Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φλασάκι SanDisk που λειτουργούσε μια χαρά μπήκε σε σαρωτή σχεδίων (Canon) για να σαρωθεί και να αποθηκευτεί σε pdf σχέδιο. Σκαναρα στο μηχάνημα αλλά πέρασε ώρα και είχε μείνει στο 100% του scan - δεν έφευγε από την οθόνη η ένδειξη scan.

Βγάζω το φλασακι, το βάζω στον υπολογιστή και μαντέψτε.... μέσα δεν φαίνεται τίποτα σωσμένο (υπήρχαν αρκετά αρχεία εκτός από το σκαναρισμένο) αλλά στην χωρητικότητα δεν έχει αδειάσει...δηλαδή φαίνεται η χωρητικότα που είχε αλλά μέσα δεν υπάρχει κανένα αρχείο....τι μπορώ να κάνω;

• Απαντ. 2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 14/4/2025 στις 4:11 ΜΜ, james_s είπε

Φλασάκι SanDisk που λειτουργούσε μια χαρά μπήκε σε σαρωτή σχεδίων (Canon) για να σαρωθεί και να αποθηκευτεί σε pdf σχέδιο. Σκαναρα στο μηχάνημα αλλά πέρασε ώρα και είχε μείνει στο 100% του scan - δεν έφευγε από την οθόνη η ένδειξη scan.

Βγάζω το φλασακι, το βάζω στον υπολογιστή και μαντέψτε.... μέσα δεν φαίνεται τίποτα σωσμένο (υπήρχαν αρκετά αρχεία εκτός από το σκαναρισμένο) αλλά στην χωρητικότητα δεν έχει αδειάσει...δηλαδή φαίνεται η χωρητικότα που είχε αλλά μέσα δεν υπάρχει κανένα αρχείο....τι μπορώ να κάνω;

...γενικά τα μέσα με nand mem απλά ψοφάνε. Πιο σπάνιο απ' ό,τι με τους σκληρούς, να παθαίνει ζημιά το file system τους και να μπορείς μετά να σώσεις πράγματα με σχετικά προγράμματα.

Κατά τ' άλλα, η περιγραφή σου είναι λίγο "αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού": μπορείς δηλαδή να "μπεις στο φλασάκι"; Υπάρχει δηλαδή file system; Κάνεις δηλαδή διπλό κλικ πάνω του, ανοίγει παράθυρο με τα περιεχόμενά του (μπορείς πχ να αντιγράψεις μέσα του ένα txt αρχείο;) και "απλώς" δεν,,,υπάρχει τίποτα μέσα; Ή σου βγάζει το λειτουργικό (windows? mac?) κάποιο μήνυμα σφάλματος και δεν έχεις πρόσβαση ουσιαστικά στο φλασάκι;

Με τον όρο "χωρητικότητα" ("που δεν άλλαξε"), μάλλον εννοείς πχ σε ένα φλασάκι χωρητικότητας πες 256GB, πριν την "ζημιά" υπήρχε ελεύθερος χώρος πες 50GB και τώρα συνεχίζουν αυτές οι δύο τιμές να υφίστανται κατά το λειτουργικό (χωρητικότητα τάδε - ελεύθερος χώρος τάδε) ....;

Τεσπα, κράτα στην άκρη του μυαλού ότι ΜΑΛΛΟΝ/ίσως έχει μολυνθεί από κάποιο malware ("συχνό" φαινόμενο με τα USB μέσα που μπαινοβγαίνουν σε διάφορα, και δη κοινόχρηστα - μη πω σύχρηστα - μηχανήματα) και ενώ "μπαίνεις" στο φλασάκι δεν βλέπεις τίποτα από αρχεία (ενώ "οι ιδιότητες" λένε ότι ο ελεύθερος χώρος συνεχίζει να είναι τόσος όσος ήξερες πριν την "μόλυνση", άρα "κάπου υπάρχουν τα αρχεία",,,αλλά δεν φαίνονται). Έχω χρόνια ν' ασχοληθώ με τέτοια εγώ για να προτείνω κάποιο, συνεπώς γκούγκλαρε για "infected usb stick not showing content free restoration tool" κτλ (βάλε φαντασία, αν και η γκουγκλ θα έχει καταλάβει ήδη τί ψάχνεις).

Εναλλακτικά χρησιμοποιείς κάποιο file recovery tool (κλασσικό free το TestDisk και συγκεκριμένα το exe "photo_rec" που υπάρχει στον φάκελο του Test Disk που θα κατεβάσεις). Και μετά την ανάκτηση, φορμάρισμα του φλασακίου (και σκανάρισμα του υπολογιστή με antivirus/antimalware κτλ).

• Like 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου γιατί μάλλον την πάτησα. Αγόρασα το Πάσχα από Πλαίσιο αυτό https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/fazn-external-ssd-xs1-240gb-asimi_4270444  και πέρασα πάρα πολύ σημαντικά αρχεία μου. Σήμερα, το έβαλα στο λάπτοπ για να προσθέσω μερικά και ενώ τον βλέπει στο disk management μου βγάζει ότι πρέπει να γίνει initialised, κάτι το οποίο αν κάνω, φαντάζομαι ότι θα χάσω τα αρχεία μου. 

Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο software ή κάποια λύση να το προσπαθήσω μόνος μου; Δεν με νοιάζει να πετάξω τον SSD, αλλά θέλω οπωσδήποτε τα αρχεία. Δεν έχω ενεργή κρυπτογράφηση, δοκίμασα με διαφορετικά καλώδια και υπολογιστές και το λειτουργικό μας είναι Windows 11.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Καλησπέρα. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου γιατί μάλλον την πάτησα. Αγόρασα το Πάσχα από Πλαίσιο αυτό https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/fazn-external-ssd-xs1-240gb-asimi_4270444  και πέρασα πάρα πολύ σημαντικά αρχεία μου. Σήμερα, το έβαλα στο λάπτοπ για να προσθέσω μερικά και ενώ τον βλέπει στο disk management μου βγάζει ότι πρέπει να γίνει initialised, κάτι το οποίο αν κάνω, φαντάζομαι ότι θα χάσω τα αρχεία μου. 

Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάποιο software ή κάποια λύση να το προσπαθήσω μόνος μου; Δεν με νοιάζει να πετάξω τον SSD, αλλά θέλω οπωσδήποτε τα αρχεία. Δεν έχω ενεργή κρυπτογράφηση, δοκίμασα με διαφορετικά καλώδια και υπολογιστές και το λειτουργικό μας είναι Windows 11.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πιθανών έχει καταστραφεί το partition table. Δεν ξέρω αν είναι σοφό να τον πειράξεις μόνος σου σε περίπτωση που έχεις σοβαρά αρχεία μέσα.

Μπορείς για αρχή να δοκιμάσεις με ένα ubuntu live usb να δεις μήπως και τον διαβάζει. Από κει και πέρα αν δεν καταφέρεις κάτι θα σου πρότεινα να μην κάνεις τίποτα πάνω στον δίσκο αλλά να φτιάξεις ένα image του. Σε linux μπορείς με το dd ή το ddsecure τώρα σε Windows με το FTK imager αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω ακριβώς.

Από κει και πέρα ίσως με το Gparted κάνεις δουλειά προσπαθώντας να επιδιοθρώσεις το partition table αρχικά. Πάντα φυσικά στο image όχι στον δίσκο.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Πιθανών έχει καταστραφεί το partition table. Δεν ξέρω αν είναι σοφό να τον πειράξεις μόνος σου σε περίπτωση που έχεις σοβαρά αρχεία μέσα.

Μπορείς για αρχή να δοκιμάσεις με ένα ubuntu live usb να δεις μήπως και τον διαβάζει. Από κει και πέρα αν δεν καταφέρεις κάτι θα σου πρότεινα να μην κάνεις τίποτα πάνω στον δίσκο αλλά να φτιάξεις ένα image του. Σε linux μπορείς με το dd ή το ddsecure τώρα σε Windows με το FTK imager αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω ακριβώς.

Από κει και πέρα ίσως με το Gparted κάνεις δουλειά προσπαθώντας να επιδιοθρώσεις το partition table αρχικά. Πάντα φυσικά στο image όχι στον δίσκο.

Το δοκίμασα σε Mint και δεν τον διαβάζει. To φωτάκι του ανάβει κανονικά (και στα Windows), αλλά είναι η ίδια κατάσταση. Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω πώς γίνεται να χάλασε το partition table ενώ ήταν σε λειτουργία. Δούλευα κανονικά εκείνη την ώρα και απλώς συνέβη. Ούτε μήνα δεν τον έχω, το πολύ να έχει δουλέψει 5 ώρες συνολικά. 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Το δοκίμασα σε Mint και δεν τον διαβάζει. To φωτάκι του ανάβει κανονικά (και στα Windows), αλλά είναι η ίδια κατάσταση. Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω πώς γίνεται να χάλασε το partition table ενώ ήταν σε λειτουργία. Δούλευα κανονικά εκείνη την ώρα και απλώς συνέβη. Ούτε μήνα δεν τον έχω, το πολύ να έχει δουλέψει 5 ώρες συνολικά. 

Δεν είναι απαραίτητα αυτό. Μία πρώτη εικασία κάνω. Ξεκίνα να δεις αν μπορείς να φτιάξεις κάποιο image γιατί αν δεν μπορείς μάλλον θα έχει θέμα ο controller του.

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Σχεδόν σε κάθε σκληρό του skroutz ή τουλάχιστον απ' τους δημοφιλείς θα δεις και κάποιον από κάτω να λέει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα χάλασε και να αφήνει ένα μονάστερο.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, hawkpilot είπε

Δοκίμασε να συνδέσεις τον δίσκο σε powered USB hub και το hub στον Η/Υ.

Μόλις το δοκίμασα κι αυτό, όπως και σε 4 άλλους υπολογιστές. Στη σύνδεση ακούγεται ο ήχος που κάνει το pc όταν συνδέεται κάτι στη θύρα, και εντοπίζεται κανονικά στο disk management. ΑΛΛΑ, κανένα recovery software δεν τον εντοπίζει γιατί δεν είναι initialised. Μου εμφανίζουν μόνο το C drive. Κρίμα τα αρχεία μου. 

Σκέφτηκα να τον κάνω initialised και μετά να κάνω recovery με κάποιο από τα προγράμματα, αλλά φοβάμαι μην χαθούν όλα. 

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Μόλις το δοκίμασα κι αυτό, όπως και σε 4 άλλους υπολογιστές. Στη σύνδεση ακούγεται ο ήχος που κάνει το pc όταν συνδέεται κάτι στη θύρα, και εντοπίζεται κανονικά στο disk management. ΑΛΛΑ, κανένα recovery software δεν τον εντοπίζει γιατί δεν είναι initialised. Μου εμφανίζουν μόνο το C drive. Κρίμα τα αρχεία μου. 

Σκέφτηκα να τον κάνω initialised και μετά να κάνω recovery με κάποιο από τα προγράμματα, αλλά φοβάμαι μην χαθούν όλα. 

Μου φαίνεται λιγάκι αδύνατον αυτό που λες. Υπάρχει στο Diskmanagment και δεν τον βλέπουν τα προγράμματα ανάκτησης; Τι έχεις χρησιμοποιήσει; Μπορείς να δώσεις μερικά screenshots;

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Μου φαίνεται λιγάκι αδύνατον αυτό που λες. Υπάρχει στο Diskmanagment και δεν τον βλέπουν τα προγράμματα ανάκτησης; Τι έχεις χρησιμοποιήσει; Μπορείς να δώσεις μερικά screenshots;

Spoiler

1.png.719fe4872a36363bbf954fc239233cc0.png2.png.092b5b2e91559442c643e188698ea49a.png3.png.b666901be0378e8acddc8d6749295427.png4.png.cd3d9974482de65bd956bcc104f930ce.png5.png.52dc6a2311ed31a3b55372efd5f6e314.png6.png.97f0ba4e3f3ff7d07c730ea125b090c8.png

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, BritGreek είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

1.png.719fe4872a36363bbf954fc239233cc0.png2.png.092b5b2e91559442c643e188698ea49a.png3.png.b666901be0378e8acddc8d6749295427.png4.png.cd3d9974482de65bd956bcc104f930ce.png5.png.52dc6a2311ed31a3b55372efd5f6e314.png6.png.97f0ba4e3f3ff7d07c730ea125b090c8.png

Μπορεί να λέω και βλακεία τώρα και ας με διορθώσει κάποιος αλλά θα έπρεπε και τα υπόλοιπα προγράμματα να τον βλέπουν.

Να σου έλεγα να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις την θήκη; Περίμενε μήπως κάποιος του έχει τύχει κάτι παρόμοιο.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, manolis940 είπε

Μπορεί να λέω και βλακεία τώρα και ας με διορθώσει κάποιος αλλά θα έπρεπε και τα υπόλοιπα προγράμματα να τον βλέπουν.

Να σου έλεγα να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις την θήκη; Περίμενε μήπως κάποιος του έχει τύχει κάτι παρόμοιο.

Αυτό λέω κι εγώ. Μήπως πρέπει να τον κάνω πρώτα initialised και μετά να κάνω recovery, γιατί το είδα σε κάποια βίντεο στο yt. Θέλω όμως να μου πουν εδώ τη γνώμη τους τα μέλη, αν έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. Η θήκη μάλλον δεν αφαιρείται, γιατί είναι μεταλλική και πάρα πολύ μικρή. Όσο 1.5 στικάκι. Έχει μόνο μια μικρή τρυπούλα δίπλα στη θύρα η οποία δεν ξέρω τι κάνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...