην slave συσκευή)

 

γ)Όσο για την controller CARD που αγόρασες,υπάρχει 1 ενδεχόμενο να υπάρχει θέμα συμβατότητας,1ας και το pc είναι "αρχαίο"(μήπως πχ είναι για pci 2.2 ενώ οι δικές σου είναι 2.1; )-βέβαια με μπέρδεψες εκεί που αναφέρεις ότι πατάς f3 για να "φορτωθεί ο RAID driver"...Για ποιό λόγο το κάνεις αυτό;ΔEN είπες ότι έφτιαξες RAID συστοιχία(..έφτιαξες ; ),Μήπως ήδη είχες δίσκους σε RAID και αυτόυς προσπαθείς να συνδέσεις;Αν είναι έτσι όμως,μιλάμε για συστοιχία που φτιάχτηκε από άλλο controller....Aν το κάνεις για ν' αναγνωριστούν οι συσκευές που έχεις συνδέσει,ΔΕΝ χρειάζεται το f3..Άσε το pc να προχωρήσει παρακάτω...Κι αν στην controller card έχεις βάλει το δίσκο που έχει το λειτουργικό,ιδού το πρόβλημα-πρέπει να βάλεις το δίσκο σε connector της motherboard,να έχεις απλά την κάρτα επάνω στο μηχάνημα,ν' ανοίξουν τα Windows,να περαστεί driver για την controller card(είτε θα περάσουν αυτόματα τα windows και θα σ' ενημερώσουν,είτε θα χρειαστείς driver που είτε πήρες μαζί με την κάρτα,είτε τον κατεβάζεις από το site της εταιρίας της(ποιά κάρτα είναι αλήθεια; ).Μετά shutdown,σύνδεση του δίσκου που έχει το λειτουργικό στην κάρτα,και τα windows θ' ανοίξουν κανονικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχάς να πώ οτι δεν έβγαλα εκτυπωτή και ψύκτρα. Ξήλωσα τις κάρτες, έβγαλα τη mobo έξω (με μνήμες και cpu/ψυκτρα) και προσάρμοσα το panel στο πίσω μέρος του κουτιού (το γνωστό πανελάκι/διάτρητο μέταλλο για τις ps/2, usb κλπ που έχουν οι mobos και προσαρμόζεται στο πίσω μέρος του case) Οπότε δεν πειράχτηκε τίποτα στην περιοχή εκείνη. Αλλα μιας και το είπες τσέκατα πυκνωτές κλπ, και με το μάτι μου φαίνονται όλα κομπλέ.

 

Όταν λέω αλλεπάληλα testings εννοώ τη μέθοδο της απαγωγής. Ξεκίνησα με cpu/ram και τον system disk που έχει το λειτουργικο, και σιγα σιγα πρόσθετα κάρτες, άλλους σκληρούς για να δω τι φταίει. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο Primary Slave με την έννοια πως ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ (dvd ή δίσκος) και να ήταν συνδεδεμένο εκεί, το μηχάνημα έκανε restart αμέσως μετα την εμφάνιση του κλασσικού πινακακίου κατα το startup που λέει για τις συσκευές/μνήμη/επεξεργαστη μόλις έγραψε "Verifying DMI Pool Data" ή κατι τέτοιο, και αφού για λίγο (κλάσματα δευτερολέπτου) δείξει ενα bluescreen με κάτι δεξαεξαδικά.

Σημείωση: Να πώ οτι παρόλο που ο Primary IDE connector στη motherboard έχει σπασμένο σε κάποιο σημείο το πλαστικο πλαίσιο, θέμα άσχημου "πατήματος" μεταξυ connector και καλωδίου, δεν τίθεται το διπλοτσέκαρα.

 

Kάτι άλλο αξιοπερίεργο που παρατήρησα είναι οτι μετα το CMOS Reset το μηχάνημα στο πρώτο boot εκκινεί κανονικά με συσκευή συνδεδεμένη στο Primary Slave, απλά αυτή δεν λειτουργεί. (Ενώ κατα τα άλλα η συσκευη είναι λειτουργικότατη) Με το που διακοπεί η παροχή ρευματος όμως (restart ή κλείσιμο) τα προβλήματα επανεμφανίζονται.

 

Όσο για τον IDE Controller κάποια τέτοια ασυμβατότητα ψηλιάζομαι κι εγώ, αλλα δε με πολυαπασχολεί, έχω φρικάρει με το κυρίως πρόβλημα! Τι πιστευεις οτι μπορεί να είναι, και που θα βρώ μια mobo τόσο αρχαία (γιατι με κόβω να χρειάζομαι νεα mobo)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν:

Μετά τις αποσαφηνίσεις,απλά να ρωτήσω ("για την ιστορία" περισσότερο)εάν πριν από το βγάλσιμο της motherboard ΟΛΑ ήταν νορμάλ(το οποίο θα σημαίνει ότι ΜΑΛΛΟΝ κάτι κάπου βραχυκύκλωσες;;;;οπότε....ΚΑΝΕ τον κόπο να την ξαναβγάλεις-τσεκάρεις ΜΗΠΩΣ τίποτα ακουμπάει πουθενά-δεν είναι ούτε "λογικό" αυτό που λέω,ούτε ακριβώς troubleshooting....αλλά....)

Κατά τ' άλλα,φαινέται να ξέρεις "καλά" τι κάνεις έτσι όπως τα λες,οπότε αν προσθέσεις το γεγονός ότι ούτε γκουρού των pc είμαι,έρχομαι στην δυσάρεστη θέση να πω ότι "εν οίδα,ότι ουδέν οίδα" στην περίπτωση που περιγράφεις..(συνεχίζει να μου είναι άγνωστο ως εμπειρία το να υπάρχει πρόβλημα με το "slave κομμάτι" του controller...ΜΟΝΟ)

..Ως..."αρχαίος" και 'γω πάντως (με motherboard 10ετίας),απλά να πω ότι ΕΧΟΝΤΑΣ αντιμετωπίσει "περίεργα" προβλήματα με τους controllers (στα καλά καθούμενα να μην αναγνωρίζονται είτε 1,είτε και οι 2 συσκευές πάνω σε κάποιον connector,και μετά από διάφορα "τρικ" να το ξαναφέρνω "στα ίσα του"),χωρίς να έχω ΣΙΓΟΥΡΗ άποψη,έχω την υποψία ότι παρ' όλο που οπτικά "όλα δείχνουν εντάξει",η motherboard πλέον να μην κάνει τόσο καλά τη δουλειά της....

Ή

...να είναι θέμα τροφοδοσίας....

(σε διάφορες περιπτώσεις,βγάζοντας ό,τι καλώδιο παίζει,και γενικώς το pc από ρεύμα,το καλώδιο που έρχεται από πολύμπριζο στο τροφοδοτικό για παράδειγμα,έχω "πάρει ανάσα",εκεί που νόμιζα ότι πλέον "τέλος",γιατί δεν άνοιγε τίποτα....)

 

ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ,κάνε γενικώς κι έναν έλεγχο καλωδίων,αν το καλώδιο του τροφοδοτικού πάει σε πολύμπριζο,άλλαξε το τελευταίο,γιατί παίζει (; ) να είναι κάτι που σχετίζεται με το ρεύμα(αυτό που είπες ότι μετά από clear CMOS,κατόπιν κλέισιμο ή restart),και ΙΣΩΣ να έχει να κάνει με το να μην μπορεί πλέον(; )η motherbaord να διαχειριστεί τόσο καλά τα προβλήματα με το ρεύμα....

Μάλλον όμως-έτσι όπως σ' ακούω-μόνο τεχνικός (που ίσως έχει μια motherboard tester card) μπορεί ν' αποφανθεί με σιγουριά αν η mobo είναι πλέον με το 1 τσιπ στον τάφο....

Από ΄κει και πέρα,όσο για το που θα βρεις τέτοια mobo,εξαρτάται που βρίσκεσαι...Αν η suberbia πέφτει πρωτεύουσα ή έστω συμπρωτεύουσα,τότε νομίζω πως μπορείς να βρεις είτε μεταχειρισμένες,είτε ακόμα "του κουτιού" τέτοιες mobo....Αν πάλι δεν είσαι σε μεγάλο αστικό κέντρο,το να πάρεις σβάρνα ό,τι μικρό μαγαζί υπολογιστών βρεις,πάλι νομίζω ότι θ' αποδώσει καρπούς(..σε σημείο αν είσαι xtra soopa lucky,να σου δώσουν και καμμία μεταχειρισμένη,που βαριούνται να πετάξουν....τζάμπα-το λέω γιατί μου έχει τύχει).

Τέλος,πρέπει νομίζω να επιμείνεις στο θέμα της controller card-νομίζω ότι σε ρώτησα ποιά είναι αλλα δεν ανέφερες-,και να τσεκάρεις όσο είναι νωρίς,αν αυτή που πήρες είναι ΙΣΩΣ για PCI 2.2 και εσύ έχεις 2.1...Δες το manual της mobo-ή αν δεν το έχεις πλέον,είτε κατέβασέ το σε pdf,είτε τρέξε ένα διαγνωστικό όπως το Sandra,για να δεις ποιά PCI version έχεις...(κατέβασα το manual,αλλά με 1 γρηγορη ματιά δεν είδα ν' αναφέρεται..."Λίγο δύσκολα" θα έλεγα δεν ύπάρχει θέμα συμβατότητας PCI,είτε γιατί μάλλον είναι "αρκετά καινούρια" η mobo σου,είτε γιατί η κάρτα καλύπτει και PC 2.1...) (πέρυσι που είχα πάρει μία controller card της Equip,δεν είχε πρόβλημα με PCI 2.1 που έχω εγώ...) (..ίσως το μόνο θέμα να είναι το ότι έχεις VIA chipset,και ειδικά αν έχει VIA KAI η conroller card,τότε-έχω δει αλλού-το πράγμα γίνεται δύσκολο...αν έτσι είναι,όσο είναι νωρίς,κοίταξε να την επιστρέψεις και να ζητησεις κάρτα με NEC chip..)

Aυτά κι εύχομαι νε βρείς άκρη είτε με την mobo,είτε με νέα mobo,είτε με την κάρτα...(*..για την οποία κάτι σε ρώτησα περί RAID,αλλά δεν απάντησες....)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν τα πάντα δουλευαν κανονικά.

Ο IDE Controller που πήρα ειναι Εquip απο το πλαίσιο

 

Το πρόβλημα με τον controller είναι πως καθώς μπουτάρει το σύστημα μου βγαίνει ένα μήνυμα τύπου πατήστε F3 για να εγκαταστήσετε τους RAID Drivers και any other key to continue. Και το σύστημα κρεμάει, είτε πατήσω κάποιο τυχαίο κουμπί, είτε F3 (δεν έχω RAID ούτε σκοπέυω να βάλω, απλά είπα να δοκιμάσω το option μήπως δω διαφορά)

 

Σημείσωση, το σύστημα με τον controller ΔΕΝ κάνει reset, αλλα κρεμάει (μαυρίζει η οθόνη)

 

Δυστυχώς είμαι επαρχία (νησί) οπότε κομμάτι δύσκολο να βρώ σε ντόπια μαγαζιά αντίστοιχη mobo, άσε που είναι και σφάχτες όλοι.

 

Καμιά ιδέα τουλάχιστον να κάνω τον controller να δουλέψει πριν αρχίσω το ψάξιμο για μητρικη;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τί να πω,αν είσαι τόσο άτυχος που τραβάει ζόρι το μηχάνημα με την controller card...(εκτός κι αν όπως είπα,έχεις τον δίσκο του λειτουργικού επάνω)..Αν ναι,σύνδεσέ τον σε connecor της μητρικής,βγάλε όλες τις άλλες κάρτες(μην παίζει κανένα conflict)βάλε την κάρτα χωρίς συσκευή επάνω,καi αν μπεις windows περνάς τον driver της....αν και έχω την εντύπωση πως τα έχεις ήδη κάνει αυτά....

Δεν ξέρω τί άλλο αδερφέ...Αν δε βρεθεί άλλος με πιο λαμπρές ιδέες,φοβάμαι πως το να πας σε τεχνικό θα είναι η τελευταία λύση....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Update:

Απ'οτι φαίνεται παρόλο που είχα φλασάρει την μητρική με το τελευταίο ΒΙΟS δεν είχα περάσει τους τελευταίους IDE drivers για το chipset της VIA (Apollo KT333A αν θυμάμαι καλά)

Βρήκα και κατέβασα την έκδοση 3.20b και τώρα το pc δεν κάνει restart μετα το "Veryfying DMI Pool Data" , αλλα βγάζει μήνυμα "A Disk Read Error occured, press alt+ctrl+delete to restart"

 

Σκέφτομαι οτι κάποιο πρόβλημα θα έχει ο δίσκος, και αφού τον βάζω σε Secondary Slave για να μπορέσω να μπώ στα windows τρέχω antivirus, defrag, και κάνω κι ένα chkdsk (πού το θυμήθηκα αυτό;)

Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να παραμένει όταν τον συνδέω στο Primary Slave...

(Σημείωση ο δίσκος λειτουργεί κανονικότατα σε άλλη θέση πέραν του Primary Slave)

 

Καμια ιδέα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο συνδυασμό που σκοτώνει (qdi+via) είναι καλύτερο να επικεντρωθείς στην hardware μεριά παρά στο software. Δηλαδή δοκίμασε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς primary-slave σε ide0, ide1 και με τα jumbers όχι μονο στο cable select.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμμ... Να κανω 2 ερωτησουλες κ εγω...

 

1) Εισαι σιγουρος οτι δεν εχεις στραβωσει κανενα pin απο την βαση του controller με αποτελεσμα να μενει "εξω" και να δημιουργει προβληματα?

 

2) Εχεις δοκιμασει αλλο καλωδιο IDE που να ειναι 100% σιγουρο οτι δουλευει?

 

(Για τις σωστες ρυθμισεις Master/slave δε ρωταω - τις θεωρω αυτονοητες)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το θέμα ρε παιδιά είναι ότι "όλα αρχισανε" (όπως λέει) απ΄τη στιγμή που έβγαλε τη μητρική για να βάλει την "πρόσοψη" στα ports...Αν όλα δουλεύανε μπομπα μέχρι τότε,σαν τι θα μπορούσε να φταίει κατόπιν...

(κι όπως είχε πει,δοκίμασε και άλλη καλωδιοταινία,και τα pins του connector EINAI οκ...).

Θα ΗΘΕΛΑ να τη δω από κοντά αυτή τη motherboard...

* (..την controller card , "την κατάφερες γερομπισμπίκη" ; )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά τρελάθηκα, μετα το αναπάντεχο χτεσινό error μήνυμα, άρχισα να δοκιμάζω πιθανούς συνδυασμούς "μπας και".

Τελικά βρήκα άκρη τοποθετώντας το DVD-RW στο Primary Slave, το σύστημα δούλεψε κανόνικότατα, οπότε τώρα η συνδεσμολογία έχει ως εξής

 

Primary Master: System Disk (40gb με λειτουργικό και apps)

Primary Slave: dvd-rw

Secondary Master: Data HDD (για αυτά που κατεβάζω απο νετ)

Secondary Slave: Data HDD2 (για αυτά που θέλω να έχω πρόσβαση ανα πάσα στιγμή, μουσικές, ταινίες κλπ)

 

Τί να πώ; Έχω κουφαθεί

Πάντως με δίσκο στο Primary Slave το σύστημα μου κολλάει, όπως και να είναι τα jumpers...

Mε τo controller δεν είδα φως και μιας και κατάφερα να δουλέψει το σύστημα (εστω κι έτσι, χωρις να ξέρω τι και πως) δεντο διακινδυνευω :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 μονο System Disk σε primary slave δεν ενδεικνυεται απο κανεναν και για τιποτα. Κυριως ανακατεμενο με καποιο DVD Drive. Επισης ειναι καλο τα αντιγραφικα να εχουν ενα καναλι του Controller μονα τους καθως μπορει να δημιουργησουν ασυμβατοτητες και να ριξουν και την μεγιστη ταχυτητα του καναλιου (ολα αυτα σε ακραιες περιπτωσεις (σαν του φιλου εδω), αλλα φυλαγε τα ρουχα σου...)

 

Πιθανως βεβαια και το αντιγραφικο DVD σου να μην δουλευει σωστα σε Primary Master (Ειναι γνωστο προβλημα καποιων αντιγραφικων - δοκιμασε να το λυσεις με Firmware Upgrade).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά τρελάθηκα, μετα το αναπάντεχο χτεσινό error μήνυμα, άρχισα να δοκιμάζω πιθανούς συνδυασμούς "μπας και".

Τελικά βρήκα άκρη τοποθετώντας το DVD-RW στο Primary Slave, το σύστημα δούλεψε κανόνικότατα, οπότε τώρα η συνδεσμολογία έχει ως εξής

 

Primary Master: System Disk (40gb με λειτουργικό και apps)

Primary Slave: dvd-rw

Secondary Master: Data HDD (για αυτά που κατεβάζω απο νετ)

Secondary Slave: Data HDD2 (για αυτά που θέλω να έχω πρόσβαση ανα πάσα στιγμή, μουσικές, ταινίες κλπ)

 

Τί να πώ; Έχω κουφαθεί

Πάντως με δίσκο στο Primary Slave το σύστημα μου κολλάει, όπως και να είναι τα jumpers...

Mε τo controller δεν είδα φως και μιας και κατάφερα να δουλέψει το σύστημα (εστω κι έτσι, χωρις να ξέρω τι και πως) δεντο διακινδυνευω :P

 

Διάβαζα τα μηνύματα και ετοιμαζόμουν να σου γράψω για master τι συσκευή βάζεις γιατί δεν παρατήρησα από την αρχή του θέματος να αναφέρεις πουθενά για master συσκευή!! O κανόνας όταν έχουμε ένα σκληρό δίσκο και ένα οπτικό είναι να βάζουμε master το σκληρό και slave το οπτικό ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...