freedubus Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Γειά σε όλους, βρήκα (ξέθαψα) ένα παμπάλαιο μπουκάλι γουίσκι Chivas Regal σε σπίτι γηραιάς συγγενή μου (γιαγιάς), το οποίο σύμφωνα με την κάτοχο, βρισκόταν στο ντουλάπι τουλάχιστον 25 χρόνια (+ τα 12 που είναι το ίδιο το γουίσκι= 37!). Δεν έχω πρόβλημα να το κατεβάσω, είμαι και διψασμένος, αλλά είδα κάτι και κόλλησα. Το μπουκάλι γράφει πάνω ημερομηνία λήξης 15/1/2007. Αρα έχει λήξει εδώ και 2 χρόνια; Και οι μύθοι περί παλαίωσης; Μήπως είναι κινέζικο; Και, τελοσπάντων, να το ρουφήξω ή να το φυλάξω για κανένα ξένο;
Lighter122 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Ρουφα ενα ποτηρακι σημερα για δοκιμη. Μην το παρακανεις Παντως η μονη λογικη που βρισκω σε ημερομηνια ληξης σε τετοια ποτα, ειναι οτι λογικα η 12ετης παλαιωση δεν γινεται μεσα στα γυαλινα μπουκαλια. Οποτε ισως να παιζει ρολο το μπουκαλι και γι'αυτο να υπαρχει ημερομηνια ληξης. Εγω παντως ενα ποτηρακι θα το δοκιμαζα, ετσι για το γαμωτο. Και αν ηταν καλο θα φωναζα κανα δυο φιλαρακια να το ξεζουμισουμε.
antonl Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Πριν κανα μήνα είπα ν ανοίξω ένα Baileys που μας κάναν δώρο μιας και δεν υπήρχε τίποτα άλλο ενδιαφέρον στην κάβα. Ξεβιδώνω καπάκι, το γέρνω προς το ποτήρι, περιμένω, περιμένω, περιμένω αλλά δεν έλεγε να κατέβει. Είχε γίνει παχύρρευστο σαν μέλι. Κοιτάω ημερομηνία λήξης, είχε περάσει πριν 3 χρόνια (προφανώς κάποιος τους το χε κάνει και σε κείνους δώρο και δεν ήταν fan του είδους ώστε να το καταναλώσουν οι ίδιοι). Ναι, δεν είναι ουΐσκι αυτό αλλά φαντάζομαι πως η παλαίωσή τους πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες συνθήκες, γι αυτό υπάρχει και η μη-διακοσμητική ημερομηνία λήξης. Αν ήμουν σε απόγνωση ίσως το δοκίμαζα να δω αν υπάρχει ορατή αλλοίωση. Εξάλλου είμαι σίγουρος πως ένα ουΐσκι άγνωστης προέλευσης που ήπια πρόσφατα ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια στην κάβα μας και δεν έπαθα κάτι, εκ πρώτης όψεως, μετά την κατανάλωσή του.
Barbattilas Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 υποτίθεται τα ποτα δεν χαλάνε. Δεν είμαι χημικός τροφίμων βέβαια, αλλα σκέψου τι θα πάθαιναν κάτι δύτες που είχαν δοκιμάσει κρασί από ναυάγιο ελληνικου εμπορικου σκάφους προ Χριστου... =========================== Ξέχασα, τα ποτα γενικά όταν είναι με φελλό, όπως κρασία καλό είνα ινα αποθηκεύονται πλάγια για να βρέχεται ο φελλός και να μην μπαίνει αέρας. Στα ουίσκια τώρα...
Chrisxxx Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Eγω ανοιξα περσι ενα black douglas 1125ml που το είχαμε σπίτι από το 1980-1982 (λεει η mother), δεν είχε πάθει κατι, ουτε εγώ αφού το ήπια...
johnnyestia Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Η παλαίωση των ποτών γίνεται μόνο στα βαρέλια, τα οποία τους δίνουν την δυνατότητα να "αναπνέουν". Απο την στιγμή που κλείνονται σε μπουκάλια δεν "οριμάζουν" άλλο. Τώρα αν χαλάνε ή όχι δεν ξέρω, αν και σε ουίσκια ή κρασιά δεν έχω ποτέ αυτή την έγνοια. 1
nurse Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 (επεξεργασμένο) Η παλαίωση γίνεται μόνο με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού και φιάλης. Η παλαίωση κρασιού γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες ποικιλίες του και μέχρι ένα ορισμένο χρόνο που μπορεί να φτάσει η ηλικία του. (Γιαυτό οι "μεγάλες" οικογένειες που διαθέτουν στο κελάρι τους κάβα ανοίγουν συχνά κάποιες φιάλες. Διαφορετικά θα τους χαλάσουν. Φυσικά ανανεώνουν το απόθεμά τους, έτσι ώστε και μετά από 30 χρόνια να έχουν να πιουν πάλι παλαιωμένο κρασί. (Αυτό το θυμάμαι από ξενάγηση σε οινοποιήο). Η παλαίωση συνεχίζεται και στη φιάλη, σε πλάγια θέση κλπ που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Γνωστός μου έλεγε (χρόνια στα Χαϊλαντς και την Αγγλία) κάτι αντίστοιχο για το brandy και το ουίσκι. Μάλιστα μου έλεγε ότι είναι συγκεκριμένες οι μάρκες - ποικιλίες που μπορείς να παλαιώσεις και ότι αυτά που πωλούνται στα καταστήματα που λένε 12 χρόνια και 15 (20-30e) ουσιαστικά είναι μίξη της ίδιας ποικιλίας ουίσκι με μια ποσότητα του παλαιωμένου για να πάρει τις ιδιότητές του. Άρα η παλαίωση του έχει σταματήσει. Αυτά περί παλαίωσης από αυτά που έχω ακούσει. Η κάβα μου είναι δύο τετράγωνα πιο κάτω στο σούπερ μάρκετ - δεν είμαι πολύ φαν του ποτού. Για Chivas Regal που βρήκε ο φίλος καλό είναι να κάνει μια μικρή δοκιμή (που αναφέρθηκε πιο πάνω), ή αλλιώς να το χρησιμοποιήσει για εντριβές... ¨-) Επεξ/σία 5 Ιανουαρίου 2009 από nurse
Lighter122 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δεν εχει απαντησει και αρχιζω να ανησυχω... Μηπως δεν ηταν καλη ιδεα η δοκιμη?
Chrisxxx Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 δεν εχει αναγκη ρε ο freedubus και ληγμενο φωτιστικο οινοπνευμα πινει. 1
kage Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 (επεξεργασμένο) αυτα που πινεις εξω ειναι καλυτερα? ουτε καν οινοπνευμα δεν βαζουν...αλλα μεθυλική αλκοόλη (ξυλοπνευμα)... παντως σε μεγαλες ποσοτητες μπορουν να προκαλεσουν περα απο δηλητηριαση,τυφλωση κτλ μεχρι κ θανατο... http://www.diatrofi.gr/docs/articles/3f6a7cad2142c82d66fc9adf920ea9b6.htm Επεξ/σία 5 Ιανουαρίου 2009 από kage
aledjo Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Γειά σε όλους, βρήκα (ξέθαψα) ένα παμπάλαιο μπουκάλι γουίσκι Chivas Regal σε σπίτι γηραιάς συγγενή μου (γιαγιάς), το οποίο σύμφωνα με την κάτοχο, βρισκόταν στο ντουλάπι τουλάχιστον 25 χρόνια (+ τα 12 που είναι το ίδιο το γουίσκι= 37!). Δεν έχω πρόβλημα να το κατεβάσω, είμαι και διψασμένος, αλλά είδα κάτι και κόλλησα. Το μπουκάλι γράφει πάνω ημερομηνία λήξης 15/1/2007. Αρα έχει λήξει εδώ και 2 χρόνια; Και οι μύθοι περί παλαίωσης; Μήπως είναι κινέζικο; Και, τελοσπάντων, να το ρουφήξω ή να το φυλάξω για κανένα ξένο; βαλτο στο ebay! πιο πολλα θα κερδιζεις..... 1
p_under Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 βαλτο στο ebay! πιο πολλα θα κερδιζεις..... επιχειρηματικοτατος.......
nurse Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2009 Τη γιαγιά με τα τηγανόψωμα τη θυμόσαστε; (μεγάλο θέμα του '80) Τώρα λέτε να έχουμε τη γιαγιά με το Chivas Regal ;;;;;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα