Προς το περιεχόμενο

Windows 7 θα ονομάζoνται τα επόμενα Windows


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι βρε, όλοι το ίδιο ζητάμε, απλά να ξέρουμε τι μας φταίει. Δε φταίει το καημένο το μητρώο, ακόμα και 1Gb να γίνει αποδοτικό θα είναι (σαν μια οποιαδήποτε βάση 1Gb - και μάλιστα είναι και πολύ καλά optimized για reads), αλλά ο τρόπος, η φιλοσοφία, ο σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική των ίδιων των Windows.

 

Κάποτε στην MSDN συμβούλευαν τους προγραμματιστές ότι αν είναι να αποθηκεύσουν περισσότερα από λίγα Kb (αν θυμάμαι καλά) να μη χρησιμοποιήσουν το μητρώο αλλά ξεχωριστό αρχείο ρυθμίσεων. Πλέον το έχει καταστρατηγήσει και η ίδια η MS αυτό. Αλλά το μητρώο δεν παύει να είναι γρήγορο και ανταπεξέρχεται καλά, δεν έχω συγκεκριμένα benchmarks να παραθέσω αλλά πιστεύω ότι αν χρονομετρήσουμε τις RegRead, RegWrite κτλ σε μια εκκίνηση Windows θα δούμε ότι δε χρειάστηκαν πάνω από λίγα δευτερόλεπτα στο σύνολο της εκκίνησης. Αμελητέος χρόνος για διάβασμα δεκάδων χιλιάδων ρυθμίσεων.

 

Το πρόβλημα είναι η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού των Windows, π.χ. θες να φτιάξεις ένα απλό φορμάτ αρχείων για το πρόγραμμα που ανέπτυξες, και σου ζητάνε .dll και λοιπά ώστε να μπορεί να σκανάρει η γραμμή έρευνας των windows τα περιεχόμενα του αρχείου σου. Ε, όσο καλός προγραμματιστής και να είναι κάποιος, σίγουρα κάπου θα την πατήσει είτε με τα .dll είτε με το registration είτε με τα com objects και θα κάνει το σύστημα να αργεί...

 

Οπότε ακόμα και να καταργήσουν το μητρώο μην περιμένετε να δείτε βελτίωση, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία των Windows για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

 

Υ.Γ. tip of the day: το bcd-store του boot manager των Vista είναι βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική με το μητρώο, μπορείτε αν θέλετε να το φορτώσετε στο μητρώο (δε θυμάμαι ακριβώς την εντολή, έχω κανά χρόνο που παράτησα τα Windows, νομίζω reg.exe /l είναι) και να δείτε τις εγγραφές του κανονικά με το regedit.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Για μένα το βασικό πρόβλημα του registry δεν είναι ότι αργεί (αλλά όχι ότι δεν είναι και αυτό πρόβλημα, όχι με την έννοια του πόση ώρα κάνει το read/write αλλά πόσες φορές γίνεται και πόσα από τα requests είναι πραγματικά αναγκαία) αλλά το γεγονός ότι είναι τρύπιο όπως είναι σχεδιασμένο και ότι αν κάτι πάει στραβά, την έκατσες ...

 

Είμαι σίγουρος ότι στην εκκίνηση αυτό που καθυστερεί δεν είναι το RegRead αλλά κάτι ηλίθια timeouts που περιμένει το σύστημα (να κάτι δίκτυα, να κάτι drivers) και η προσπέλαση του δίσκου. Άσε που έχω την αμυδρή εντύπωση ότι σε multi core συστήματα, δεν διαχειρίζεται σωστά τα time slices, με αποτέλσμα να έχει πολλά wait states/deadlocks από τα προγράμματα που προσπαθεί να τρέξει ταυτόχρονα. Δεν περιμένω σε καμμιά περίπτωση αν εξαφανιστεί το registry (χωρίς να αλλάξει τίποτα άλλο) να γίνει ταχύτερο το σύστημα. Ακόμα και αν γινόταν σωστή υλοποίηση, το πρόβλημα της ασφάλειας θα παρέμενε, ακόμα και αν το πρόβλημα της ταχύτητας θα είχε λυθεί.

 

Επίσης από όσο έχω δει, οι package managers στο linux (αναφέρω το linux ως παράδειγμα και όχι άλλα λειτουργικά γιατί δεν έχω εμπειρία από εγκατάσταση πακέτων σε άλλα πέραν αυτού) δεν αφήνουν σκουπίδια κατά τις απεγκαταστάσεις, πράγμα που γίνεται ανεξέλεγκτα με τα installations σε windows. Αυτό βέβαια είναι περισσότερο ευθύνη του κάθε πακέτου αλλά το ίδιο το σύστημα (windows installer) δεν κάνει κάτι για να βάλει μια τάξη.

 

Τελος πάντων. Θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω σοβαρότατες επιφυλάξεις για το ότι τα επόμενα windows θα είναι καλύτερα, αν μάλιστα κρίνω από την νοοτροπία της MS να σκέφτεται πως θα εξυπηρετήσει τον άσχετο, θυσιάζοντας την ουσία που περιμένει ο σχετικός .... (δεν είναι κακό να υποστηρίζεται ο άσχετος. Κάθε άλλο. Αλλά να μην κλαίει και ο σχετικός σαν αποτέλεσμα ...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

> Ta unix/unix-like δηλαδή είναι ηλίθια και χρησιμοποιούν άλλες τεχνικές για δεκαετίες ολόκληρες;

 

Καλή ερώτηση, να πω τη γνώμη μου και γι' αυτό.

Όχι δεν είναι ηλίθια, αλλά ναι, καλό θα ήταν κι αυτά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων για τις ρυθμίσεις.

 

Όταν σχεδιάστηκε το Unix, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε για να δούμε τα περιεχόμενα ενός φακέλου θα χρειάζονται να διαβαστούν μερικές εκατοντάδες ρυθμίσεις από δεκάδες διαφορετικά προγράμματα. Τότε απλά έδινες ls και ξεμπέρδευες.

 

Τώρα όμως ο κάθε χρήστης θέλει να προσαρμόσει τον Explorer ή τον Nautilus με ένα σωρό ρυθμίσεις, και θέλει να βλέπει thumbnails μεγέθους Χ και το κείμενο να είναι πάνω/κάτω/δεξιά από τα εικονίδια και η προεπισκόπηση να βγαίνει μόνο αν το αρχείο είναι μεγαλύτερο από 10Mb και όταν αλλάζει τη ρύθμιση να ενημερώνονται αυτόματα όλα τα ανοιχτά παράθυρα και και και...

 

Αποτέλεσμα; Ο φάκελος .gconf μου αυτή τη στιγμή έχει 808 αρχεία ρυθμίσεων, και είναι ένα μικρό μόνο μέρος των αρχείων που θα πρέπει να διαβάσει το Linux για να μου εμφανίσει το περιβάλλον ανάλογα με τις προτιμήσεις μου.

Όσο optimized και να είναι το ext3, πιστεύω ότι μια βάση δεδομένων θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Εύχομαι όμως άμα την υλοποιήσουν να μην χρησιμοποιήσουν δυσνόητα system calls όπως έκαναν τα Windows, αλλά να φαινόται πάλι σαν αρχεία στους ίδιους φακέλους, σαν virtual file system, ώστε οι απλοί προγραμματιστές να κάνουν read/write σε αρχεία και όχι shell extension registration και λοιπές αηδίες...

 

> Θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω σοβαρότατες επιφυλάξεις για το ότι τα επόμενα windows θα είναι καλύτερα...

 

Σε αυτό δε διαφώνησα ποτέ!!! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Αν ήμουν σίγουρος ότι η αρχιτεκτονική του unix ήταν η τελειότερη, δε θα κάναμε καν αυτή την κουβέντα. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και σίγουρα δεν υπάρχει μόνο μια λύση. Απλά το unix έχει αποδείξει ότι αντέχει ΠΟΛΛΑ χρόνια με ελάχιστες αλλαγές στη βάση του. Και αυτό από μόνο του σίγουρα κάτι λέει. Μακάρι να βελτιωθεί κι άλλο. Μακάρι να κάνει το επόμενο λειτουργικό (όποιο κι αν ειναι αυτό) κάτι πραγματικά καινοτόμο και να μην θαφτεί (NeXT?). Απλά εκεί παίζει ρόλο και ο πόλεμος κλειστού/ανοιχτού λογισμικού.

 

Νομίζω πάντως πως αν θα πάει σε database style ένα λειτουργικό, υπάρχουν πρότυπα και standards που έχουν αποδείξει την αξία τους και την δυνατότητά τους και ότι θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από απλούς χρήστες. Νομίζω ότι το open source θα το εκμεταλλευτεί αυτό, και πως η MS θα κοιτάξει να το μεταλλάξει (για να φαίνεται πάλι δικό της). Και εκεί μάλλον θα την πατήσει. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το λειτουργικό σύστημα όμως με το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας είναι και το πιο τρύπιο δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια για αναγνώριση της αξίας της καινοτομίας ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 χρόνια WinAPI προγραμμάτιζα.

ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕΣ βρε θηρίο το WinAPI ΠΡΙΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ?! Έκανε το αυγό την κότα? Χα!

 

Πάντως αυτά που λες είναι σωστά, μία από τα ίδια κι από μένα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

PCharon, τα Windows 3.0 πρόλαβα (1991), αλλά δεν προγραμμάτισα αμέσως σ' αυτά, ξεκίνησα με Pascal και assembly σε DOS. Καλά ήταν αλλά υπήρχε πρόβλημα γιατί κάθε κάρτα γραφικών ή ήχου ήθελε δικό της προγραμματισμό, δεν υπήρχαν device drivers. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη εικόνα 900κάτι x 500κάτι με 256 χρώματα που είχα δει, μου είχε πάρει 3 μέρες να προγραμματίσω κατάλληλα τους VGA registers ώστε να πετύχω τη μεγαλύτερη interlaced ανάλυση που να σήκωνε και η κάρτα γραφικών και η οθόνη μου (πέρα από τους μήνες διαβάσματος ενός τεράστιου τόμου για VGA programming). Και καλά οι κάρτες γραφικών, ψιλοβολευόμασταν (μια παρέα πορωμένων) και σε modeX ή έστω standard VGA, αλλά για ήχο πέρα από sb16 δεν έβρισκες κώδικα για τίποτε. Και αναγκαζόμασταν να πειράζουμε τον timer με περίεργες τεχνικές ώστε να ακούμε samples από το μικροφωνάκι του PC, όχι από την κάρτα ήχου.

 

Οπότε λίγα χρόνια μετά το γυρίσαμε σε Windows programming, και ξενοιάσαμε από το low level προγραμματισμό και τις λοιπές αηδίες, δυστυχώς σε βάρος της ταχύτητας εκτέλεσης.

 

Όσο για το WinAPI, υπάρχει από τα Windows 1.0 (1985), αλλά αυτά μάλλον μόνο ο gtroza τα πρόλαβε! :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδιά τι σχέση έχει το registry με την απόδοση;

Απλά μια database ρυθμίσεων είναι, και καλά κάνουν και την έχουν (δεν εννοώ ότι δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα σχεδιασμένη). Δεν κάνει καθόλου πιο αργό τον Η/Υ, ίσα ίσα τον κάνει πιο γρήγορο. Αν οι ίδιες ρυθμίσεις ήταν σε απλά αρχεία κειμένου, τότε θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος μέχρι να σαρωθούν οι ρυθμίσεις.

 

Έχω έναν υπολογιστή στο μαγαζί που δουλεύω (XP) με τον οποίο κάνουμε με τα πάντα. Ιντερνετ email, τιμολόγια (SQL Server) κτλ. Εδώ και ένα εξάμηνο ο Internet Exploder και το Outlook Express τα έχουνε ψιλο-παίξει. Δέν μπορώ ούτε να τα ξαναπεράσω. Αν δέν υπήρχε regisrty θα έσβηνα το παλιό και θα περνούσα τον καινούργιο αλλα λόγω registry δέν γίνεται. Φορμάτ δέν μπορώ να κάνω γιατι άντε να ξαναστήσεις το πρόγραμμα για τα τιμολόγια και τον φορολογικό μηχανισμό γιατι ο τύπος που το πέρασε έχει παρατήσει την συγκεκριμένη εταιρία. Μόνο αν τα παίξει για τα καλά θα ασχοληθώ.

 

Τελος πάντων έχω βάλει opera, firefox, thunderbird, αλλα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που έχουν προβλήματα σχετικά με τη registry.

Θα συμφωνήσω πως για να κάνει η M$ ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ λειτουργικό πρέπει να φύγει η registry! Ας δεί τα παραδέιγματα (MAC, LINUX UNIX...)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Θα συμφωνήσω πως για να κάνει η M$ ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ λειτουργικό πρέπει να φύγει η registry! Ας δεί τα παραδέιγματα (MAC, LINUX UNIX...)

 

Και να χασει το προς τα πισω compatibility?Για χαζους τους περνας?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν δέν υπήρχε registry θα έσβηνα το παλιό και θα περνούσα τον καινούργιο αλλα λόγω registry δέν γίνεται.

 

Δεν έχει διαφορά. Αν π.χ. η M$ κόψει το registry και τα βάλει όλα χύμα στο file system, που να ξέρεις ποιους φακέλους θα πρέπει να σβήσεις; Π.χ. για να γίνει σωστή απεγκατάσταση ενός προγράμματος μπορεί να χρειαστεί να σβηστούν 5000 τιμές από 500 διαφορετικά κλαδιά (=μονοπάτια) του μητρώου.

Λες να τα εντόπιζες πιο εύκολα αν ήταν σε 500 διαφορετικούς φακέλους αντί για κλαδιά; :shock:

 

Αν εννοείς κάθε πρόγραμμα να έχει μόνο ένα αρχείο ρυθμίσεων, ή άντε κι ένα αρχείο για τις προσωπικές ρυθμίσεις κάθε χρήστη, συμφωνώ μαζί σου. Αλλά το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να γίνει και στο μητρώο, οπότε απλά έσβηνες τα αντίστοιχα κλαδιά και σε 1 λεπτάκι είχες απεγκαταστήσει το πρόγραμμα.

 

Εν τέλει δηλαδή να ξαναπώ ότι δε φταίει το μητρώο, φταίνε ένα σωρό άλλες τεχνολογίες των windows, από π.χ. τον MSI installer μέχρι τις πολιτικές ασφαλείας και την αντιστοίχιση επεκτάσεων του Explorer (που είναι σε 5 μεριές, δεν τους έφτανε μία).

 

Αν λοιπόν φύγει το μητρώο το οποίο κάνει το διάβασμα των ρυθμίσεων πιο γρήγορο απλά θα σέρνονται τα πάντα και πάλι δεν θα μπορούμε να απεγκαταστήσουμε προγράμματα με διαγραφή κτλ.

Να φύγουν όλα τα άλλα "στραβά" πρέπει, αλλά τότε δε θα μιλάμε πια για Windows αλλά για τελείως διαφορετικό και ασύμβατο λειτουργικό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και να χασει το προς τα πισω compatibility?Για χαζους τους περνας?
Αυτός ειναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο διαιωνίζεται η νοσηρή κατάσταση. Γι αυτό και δε τρέφω ελπίδες για βελτίωση. Αμαρτίες γονέων .... ;)
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτός ειναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο διαιωνίζεται η νοσηρή κατάσταση. Γι αυτό και δε τρέφω ελπίδες για βελτίωση. Αμαρτίες γονέων .... ;)

 

 

 

.......παιδεύουσι τέκνα.Δυστυχως.Anyway σε καμμια βδομαδα ειναι η παρουσιαση στο PDC.Για να δουμε τι θα μας δειξουν..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

.......παιδεύουσι τέκνα.Δυστυχως.Anyway σε καμμια βδομαδα ειναι η παρουσιαση στο PDC.Για να δουμε τι θα μας δειξουν..

...θα μας δείξουν ολοκληρωμένα Vista, αυτά θα είναι τα 7. Αυτό που έπρεπε να ήταν τα Vista από την αρχή.

 

Δυστυχώς, με το ρυθμό που εξελλίσουν τα Windows θα γεράσουμε μέχρι να δούμε κάτι ολοκληρωμένο/αξιόλογο. Το hardware προηγείται σε ομορφιά (βλ. πολυπήρηνοι επεξεργαστές) και το software αντί να συνεργάζεται και να το χρησιμοποιεί σωστά το σπαταλάει λόγω... κεκτημένης βλακείας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...θα μας δείξουν ολοκληρωμένα Vista, αυτά θα είναι τα 7. Αυτό που έπρεπε να ήταν τα Vista από την αρχή.

 

Ας δειξουν και ολοκληρωμενα windows 95(lol) αρκει να ειναι κατι αξιολογο..

 

 

(Βραδυνος βραδυνος ε?)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...