Προς το περιεχόμενο

Μονιμος

Elodie

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ειμαι φανταρος εδω και 3 βδομαδες περιπου και σκεφτομαι να διλωσω μονιμος.Επηδη ι αποφαση αυτη ειναι αποφαση ζωης θελω την γνωμη σας και τις συμβουλες σας.Τα πλεονεκτηματα που ξερω εγω ειναι το οτι δουλευεις μεχρι τις 2-3(που σημενει πολυ ελευθερος χρονος),εχει ας τοπουμε καλα λεφτα(1000 ευρω περιπου),βγενεις γρηγορα συνταξη(μετα απο 30 χρονια) και γενικα δεν κανεις και πολλα μεσα στο στρατοπεδο.Τα μειωνεκτιματα ειναι 2.Ειναι δισκολο αν εχεις οικογενια λογο μεταθεσεων,και πρεπει να ανεχεσε τοθς ανοτερους σου.Οτι παραπανο ξερετε ευχαριστως να σας ακουσω γιατι οπος ειπα ειναι αποφαση ζωης.

Υ.Γ Μηπως ξερετε μεχρι ποτε μπορω να διλοσω για μονιμος?Και αν δεν μου αρεσει η δουλεια αυτη μπορω να σταματισω?

Ευχαριστω

Δημοσ.

αδερφε επειδη εισαι ακομα στο κεντρο και δεν εχεις δει και πολυ ΕΠΟΠ (φανταζομαι) και πως ζουνε στις μοναδες της παραμεθωριου, περιμενε λιγο να γνωρισεις ατομα που κανουν αυτη τη δουλέια στην μοναδα που θα σε στειλουνε... προσωπικα τη δουλεια του ΕΠΟΠ τη θεωρω απο τις χειροτερες που υπαρχουν. Εκτος απο αυτη τη δουλεια τι αλλες προοπτικες εχεις?

Δημοσ.

το θετικο της ολης φασης ειναι οτι εχεις εξασφαλισμενο μισθο

τα αρνητικα για μενα ειναι τα εξης:

1) δεν μπορεις να εισαι σταθερος σε ενα μερος

2) τα λεφτα δεν ειναι και τοσο καλα αν σκεφτεις οτι πρεπει να πληρωνεις ενοικιο, κοινοχρηστα, δεη, οτε κτλ

3) δεν σου λεει κανενας οτι δεν θα πας σε καμια κωλομοναδα που θα φτυνεις αιμα μεχρι να παρεις μεταθεση

4) δυσκολο να κανεις οικογενεια και ακομα πιο δυσκολο οταν τα παιδια ξεκινησουν σχολειο

5) θα εισαι μια ζωη χωρις σταθερους φιλους και κατα πασα πιθανοτητα μακρια απο οικογενεια / συγγενεις

αυτα σκεφτηκα για την ωρα

βασικα το πρωτο που θα πρεπει να ρωτησεις τον εαυτο σου ειναι αν σου αρεσει αυτο για να το κανεις για μια ζωη

αν ναι προχωρα

αν δεν εισαι σιγουρος ξανασκεψου το

προκυρηξεις θα βγουν πολλες

να εχεις επισης στο μυαλο σου οτι φανταρος και μονιμος ειναι δυο τελειως διαφορετικες εννοιες. σαν φανταρος δεν εχεις ευθυνες σαν μονιμος εχειςδ

Δημοσ.
Τα πλεονεκτηματα που ξερω εγω ειναι το οτι δουλευεις μεχρι τις 2-3

Όταν δεν έχεις υπηρεσία. Όταν έχεις, μένεις μέσα. Για το πόσες υπηρεσίας κάνει κάθε μήνα ένας ΕΠΟΠ δε μπορώ να σου πω. Εξαρτάται την μονάδα(διοικητής,επιστασίες,πλήθος μονίμων και πολλά άλλα).

εχει ας τοπουμε καλα λεφτα(1000 ευρω περιπου)

Τον βασικό παίρνεις που με κάποια επιδόματα(που ενδεχομένως να μην τα δικαιούσαι) φτάνει τα 900+?.

Απλά με την πάροδο των ετών ο μισθός αυξάνεται.

και γενικα δεν κανεις και πολλα μεσα στο στρατοπεδο.

Αυτό πάλι εξαρτάται από την μονάδα,τις υπηρεσίες και αν αυτές βγαίνουν κλπ.

Έχω δει σμηνίες ΕΠΟΠ να βαράνε γερμανικά απλά επειδή δεν είχε άτομα η μονάδα να καλύψουν τις σκοπιές.

Και αντί να κάνει ο σμηνίτης το γερμανικό, το έκανε ο ΕΠΟΠ γιατί βάσει εντολής του διοικητή, αυτή είναι η δουλειά του, πληρώνεται και για αυτό να ταλαιπωρηθεί παραπάνω.

Αυτό στο λέω για να καταλάβεις πως είναι πολλοί παράγοντες (διοικητής, υπηρεσίες-πολλές ή λίγες, πλήθος ατόμων κτλπ).

Όλα τα άνωθι φυσικά συνοδεύονται και με το κατάλληλο "βύσμα" αν είσαι ΕΠΟΠ σε αεροπορία/ναυτικό.

Επίσης υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που είναι πραγματικά χαλαρές και εδώ κολλάει το βύσμα, το μέσον.

Αν δεν έχεις κάτι καλύτερο έξω, τότε ξανασκέψου το, όχι αποφάσισέ το.

Απλά ξανασκέψου το.

Και μην ξεχνάς πως αν ο φαντάρος είναι η τελευταία τρύπα της φλογέρας, εσύ θα είσαι η προτελευταία.

Αυτή είναι η ταπεινή γνώμη μου.

Δημοσ.

Οπως τα ειπαν οι παραπανω ειναι, γενικα πιστευω εποπ ειναι απο τις τελευταιες λυσεις καποιου, κυριως γιατι αν εισαι σε μαυρη μοναδα θα περνας χαλια για πολυ λιγα λεφτα.

Τωρα βεβαια υπαρχουν ειδικοτητες και θεσεις εποπ που μπορει να ειναι καλυτερα απο πολλα ποστα του δημοσιου (αλλα θελει πολυ χοντρο μεσο και αν εχεισ τετοιο μεσο ισως να μπορουσες να εισαι καλυτερα)

Παντως παρα το οτι ημουν σε μοναδα χωρις εποπ , δεν μπορω να πω οτι αξιζει απο αυτα που εχω ακουσει.

Παντως οπως ειπα υπαρχουν θεσεις για εποπ(αεροπορια κυριως αλλα και πεζικο σε μοναδα οπου μπορει να κανεις ζωαρα) τα οποια πιστευω πολυ δυσκολο να τα πετυχεις.

Τελος για μενα ο στρατος πραγματικα μπορει να σε τρελανει αν εισαι νορμαλ ατομο :P

Δημοσ.

Σιγά τα αυγά.Μια χαρά είναι, ξύνεσαι και τα παίρνεις. Ας με πληρώνανε 1000 το μήνα και ας βάραγα σκοπέτο 10 ώρες τη μέρα. Ο φαντάρος βαράει σκοπέτο ΑΛΛΑ δε πληρώνεται. Και αν είσαι κυριλέ εποπ θα περάσεις καλά αφού οι περισσότεροι είναι γτπ και έτσι θα ξεχωρίζεις.

Το μοναδικό ουσιαστικό πρόβλημα, και μάλιστα ΠΟΛΥ αρνητικό, είναι οι μεταθέσεις!

Δημοσ.

Αν δηλώσεις μονιμότητα και σε επιλέξουν , δεν μπορείς να φύγεις πριν την πενταετία (νομίζω ισχύει ότι και για τους ΕΠΥ).

Μπορεί να νομίζεις ότι έχεις βύσμα, αλλά έτσι νομίζουν κι άλλοι.

Τα μεγάλα βύσματα πάνε αεροπορία.

Τα μικρότερα ναυτικό σε βάσεις (όχι πλοία).

Τα μικρότερα πεζικό.

Τα μικρότερα ναυτικό σε πλοία.

Τα μικρότερα τεθωρακισμένα.

Αυτές είναι οι γενικές κατηγορίες. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις (βύσματα οποιουδήποτε σώματος που υπηρετούν σε σχηματισμούς - υπουργεία κλπ.)

Είχα γνωρίσει στη λήμνο ΕΠΥ ΤΘ που νόμιζαν ότι είχαν τρελλό βύσμα για αεροπορία, και κατέληξαν να κάνουν πενταετία στο Ρωμανό Λήμνου στα τεθωρακισμένα, μέσα στο γράσσο και στη λάσπη (πίπα κώλο). Μάλιστα αρκετοί από αυτούς ήταν από Ξάνθη - Αλεξανδρούπολη και έφαγαν τεράστια πίπα γιατί νόμιζαν ότι στη χειρότερη θα πήγαιναν Εβρο και θα ήταν κάθε μέρα σπίτι τους στη χειρότερη, αλλά από τη Λήμνο το πλοίο (όταν είχε) έκανε 3-4 ώρες για Αλεξανδρούπολη.

Τρελλό μπιφτέκωμα.

Πολλοί από αυτούς άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να σπάσουν την πενταετία με τρελλόχαρτα κλπ.

Σε εκείνη τη μονάδα ήσουν εξοδούχος και καθόσουν μέσα (ή έβγαινες έξω απλά για να μη σε χώσουν κανένα νούμερο αν αρρώσταινε κανένας γιωτάς).

Χέστηκαν αν έβγαιναν στις μιάμισυ τα στελέχη. Πάλι τις ίδιες φάτσες έβλεπαν κι έξω.

Παρόλο που είμαι από νησί, και πήγα μεγάλος φαντάρος (26), ο στρατός ήταν τα πιο χαμένα χρόνια της ζωής μου, και δεν θα ξαναπήγαινα ΠΟΤΕ..

Πόσο μάλλον να γίνω και επαγγελματίας στρατιώτης.

Δεν ξέρω πόσο απελπισμένος είσαι από τη ζωή , αλλά καλύτερα να δουλέψεις delivery (τα ίδια θα βγάζεις περίπου), παρά κωλοφάνταρο.

Αν έχεις τα κονέ αλλάζει το πράγμα..

Δημοσ.

2) τα λεφτα δεν ειναι και τοσο καλα αν σκεφτεις οτι πρεπει να πληρωνεις ενοικιο, κοινοχρηστα, δεη, οτε κτλ

νομιζω οτι ολοι τα πληρωνουμε αυτα... :rolleyes:

Δημοσ.

Γινε ΕΠΟΠ ΜΟΝΟ αν δεν εχεις καμια αλλη δουλεια να κανεις. Αν μπορεις να κανεις οποιαδηποτε αλλη αξιολογη δουλεια,ξεχνα το ΕΠΟΠιλικη. Πολυ σαπιλα.

Δημοσ.

Elodie,

οσους στρατιωτικους γνωρισα στη θητεια μου,ηταν με το ρολοι στο χερι να σχολασουν καθημερινα οπως κανανε οι φανταροι για εξοδο!

Οι περισσοτεροι Υπαξ ηταν ατομα που το επαγγελμα αυτο δε το γουσταραν παρολο που ηταν επιλογη τους.

Κοινως δεν την παλευαν,οχι τοσο οσο τα Ανωτερα Στελεχη τουλαχιστον.

Ιδιαιτερα οταν βαραγαν υπηρεσια η ετρωγαν χωσε της τελευταιας στιγμης.

Πολλα νεα ικανα παιδια που δεν ειχαν "ευκαιριες" στη ζωη τους(βυσμα)

και ηταν απογοητευμενα κατεληξαν να υποφερουν λογω

του χαμηλου επιπεδου που επικρατουσε στα κατωτερα στρωματα της ιεραρχιας του στρατου.

Δηλαδη δεχονταν διαταγες η και συνεργαζονταν με καθε λογης

αποβρασμα που κουβαλαγε μεχρι και στρατοδικεια.

Η νοοτροπια του "Διαταξτε"¨ισχυει στους ΕΠΟΠ και ας τους βαπτιζουν "στελεχη των Ε.Δ".

Τρωνε το περισσοτερο χωσιμο και χαμαλικι απο ολη την ιεραρχια και παροτι ειναι στο 1000ρικο ειναι χρεωμενοι με καρτες γιατι

τα εξοδα ειναι δυσβαχτατα καθε φορα που πανε σε ξενη πολη.

Οσους ρωτουσα πως τους φαινεται το επαγγελμα,

Οι περισσοτεροι ελεγαν οτι μολις τελειωσουν τη δεσμευση θα παρουν τα χρηματα και θα κανουν κατι δικο τους,σχεδον κανενας δε μου ειπε οτι θελει να γινει μονιμος μετα την 7ετια.

Στο στρατο δεν υπαρχει "Δημοκρατια" (εστω και σαν εννοια) και εισαι Υποχρεωμενος να κανεις πραγματα που δεν θα σου αρεσουν και να δεχεσαι πιεσεις που

πολλες φορες θα σε φθειρουν μακροπροθεσμα στη ζωη σου.

Εξω απο το στρατο ολα τα ανωθεν υπαρχουν αλλα σε μικροτερο βαθμο

και παντα εχεις δικαιωμα να κανεις οτι επιλογη θες διχως νομικες κυρωσεις και δεσμευσεις που σου περιοριζουν την οποια αισθηση ελευθεριας ο καθενας μας νομιζει οτι εχει.

Το σημαντικοτερο,εχεις δικους σου ανθρωπους να σου σταθουν στη δυσκολη και την ευκαιρια για καλυτερο προγραμματισμο της ζωης σου και του ελευθερου χρονου σου.

Δωσε βαση στην ποιοτητα και το περιβαλλον εργασιας φιλε και επειτα

στο οικονομικο μερος και τα οποια παραπανω προνομια μπορει να προσφερει ο στρατος.

Μη πιστεψεις επ ουδενι τα φουμαρα που λενε για τα + των Υπαξ.

Παρε γνωμες αν μπορεις απο αυτους που τα εχουν τελειωσει,η εχουν απαλλαγει με Ι γιατι δεν την παλευαν να κατσουν 4 χρονια σε στρατιωτικη ζωη.

Ο στρατος και οιοδηποτε επαγγελμα που σου στερει την προσωπικη ζωη και ελευθερια εναντι οικονομικων ανταλλαγματων δεν ειναι για ολους τους ανθρωπους.

Αλλοι κλεινονται σε ενα βαπορι 10 μηνες και αλλοι βαρανε αναβολες 1 βδομαδα μετα.

H ψυχολογικη πιεση και τα τηρουμενα καθημερινα ωραρια και προτοκολλα δεν ειναι το ιδιο αντιληπτα απο τον καθενα μας.

Ποσο μαλλον οταν εισαι υποχρεωμενος να το κανεις "για μια ζωη και σημερα!"

Ελπιζω να επιλεξεις αυτο που σου αρεσει και αν ειναι ΕΠΟΠ,τουλαχιστον

να εισαι απο αυτους που οταν θα απολυονται οι φανταροι θα πηγαινουν να σφιγγουν το χερι και να τους αποχαιρετουν. ;)

Δημοσ.

Επειδή είμαι απο Έβρο και όλοι μου οι φίλοι είναι επ.οπ ακου και αυτό. Πως σου φένεται να είσαι παντρεμένος με παιδί, να παίρνεις γυρω στα 1100? με ενοίκιο κλπ, και αυτή τη στιγμή να κάνεις 7 υπηρεσίες το μήνα και να σε περιμένει 15ημερη άσκηση σε σκηνάκια. Πόσες μέρες νομίζεις οτι θα πάς σπίτι σου μέσα στο μήνα;Τον άλλο μήνα επόπτης εστιατορίων (εβδομαδιαία υπηρεσία) + τις 7 υπηρεσίες! Απλά σκέψου το καλά...Καλή τύχη

Δημοσ.

Ρε παιδιά καθήστε λίγο. Ο στρατός δεν είναι ο ίδιος για όλους και δεν εννοώ μόνο για όσους έχουν βύσμα.

Το πως θα περάσεις εξαρτάται και από την ειδικοτητα που έχεις. Άλλο να είσαι ΕΠΟΠ στο πεζικό και άλλο σε κάποιο σώμα. Και φυσικά άλλο να είσαι στο στρατό ξηράς και άλλο στην αεροπορία. Ας τα ισοπεδώνουμε έτσι.

Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο και ο τόπος καταγωγής γιατί άλλο να είσαι από βόρεια Ελλάδα που είναι εύκολο να πάρεις μετάθεση στο σπίτι σου και άλλο από Πελ/νησο για παράδειγμα.

Δημοσ.
Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο και ο τόπος καταγωγής γιατί άλλο να είσαι από βόρεια Ελλάδα που είναι εύκολο να πάρεις μετάθεση στο σπίτι σου και άλλο από Πελ/νησο για παράδειγμα.

Για εξήγησε το λιγο...

Δηλ οι βορειοελλαδίτες πάνε κοντα στη περιοχή τους αμετάθετοι;;;;

Δημοσ.
Για εξήγησε το λιγο...

Δηλ οι βορειοελλαδίτες πάνε κοντα στη περιοχή τους αμετάθετοι;;;;

Όχι ακριβώς.

Οι Επ.Οπ προσλαμβάνονται για να υπηρετήσουν σε μονάδες της παραμεθορίου και μάλιστα παραμένουν στην ίδια μονάδα 7 χρόνια.

Κάποιος που είναι από βόρεια Ελλάδα ή από νησί του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να υπηρετεί στον νομό της καταγωγής του ή κάπου κοντά σ' αυτόν γιατί παραμεθόριος θεωρούνται οι νομοί της Θράκης και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Άρα αν προσληφθεί κάποιος ως Επ.Οπ μπορεί να δηλώσει τον Νομό καταγωγής του και να παραμείνει εκεί για 7 χρόνια και παίρνοντας πιθανόν μετά μετάθεση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...