Praetorianos Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Αν και μικρός για τέτοιες ανησυχίες, με αφορμή μια συζήτηση που έγινε το πως θα είναι οι γάμοι/βαφτίσεις από θρησκευτικής άποψης σε 5-10 χρόνια από σήμερα, άνοιξα αυτό το θέμα. Σήμερα νομίζω είναι αδιανόητο η βάφτιση ενός παιδιού εκτός εκκλησιας, τουλάχιστον στο συγγενικό/γνωστό μου περιβάλλον. Η θρησκεία παίζει κυρίαρχο ρόλο και ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν είναι αυτό που ονομάζουμε τυπικός χριστιανός, θεωρούν αυτονόητο την διάβαση από την εκκλησία σε τόσο σημαντικά γεγονότα. Εγώ θα προτιμούσα να κάνω γάμο και την βάφτιση του παιδιού μου με πολιτικό τρόπο μόνο αλλά φαντάζομαι θα είναι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα, για να μην μιλήσω για τα μαζικά εγκεφαλικά από πιο ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι ή συνεχίζουμε έτσι, έχει κανείς γνωστούς που έχουν αποφύγει τα θεία?
Super Moderators paredwse Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Βάπτιση δεν νοείται χωρίς κάποιου είδους θρησκευτική τελετή (για οποιανδήποτε θρησκεία). Αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος νομίμως είναι να μην βαπτίσει το παιδί του αλλά να αρκεστεί στην ονοματοδοσία - να δηλώσει δηλαδή το όνομα του παιδιού στο ληξιαρχείο και να μην προχωρήσει στην θρησκευτική τελετή. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η ονοματοδοσία είναι διοκητική πράξη, υποχρεωτική εκ του νόμου, η βάπτιση είναι προαιρετική θρησκευτική τελετή. Αυτά ως παρένθεση για τη χρήση του όρου "βάπτιση" εκτός θρησκευτικού περιεχομένου.
soturin Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Βάφτιση δεν ορίζεται εκτός εκκλησίας. Τι πάει να πει πολιτική βάφτιση; Η ονομασία του είναι άλλο πράμα, κι άμα θες κάνεις ένα παρτυ με φίλους και τον μπέμπη/μπέμπα btw, δεν είναι επιθετικός ο τόνος μου, απλά το διαχωρίζω από τον γάμο που έχει μια ανεξάρτητη έννοια από το θρησκευτικό edit: i've been lawyered
NamelessOne Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Σίγουρα θα αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια, όσο "φεύγουν" οι προηγούμενες γενιές και μαζί τα θρησκευτικά κολλήματα. Ήδη ένα-ένα τα μεγάλα κάστρα έχουν αρχίσει να πέφτουν, πολιτικοί γάμοι, καύση των νεκρών, προαιρετικά τα θρησκευτικά στα σχολεία... Πιστεύω πως σύντομα δεν θα πέφτει κανείς από τα σύννεφα αν ακούει πως ο τάδε ή η τάδε δεν έχει βαπτιστεί. Το τι γίνεται σήμερα είναι άλλο θέμα, ακόμα και από νέους ανθρώπους βλέπεις περίεργες αντιδράσεις αν τυχόν αναφερθεί το συγκεκριμένο θέμα. Δυστυχώς βέβαια.
random Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Αν και μικρός για τέτοιες ανησυχίες... Σήμερα νομίζω είναι αδιανόητο η βάφτιση ενός παιδιού εκτός εκκλησιας, Εγώ θα προτιμούσα να κάνω ...με πολιτικό τρόπο μόνο σωστά. εισαι ακόμα θα έλεγα "εξω απο το χορό", κι ετσι μπορεις να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να χορεύει απο τσάμικο έως και μπαλέτο. βγες πρώτα απο το μαιευτήριο με ενα ζωντανό παιδάκι στην αγκαλιά, και μετά απο λιγους μήνες, θα δούμε πόσους απο τους "χορούς" θα θυμάσαι. β. "Αδιανόητο" δεν είναι. οπως γραφτηκε ήδη, υπάρχει η ονοματοδοσία. κατι που προβλέπεται απο νόμους δεν μπορει να ειναι αδιανόητο. γ. Εσύ μπορεί να προτιμάς ότι θελεις. Και επίσης οι αντιδράσεις ευρύτερων κύκλων (φίλοι, γείτονες, πεθερικά) μπορεί να γραφτούν άνετα σε παμπάλαια υποδήματα. αλλα... συνήθως στους γάμους και τα βαφτίσια, υπάρχει και μία σύζυγος με δική της άποψη. Οπότε, όσο και να το φιλοσοφίσεις σήμερα, αν δεν γνωρίζεις ποια θα είναι η αποψή της (τότε), τσάμπα χαλιέσαι. υ.γ. paredwse μην κολλάμε στους τύπους. Το ποιό θέμα θίγει ο Praetorianos ειναι ξεκάθαρο απο τα συμφραζόμενα.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 [...]υ.γ. paredwse μην κολλάμε στους τύπους. Το ποιό θέμα θίγει ο Praetorianos ειναι ξεκάθαρο απο τα συμφραζόμενα. Σύμφωνοι, είναι τυπικό το θέμα. Απλώς η βάπτιση είναι δυνατή μόνο εντός θρησκευτικού περιβάλλοντος - ενώ γάμος (όπως ανέφερε κι ο soturin) υπάρχει και εκτός εκκλησίας/θρησκείας. Κι ήθελα να τονίσω τη διαφορά μεταξύ βάπτισης (θρησκευτική προαιρετική τελετή) από την ονοματοδοσία (διοικητική υποχρεωτική πράξη). Παρεμπιπτόντως, έχω υπ' όψιν μου ζευγάρι που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο και δεν βάπτισαν την κόρη τους. Η οποία κόρη αυτή τη στιγμή είναι 22 χρονών. Κανένα πρόβλημα δεν είχαν πουθενά.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 κανα κονε παιζει με την μικρα? Είναι Πάτρα και σπουδάζει. Καλό πιπίνι. Αν θες, κάτι γίνεται. What's in it for me?
bandito Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Παρόν. Ο μικρός μου *δεν* θα βαφτιστεί. Η σύζυγος είχε να διαλέξει μεταξύ εκκλησιαστικού γάμου και βάφτισης και διάλεξε το πρώτο (οκ, ήταν ψιλοστημένο , οι γυναίκες -και οι γονείς της συνήθως- θέλουν νυφικά και πανηγύρια). Ο περίγυρος το βλέπει περίεργα αλλά το έχουν ψιλοχωνέψει. Το αστείο είναι οτι μερικοί δεν το πιστεύουν (νομίζουν οτι κάνω πλάκα). Η μεγάλη πλάκα θα έιναι οταν δεν θα ξέρουν αν όντως δεν το βαφτίσαμε ή αν το βαφτίσαμε και δεν τους καλέσαμε. Για τους συγγενείς αυτό είναι κόλαση either way
Super Moderators paredwse Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Παρόν. Ο μικρός μου *δεν* θα βαφτιστεί. Η σύζυγος είχε να διαλέξει μεταξύ εκκλησιαστικού γάμου και βάφτισης και διάλεξε το πρώτο (οκ, ήταν ψιλοστημένο , οι γυναίκες -και οι γονείς της συνήθως- θέλουν νυφικά και πανηγύρια). Ο περίγυρος το βλέπει περίεργα αλλά το έχουν ψιλοχωνέψει. Το αστείο είναι οτι μερικοί δεν το πιστεύουν (νομίζουν οτι κάνω πλάκα). Η μεγάλη πλάκα θα έιναι οταν δεν θα ξέρουν αν όντως δεν το βαφτίσαμε ή αν το βαφτίσαμε και δεν τους καλέσαμε. Για τους συγγενείς αυτό είναι κόλαση either way Αυτή η πρόσκληση για βαφτίσια που μου έστειλε η γυναίκα σου μούφα είναι;
Toufas Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 http://img300.imageshack.us/img300/1440/sunday2blunch2b013jz3.jpg εδω σε εχω
bandito Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 σωστά. εισαι ακόμα θα έλεγα "εξω απο το χορό", κι ετσι μπορεις να φαντάζεσαι τον εαυτό σου να χορεύει απο τσάμικο έως και μπαλέτο. βγες πρώτα απο το μαιευτήριο με ενα ζωντανό παιδάκι στην αγκαλιά, και μετά απο λιγους μήνες, θα δούμε πόσους απο τους "χορούς" θα θυμάσαι. Από περιέργεια , το οτι είναι ζωντανό ή οτι το κρατάς αγκαλιά πως ακριβώς συνδέεται με την βάφτιση; Γιατι και ζωντανό ήταν και αγκαλιά το κρατούσα και δεν ένιωσα καμια επιθυμία για βάφτιση.
bandito Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Αυτή η πρόσκληση για βαφτίσια που μου έστειλε η γυναίκα σου μούφα είναι; Ελπίζω να μην κάνεις πλάκα , μόλις την σκότωσα.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Super Moderators Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Ελπίζω να μην κάνεις πλάκα , μόλις την σκότωσα. Ευτυχώς που θα σε χρεώσω ελάχιστα. Αλλιώς τράβα στον Αλέξη.
bandito Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2008 Ευτυχώς που θα σε χρεώσω ελάχιστα. Αλλιώς τράβα στον Αλέξη. Αν πώ μόνος μου οτι είχε παραβατική συμπεριφορά ή οτι δυο φορές είχε κάνει κοπάνα απο το σχολείο αθωώνομαι;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.