Προς το περιεχόμενο

Το avant garde μέλλον της τεχνολογίας

punky

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χθες βράδυ κυριάρχησε ο αντικοινωνικός εαυτός μου, και δεν είχα καμία όρεξη να ανταποκριθώ στις προσκλήσεις των φίλων.

Έμεινα σπίτι, δοκίμασα κάνα-δυο από τα καλά ποτά που μου έκανε δώρο ένας φίλος, κι άραξα στο ημίφως με μουσικές.

Ως γνωστόν, κάτι τέτοιες στιγμές είναι που το μυαλό σου προσεγγίζει πιο ράθυμα και στρατηγικά τα πράγματα. Και ξεκινάς από τις απλοϊκές καθημερινές σκέψεις "έχω λεφτά για το νοίκι;", "μωρέ μήπως να την πήδαγα τελικά;" και φτάνεις και σε λίγο πιο παγκόσμιες (όσο αρχίζει και σε πιάνει το ποτό).

Σε μια αποστροφή των τελευταίων, κοίταξα τριγύρω μου και είδα τα μηχανήματά μου.

Είδα το iMac να παίζει μουσική, το laptop να με συνδέει στον έξω κόσμο, τα κλειδιά του σκούτερ και του αυτοκινήτου στον πάγκο.

Και αναρωτιόμουν που θα μας πάει μετά η τεχνολογία.

(Τώρα ενδεχομένως και να μου βγει βλακώδης η ανάπτυξη της σκέψης, αλλά θα το επιχειρήσω)

Όταν λέω μετά, δεν μιλάω για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Δηλαδή παραλλαγές της ίδιας τεχνολογίας.

Εννοώ για κάτι μεγαλύτερο. Τι θέλω να πω;

Η τεχνολογία είναι στην ουσία μία επέκταση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

Η τηλεόραση είναι επέκταση των ματιών μας.

Το τηλέφωνο, της φωνής μας.

(οκ το αστείο με το πέος όλοι το σκεφτήκαμε ήδη, δεν είσαι ο μόνος)

Τα μεταφορικά μέσα, των ποδιών μας.

Όλα αυτά επεκτείνουν τις φυσικές ανθρώπινες ικανότητες. Μιλάς με κάποιον πολύ μακρύτερα, φτάνεις κάπου πολύ γρηγορότερα, βλέπεις κάτι μακρύτερα κοκ

Είναι σχετικά εύκολο να φανταστούμε που θα οδηγήσει μια περαιτέρω βελτίωση αυτών των τεχνολογιών, ακόμη και σε εποχές που πιθανότατα δεν θα φτάσουμε να ζήσουμε.

Πχ αυτό που ξεκίνησε με μια στατική web camera που έδειχνε σταθερά μια γωνιά του κόσμου (ένα δρόμο μιας πόλης, μιας χώρας) να εξελλιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο με τη βελτίωση και συγκέντρωση των σημερινών προσπαθειών. Παράδειγμα το Google Earth, που ξεκίνησε με μπαγιάτικες φωτογραφίες του πλανήτη. Και τώρα συνδυάζει GPS με 3D περιβάλλοντα σε επιλεγμένους δρόμους/πόλεις. Αύριο μπορεί να μπαίνεις από μία φορητή συσκεύη και να μπορείς να δεις "ζωντανά" κάθε δημόσιο σημείο του πλανήτη.

Second best technology, πριν την ανακάλυψη του διακτινισμού ίσως.

Όχι πως δεν έχουν ενδιαφέρον αυτές οι εξελίξεις. Αλλά σκεφτόμουν ότι η τεχνολογία έχει επίσης αγγίξει έστω και σχετικά "πρωτόγονα" τις εγκεφαλικές ικανότητες του ανθρώπου.

Τη μνήμη για παράδειγμα.

Γιατί τι άλλο είναι οι φωτογραφίες, το βίντεο και οι ηχογραφήσεις, παρά μία πιστή αναπαράσταση μιας ανθρώπινης μνήμης;

Εκεί νομίζω ότι είναι ακόμη πρωτόγονα τα πράγματα, τεχνολογικά.

Μπορεί μια φωτογραφία να σου δείχνει μια δυσδιάστατη στατική απεικόνιση μιας στιγμής, αλλά δεν αναπαράγει το ΙΔΙΟ συναίσθημα της στιγμής, τις ΙΔΙΕΣ μυρωδιές ή ότι άλλο αποτελούσε αισθητικό κομμάτι εκείνης της εμπειρίας. Και προσπαθούσα να φανταστώ πως η τεχνολογία θα μπορούσε να αναπτύξει κάτι τέτοιο. Ποιοι είναι οι τομείς τους οποίους δεν έχει αγγίξει ακόμη.

Νομίζω ότι μια συσκεύη που θα αναπαρήγαγε ΠΛΗΡΩΣ στιγμές από το παρελθόν (ήχους, εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα, τα πάντα) θα πούλαγε καλύτερα στους χωρισμένους από το Jack Daniels, σήμερα :P

Και σκεφτόμουν ότι αφού πράγματι ο απλοϊκός ορισμός: ανάπτυξη των ανθρωπίνων φυσικών και πνευματικών ικανοτήτων, είναι η βάση για να σκεφτεί κανείς αυτό το μέλλον, ίσως μπορούμε να οραματιστούμε κάποια.

Αν η τεχνολογία μας επιτρέπει να πάμε μακρύτερα και ταχύτερα τις φυσικές μας ικανότητες, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με τις πνευματικές; Για παράδειγμα, θα μπορούσε με μιας να καταχωρήσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο τη γνώση που αποκτά κάποιος σε όλα τα σχολικά του χρόνια;

Κι αν αυτό θα ήταν εφικτό, δεν θα ήταν τρομακτικά γρήγορη η μετέπειτα εξέλλιξη του ανθρώπινου είδους, αν είχε τις γνώσεις 25χρονου από τα 5 του χρόνια;

Νομίζω ότι και η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, συνήθως περιορίζεται στο να περιγράψει μελλοντικούς κόσμους όπου απλά υπάρχουν πολύ εξελλιγμένα τα ήδη υπάρχοντα ΠΡΑΚΤΙΚΑ εργαλεία. Συνήθως δεν πάει πέρα από αυτή την προσέγγιση.

Το πολύ-πολύ να δούμε κάποιον να βασανίζεται σε μια μετεξέλιξη του υπολογιστή, και να προσπαθεί να κάνει κάτι κουνώντας μία ώρα τα χέρια του σε ένα ολόγραμμα, που σήμερα θες ένα κλικ με το ποντίκι, ή να μπαίνει σε μία κάψουλα τύπου αυτοκινήτου που οδηγείται μόνη της.

Αυτό που αναρωτιόμουν είναι αν έχει κάποιος κάνει παρόμοιες τέτοιες ιδέες (ξεμέθυστος), αν έχει φανταστεί πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις, ή αν γνωρίζει κάποιες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και σε τι φάση.

Ας πούμε, πριν κάνα χρόνο είχα διαβάσει στο Wired ότι αναπτυσσόταν τεχνολογία στις κάμερες των κινητών, που θα σου επέτρεπε να "φωτογραφίσεις" κάτι και άμεσα να σου πει το μηχάνημα, τι είναι αυτό που φωτογράφισες. Έχεις πάει ταξίδι κάπου ας πούμε και φωτογραφίζεις έναν άγνωστο μνημείο, και αμέσως έχεις μια πλήρη περιγραφή τύπου Wikipedia στο κινητό σου, για αυτό το οποίο κοιτάς.

Δεν θυμίζει λίγο από Terminator αυτό, σε πολύ πρώιμη μορφή; Σκας από το πουθενά, σκανάρεις με το βλέμμα κάτι άγνωστο και αμέσως έχεις την περιγραφή του στην οθόνη του μυαλού σου.

Βγάζω νόημα ή δείχνω εντελώς κόκκαλο;

Δημοσ.

Βρε μπας και γράφω εγώ, με άλλο account;Ακόμα στο και στο burbon ομοιότητα ρε γμτ ; :P Δεν είσαι ο μόνος που κάνει αυτές τις σκέψεις...

Δημοσ.

Βγάζεις νόημα. Αλλά, κολλητέ, είσαι εντελώς κόκκαλο. Μα εντελώς...

Άσε με να μαντέψω:

μαροκάκι;;;

Λοιπόν, εγώ δεν είμαι σε θέση να μιλήσω επί του θέματος τώρα, οι ρετσίνες που προηγήθηκαν δεν κάνουν τόσο στέρεο άκουσμα. Αργότερα... :P

Δημοσ.
Βγάζεις νόημα. Αλλά, κολλητέ, είσαι εντελώς κόκκαλο. Μα εντελώς...

Άσε με να μαντέψω:

μαροκάκι;;;

Λοιπόν, εγώ δεν είμαι σε θέση να μιλήσω επί του θέματος τώρα, οι ρετσίνες που προηγήθηκαν δεν κάνουν τόσο στέρεο άκουσμα. Αργότερα... :P

Ελπίζω οι ρετσίνες μόνο να μην ήταν μαλαματίνα.Πολύ χάλι.:P

Δημοσ.

Το 2. Δείχνεις εντελώς κόκκαλο. :P

Εγώ πάντως πάντα πίστευα ότι το μέλλον βρίσκεται στην τεχνολογία που θα καταφέρει να συνδεθεί με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, εκμεταλλευόμενη τις πολύ μεγάλες δυνατότητές του, υποβοηθώντας τες. Math co-processors, more storage, connectivity, better senses ενα πράγμα... :P

Δημοσ.

Η τεχνολογία είναι πολυυυυυυυυυ πίσω…έπεσες θύμα της διαφήμισης και της παραπληροφόρησης.Αφού σκέπτομαι να βοηθήσω εγώ την επιστήμη γιατι κάποιοι είναι τελείως γεια σου.:mrgreen:

Από πού να αρχίσω…από το ινσόμνια που μας τα βγάζει κινέζικα?... από το τηλεφωνικό μου κέντρο (τρομάρα μου) που πρέπει να πατήσω 8.000 κουμπιά για να ανοίξουν οι γραμμές?... από το ότι δεν υπάρχει 1 κουμπί επανάκλησης ή διαγραφής στα σταθερά?... από το ότι παιδεύομαι έναν μήνα να απενεργοποιήσω το gprs στο κινητό μου και δεν μπορώ? Για να μη πάω στα αυτοκίνητα …εκεί με πιάνουν τα γέλια.

Η τεχνολογία είναι ασύμμετρα ανεπτυγμένη…όντως υπάρχουν κάποια φωτισμένα μυαλά που κάναν θαύματα αλλά στα υπόλοιπα είμαστε στον μεσαίωνα.

Δημοσ.

Το ότι κάποτε θα αρχίσουμε το τσιπάρισμα του εγκεφάλου είναι δεδομένο!! Πρώτα από όλα για τους αναπήρους!!

Από εκεί και πέρα, ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, το λειτουργικό και το πνευματικό. Στο πρώτο θα γίνει σίγουρα επέμβαση και αφορά τη διαχείριση των 5 αισθήσεων.

Στο δεύτερο, που βρίσκεται το υποσυνείδητο, το συνειδητό και η σκέψη δε νομίσω να το αγγίξουμε ποτέ, αφού αν το κάνουμε πιθανώς να μην είμαστε πια οι ίδιοι!! Βέβαια σε 1 δισ χρόνια, όλα γίνονται!!

Δημοσ.
Αυτό που αναρωτιόμουν είναι αν έχει κάποιος κάνει παρόμοιες τέτοιες ιδέες (ξεμέθυστος), αν έχει φανταστεί πιθανές τεχνολογικές εξελίξεις, ή αν γνωρίζει κάποιες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και σε τι φάση.

BBC 4 - Visions of the Future (2007)

http://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentaries/features/visions-future.shtml

Part 1. THE INTELLIGENCE REVOLUTION

Part 2. THE BIOTECH REVOLUTION

Part 3. THE QUANTUM REVOLUTION

Οπως με ενημερωσε ενας θειος μου, κυκλοφορει στην προνομιακη τιμη των 2,18 Gb

Δημοσ.
Το 2. Δείχνεις εντελώς κόκκαλο. :P

Εγώ πάντως πάντα πίστευα ότι το μέλλον βρίσκεται στην τεχνολογία που θα καταφέρει να συνδεθεί με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, εκμεταλλευόμενη τις πολύ μεγάλες δυνατότητές του, υποβοηθώντας τες. Math co-processors, more storage, connectivity, better senses ενα πράγμα... :P

Ουιλιαμ Γκιμπσον εσυ εισαι; ;)

Δημοσ.

Βγάζω νόημα ή δείχνω εντελώς κόκκαλο;

Αν βγάζεις λέει !!!

Μερικές δικές μου σκέψεις.

1. Η επόμενη μέθοδος χειρισμού όλων των συσκευών να είναι η εμφάνιση του λειτουργικού τους μέσω ολογράμματος. Ειδικότερα σε κινητά τηλέφωνα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα από ένα σπιρτόκουτο και θα μου εμφανίζουν εικόνα όσο μεγάλη θέλω εγώ.

2. Η εξέλιξη (της άλλης πλευράς) των facebook/twitter που παράγουν terabytes άχρηστων πληροφοριών και προάγουν το κουτσομπολιό θα είναι η 24ωρη ενημέρωση από τον καθένα για το που βρίσκεται και τι κάνει ακριβώς σε πραγματικό χρόνο χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο παρά να κουβαλάει το κινητό του τηλέφωνο. Και όλα αυτά εννοείται με την συναίνεση του καθενός μας χωρίς να μας φαίνεται περίεργο.

3. Δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι το ιπτάμενο skateboard από την "Επιστροφή στο μέλλον 2". Το προεκτείνω πλέον σε Ιπτάμενο Snowboard ©

4. Δοκίμασα στη περσινή CeBIT videogame που αντιλαμβανόταν τη κίνηση του ματιού μου και έκανε τις αντίστοιχες κινήσεις. Θα ήθελα το ίδιο πιο ανεπτυγμένο για τις επόμενες κονσόλες.

5. Πληκτρολόγηση/Χειρισμός χωρίς ορθογραφικά λάθη με ανάγνωση της σκέψης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο administration του Insomnia το 2050. Να σκέφτομαι ban paredwse και να γίνεται αυτόματα χωρίς να καταφεύγω σε clicky clicky λύσεις.

6. Εξέλιξη της οδοντιατρικής. Να σκέφτομαι την επίσκεψη στον οδοντογιατρό ως μια επίσκεψη στο περίπτερο και τίποτα παραπάνω

Δημοσ.

Υπαρχουν λυσεις στο προβλημα σου::-)

1.Παρε ενα καλαμι και πηγαινε για ψαρεμα.

2.Παρε μια σφεντονα (αν σε χαλανε τα οπλα) και πηγαινε

να κυνηγησεις τσιμπογιαννακια.

3.Αν δεν σου αρεσει τιποτα απο τα παραπανω, παρε μια αποχη

και πηγαινε να μαζεψεις πεταλουδες.

Γενικοτερα, η πολλη κλεισουρα (εντος σπιτιου η πολης) και η

συνεχης ενασχοληση με υπολογιστες κλπ. + καταναλωση (οποιονδηποτε) ποτων, βλαπτουν σοβαρα την υγεια.:lol::lol::lol:

Δημοσ.

ααααα. Το μαρόκο δεν βγάζει καλά γιαούρτια, όντως.

Πάντως προσωπικά, η θέα υπερεξελιγμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων στο περιβάλον μου, όπως τα κλειδιά της μηχανής και του αυτοκινήτου στο γραφείο μου, το μονίμως αναμμένο πισι, η σούπερ ντούπερ τηλεόραση και το divx player (αντίστοιχα με το δικό σου iMac που παίζει μουσική, το laptop που σε συνδέει στον έξω κόσμο κλπ), μου ψιλοσπάει τα νεύρα. Ενώ δεν μπορώ να διανοηθώ την καθημερινότητα χωρίς αυτά, δεν μου λείπουν καθόλου όταν το καλοκαίρι τα παρατάω για 20-30 μέρες και αράζω χωρίς σχεδόν τίποτα. Και, ίσως επειδή λόγω χαρακτήρα μου την δίνει να εξαρτώμαι, μου την δίνει και που γυρνώντας το βραδάκι από την δουλειά πρέπει στάνταρ να ανοίχω το πισι, να διαλέξω έναν δίσκο από τα χιλιάδες mp3 μου, μετά να δω μερικές ψηφιακές φωτό 500 mpixel του μπόμπιρα να αρκουδίζει, κλπ κλπ κλπ.

Δημοσ.

Yep ! Αυτό ακριβώς λέω. τζιμάρας, κουβουσουνού και χαλ, ήταν spot on σε αυτά που σκεφτόμουν.

Και μάλιστα ανέπτυξαν όλο το φάσμα της σκέψης μου.

Ο τζιμάρας μίλησε για το πνευματικό, ο κουβουσουνού ήταν λίγο hybrid και ο χαλ πιο πρακτικός.

Και πράγματι τα 5 από τα 6 points του χαλ τα έχω σκεφτεί κι εγώ.

Αυτό με τον οδοντίατρο δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, μόνο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...