jimarass Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Τι υλισμός και υπαρξισμός. Δεν υπάρχουμε;δεν είμαστε μοναδικοί;;Δεν είμαστε δημιουργήματα της φύσης? Το ότι αναρωτιόμαστε είναι αυταπάτη;; Καθένας μας αποτελείται από σωματίδια ύλης τα οποία δεν είναι μοναδικά και διακρίσιμα.Το ίδιο συμβαίνει και για τις πρωτείνες οι οποίες είναι συνδυασμός των σωματιδίων, αλλά παραμένουν ΜΗ μοναδικές κατασκευές.Σωστά; Τότε αφού εγώ είμαι συνδυασμός ΜΗ μοναδικών στοιχείων, γιατί είμαι μοναδικός? Γιατί είμαι Γιώργος και όχι Γιάννης.Οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο. 1)Διότι κάποιος προγραμμάτισε εξαρχής τη φύση έτσι ώστε όταν συγκεκριμένες συνθήκες ικανοποιηθούν μέσω της τυχαιότητας,να βγεί το συνειδητό Γιάννης και όχι Αλέκος.Εδώ πρέπει να ορίσουμε ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τη συνταγή του καθενός. 2)Αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι κάποιος συγκεκριμένος συνδυασμός σωματιδίων ύλης δίνει Γιάννη ή Δημήτρη. Εδώ πρέπει να ορίσουμε ποιος καθόρισε την τράπουλα των Γιάννιδων και Αλέκων που η τυχαιότητα μοιράζει ως άλλος μπάτλερ σε κάθε συνδυασμό σωματιδίων. Το ότι ένας εγκέφαλος σου επιτρέπει να αναρωτιέσαι, δε σημαίνει ότι δεν είσαι μοναδικός.Μη το μπερδεύεις με τα υπαρξιακά ερωτήματα περί καταβολής του σύμπαντος. Εσύ είτε είχες προβληματικό dna είτε οι γονείς σου σε δέρνανε από παιδί, αυτά θα καθόριζαν τηφυσιολογία σου και τη συμπεριφορά σου. Δεν αρκούν όμως για να δικαιολογήσουν γιατί είσαι ο Γιάννης. Αντιθέτως ένα άστρο διαφέρει από άλλο άστρο όσο 1 λίτρο γάλα από 2 λίτρα γάλα. Η νοημοσύνη και η σκέψη είναι ΜΗ μοναδική ιδιότητα.Το συμειδητό είναι μοναδικό!
Chris_85 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Aντι να γραφετε ολημερίς κ οληνυκτις, δεν παιζετε το spore λεω γω να σας λυθουν ολες οι αποριες?
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Τι υλισμός και υπαρξισμός. Δεν υπάρχουμε;δεν είμαστε μοναδικοί;;Δεν είμαστε δημιουργήματα της φύσης? Το ότι αναρωτιόμαστε είναι αυταπάτη;;Καθένας μας αποτελείται από σωματίδια ύλης τα οποία δεν είναι μοναδικά και διακρίσιμα.Το ίδιο συμβαίνει και για τις πρωτείνες οι οποίες είναι συνδυασμός των σωματιδίων, αλλά παραμένουν ΜΗ μοναδικές κατασκευές.Σωστά; Τότε αφού εγώ είμαι συνδυασμός ΜΗ μοναδικών στοιχείων, γιατί είμαι μοναδικός? Γιατί είμαι Γιώργος και όχι Γιάννης.Οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο. 1)Διότι κάποιος προγραμμάτισε εξαρχής τη φύση έτσι ώστε όταν συγκεκριμένες συνθήκες ικανοποιηθούν μέσω της τυχαιότητας,να βγεί το συνειδητό Γιάννης και όχι Αλέκος.Εδώ πρέπει να ορίσουμε ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τη συνταγή του καθενός. 2)Αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι κάποιος συγκεκριμένος συνδυασμός σωματιδίων ύλης δίνει Γιάννη ή Δημήτρη. Εδώ πρέπει να ορίσουμε ποιος καθόρισε την τράπουλα των Γιάννιδων και Αλέκων που η τυχαιότητα μοιράζει ως άλλος μπάτλερ σε κάθε συνδυασμό σωματιδίων. Το ότι ένας εγκέφαλος σου επιτρέπει να αναρωτιέσαι, δε σημαίνει ότι δεν είσαι μοναδικός.Μη το μπερδεύεις με τα υπαρξιακά ερωτήματα περί καταβολής του σύμπαντος. Εσύ είτε είχες προβληματικό dna είτε οι γονείς σου σε δέρνανε από παιδί, αυτά θα καθόριζαν τηφυσιολογία σου και τη συμπεριφορά σου. Δεν αρκούν όμως για να δικαιολογήσουν γιατί είσαι ο Γιάννης. Αντιθέτως ένα άστρο διαφέρει από άλλο άστρο όσο 1 λίτρο γάλα από 2 λίτρα γάλα. Η νοημοσύνη και η σκέψη είναι ΜΗ μοναδική ιδιότητα.Το συμειδητό είναι μοναδικό! Όχι δεν είμαστε μοναδικοί, είμαστε περαστικοί, σκληρό, αλλα είναι η αλήθεια και μονο η αλήθεια απελευθερώνει. Τα σωματίδια δεν είναι ούτε μοναδικά ούτε διακρίσιμα. Ο προγραμματισμός είναι μια επινόηση για να κάνουμε κάποια χρήσιμα πράγματα, δεν αφορά τη φύση. Αυτά που λες και ξαναλές είναι χριστιανουπαρξισμος: ποιος είμαι; τι είμαι; γιατί υπάρχω; γιατί αναρωτιέμαι; έχω σκοπό ύπαρξης; e άρα υπάρχει θεός. Δίνεις υπερβολική σημασία στην ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης να παράγει ερωτήματα και φαντασιώσεις. Σήμερα υπάρχεις, αύριο δεν υπάρχεις, ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς τις φαντασιώσεις σου. Να το πω πιο απλά: χέστηκε η γελάδα στα αλώνι. Εσύ μπορείς να θέσεις άπειρα ερωτήματα, σημασία έχει η αλήθεια.
MiltoZ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Όχι δεν είμαστε μοναδικοί, είμαστε περαστικοί, σκληρό, αλλα είναι η αλήθεια και μονο η αλήθεια απελευθερώνει.Τα σωματίδια δεν είναι ούτε μοναδικά ούτε διακρίσιμα. Ο προγραμματισμός είναι μια επινόηση για να κάνουμε κάποια χρήσιμα πράγματα, δεν αφορά τη φύση. Αυτά που λες και ξαναλές είναι χριστιανουπαρξισμος: ποιος είμαι; τι είμαι; γιατί υπάρχω; γιατί αναρωτιέμαι; έχω σκοπό ύπαρξης; e άρα υπάρχει θεός. Δίνεις υπερβολική σημασία στην ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης να παράγει ερωτήματα και φαντασιώσεις. Σήμερα υπάρχεις, αύριο δεν υπάρχεις, ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει και χωρίς τις φαντασιώσεις σου. Να το πω πιο απλά: χέστηκε η γελάδα στα αλώνι. Εσύ μπορείς να θέσεις άπειρα ερωτήματα, σημασία έχει η αλήθεια. Άμα δεν υπήρχε αυτή η ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης να παράγει τέτοια ερωτήματα δεν θα υπήρχε ούτε η επιστημονική έρευνα. Υπάρχει μία αλήθεια εκεί έξω, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πόσες είναι οι πιθανότητες αυτή να μην χωράει στο μικρό μας το αλαζονικό κεφαλάκι? Άμα πιστεύεις ότι την αλήθεια μπορεί να σου την δώσει στο πιάτο η επιστήμη, τότε κατά την γνώμη μου κάνεις το ίδιο λάθος με όσους πιστεύουν ότι την αλήθεια μπορεί να τους την δώσει η θρησκεία.
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Άμα δεν υπήρχε αυτή η ικανότητα της ανθρώπινης σκέψης να παράγει τέτοια ερωτήματα δεν θα υπήρχε ούτε η επιστημονική έρευνα. Υπάρχει μία αλήθεια εκεί έξω, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πόσες είναι οι πιθανότητες αυτή να μην χωράει στο μικρό μας το αλαζονικό κεφαλάκι? Άμα πιστεύεις ότι την αλήθεια μπορεί να σου την δώσει στο πιάτο η επιστήμη, τότε κατά την γνώμη μου κάνεις το ίδιο λάθος με όσους πιστεύουν ότι την αλήθεια μπορεί να τους την δώσει η θρησκεία. Όχι μόνο η επιστήμη, αλλά και η φιλοσοφία. Ναι η ανθρώπινη σκέψη και η ανάγκη γεννούν την επιστήμη, αλλά τί σχέση έχουν αυτά με όσα έγραψα; Η αγιοποίηση της ανθρώπινης σκέψης παράγει πολλά κουλά, προσγειωθείτε λίγο, δεν είμαστε παρά στάχτες αστρικής καύσης. Το σύμπαν αποτελείται από υδρογόνο κυρίως και τα στοιχεία μέχρι τον σίδηρο-56 παράγονται μέσα στα άστρα. Από τον Fe-56 τα υπόλοιπα στοιχεία, επειδή η αντίδραση είναι ενδόθερμη, παράγονται κατά την έκρηξη των νόβα και σούπερνόβα. Στοιχειώδης κοσμολογία.
MiltoZ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Όχι μόνο η επιστήμη, αλλά και η φιλοσοφία.Ναι η ανθρώπινη σκέψη και η ανάγκη γεννούν την επιστήμη, αλλά τί σχέση έχουν αυτά με όσα έγραψα; Η αγιοποίηση της ανθρώπινης σκέψης παράγει πολλά κουλά, προσγειωθείτε λίγο, δεν είμαστε παρά στάχτες αστρικής καύσης. Το σύμπαν αποτελείται από υδρογόνο κυρίως και τα στοιχεία μέχρι τον σίδηρο-56 παράγονται μέσα στα άστρα. Από τον Fe-56 τα υπόλοιπα στοιχεία, επειδή η αντίδραση είναι ενδόθερμη, παράγονται κατά την έκρηξη των νόβα και σούπερνόβα. Στοιχειώδης κοσμολογία Όλα αυτά που λες δεν είναι προιόντα της ανθρώπινης σκέψης? Οι αποδείξεις τους? Μήπως αυτοαναιρέισαι με αυτό που λες?
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Όλα αυτά που λες δεν είναι προιόντα της ανθρώπινης σκέψης? Οι αποδείξεις τους? Μήπως αυτοαναιρέισαι με αυτό που λες? Ρε μαν αφού το ξέρεις γιατί δεν το λες ευθέως, μόνο κάνεις ερωτήσεις; Έγραψα η αγιοποίηση, τί δεν μπορείς να καταλάβεις... Υπαρξισμός και ανθρωποκεντρισμός προϊόντα της ανθρώπινης σκέψης, υποκουλτούρα επίσης, σκοταδισμός επίσης, εσχατολογία επίσης. Δεν είπα να μην εμπιστευόμαστε την ανθρώπινη σκέψη. Δεν είναι άσπρο ή μαύρο όπως σας έχουν συνηθίσει, καλό ή κακό, αλλά άπειρες αποχρώσεις.
Lucifer Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Μπορείς να μας πεις σε ποιου το όνομα είναι αυτό το θεώρημα; Του Godel. Κατέρριψε ολόκληρο το principia mathematica με 2 θεωρήματα, φιλοσοφικής ουσιαστικά φύσης. Ο Νίτσε έχει πει αρκετά άσχημα για τον Σωκράτη και τον μαθητή του τον Πλάτωνα. Π.χ. λέει ότι αντί ο Σωκράτης να πάρει ιδέες από τα αθάνατα έργα και τις ιδέες των σοφιστών και των φυσικών φιλοσόφων, προτίμησε να εστιάσει τη φιλοσοφία στον άνθρωπο και να την αποκόψει από τον φυσικό κόσμο, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για πιο ανθρωποκεντρικές (και μικροαστικές) θεωρίες. Που το έχει πει αυτό ο Φρειδερίκος;
@@sos@@ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Το ότι ένας εγκέφαλος σου επιτρέπει να αναρωτιέσαι, δε σημαίνει ότι δεν είσαι μοναδικός.Μη το μπερδεύεις με τα υπαρξιακά ερωτήματα περί καταβολής του σύμπαντος. Κανένας άνθρωπος δεν διαφέρει από τον άλλο όσον αφορά τις βιολογικές λειτουργίες. Κάθε διαφορά στην εξωτερική εμφάνιση έχει σχέση μάλλον με το περιβάλλον παρά με την βιολογία. Όποιος ζει π.χ. στην Αφρική κάνει μια διαρκή , και περίπου καταναγκαστική ηλιοθεραπεία. Το δέρμα του θα μαυρίζει και το επίκτητο χαρακτηριστικό γίνεται κληρονομικό με την εγγραφή του στην έλικα του DNA. Είναι σίγουρο ότι ο λευκός θα μαυρίσει ύστερα από χίλιες γενιές απογόνων αν εγκατασταθεί σήμερα σε χώρα της Αφρικής . Ο προγραμματισμός είναι μια επινόηση για να κάνουμε κάποια χρήσιμα πράγματα, δεν αφορά τη φύση tacticalcube138 συμφωνώ σε όλα όσα έγραψες αλλά [...] " Η αποστολή της επιστήμης είναι ν’ ασχολείται με την κατάσταση και τις γενικές συνθήκες της ύπαρξης και της ανάπτυξης , είτε του ανθρώπινου είδους γενικά, είτε μιας ορισμένης φυλής, ενός ορισμένου λαού, μιάς ορισμένης τάξης ή κατηγορίας ατόμων ( με τις γενικές μεθόδους της ευημερίας και της παρακμής τους ) και τις καλύτερες γενικές μεθόδους που θα εξασφαλίσουν την πρόοδό τους, από κάθε άποψη. Αν κατορθώσει και φέρει σε πέρας το έργο αυτό, πλατιά κι ορθολογικά, θα έχει εκτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της και θα ήταν πραγματικά άδικο να περιμένουμε απ’ αυτήν περισσότερα. Θα ήταν, όμως, εξίσου γελοίο, θα ήταν καταστροφικό, να της εμπιστευθούμε μιαν αποστολή που δεν είναι ικανή να εκπληρώσει. Εφόσον η ίδια της η φύση την υποχρεώνει ν’ αγνοεί την ύπαρξη του Πήτερ και του Τζαίημς δεν είναι ποτέ δυνατόν να επιτραπεί σ’ αυτήν να κυβερνήσει τον Πήτερ και τον Τζαίημς. Γιατί θα ήταν ικανή να τους μεταχειριστεί όπως σχεδόν μεταχειρίζεται τα κουνέλια. Ή μάλλον, θα συνέχιζε να τους αγνοεί..." Μ. Μ. Άρα > φιλτράρισμα σκέψης > επιστήμη > ανακάλυψη > πρόοδος σκέψης >πρόοδος επιστήμης >..... Μπορεί να είμαστε περαστικοί αλλά οφείλουμε τουλάχιστον " κάτι "στους προηγούμενους από εμάς .
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 (επεξεργασμένο) Του Godel. Κατέρριψε ολόκληρο το principia mathematica με 2 θεωρήματα, φιλοσοφικής ουσιαστικά φύσης. Που το έχει πει αυτό ο Φρειδερίκος; -Η γέννηση της τραγωδίας -Κείμενα για την Ελλάδα (εκδόσεις Κάκτος, Βάνιας, Γκοβόστης) Πάρε και κάτι στα γρήγορα: http://athriskos.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=155&mode=thread&order=0&thold=0 @@sos@@ Αυτά που μου γράφεις τα θεωρώ πολύ σχετικά. Και γω σου λέω ότι η επιστήμη υπάρχει για να τροφοδοτεί την τεχνολογία, η οποία μας εφοδιάζει με πρακτικές ανέσεις για να περνάμε καλά και με ασφάλεια, χωρίς φόβο για το μέλλον. Η επιστήμη έχει επιτελέσει και με το παραπάνω ο έργο της, κβαντομηχανική, θεωρία του χάους, θεωρία της εξέλιξης, μην κοιτάς που στην Ελλάδα και στη μέση ανατολή δεν γνωρίζουν τίποτε από τα εκπληκτικά συμπεράσματα που απορρέουν από αυτές τις θεωρίες. Όταν ο Λαπλάς περιέγραφε την πρωτόγονη για σήμερα θεωρία του της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος τον ρώτησαν και ο θεός που μπαίνει; Και τους είπε ο θεός δεν έχει θέση στο σύστημά μου. Επεξ/σία 16 Μαρτίου 2009 από tacticalcube138
Lucifer Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Μμμ. Στη μετέπειτα πορεία του βέβαια αναγνωρίζει τον Πλατωνισμό ως ρεύμα με αρκετά αξιόλογα σημεία. Σε φάση, ασχέτως αν παραμένει προσκολλημένος σε Ηράκλειτους και Παρμενίδες και Εμπεδοκλήδες, δεν "καίει" εντελώς τον Πλάτωνα, υποψιάζομαι πως δεν τον συμφέρει κι όλας, αποτελεί μεγάλο όπλο εκ των έσω στον "Αντίχριστο". Απολογίες, δεν μπορώ να ακούω "Nietzsche" και να μην πετάγομαι, συνεχίστε να συζητάτε για φιλοσοφία με τον τζιμάρα =ρ
@@sos@@ Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Του Godel. Κατέρριψε ολόκληρο το principia mathematica με 2 θεωρήματα, φιλοσοφικής ουσιαστικά φύσης Καταρχήν αποκλείεται να αναφέρεται στον Goedel γιατί το θεώρημα του είναι καθαρά φιλοσοφικό και κατα δεύτερον ξεπερασμένο .
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 http://www.sfak.gr/forum/index.php?topic=346.0
Lucifer Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Καταρχήν αποκλείεται να αναφέρεται στον Goedel γιατί το θεώρημα του είναι καθαρά φιλοσοφικό και κατα δεύτερον ξεπερασμένο . Δεν είμαι βέβαιος τι εννοείς όταν λες "φιλοσοφικό". Εγώ το χρησιμοποιώ υπό την έννοια του ότι ενώ η διατύπωσή του είναι φιλοσοφομαθηματικής (sic) φύσης, δεν είναι δύσκολο ή περίπλοκο να εκφραστεί σε μαθηματική γλώσσα. Μπορεί όμως να εκφραστεί έτσι και ως εκ τούτου, είναι δόκιμο μαθηματικό θεώρημα. Για το αν είναι ξεπερασμένο ή όχι δεν έχω κάτι υπ' όψιν μου. Ξέρω πως υπάρχουν περιορισμοί στα πεδία εφαρμογής του, αλλά ως εκεί. Όπως και να 'χει, έχει περάσει καιρός που το έχω ψάξει και νομίζω είναι άσχετο με τη συζήτηση, εγώ απλώς το ανέφερα ως πιθανή πηγή αυτού που είπε ο φίλος το nick του οποίου δε θυμάμαι.
tacticalcube138 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Μμμ. Στη μετέπειτα πορεία του βέβαια αναγνωρίζει τον Πλατωνισμό ως ρεύμα με αρκετά αξιόλογα σημεία.Σε φάση, ασχέτως αν παραμένει προσκολλημένος σε Ηράκλειτους και Παρμενίδες και Εμπεδοκλήδες, δεν "καίει" εντελώς τον Πλάτωνα, υποψιάζομαι πως δεν τον συμφέρει κι όλας, αποτελεί μεγάλο όπλο εκ των έσω στον "Αντίχριστο". Απολογίες, δεν μπορώ να ακούω "Nietzsche" και να μην πετάγομαι, συνεχίστε να συζητάτε για φιλοσοφία με τον τζιμάρα =ρ Και ο Αϊνστάϊν μίλησε για το κοσμικό ον, αλλά και τί με αυτό. Μην ξεχνάμε και σε τί εποχή έζησαν, κάποια πράγματα που στα εμφυτεύουν από μικρό και υπάρχουν διάχυτα σε ολόκληρη την κοινωνία είναι αδύνατο να απαλλαγούν η πλειοψηφία των ανθρώπων όσο και να προσπαθήσουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα