Manosdoc Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Vista για Αρχάριους - Εγκατάσταση Διαβάζοντας διάφορα πόστ τελευταία στο φόρουμ, είπα να μαζέψω σε ένα σημείο έναν οδηγό με το οποίο να στήνει ένας αρχάριος ένα σύστημα Vista με αποκρισιμότητα και λειτουργίες που να αναδεικνύουν τις αρετές του νέου λειτουργικού συστήματος. Απαιτήσεις : 1.Έναν δίσκο DVD με αυθεντικά Vista 2. Μια αξιοπρεπής σύνδεση DSL 3. Γνώση των συστατικών μερών του συστήματός μας 4. Γύρω στο 2ώρο χρόνο για χάσιμο... Γιατί : Δεν κατεβάζουμε ποτέ περίεργα Vista από όπου κάτσει. Πέραν του παράνομου εαν δεν έχουμε κλειδί, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι γεμάτα rootkits. Για τους πιο τολμηρούς αναζητήστε τουλάχιστον εκδόσεις όχι PRE-activated και συναφή αλλά Retail-ISOs, και ελέγξτε SHA1 και md5 Είπα-ξείπα : Οι προτάσεις που θα παρουσιάσω συνήθως αφορούν επιλογές που προσαρμόζονται περισσότερο στο δικό μου στυλ και έχουν γραφτεί με γνώμονα κυρίως τα Laptop. Η σαφής προτίμησή μου είναι τα 64bit, καθώς και προτείνω το DVD να είναι με Vista x64 με SP1 Integrated αν γίνεται, και η έκδοση εγκατάστασης που προτιμώ είναι ανέκαθεν τα Business αφού είναι τα πιο Services-minimal και πιο λιτό. Πλέον έχει ωριμάσει το σκηνικό για 64bit. Δεν θα συναντήσετε προβλήματα στα καινούρια σας Laptop. Κανόνας Νο1 Πάρτε Backup των αρχείων σας Κανόνας Νο2 Πάρτε Backup των αρχείων σας ! Σε πολλά Laptop δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Recovery DVD. Αμέσως μετά την πρώτη εγκτάσταση φτιάξτε αυτά τα Δισκάκια ώστε αν κάτι πάει στραβά να υπάρχει δυνατότητα να γυρίσετε πίσω ακριβώς όπως ήσασταν. Ξεκινάμε : 1. Τοποθετούμε το DVD των Vista και επαννεκινούμε. Στην Οθόνη μετά το BIOS πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο κατά το μήνυμα "Press any key to boot from DVD" 2. Αφού επιλέξουμε με το κλειδί μας την έκδοση/γλώσσα και λοιπά προχωρούμε στο Paritioning των σκληρών. Αν έχουμε έναν σκληρό καλό είναι να κάνουμε το εξής. Α. Διαγράφουμε όλα τα Partition που ήρθαν από την μαμά του, χωρίς φόβο αφού έχουμε τα Recovery DVDs έτοιμα, αλλά και γενικά δεν θα χρειαστεί ποτέ. Β. Δημιουργούμε 2 Partition, στο ένα θα εγκαταστήσουμε το λειτουργικό και το 2ο θα χρησιμοποιηθεί ως Data/Storage, ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι σε κάποιο φορμάτ στο μέλλον..Γ. Φορμάρουμε και τα 2 Partition,διαλέγουμε το 1ο και μετά Next 3. Διαβάζουμε κάνα περιοδικό μέχρι τα Vista να τελειώσουν τις επαννεκινήσεις τους και τις εγκαταστάσεις τους ( Δεν πατούμε κανένα πλήκτρο τις επόμενες φορές που θα βγεί boot from DVD, αλλά το αφήνουμε να διαβάσει από τον σκληρό) 4. Διαλέγουμε Username/Password, Τα Vista εκτελούν έλεγχο επιδόσεων και είμαστε μπροστά στην οθόνη μας μόλις μπήκαμε στην επιφάνεια εργασίας μας. Απαιραίτητη Run-Once Παραμετροποίηση : 5. Αμέσως πηγαίνουμε στον υπολογιστή μου-ιδιότητες και στις ρυθμίσεις για προχωρημένους αφαιρούμε την προστασία του συτήματος και από την άλλη καρτέλα την απομακρυσμένη διαχείρηση. Για όσους δεν θέλουν να απενεργοποιήσουν τελείως τα Restore Points. Ανοιξτε με δικαιώματα διαχειρηστή το command promt και γράψτε: vssadmin list shadowstorage Και για να αλλάξεις το χώρο που πιάνει η επαναφορά γραψε: vssadmin resize shadowstorage /On=c: /For=c: /MaxSize=5GB Όπου c το γράμμα του σκληρού σου που είναι το λειτουργικό σου και 5Gb ο χώρος που θέλετε να χρησιμοποιείται. Για να ανοίξετε με δικαιώματα ένα Command promt δείτε το βήμα 12 6. Τα Windows παραπονούνται για αντιϊκό. Τα κάνουμε να βγάλουν τον σκασμό κάνοντας κλικ στο εικονιδιάκι με την ασπίδα, κάτω στο tray διαλέγοντας το "..θα εποπτεύω μόνος μου.." Δεν υπάρχει λόγος να διατηρείτε Antivirus αν μπορείτε να ελέγχετε τις πηγές εισόδου σας Internet(browser-IM), Flash-memories. Για ότιδήποτε ύποπτο μπορείτε να ελέγχετε μέσω Online Virus File Scanner της Kasperky ανεβάζοντάς το. ΔΕΝ, ΔΕΝ, ΔΕΝ απενεργοποιούμε το UAC. Συμφωνώ ότι είναι όσο σπαστικό όσο και το sudo (εχεμ, όχι τόσο αφού θυμάται τα δικαιώματα καλύτερα) αλλά είναι μεγάλο βήμα ασφάλειας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας φίλος σας, φέρνει ένα Flashάκι από XP που έχει ιό. Με το Autorun κατα 99% ενεργοποιημένο και το UAC disabled ο ιός θα πάει και θα χωθεί στις επαφές του Outlook. Με UAC θα φάτε ένα περιποιημένο παράθυρο που θα λέει "Το τάδε πρόγραμμα απαιτεί δικαιώματα για το Outlook..." Φυσικά και δεν είναι νορμάλ να το ζητάει ένα φλασάκι... Πατάτε No και επιστρέφετε το φλασάκι στον φίλο σας με μια συμβουλή να βάλει Antivirus στον υπολογιστή του. 7.Από το μενού Έναρξη πηγαίνουμε στον Windows Defender-Επιλογές και απενεργοποιούμε τον αυτόματο έλεγχο, και την Real-time προστασία, και την χρήση του Windows Defender.Τα Windows παραπονούνται. Τους βάζουμε πιπίλα όπως και παραπάνω.. 8. Πάνω στην μπάρα εργασίας δεξί κλικ-ιδιότητες και διαλέγουμε να έχουμε στο Start μενού την επιλογή Run. Πάμε Start-Run services.msc Κατεβαίνουμε κάτω και πάμε στο Windows Search και Windows Defender. Δεξί κλικ και τα 2, Stop και Disabed. 9. Είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε το σύστημα. 10. Πριν από όλα πηγάινουμε Start-Windows Update και κατεβάζουμε τα πάντα. Προαιρετικά και μη. Εδώ θα μπουν ενημερώσεις συστήματος καθώς και οι περισσότεροι Drivers που θα βρει αυτόματα το Windows Update. Restart. 11. Μπαίνουμε στο Internet και κατεβάζουμε από τα Site των κατασκευαστών τα τελευταία για τους Drivers μας (όσα δεν βρήκε το Windows Update). Παράδειγμα Intel για drivers ασυρμάτου/κάρτας γραφικών/Nvidia/ATI/SOundmax/Conexant/realtek/...Σημαντικό είναι να θυμάστε πως το WIndows Update έχει συνήθως τους τελευτάιους ενημερωμένους Drivers οπότε μπορεί να μην χρειαστείτε και τίποτε. 12. Μόνο για όσους δεν διαθέτουν δισκάκι με Vista SP1 integrated. Μετά την εγκατάσταση του SP1 δίνουμε : Start-Run cmd, πληκτρολογήστε μια ότι να ναι εντολή, πχ. cd. Ξαναπηγάινουμε Start και στα πρόσφατα προγράμματα υπάρχει το cmd. δεξί κλικ-το τρέχουμε ως διαχειρηστής. Δίνουμε vsp1cln.exe και πατάμε ΟΚ. 13.Τρέχουμε το msconfig από το Start-Run και πηγαίνουμε στην καρτέλα Εκκίνηση στοιχείων. Δεν πειράζουμε τίποτε εκεί. Απλά βλέπουμε ποια στοιχεία μας είναι περιττά να αφαιρέσουμε και που.(Υπάρχει μια διαδρομή που είναι το κλειδί στην registry) Τρέχουμε με ανοιχτό το msconfig το regedit από το Start-run και πηγαίνουμε στα κλειδιά που μας ενδιαφέρουν, συνήθως στο HKLM-software-microsoft-windows-Current-version-Run και τα διαγράφουμε παντελώς. Όχι όλα, μόνο όσες υπηρεσίες είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να εκκινούν στο σύστημα. Εμείς το μόνο που έχουμε για την ώρα να διαγράψουμε είναι το κλειδί του Windows Defender. Με τον καιρό θα εγκαθιστάτε προγράμματα. Αυτά ύπουλα εγκαθιστούν υπηρεσίες και προγράμματα κατά την εκκίνηση (Nero,Powerdvd,...) μπορείτε να τα διαγράφετε με τον ίδιο τρόπο. 14.Στα βοηθήματα-εκκίνηση αφαιρούμε ότι άχρηστο υπάρχει (π.χ. Adobe reader speed laucher, Office βλακείες) 15.Από τις ιδιότητες υπολογιστή-διαχείρηση υλικού να ζητήσουμε στις ιδιότητες του σκληρού μας την επιλογή στις πολιτικές τόμων "Σύνθετες επιδόσεις". 16. Για πιο αθόρυβο φορητό σε βασική χρήση πατάμε πάνω στο εικονίδιο μπαταρίας και ενεροποιούμε την "Εξοικονόμηση Ενέργειας", ή και τροποποιούμε τα powerplan. Συνήθως δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω από το powersave ακόμη και για να δείτε ένα DVD. Αυτό μας γλιτώνει από θόρυβο και ζέστη, 17.Πηγαίνουμε και αφαιρούμε λειτουργίες των Vista που δεν θέλουμε από την απενεργοποίηση δυνατοτήτων στον πίνακα ελέγχου/Προγράμματα Π.χ. έχω βγάλει φαξ,εκτυπώσεις,Χώρος συνάντησης, Bitlocker(Ultimate)...κλπ. 18. Εϊναι η ώρα μετά από τόσο κόπο να κάνουμε το εξής. Ενημερώνουμε τον υπολογιστή μας για το νέο υλικό, ώστε να ανέβει και να ενημερωθεί το σκορ και κάνουμε ανασυγκρότηση του σκληρού. Αμέσως μετά την ανασυγκρότηση πηγαίνουμε Start-Υπολογιστής-δεξί κλικ-ιδιότητες-Ρυθμίσεις για προχωρημένους ( Στην καρτέλα Advanced - Perfomace πηγαίνουμε πάλι στο Advanced Και στο Virtual Memory και κάνουμε τα εξής διαλέγουμε εμείς να είναι το μέγεθος fixed 4095 (πάνω και κάτω) Restart. 19. ΑΝ δεν χρησιμοποιείτε το hibernation διαγράψτε το και κερδίστε χώρο ως εξής. Start-Programs-Acessories-System Tools- Disk Cleanup (και τσεκάρετε το Hibernation) 21. Είπαμε να χρησιμοποιήσουμε το 2ο Partition σαν Storage, ώστε σε περίπτωση μελλοντικού φορμάτ να μην χάσουμε τα αρχεία μας.Τι θα κάνουμε. Στο 2ο δημιουργούμε φακελους που θέλουμε (π.χ. Music, Pictures, Downloads, Documents) Πηγάινουμε Start -στον φάκελό μας και στο αντίστοιχο π.χ. Music, δεξί κλικ properties-Location και διαλέγουμε τον φάκελο Music από το 2ο partition που έχουμε φτιάξει, απαντάμε καταφατικά όταν μας ρωτήσει να αντιγράψει όλα τα αρχεία. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και σε άλλους φακέλους, όσους θέλουμε. Έτσι τώρα πλεόν μπορούμε να πηγάινουμε γρήγορα Start-Music Και να μας βάζει στον φάκελο του 2ου partition όπου και θα υπάρχουν κανονικά τα mp3 μας. ΑΝ χρειαστεί φορμάτ στο 1ο partiton στο μέλλον τα αρχεία μας είναι ασφαλή στο 2ο κανονικά. 22. Υπηρεσίες προς αφαίρεση χωρίς φόβο. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις υπηρεσίες που μπορείς να αφαιρέσεις όμως μια και αναφέρομαι σε αρχάριους χρήστες θα δώσω τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν άφοβα. Για την αλλαγή Start-Run services.msc (Stop,Disabled) Readyboost Windows Search Windows Defender Windows Media Player Network Sharing Windows Backup (Απαιτείται αν διαλέξετε Restore Points On) Volume Shadow Copy (όπως και πάνω, είναι συστατικά) Tablet PC Input Service Remote Registry Print Spooler (Αν δεν έχετε εκτυπωτή) 23. Μερικά προτεινόμενα προγράμματα : VLC (32bit) Infrarecorder (64bit natively) imgBurn (32bit) utorrent 1.8 beta (32bit) Winamp 5.53 (32bit) και WMP 11 (x64) Minefield 3.0 pre (Firefox nightly) ή την τελευταία έκδοση 3 όταν βγει (32bit) Live Messenger 8.5 ή 9 Beta (32bit) Όλα παίζουν άψογα σε Vista x64 24. Το σύστημά μας είναι έτοιμο. Μέσα σε μερικές μέρες 5 περίπου θα αρχίσετε να βλέπετε και την αποκρισιμότητα να αυξάνεται. Αυτά προς το παρόν. Περιμένω δικά σας σχόλια, να προσθέσω. Αποκρισιμότητα και Boot Time στο Laptop μου (599), και σας ενημερώνω δεν είναι κάποιο εξωτικό. Και αφήστε τους XP να ξύνονται http://www.youtube.com/watch?v=bp02ZA2GHW4 http://www.youtube.com/watch?v=H_NgZGR0iMM http://www.youtube.com/watch?v=yUwuOqcarAQ Eυχαριστώ τον jakegate για την συνεισφορά.
xania4ever Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Ωραίο οδηγός αν και εγώ προσωπικά τα ήξερα αλλά συγχαρητήρια που έκατσες και τα έργραψες όλα αυτά.Θα βοηθήσεις πολύ κόσμο πιστεύω.Πολύ καλή δουλειά μπράβο και πάλι. Να προσθέσω κάτι άλλο απενεργοποιήστε τα restore points γιατί μπορεί αν σαςφάνε μέχρι και 60 gb από το χώρο του δίσκου(στο καινούργιο μου pc ούτε 5 μέρες δεν τα είχα ακι έφαγαν σε 500άρη 60 gb:shock: .Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε ο υπολογιστής μου -ιδιότητες-ρυθμίσεις για προχωρημένους-προστασία συστήματος-ξεκλικάρετε το και οκ.Η αλλιώς αν θέλετε να έχετε restore points κάντε συχνά εκκαθάριση για να μην αναρωτιέστε που εξαφανίστηκαν τα gb?
Manosdoc Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Ωραίο οδηγός αν και εγώ προσωπικά τα ήξερα αλλά συγχαρητήρια που έκατσες και τα έργραψες όλα αυτά.Θα βοηθήσεις πολύ κόσμο πιστεύω.Πολύ καλή δουλειά μπράβο και πάλι.Να προσθέσω κάτι άλλο απενεργοποιήστε τα restore points γιατί μπορεί αν σαςφάνε μέχρι και 60 gb από το χώρο του δίσκου(στο καινούργιο μου pc ούτε 5 μέρες δεν τα είχα ακι έφαγαν σε 500άρη 60 gb:shock: .Για να το απενεργοποιήσετε πηγαίνετε ο υπολογιστής μου -ιδιότητες-ρυθμίσεις για προχωρημένους-προστασία συστήματος-ξεκλικάρετε το και οκ.Η αλλιώς αν θέλετε να έχετε restore points κάντε συχνά εκκαθάριση για να μην αναρωτιέστε που εξαφανίστηκαν τα gb? Ευχαριστώ ! Τα Restore points είναι ήδη στον οδηγό.
kinq1 Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Δημοσ. 12 Απριλίου 2008 Εμένα πάντως τα restore points με έχουνε σώσει πολλές φορές από βέβαιο format και δεν τα απενεργοποιώ.
Manosdoc Δημοσ. 13 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2008 Εμένα πάντως τα restore points με έχουνε σώσει πολλές φορές από βέβαιο format και δεν τα απενεργοποιώ. Ενημέρωσα τον Οδηγό με τις συμβουλές του jakegate7 σε περίπτωση που επιμένεις να κρατήσεις τα Restore Points, και να μην χρειάζεται να καθαρίζεις κάθε φορά τα περιττά Restore points, για εξοικονόμηση χώρου.
Manosdoc Δημοσ. 14 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 14 Απριλίου 2008 Αφήνω στην κρίση των Mods το να γίνει Sticky το θέμα, ή merge με κάποιο άλλο.
dkoum Δημοσ. 17 Μαΐου 2008 Δημοσ. 17 Μαΐου 2008 πολυ καλο προσωπικα πιστευω πως σε συστηματα που εχουν μνημη πανω απο 1,50 gb δεν χρειαζεται να βγαλεις τιποτα
infected_dreams Δημοσ. 21 Μαΐου 2008 Δημοσ. 21 Μαΐου 2008 πολυ καλο προσωπικα πιστευω πως σε συστηματα που εχουν μνημη πανω απο 1,50 gb δεν χρειαζεται να βγαλεις τιποτα μην το λες αυτό, ένα φιλαράκι μου που έχει quad core και με 4giga ram, γονατίζει το σύστημα όταν έχει Photoshop, internet explorer, itunes και dvd burning ταυτόχρονα.... ας πούμε έλεος... έπρεπε να απενεργοποιήσει το aero για να δει διαφορά....
dkoum Δημοσ. 22 Μαΐου 2008 Δημοσ. 22 Μαΐου 2008 το πως θα ρυθμισεις το λειτουργικο εξαρταται και απο το συστημα του καθε υπολογιστη απο τις εφαρμογες που χρισημοποιεις το να πεις πως θα ανταποκρινεται ο υπολογιστης ειναι σχετικο εγω παντως δεν αντιμετωπιζω καποιο ιδιαιτερο προβλημα αυτη την στιγμη με το λειτουργικο
xania4ever Δημοσ. 22 Μαΐου 2008 Δημοσ. 22 Μαΐου 2008 Ναι ο οδηγός είναι πολύ καλός πράγματι.Βέβαια εμένα τα vista με τον p4 3.2 εχούν μεγάλο usage αλλά τώρα που 8α πάρω εναν dual core ελπίζω να καλυτερέψουν τα πράγματα.
xania4ever Δημοσ. 23 Μαΐου 2008 Δημοσ. 23 Μαΐου 2008 Αλλο ένα tip από μένα.Πολλές φορές θα έχτε παρατηρήσει ότι όταν εγκαταστασήσετε νέα προγράμματα στο μενού έναρξης εκεί που λέει όλα τα πρόγράμματα κιτρινίζει και πσιλοκολλάει αν πάς να το πατήσεις και ειδικά αν έχεις πολλά καινούργια προγράμματα. Η λύση είναι να ανοίξεις το μενού έναρξη και να πατήσεις δεξί κλίκ ιδιότητες. 'Εχω ανεβάσει και μια εικόνα αναλυτική.
Freakster Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2008 Συγχαρητήρια για τον οδηγό. Πολύ καλή δουλειά. ήθελε πάντως καλύτερο τίτλο για να το διαβάσει περισσότερος κόσμος.. ;-) Κάτι σε στυλ, "η λύση στα προβλήματα των βιστα σε αργά μηχανήματα". Σα να βλέπω μπρoστά μου το σκηνικό, απαντήσεις ρεκόρ, 10.000 σε μια μέρα, άρθρο featured στο wired, συνεντεύξεις, δημοσιότητα, πρόσκληση στο redmond, κλειδί της πόλης του san sebastian κ.τ.λ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.