Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με μνήμη ram (αναγνωρίζει 1,5Gb από τα 2Gb)

primitiveart

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μια μητρική Albatron K8SLI (socket 939) και από τότε που αγόρασα το pc είμαι με 1Gb μνήμης (2χ512 DDR που λειτουργούν σε dual channel). Προχτές είδα ότι επιτέλους έπεσαν κάπως οι τιμές των DDR και πήγα και πήρα μια μνήμη του 1Gb. Το πρόβλημα είναι ότι από την στιγμή που την έβαλα και τα BIOS και τα Windows αναγνωρίζουν μόνο 1,5Gb αντί για 2Gb και τρέχουν στα 333Mhz αντί για 400Mhz (κάτι που το ψιλοπερίμενα από την στιγμή που διάβασα το manual της μητρικής και που δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς τις ρύθμισα στα 400 μέσω BIOS).

Η μητρική υποστηρίζει έως 4Gb DDR 400Mhz.

Η μνήμη που αγόρασα είναι η Kingston KVR400X64C3A, οι παλιές είναι Trancend δεν πρόσεξα μοντέλο.

Το CPU-z αναγνωρίζει όλη την ram καθώς και μέσα από το nVidia Control panel φαίνονται όλες.

Έχω δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς καθώς και κάθε μνήμη χώρια και όλες είναι μια χαρά.

Μέχρι στιγμής φαίνεται σαν η μητρική να διαβάζει κάθε φορά μόνο τις μνήμες που βρίσκονται στις θέσεις 1 και 3 έτσι όταν έχω πχ: στην θέση 1 μια 512, στην θέση 2 την άλλη 512 και στην 3 την 1Gb μου βγάζει 1,5Gb τώρα άμα βάλω στην θέση 1 την 512 και στην θέση 3 την άλλη 512 και στην θέση 2 την 1Gb τότε μου βγάζει 1Gb όχι dual channel.

Τέλος αμα βάλω μόνο τις 2 512 στην θέση 1 και θέση 2 τις διαβάζει κανονικά σαν 1Gb dual channel(όπως ήταν μέχρι τώρα το pc).

*Να αναφέρω πως το BIOS είναι στην τελευταία έκδοση του.*

Έχει κανείς καμιά ιδέα για λύση του προβλήματος;

Δημοσ.

Κοίτα έτσι όπως είσαι σε Dual Channel δε δουλέυεις. Πράγμα που δεν καταλαβαίνω γιατί δε πήρες 2χ1 γίγα στικάκια ή έστω άλλα 2 των 512. Απο κει και πέρα πρέπει να είναι τα ίδια volt και ταχύτητες και Cas Latency. Τώρα η κάθε μητρική ανάλογα με την σχεδιασή της, το ΒΙΟS της, έχει διαφορετικές ανοχές ως προς το τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τι όχι. Ποια ζευγάρια μνημών κάνουν μεταξύ τους κ.λ.π.

Δημοσ.

Το ζητούμενο εξ αρχής όταν πήρα την εξτρά μνήμη δεν ήταν να συνεχίσω να δουλεύω σε dual channel αλλά να έχω 2Gb μνήμης το πρόβλημα ωστόσο είναι πως αντί για δύο έχω 1,5Gb (το οποίο βέβαια και δοκιμασμένα πλέον είναι καλύτερα από ένα αλλά και πάλι...).

Όποτε δεν ξέρω απλά δεν μου φαίνεται φυσιολογικό να μην γίνετε να έχω 2χ512Mb και 1χ1Gb ώστε σύνολο 2Gb μνήμης.

Δημοσ.

Δοκίμασες να τις βάλεις όπως λέει το manual; Δηλ. τις ίδιες στις θέσεις 2,4 και την άλλην στην 1 ή στην 3.

Αν κατάλαβα καλά τι λέει δηλ...

ramtm4.jpg

Δημοσ.

Εγώ από τον παραπάνω πίνακα βλέπω ότι για single channel μπορεί να βάλει μνήμες στις 1 + 3 μαζί ή μόνο σε μια από αυτές θέση και τίποτα άλλο αλλού. Αφού αν πάιξει σε 1+2 ή 3+4 slot θα έχει dual channel. Δε του λέει δηλ. ότι μπορεί να έχει σε 3 slot μνήμες αφού αναγκαστικά τα 2 από αυτά θα παίζουν σε dual. Δε καταλαβαίνω τις παύλες --- το Χ φαντάζομαι ότι εννοεί πως δεν μπαίνει μνήμη εκεί αφού μιλαει για single channel.

Δημοσ.

@venejo: Πιθανότατα έχεις δίκιο. Δεν κατάλαβα τη διαφορά --- και X μιας και δεν είχε κάποιο σχετικό υπόμνημα το πινακάκι στο manual.

Αν είναι έτσι, σημαίνει πως η μητρική δεν παίζει με 3 modules ram.

Ορίστε και το υπόλοιπο πινακάκι.

ram2vl4.jpg

Οπότε είτε θα πρέπει να συμβιβαστείς με 1.5GB RAM ή ν αγοράσεις άλλο 1GB. Αν κάνεις το δεύτερο, για να τρέχουν @400MHz θα πρέπει να μην είναι και τα δύο ζεύγη double sided.

Δημοσ.

Δυστυχώς κι εγώ φοβάμαι πως συμβαίνει αυτό που λέει ο venejo απλά μου φαίνεται πολύ περίεργο. Μάλλον με βλέπω να αγοράζω άλλο 1Gb μνήμης και να τις κάνω dual channel και τις παλιές να τις ξαποστείλω στο άλλο pc.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...