Προς το περιεχόμενο

Το Ubuntu 9.04 θα ανοίγει σε 21.4 δευτερόλεπτα!


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 242
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Ρε παιδιά, να πω κι εγώ τη μλκία μου. Εγώ έχω debian (που αντικατέστησε το ubuntu) εδώ και κανα χρόνο στο πισί μου ως μοναδικό λειτουργικό. Και θα παραδεχτώ ότι σε μερικά πράγματα μού έσπασε τα νεύρα και ότι μια κάρτα ήχου που έχω ακόμα δεν έχει δουλέψει και είμαι με την onboard. Αλλά το 90% των πραγμάτων που θα κάνει ένας απλός, μη gamer χρήστης τα κάνω μια χαρά και με το παραπάνω (browsing, msn, αναπαραγωγή ήχου και βίντεο, κατέβασμα ταινιών και δίσκων, μεταφορά αρχείων σε usb stick, σύνδεση με κινητό και φωτογραφική, επεξεργασία κειμένων και εικόνων κλπ). Και για μένα το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να μείνω με πειρατικά xp, αν και πλέον δεν το αλλάζω το linux γιατί όσα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, άλλα τόσα γίνονται πιο εύκολα, γενικά είναι πολύ πιο "λογικό" σα λειτουργικό σύστημα και σε αρκετά πράγματα βρίσκω πιο εύκολα πώς να τα κάνω. Όμως έχω επιλέξει συνειδητά να στηρίξω ένα ελεύθερο λειτουργικό (γιατί όσο περισσότεροι χρήστες, τόσο περισσότερη υποστήριξη θα έχει και από τις εταιρείες) επειδή πιστεύω ότι πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να στήσουμε έναν υπολογιστή χωρίς να πληρώνουμε φόρο ντε και καλά στη microsoft ή στην apple ή σε οποιαδήποτε εταιρεία για να δουλέψει. Είναι τεράστια δύναμη αυτή για να αφήνεται στα χέρια μιας εταιρείας. Και δε θέλω, αν κάποια στιγμή τα windows είναι μονόδρομος, να υποχρεώνομαι να πληρώνω 100 ή 200 ή παραπάνω ευρώ για κάθε υπολογιστή που έχω. Και το ότι μας αφήνουν να τα αντιγράφουμε είναι επειδή δεν έχουν εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα ακόμα, αν κάποια στιγμή όλα τα προγράμματα έβγαιναν μόνο για windows θα σας έλεγα εγώ που θα πήγαινε και η πειρατεία...

Καταλαβαίνω κάποιος να λέει "δυστυχώς το λίνουξ δεν είναι για μένα ακόμα, θα το δοκιμάσω πάλι σε κανα χρόνο κι ελπίζω να έχουν λυθεί κάποια προβλήματα που με κρατάνε στα windows". Δεν καταλαβαίνω κάποιος να γουστάρει που το λειτουργικό του σύστημα είναι ένα κλειστό κουτί και εξαρτάται από μία εταιρεία για το πόσο θα πληρώσει κλπ και να ειρωνεύεται το linux. Είτε μας κάνει είτε όχι, είναι κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να στηρίζει, έστω και με έναν καλό λόγο, εκτός αν δουλεύει στη microsoft ή την apple. Αν είμαστε τόσο ζώα που δεν καταλαβαίνουμε το συμφέρον μας, ακόμα και μόνο υλιστικά αν το δούμε (χρηματικά), τι να πω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμη ένας που το βλέπει φιλοσοφημένα και δεν αναλώνεται σε διαμάχες του στυλ

 

-Τα Linux φορτώνουν σε 23,4 δευτερόλεπτα ενώ τα Windows σε 1,5 λεπτό

-Ναι αλλά τα Windows έχουν παιχνίδια ενώ τα linux όχι.

 

Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Να αντιλαμβάνεσαι ότι στη μία περίπτωση έχεις ένα κλειστό κουτί που δε ξέρεις τι κάνει, αυτά που βλέπεις να κάνει δε ξέρεις πως τα κάνει και από πίσω τρέχουν άλλα τόσα που ούτε ξέρεις ότι είναι εκεί ούτε ξέρεις τι κάνουν ενώ στη δεύτερη έχεις κάτι ανοιχτό που όλα είναι καθαρά και ξάστερα για το πως λειτουργούν. Και φυσικά ότι το πρώτο το κάνει μια εταιρία με σκοπό το κέρδος ενώ το δεύτερο η κοινωνία για το κοινό καλό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω παντως μεταναστευσα σε linux εδω και 3 χρονια. Πλεον τα windows μου φαινονται πρωτογονα, απο πλευρας δυνατοτητων.

 

Απλα, στο linux εχεις ενα σταθερο συστημα. Ακομα και το format ειναι πιο ευκολο. Κρατας το home, σβηνεις το root - user και ξαναπερνας μονο τα προγραμματα. Δηλαδη μιση ωρα το πολυ, αν εχεις καλη συνδεση.

 

Και κατι ακομα. Οσο και να μην το πιστευτε, το Linux εχει τρομερα καλυτερη υποστηριξη σε drivers, για να αναγνωριζουν συσκευες(οχι απαραιτητα για να τις δουλευουν στο full). Δηλαδη, κατα 95% ο υπολογιστης θα δουλευει, τουλαχιστον με Ubuntu. Αν βαλεις XP(και ειχα την οδυνηρη εμπειρα προσφατα), επρεπε να κανω εως και 15 φορματ(κυριολεκτικα) για να καταφερω να τα εγκαταστησω, γιατι η Asus(για laptop) δεν ειχε και τους καλυτερους drivers και απο καποιο σημειο και μετα το συστημα παγωνε.

 

Γενικα, ας μην εθελοτυφλουμε. Μονο αν γνωριζουμε που χωλαινει κατι, μπορουμε να το βελτιωσουμε. Προσωπικα νομιζω οτι το Linux ειναι απλα θεμα χρονου να ξεπερασει τα Windows, και πραγματικα, ο μονος λογος που που δεν εχει γινει ακομα αυτο ειναι λογω marketing(αν ολοι οι υπολογιστες εχουν με το ζορι windows, ε δεν αλλαζει το πραγμα) και παιχνιδιων. Ενω πριν 3 χρονια, για να κανει πολυ απλα πραγματα επρεπε να εισαι guru ή να εχεις τρομερη υπομονη και χρονο, πλεον τα περισσοτερα ειναι ΠΟΛΥ πιο ευκολα απο Windows.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ απόλυτα με τον dragonlord. Το αναφέρω και στο post 99. Θεωρώ ότι όχι μόνο θα έπρεπε να το στηρίζουν όλοι το ανοικτό λογισμικό, αλλά και τουλάχιστον να σερφάρουν από open source OS (ώστε κάποιες εταιρείες μετρήσεων ξαφνικά να δίνουν 10+% σε linux OS). Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει του πάντες. Και τους win fans, γιατί θα πιεστεί απίστευτα η M$ να δώσει καλύτερο και φτηνότερο προϊόν και τους linux fans γιατί θα αναγκάσει ακόμα περισσότερους developers και hardware manufacturers να το υποστηρίξουν. Όλοι κερδισμένοι λοιπόν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έλεγα "δε θα ποστάρω, δε θα ποστάρω" αλλά με μερικά σχόλια που (κακώς) διάβασα μου σηκώθηκαν οι τρίχες.

 

  1. Το linux δεν είναι δυσκολο. Είναι αδικαιολόγητα επίπονο, σπαστικό και user-unfriendly.
    Ίσως για σένα, όχι για μένα. Each to his own.
     
     
  2. Αυτό είπα ρε,ήρθε το 2009 και μιλάς και απο Linux με εικόνα και ήχο στο MSN;
    Ας υποθέσουμε ότι το MSN δεν υποστηρίζεται καθόλου στο Linux. Τι σε κάνει να νομίζεις ότι όλοι οι χρήστες δίνουν δεκάρα για ένα proprietary protocol που δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο (και πολλά λιγότερα) από το XMPP;
     
     
  3. Ή απο το 2008 έγινε αυτό το τεχνολογικό θαύμα;
    Er... και τα Windows από πότε υποστηρίζουν κάτι αντίστοιχο με το Kexec είπαμε; Α ναι ποιο; δεν...
     
    Δεν θέλεις να βάλουμε κάτω τι features έχουν τα Windows και τι features έχει το Linux. Και το, κυριότερο, με πόσους συνδυαστικούς και χωρίς nonsense τρόπους μπορούν να υλοποιηθούν στη μια πλατφόρμα και στην άλλη.
     
    Τα Windows ξεκινούν με αφετηρία "να δώσουμε στους χρήστες αυτά που βλέπουμε να ζητάνε, με έναν τρόπο που θα ικανοποιεί τους έμπειρους αλλά δε θα μπερδεύει τους αρχάριους (κάνοντας δηλαδή συμβιβασμούς), και, παράλληλα, με τρόπο που θα τους εμποδίσει να χρησιμοποιήσουν κάτι ανταγωνιστικό ταυτόχρονα ή στο μέλλον".
     
    Τα Unix-like λειτουργικά αντίθετα ξεκινούν με αφετηρία τον συλλογισμό "να δώσουμε στους χρήστες ό,τι είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει, να τους αφήσουμε ελεύθερους (αυτούς ή τις διανομές) να υλοποιήσουν ό,τι θέλουν με όποιον τρόπο κρίνουν καλύτερο ή τους βολεύει, και, παράλληλα, να διευκολύνουμε το interoperability όσο μπορούμε γιατί -WTF, αυτό είναι το σωστό και λογικό πράγμα να κάνουμε!".
     
    Αν τα Windows δεν καλύπτουν αυτό ακριβώς που θέλεις να κάνεις και δε θέλεις να προγραμματίσεις ολόκληρη εφαρμογή, το βουλώνεις και συμβιβάζεσαι. Στο Unix είναι σχεδόν αδύνατον να μη μπορέσεις να κάνεις αυτό ακριβώς που θέλεις χωρίς να χρειαστεί να γράψεις σοβαρό κώδικα -αλλά και αν χρειαστεί, το γεγονός ότι μπορείς να βασιστείς σε έτοιμο κώδικα κάνει τα πάντα ασύγκριτα πιο εύκολα-.
     
     
  4. Ή μήπως διαφωνείτε στο ότι η MS και η Apple είναι οι μόνες που εφεραν επαναστάσεις στον κόσμο των Η/Υ την ώρα που τα Linux τύπωναν ασπρους άσχημους χαρακτήρες σε μια μαυρη οθώνη ?
    Έγχρωμο παραθυρικό περιβάλλον σε Unix υπήρχε από το 1985.
    Η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρία που έφτιαξε ένα απλουστευμένο λειτουργικό για τη "φθηνή" πλατφόρμα IBM PC. Και η Apple, χάρη στον Wozniak, πρόσφερε μια πιο advanced και προσεγμένη εναλλακτική. Θέλεις να τους δώσουμε παράσημο συμβολής; Γιατί όχι, όμως πρώτα θα δώσουμε παράσημο στο Unix, μιας και δάνεισε πολλές από τις ιδέες του και στις δύο εταιρίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δε μας λέει τίποτα απολύτως για το παρόν. Είναι απλά μια αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τη μεριά σου.
     
     
  5. To UNIX (πανω στο οποίο βασίζονται τα Linux) σχεδιαστηκε για servers και σε αυτή τη δουλεια είναι καλό
    Κάνεις λάθος, το UNIX δε σχεδιάστηκε για "servers". Σε τι λειτουργικό πιστεύεις ότι έτρεχαν οι workstations τότε; :)
     
    *Προφανώς* σχεδιάστηκε σε μια εποχή που ο υπολογιστής ήταν διαφορετικό πράγμα από αυτό που είναι σήμερα, όμως οι αρχές που ακολουθεί είναι διαχρονικές, έχουν αξία σε κάθε εφαρμογή.
    Λειτουργικά που ακολουθούν τη φιλοσοφία του Unix *είναι* εύχρηστα και επιτρέπουν να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν σε, χρήστες *που είναι διατεθειμένοι να μάθουν πώς δουλεύει το λειτουργικό σε κάποιο βάθος*. Σε όλους τους άλλους αναγκαστικά είναι λιγότερο εύχρηστα. Και βέβαια είναι δυνατόν να βασιστεί μια απλουστευμένη διανομή σε αυτά, όπως το Ubuntu, το Mandriva, κ.α., απλά έχει δύσκολο έργο.
     
    Άλλα λειτουργικά, όπως τα Windows, σχεδιάστηκαν για να είναι εύχρηστα σε χρήστες που θέλουν να διαβάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο, δηλαδή αναγκαστικά προσανατολίστηκαν σε "intuitive" user interfaces που θα έκαναν abstract την πληροφορία, όσο γινόταν -και ακόμα λίγο-. Πιστεύω γνωρίζεις ότι σχεδιαστικά τίποτα δεν είναι τέλειο και τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόστος. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι τα περιορισμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά, η εσωτερική περιπλοκότητα (που με τη σειρά της έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις), και η δυσχρηστία για έμπειρους χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις ελέγχου.
     
     
  6. Μήπως θα πρέπει με τη δική σου λογική να χειροκροτούμε όλους τους άλλους που δεν κάνουν τίποτα ή κάνουν λίγα και να βρίζουμε τη MS και την Apple που έκαναν τόσα πολλά ? Σε ρωτάω : γιατί κάνενας απο τους προγραμματιστές των Linux δεν έκανε κατι αντίστοιχο με όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω ? Και φυσικά όταν δεν κάνεις τίποτα, δεν κάνεις λάθη, και κανείς δε σε κρίνει. Τα Linux/UNIX υπήρχαν πολύ πιο πριν από τα Windows. ΤΟΣΑ χρόνια μέχρι σήμερα ΤΙ εχουν να δειξουν ? Μέχρι σήμερα προσπαθούν να κανουν την εγκατάσταση προγραμματων πιο ευκολη κ.α. πολλά που θεωρούνται αυτονόητα για ενα λειτουργικό, αλλα για το Linux δεν είναι ! Αυτός ο πιγκουίνος σας πια, έχει μπροστά του όλους τους δρόμους που άνοιξαν η MS και η Apple και φαίνεται ανίκανος ακόμα και να τους ακολουθήθει !
    Κάνεις λάθος, πολλοί προγραμματιστές αυτών των πλατφορμών που από ασχετοσύνη υποτιμάς, πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα από την Microsoft και την Apple. Απλά μάλλον δεν τα γνωρίζεις γιατί δεν σχετίστηκαν άμεσα με το "κίνημα" των "προσωπικών υπολογιστών" και γιατί δεν υπάρχουν στην σφαίρα του "I only speak human interfaces" ... "and make them simplistic so that I don't have to bother RTFM" που αποτελεί τον κόσμο των περισσότερων χρηστών.
     
    Με απλά λόγια, για σένα που βαριέσαι να διαβάσεις τεχνικά πράγματα ναι, τα Unix-like λειτουργικά φαίνονται δύσχρηστο και ξεπερασμένο ενώ τα Windows εύχρηστα και εξελιγμένα, για κάποιον που δε βαριέται να διαβάσει λίγο, τα πράγματα αντιστρέφονται: τα Windows γίνονται δύσχρηστα και περιορισμένα ενώ τα unix-like λειτουργικά εύχρηστα και ευέλικτα. Δεν είναι οι δικές σου προτεραιότητες σημαντικότερες από άλλων, δε μπορείς να συμπεριλαμβάνεις με το ζόρι στις γενικεύσεις σου άτομα για τα οποία ξεκάθαρα δεν έχουν εφαρμογή τα συμπεράσματά σου..
     
     
  7. Εάν το πρόβλημά σας είναι τα Windows παρακαλέστε τη MS να κάνει μια δική της σοβασή έκδοση του Linux (γιατι οι του-Linux δε φαινεται να τα καταφέρνουν σε αυτή τη δουλεια)
    Η λέξη "σοβαρός" δεν είναι αρκετά συγκεκριμένη για να επιτρέψει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά σε διαβεβαιώ ότι, για τις δικές μου ανάγκες, εξ' ορισμού οποιαδήποτε διανομή Linux είναι πιο σοβαρή από ότι θα μπορούσαν να γίνουν ποτέ τα Windows (όσο ακολουθούν αυτά που είπα παραπάνω).
     
    Αν νομίζεις ότι τα δικά σου κριτήρια καθορίζουν τη σοβαρότητα ενός λογισμικού που δε φτιάχτηκε απαραίτητα για να ικανοποιήσει εσένα, δείχνεις ασχετοσύνη και αλαζονεία.
     
     
  8. Δεν κατάλαβα... Δηλαδή οι πολυεθνικές είναι κακές εξ ορισμού ?
    Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε αφηρημένους, φορτισμένους όρους (καλός - κακός). Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι, κατ' αρχήν, το συμφέρον μιας πολυεθνικής δεν ταυτίζεται απόλυτα με το προσωπικό συμφέρον ενός χρήστη. Μπορεί να συμπίπτει σε πολλά πράγματα, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο δε συμπίπτει αλλά είναι και αντίθετο.
     
    Μια πολυεθνική παραγωγής Software έχει αποκλειστικό σκοπό να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.
    Λόγω της φύσης του Software και του συστήματος αγοράς, έχει στη διάθεσή της και εφαρμόζει διάφορες μεθόδους για να επιβάλει ένα de facto vendor lock-in.
    To vendor lock-in δε συμφέρει τον χρήστη γιατί περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές του. Συμφέρει όμως την πολυεθνική γιατί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μεγιστοποιεί το κέρδος της.
     
    Επίσης λόγω της φύσης του software έχει τη δυνατότητα και το κίνητρο να επιβάλει (και το κάνει) ανόητους τεχνικούς και νομικούς περιορισμούς σε πράγματα που πολλοί χρήστες θα ήθελαν να κάνουν.
     
    Αν τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόβλημα για σένα μπράβο σου, whatever makes you happy. Όμως δε μπορείς να αμφισβητήσεις ότι για κάποιους άλλους αποτελούν υπαρκτό πρόβλημα.
     
     
  9. Προς το παρον αγαπητε το linux ειναι "γιαπί" και οχι διαμέρισμα. Ας μπουν οι τοίχοι και τα πορτοπαράθυρα και μετα βλέπουμε πως θα το διακοσμήσουμε.
    Ίσως για αυτό που θέλουν πολλοί χρήστες το linux να είναι "γιαπί". Είναι λογικό τα Windows να είναι πιο ώριμο λειτουργικό για κάποιον που θέλει να κάνει με κάποιο βαθμό επιτυχίας κάποια συγκεκριμένα περίπλοκα πράγματα χωρίς να έχει ιδέα για το πώς γίνεται από πίσω. Αυτός είναι ο στόχος του λειτουργικού για 2 γαμημένες δεκαετίες, αυτό έλειπε! Η φιλοσοφία του Unix δεν στοχεύει εκεί, θέτει άλλες προτεραιότητες οι οποίες δυστυχώς τυχαίνει να είναι ασύμβατες σε κάποιο βαθμό (δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας). Στο Linux η προσπάθεια δημιουργίας απλουστευμένων interfaces παρόμοιων με αυτών των Windows είναι μια προσπάθεια δύσκολη, ακριβώς γιατί τα βασικά μέρη του συστήματος αναπτύσσονται με διαφορετική φιλοσοφία και διαφορετικούς στόχους.
     
    Προσωπικά, μετά από 12 χρόνια χρήσης υπολογιστή, έχω καταλήξει στα εξής:
     

    •  
    • Αν δεν είσαι διατεθειμένος να μάθεις πώς δουλεύουν τα εργαλεία σου σε αρκετό βάθος, απλά δε μπορείς να περιμένεις να τα χρησιμοποιήσεις, αξιόπιστα και χωρίς προβλήματα. Το λειτουργικό, η θεωρία λέει ότι δε θα έπρεπε να είναι το ίδιο εργαλείο, αλλά να είναι κάτι εντελώς διάφανο ανάμεσα στο χρήστη και τα εργαλεία, το οποίο απλά να δουλεύει άψογα χωρίς κανείς να ξέρει ότι είναι εκεί. Στην πράξη αυτό είναι μια ουτοπία.
       
       
    • Γνωρίζοντας πώς δουλεύουν τα εργαλεία σου γίνεσαι πιο παραγωγικός. Μπορείς να καλύψεις όποια ιδιαίτερη απαίτηση προκύψει σωστότερα και πιο γρήγορα. Το αν αξίζει ο χρόνος που θα αφιερώσεις για να τα μάθεις σε σχέση με το χρόνο που θα γλυτώσεις, εξαρτάται από τον καθένα και τις δουλειές που κάνει με τον υπολογιστή.
       
       
    • Μπορείς να μάθεις πολύ πιο εύκολα το πώς δουλεύει ένα Unix-like λειτουργικό, γιατί είναι δομικά πιο απλό από ότι τα Windows και γιατί δεν προσπαθεί να κρύψει τη δομή του.
       
       
    • Αν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις, τα Windows μπλέκονται στα πόδια σου. Σου κρύβουν πληροφορίες, σε εμποδίζουν από το να πειράξεις πράγματα, υποτιμούν τη νοημοσύνη σου με το να σου δείχνουν με κάθε τρόπο ότι αυτά, ένα λογισμικό γραμμένο για να ικανοποιήσει *συμβιβαστικά* διαφορετικές απαιτήσεις είναι σε θέση να πάρει καλύτερες αποφάσεις από εσένα, τον χρήστη που ξέρεις ακριβώς τι θέλεις. Αν ένα λειτουργικό μπορεί να έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αυτό είναι *η αποθέωση της αλαζονείας* .

 

 

[*]

Στην εποχη των scripted γλωσσών και του πολυ ισχυρου hardware, ειναι απαράδεκτο να υπάρχουν OS με δεινοσαυρικές αγκυλώσεις στο παρελθον και να απαιτουν απο το χρήστη να μάθει ξανα απο την αρχη θεωρία υπολογιστών. Στο κάτω κάτω ειναι ενα μέσο που συνδέει χρήστη και hardware , κατα τη γνώμη μου πιο γρήγορα απο τα windows αλλα οχι τόσο αποτελεσματικά.

Για σένα μπορεί να είναι άχρηστες αγκυλώσεις. Για κάποιους άλλους που θέλουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα από εσένα, είναι δύναμη και ευελιξία.

 

Για σένα μια κονσόλα μπορεί να είναι ένα κουραστικό πράγμα που απαιτεί να διαβάσεις πολλά βαρετά πράγματα, για κάποιους άλλους είναι ένα πανίσχυρο scriptable περιβάλλον που επεκτείνει τις δυνατότητες και επιτρέπει τη συνεργασία σε όλες τις CLI εφαρμογές -το οποίο προσφέρει στο πιάτο δυνατότητες που στα Windows είτε είναι αδιανόητες, είτε παρέχονται με προβληματικό τρόπο.

 

Συμφωνώ, δεν είναι πράγματα που θα ενδιέφεραν ή θα βοηθούσαν ιδιαίτερα έναν χρήστη που απλά θέλει να σερφάρει, να βλέπει ταινίες και να χρησιμοποιεί 2-3 εξειδικευμένες εφαρμογές. Όμως είμαι ενάντια στο να βάλουμε τους χρήστες σε "καλούπια" και να τους δώσουμε ετικέτες. Δεν υπάρχουν "απλοί χρήστες", ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πολλοί "απλοί" χρήστες, αν δώσουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να εξοικειωθούν με unix λειτουργικά θα τα βρουν καλύτερα για τις ανάγκες τους.

 

Ας σταματήσουν την προπαγάνδα και οι μεν των Windows (αυτοί ιδιαίτερα ρεζιλεύονται γιατί εκφέρουν άποψη για ένα λειτουργικό που έχουν γνωρίσει μόνο επιφανειακά, ή μέσω αντίπαλης προπαγάνδας) αλλά και οι "νεολινουξάδες" που πάνε να διαφημίσουν την τελευταία ανακάλυψή τους, ενώ καλά καλά δε γνωρίζουν οι ίδιοι τα πλεονεκτήματα της, ουσιαστικά δυσφημίζοντας το (για παράδειγμα: "το Linux θα κάνει boot σε 21.4 δευτερόλεπτα" τι γελοιότητες είναι αυτές; Αυτό είναι αυτό που προβάλουν ή και καταλαβαίνουν από το Linux μερικοί άσχετοι. ΔΕΝ είναι ο στόχος του Linux να bootarei όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο PC του κάθε πικραμένου, ΔΕΝ αξίζει να χρησιμοποιήσει κάποιος Linux επειδή θα διαβάσει ότι το Linux είναι "γρήγορο και ασφαλές" -ΔΕΝ είναι αυτά τα ουσιαστικά πλεονεκτήματά του!).

 

 

[*]

Kαι πολυ καλα κανουν.Ο "τσαμπας" δεν υπαρχει.

Και τότε γιατί εγώ χρησιμοποιώ κάτι "τσάμπα" και κάνω καλύτερα τη δουλειά μου από ότι αν χρησιμοποιούσα κάτι "μη τσάμπα"; Trolling, as usual. Old habits die hard...

 

 

[*]

δεν έχει παιχνίδια στο linux. Και οποιος νομιζει οτι στο Linux μπορει να απολαυσει gaming σε Cedega ή αλλους τετοιους emulators είναι γελασμένος. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να παιξεις καποιο OpenGL παιχνίδι αξιοπρεπώς όπως Quake ή UT2004. Αλλα και παλι δεν θα εχεις την ιδια ποιοτητα και αποδοση που θα ειχες στα Windows.

Το Linux έχει περισσότερα παιχνίδια από όσα θα μπορούσες να παίξεις στη διάρκεια της ζωής σου, αν το μόνο που έκανες ήταν να παίζεις παιχνίδια. Επίσης μέσω του Wine παίζουν αξιοπρεπώς πολλοί commercial "mainstream" τίτλοι γραμμένοι για Windows. Τέλος, τουλάχιστον σε κάρτες της Nvidia, δεν υπάρχει κόστος σε ποιότητα ή απόδοση σε εφαρμογές OpenGL ανάμεσα σε Windows και Linux.

 

Για έναν φανατικό gamer σαφέστατα και δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή το Linux (το οποίο δεν έχει να κάνει με την υποδομή του λειτουργικού αλλά με το marketing των game companies), όμως αυτό είναι διαφορετικό από το να πεις "δεν έχει παιχνίδια στο Linux".

 

 

[*]

αν αντί για κενούς ισχυρισμούς περι τεχνολογικής υπεροχής' date=' παραδεχόντουσαν μερικοί, αυτή την αλήθεια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

αυτό ειναι το πρόβλημα.[/quote']

Από πάρα πολλές απόψεις, το Linux υπερέχει τεχνολογικά έναντι των Windows. Μία βόλτα στα χιλιάδες kernel components του θα σε πείσει. Το ότι συμβαίνει οι περισσότεροι που μιλάνε για "τεχνολογική υπεροχή", "ασφάλεια", κ.α. να είναι νεοφώτιστοι χρήστες που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του τι λένε, δε σημαίνει ότι το Linux δεν υπερέχει σε αυτούς τους τομείς. Απλά σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν οι περισσότεροι χρήστες να μην εκτιμήσουν ή αξιοποιήσουν τα σημαντικότερα τεχνικά πλεονεκτήματά του.

 

 

[*]

Και κάτι ακόμα, όταν κάνεις κάτι με μεράκι θα το κάνεις σίγουρα καλύτερα απο κάποιον που το κάνει απο υποχρέωση/αγγαρία και μάλιστα + πίεση χρόνου να βγουν τα Vista στην ώρα τους. (πχ ενας προγραμματιστης για να πληρωθεί).

Εδώ θίγεις ένα ενδιαφέρον θέμα. Σίγουρα τα πιο ριζοσπαστικά πράγματα προέρχονται από hackers που δουλεύουν από επιστημονικό ενδιαφέρον και όχι για χρηματική αμοιβή, και όταν δεν έχουν χαρτογιακάδες managers πάνω από το κεφάλι τους να τους λένε τι να κάνουν. Όμως υπάρχουν μερικοί τομείς οι οποίοι αποτελούν αγγαρεία για τους περισσότερους, οπότε εκεί η αμοιβή δίνει την απαραίτητη ώθηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγγραφή documentation, η κατασκευή αφαιρετικών user interfaces, το testing και το debugging -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους-, και η υλοποίηση εξεζητημένων features. Το ελεύθερο λογισμικό θα ήταν πολύ φτωχότερο αν δεν υπήρχε επαγγελματική δραστηριοποίηση και κάποιοι δεν πληρώνονταν για να δουλέψουν.

Επεξ/σία από nske
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στα διάφορα τέτοια θέματα, το κλασσικό τεράστιο post του nske από πάνω συνήθως κλείνει για μένα την κουβέντα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να αντικρούσει τα επιχειρήματά του... πλάκα θα 'χει..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και γιατί θα πρέπει σώνει και καλά κάποιος να τα αντικρούσει;

Επειδή διαφωνεί κάποιος με το Linux στα σημεία πχ α,β,γ σημαίνει ότι διαφωνεί και στα δ,ε,ζ;

 

Αρχικό μήνυμα απο Aragorn Elessar

Και κάτι ακόμα, όταν κάνεις κάτι με μεράκι θα το κάνεις σίγουρα καλύτερα απο κάποιον που το κάνει απο υποχρέωση/αγγαρία και μάλιστα + πίεση χρόνου να βγουν τα Vista στην ώρα τους. (πχ ενας προγραμματιστης για να πληρωθεί).

 

Δεν είναι όλα τόσα ρομαντικά ή μάλλον δεν είναι στο βαθμό που πιστεύεις ότι είναι.Φυσικά ασχολούνται άνθρωποι απο χόμπι και μεράκι για να φτιάξουν ή να διορθώσουν κάτι στο Linux αλλά υπάρχουν και εταιρίες,η Red Hat δεν έχει υπαλλήλους;,και δεν μιλάω μόνο για το καθαρά δικό της προιόν το Red Hat αλλά και τη Fedora.Η Google και η IBM που βοηθούν στην ανάπτυξη δεν μετράνε;

 

Κατά τα άλλα Amiga θρησκεία πρωτοπορία για gui,multimedia,3d και λοιπά,για να μη τσκακώνεστε με Linux vs Windows

 

THE END

FIN

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Για σένα μια κονσόλα μπορεί να είναι ένα κουραστικό πράγμα που απαιτεί να διαβάσεις πολλά βαρετά πράγματα, για κάποιους άλλους είναι ένα πανίσχυρο scriptable περιβάλλον που επεκτείνει τις δυνατότητες και επιτρέπει τη συνεργασία σε όλες τις CLI εφαρμογές -το οποίο προσφέρει στο πιάτο δυνατότητες που στα Windows είτε είναι αδιανόητες, είτε παρέχονται με προβληματικό τρόπο.

 

Σ'ευχαριστούμε nske για το δωρεάν μάθημα. Εγω ομως εξηγήθηκα και μαλλον δεν πρόσεξες οτι: εξαρχης εγραφα κώδικα σε dos (και συγκεκριμένα GUI σε object pascal). Αργότερα εγραφα σε delphi 1.0 και winapi γιατι δεν υπήρχε directx και λοιπα. Αρα μάαααααλον γνωρίζω και CLI και scripted γλώσσες που μεταξύ μας ειναι εντελως της πλάκας απο learning curve σε σχέση με API Calls στα τυφλά, pointers και καθαρή inline assembly.

 

Μπορω λοιπον να κρίνω αν ενα OS ειναι ωριμο για να το χρησιμοποιήσω εγω και εν συνεχεία να το προτείνω σε φίλους "μεσους χρήστες" που σε διαβεβαιώνω οτι υπάρχουν και αυτοι ρυθμίζουν την αγορα. Το linux δεν ειναι ωριμο OS για τον μέσο χρήστη, τελεία και παύλα. Αν ΕΓΩ (ως εμπειρος σε dos-win-pc) χρειάζομαι ΕΣΕΝΑ (ως εμπειρο στο linux) για να κάνω 5 απλα πράγματα, πες μου με ποιο θάρρος θα το προτείνω στον ΤΡΙΤΟ, τον κολλητό ή την κοπελιά μου που ως τώρα τους κανω εγω τα updates, τα defrag και τις ψιλοσυντηρήσεις;

 

Μηπως πρεπει να χάσω 100 μεροκάματα για να μάθω ενα OS απο την αρχη (εν προκειμένω το linux) ετσι ωστε η ωραια φιλοσοφία του OpenSource να αυξάνει τα ποσοστά στα forum και τις ερευνες και κατα προέκταση να γουστάρει ο κάθε "ιδεολόγος" με τους κολλητους του στα καφε και τα αμφιθέατρα; Δεν νομίζω καθόλου..

 

Θα πρότεινα στους linux developers (γιατι οι νεοκοποι linux χρήστες ειναι ως επι το πλειστον προπαγανδιστές), να πάρουν μαθήματα απο την microsoft και τα windows πως μπορεις να κάνεις ενα προιον με σάπια θεμέλια να φαίνεται θεόρατο, ευχρηστο και κοινως αποδεκτό απο τους απλους χρήστες, σε αντίθεση με το linux που ειναι ενα δυνατο εργαλείο με σάπιο interface και νοοτροπία -και φυσικά δεν εννοω τα kde/gnome κτλ που ειναι σχετικά ομορφα. Με 2 λόγια οταν στα windows κανεις 3 click για να κανεις το "ταδε" , στο linux πρεπει ει δυνατόν να κανεις 2 clicks και οχι να γράψεις στο CLI ή να τρέξεις πρωτα το τάδε και μετα το δεινα.

 

Διαφορετικα, αν δεν θέλετε να προσελκύσετε νέους χρήστες, οι απλοι καθημερινοί χρήστες θα κρατησουν τα σαθρα windows, εσεις οι "guru" θα βαυκαλίζεστε με τις δυνατότητες του linux και ολοι ειναι ευχαριστημένοι. :-)

Επεξ/σία από pigeon
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και θα μετανιωσω αργοτερα που ασχοληθηκα σε ακομη ενα ανουσιο debate windows vs linux θα γραψω δυο γραμμες.

 

Με εξοργιζει να διαβαζω οτι ειμαι fanboy των πολυεθνικων και ηλιθιος ταυτοχρονα αν εχω windows.. (ποσο μαλλον απο καινουργιους ubuntu χρηστες)

Ειμαι Ι.Τ. και ειχα αυτην την κουβεντα με εναν αλλο I.T. φανατικο υπερμαχο του linux.

H "kick in" κουβεντα του που με εκανε να το συζητησω ηταν "εχω ξεφτιλισει τα windows.Τα εχω μάθει απ'εξω".

Ε λοιπον στην πορεια της κουβεντας φανηκε οτι το "ξεφτιλισμα" αφορουσε την οικιακη χρηση γιατι σε εταιρικη χρηση ειχε μαυρα μεσανυχτα.

H ερωτηση μου σε φανατικους και μη linuxαδες μεχρι σημερα ειναι: "Δωστε μου εταιρικη λυση εφαμιλλη των group policies των windows σε domain και εγω θα τα ξηλωσω ολα και θα βαλω linux και στα desktops." Οσοι εχουν δουλεψει σε περιβαλλοντα 500ων PC's και πανω καταλαβαινουν τι λεω.

Δυστυχως ακομη δεν υπάρχει.Και λεω ειλικρινα το δυστυχως.

 

Μπορειτε να κατηγορειτε το ενα ή το αλλο OS αλλα πρεπει να ξέρετε τις πραγματικες του δυνατοτητες.

H αποψη μου περι λειτουργικων συστηματων είναι "βαζω οτι μου κανει την δουλεια μου". Γι αυτο επιλεξει μια συνυπαρξη Windows Servers, BSD και linux. (desktops εχω μονο XP)

Μην φανατιζεστε και ψαξτε να βρειτε τι ειναι αυτο που πραγματικα σας βολευει.

 

Τα windows δεν ειναι τοσο junk οσο φανταζεστε..

 

my two cents..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

(...) H "kick in" κουβεντα του που με εκανε να το συζητησω ηταν "εχω ξεφτιλισει τα windows.Τα εχω μάθει απ'εξω". Ε λοιπον στην πορεια της κουβεντας φανηκε οτι το "ξεφτιλισμα" αφορουσε την οικιακη χρηση γιατι σε εταιρικη χρηση ειχε μαυρα μεσανυχτα.(...)

 

ΛΟΛ :-D Μου θυμίζει την παλιοτερη διαμάχη Nokia-Ericsson που οι νεοκοποι nokiaδες φώναζαν τι δεν κάνει το ericsson, και τελικά γίνοταν ρεζίλι γιατι νομίζαν οτι ολες οι συσκευες που γράφουν πανω ericsson ηταν ιδιες μ'αυτη τη lowend που ειχε ο μπάρμπας τους... Γι'αυτο ειναι κανόνας οτι πρεπει -και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα OS επιβάλλεται- να συγκρίνονται ομοια πράγματα και καταστάσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χέστηκε η φοράδα στο αλωνι αν ανοίγει σε 23". Πλέον τα PC σπάνια κλείνουν, μπαίνουν σε stand-by στην χειρότερη.

 

Τέλος για την διαμάχη Linux-WIN, το μόνο που έχω να πώ είναι το εξής.

 

Υπάρχει κάτι που κάνει το linux και δεν το κάνουν τα windows? (λίγα...)

Υπάρχει κάτι που κάνουν τα windows και δεν το κάνει το linux? (αρκετά περισσότερα).

 

Κάποιος ανέφερε (προς υποστήριξη των linux) πριν ότι to λειτουργικό δεν είναι το ίδιο το πρόγραμμα, δεν είναι το εργαλείο. Πρέπει να είναι αόρατο για να επικεντρωθούμε στο εργαλείο (το software). Αυτό όμως κύριοι είναι επιχείρημα των Win.

 

Καλό το ψάξιμο, το σκάλισμα τα πάντα. Απο την εποχή που έγραφα στο config, devicehigh=c:\dos\emm386.exe , ως και τώρα που καμιά φορά μέσω telnet σκαλίζω το router μου, γιατί το web interface δεν έχει τα πάντα. Κατά 99% όμως είναι χάσιμο χρόνου, αν γινόνταν αυτόματα θα το προτιμούσα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αρα μάαααααλον γνωρίζω και CLI και scripted γλώσσες που μεταξύ μας ειναι εντελως της πλάκας απο learning curve σε σχέση με API Calls στα τυφλά, pointers και καθαρή inline assembly.

Το ότι έχεις εμπειρία με προγραμματισμό δε σημαίνει ότι είσαι σε θέση να γνωρίζεις αυτόματα τις δυνατότητες των CLI εργαλείων του Linux. Αν τις γνώριζες δε θα υποβίβαζες την αξία του shell ;)

 

Μπορω λοιπον να κρίνω αν ενα OS ειναι ωριμο για να το χρησιμοποιήσω εγω και εν συνεχεία να το προτείνω σε φίλους "μεσους χρήστες" που σε διαβεβαιώνω οτι υπάρχουν και αυτοι ρυθμίζουν την αγορα. Το linux δεν ειναι ωριμο OS για τον μέσο χρήστη, τελεία και παύλα.

Δε σου λέω τι να κάνεις εσύ και βέβαια εσύ είσαι σε θέση να ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι είναι το καλύτερο για τις δικές σου ανάγκες. Αν σε εξυπηρετούν καλύτερα τα Windows, ουδέν πρόβλημα. Αυτό που σου λέω είναι ότι πράγματα που εσύ θεωρείς όπως είπες "δεινοσαυρικές αγκυλώσεις του παρελθόντος" με "σάπια νοοτροπία" έχουν σημαντικότατη χρησιμότητα για κάποιους άλλους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι άχρηστο ή ξεπερασμένο επειδή εσένα (ή και τους περισσότερους) ενδεχομένως να μη σας βολεύουν.

 

Αν ΕΓΩ (ως εμπειρος σε dos-win-pc) χρειάζομαι ΕΣΕΝΑ (ως εμπειρο στο linux) για να κάνω 5 απλα πράγματα' date=' πες μου με ποιο θάρρος θα το προτείνω στον ΤΡΙΤΟ, τον κολλητό ή την κοπελιά μου που ως τώρα τους κανω εγω τα updates, τα defrag και τις ψιλοσυντηρήσεις;

 

Μηπως πρεπει να χάσω 100 μεροκάματα για να μάθω ενα OS απο την αρχη (εν προκειμένω το linux) ετσι ωστε η ωραια φιλοσοφία του OpenSource να αυξάνει τα ποσοστά στα forum και τις ερευνες και κατα προέκταση να γουστάρει ο κάθε "ιδεολόγος" με τους κολλητους σου στα καφε και τα αμφιθέατρα; Δεν νομίζω καθόλου..[/quote']

Και πολύ καλά θα κάνεις να τους προτείνεις αυτό που ξέρεις, σε βολεύει, εμπιστεύεσαι και σε ευχαριστεί. Δεν σου είπε κανείς ούτε να βάλεις ο ίδιος Linux ούτε να το προτείνεις σε άλλους. Απλά μη βαπτίζεις προβληματικό ένα λειτουργικό επειδή δεν σε βολεύει. Δεν σχεδιάστηκε σώνει και καλά με στόχο να βολέψει εσένα -και τον κάθε χρήστη χρήστες που είναι συνηθισμένος σε Windows και θέλει αντίστοιχα απλουστευμένα interfaces-. Πιθανόν αυτός να είναι ο στόχος κάποιων διανομών οι οποίες βασίζονται στο Linux, πιθανόν αυτές να καλλιέργησαν τις προσδοκίες ότι θα προσφέρουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα νοιώθουν άνετα οι χρήστες των Windows. Αν απέτυχαν θα αναφερθείς σε αυτές τις διανομές που σου καλλιέργησαν αυτές τις προσδοκίες, όχι στο Linux που ανταποκρίνεται στους δικούς του στόχους μια χαρά.

 

Με 2 λόγια οταν στα windows κανεις 3 click για να κανεις το "ταδε" , στο linux πρεπει ει δυνατόν να κανεις 2 clicks και οχι να γράψεις στο CLI ή να τρέξεις πρωτα το τάδε και μετα το δεινα.

Δε μπορείς να σχεδιάζεις και να αναπτύσσεις ένα multipurpose, unix-like λειτουργικό, να προσφέρεις μέγιστο έλεγχο, περιθώρια επιλογής και παραμετροποίηση και ταυτόχρονα να έχεις και απόλυτα αξιόπιστα απλουστευτικά γραφικά user interfaces. Αν είσαι σίγουρος ότι είναι τόσο εύκολο, get involved να το αποδείξεις :P

 

Θα πρότεινα στους linux developers (γιατι οι νεοκοποι linux χρήστες ειναι ως επι το πλειστον προπαγανδιστές), να πάρουν μαθήματα απο την microsoft και τα windows πως μπορεις να κάνεις ενα προιον με σάπια θεμέλια να φαίνεται θεόρατο, ευχρηστο και κοινως αποδεκτό απο τους απλους χρήστες

ΠΟΙΟΥΣ Linux developers; Αν δεν έχεις καταλάβει πώς δουλεύει η κατάσταση, στο Linux υπάρχει ένας τεράστιο αριθμός από ανεξάρτητα projects. Ξεκινώντας από τον Linux Kernel, το init και την βασική GNU userland, προχωρώντας στον X11 server και φθάνοντας στον Window Manager ή έστω το "desktop environment". Για να φθάσεις μέχρι εκεί, έχεις πατήσει αναγκαστικά σε αρκετές δεκάδες projects που αναπτύσσονται ανεξάρτητα από διαφορετικούς developers οι οποίοι ενδιαφέρονται ο καθένας για να κάνει το δικό του κομμάτι όσο το δυνατόν πιο πλήρες και έχει στο νου του να καλύψει πολύ σημαντικότερες και πιο περίπλοκες ανάγκες από αυτές ενός χρήστη που θέλει να βλέπει ταινίες.

 

Το γραφικό περιβάλλον ήδη εξαρτάται από ένα κάρο αυτόνομα υποσυστήματα καθένα από τα οποία έχει αμέτρητες χρήσεις. Δε μπορείς να περιμένεις να αλλάξει ο σχεδιασμός αυτών των υποσυστημάτων και να γίνουν οι απαραίτητες συγχωνεύσεις ώστε να βγει ένα πιο μαζεμένο σύστημα που να κάνει λιγότερα πράγματα αλλά να ελέγχεται ευκολότερα, πιο απλά και με μικρότερες παρεμβάσεις και γνωστικές απαιτήσεις από τον χρήστη (το οποίο ίσως θα ήθελες εσύ). Το Linux είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από μια desktop platform για απλούς χρήστες: είναι ένα multipurpose, POSIX-compatible OS.

 

Το μόνο που μπορεί να γίνει -και γίνεται από κάποιες διανομές- είναι να πάρεις αυτά τα projects που έχουν σχεδιαστεί έτσι όπως είπαμε και εκ των υστέρων να προσπαθήσεις να τα κολλήσεις, παραμετροποιήσεις και αυτοματοποιήσεις όσο γίνεται. Όμως σε αυτό το σημείο έχεις να αντιμετωπίσεις ένα σορό κύματα, γιατί εφόσον μιλάμε για συνδυασμό αυτόνομων projects, οι δεσμοί τους είναι χαλαροί και δύσκολο να εγγυηθείς ότι θα συμπεριφέρονται πάντα άψογα σε οποιοδήποτε σύστημα και με οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Είναι δύσκολο να προσφέρεις αξιόπιστα γραφικά interfaces όταν το βασικό λειτουργικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να μην αντιμετωπίζει καν το γραφικό περιβάλλον σαν κάτι άλλο από μια ακόμη εφαρμογή που ακολουθεί τους ίδιους κανόνες και δέχεται τους ίδιους περιορισμούς με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

 

Διαφορετικα, αν δεν θέλετε να προσελκύσετε νέους χρήστες, οι απλοι καθημερινοί χρήστες κρατούν τα σαθρα windows, εσεις οι "guru" βαυκαλίζεστε με τις δυνατότητες του linux και ολοι ειναι ευχαριστημένοι.

Μα ναι, δεν είναι αυτονόητο;! Όποιος είναι όντως ευχαριστημένος με τα Windows, ας μείνει στα Windows. Γιατί το λες σα να είναι κάτι κακό;

 

Εγώ όμως βλέπω κάτι άλλο:

Χρήστες που δεν είναι ευχαριστημένοι με τα Windows και ψάχνουν ένα λειτουργικό όμοιο με τα Windows, αλλά χωρίς τα όποια (γι' αυτούς) αρνητικά. Βλέπουν λοιπόν το Linux, ακούν και τις πομπώδεις υποσχέσεις 2-3 διανομών, και φαντάζονται ότι το Linux είναι ένα λειτουργικό ΣΑΝ τα windows που ΠΡΕΠΕΙ να ανταποκρίνεται σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Ε όχι, δεν είναι έτσι. Το Linux δεν σχεδιάστηκε για να είναι σαν τα Windows, ούτε καν για να είναι ειδικά ένα desktop λειτουργικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλό και σαν desktop, είναι πολύ καλό, αλλά σίγουρα για κάποιον που αντιλαμβάνεται πώς δουλεύει. Για κάποιον που δεν θέλει να ασχοληθεί δεν είναι τόσο καλό -αν και, βλέποντας την απήχηση απλουστευτικών διανομών όπως το Ubuntu, ίσως τελικά και για αυτούς να είναι αρκούντως καλό.

 

Τέλος πάντως, εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι δε μπορείς να κρίνεις ούτε εσύ ούτε εγώ αν το Linux είναι αρκετά καλό για τις ανάγκες ενός τυχαίου χρήστη. Ο μόνος που μπορεί είναι ο ίδιος ο χρήστης. Ο καθένας μπορεί να μιλάει μόνο για τον εαυτό του. Και σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος δεν βρει "το λειτουργικό της επαγγελίας" του στο Linux, να μη μας τα κάνει τσουρέκια με τις θρασείς και αβάσιμες επικρίσεις του. Απλά, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, το λειτουργικό φαίνεται ότι δεν είναι γι' αυτόν, δε μας πειράζει...

 

H ερωτηση μου σε φανατικους και μη linuxαδες μεχρι σημερα ειναι: "Δωστε μου εταιρικη λυση εφαμιλλη των group policies των windows σε domain και εγω θα τα ξηλωσω ολα και θα βαλω linux και στα desktops." Οσοι εχουν δουλεψει σε περιβαλλοντα 500ων PC's και πανω καταλαβαινουν τι λεω.

"Κάτι αντίστοιχο" as in "κάτι manageable με παρόμοια ευκολία και αξιοπιστία σε τέτοιο scale" δε νομίζω να υπάρχει, όμως, αν φας τα νιάτα σου, με SElinux policies, γίνονται τα πάντα. Πάντως αν ήταν να μου δώσουν τα λεφτά των 500 αδειών Windows θα έτρωγα τα νιάτα μου να κάνω οτιδήποτε να παίξει (και μετά θα αποσυρόμουν σε μια περιοχή στο Νότιο Πόλο για να μη με βρει ο επόμενος sysadmin :-P

 

Όχι δεν αμφισβητώ ότι τα Windows server έχουν ωραίες δυνατότητες και οργανωτικές ιδέες. Μπορείς να κάνεις πολλά περίπλοκα πράγματα εύκολα. Το πρόβλημα είναι ότι μπορείς να κάνεις εύκολα *μόνο* αυτά που προβλέπονται και μόνο με τον ένα και μοναδικό τρόπο που προβλέπεται. Can't live with that.

 

Υπάρχει κάτι που κάνει το linux και δεν το κάνουν τα windows? (λίγα...)

Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα πράγματα που κάνει το Linux και δεν τα κάνουν τα Windows, και ακόμη περισσότερα που κάνει το Linux εύκολα και τα Windows δύσκολα. Αλλά πόσα από αυτά σε αφορούν; Θα ασχοληθείς π.χ. με SElinux ή Grsecurity; Θα αξιοποιήσεις κάποιο fuse filesystem; κλπ

 

Το αν σε αφορούν θα πρέπει να το ψάξεις και αποφασίσεις μόνος σου (γιατί δε θέλεις βέβαια απλά να χρησιμοποιήσεις ένα λειτουργικό μόνο για να λες ότι "κάνει τα περισσότερα πράγματα", ακόμη και αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις ποτέ, έτσι; ).

 

Υπάρχει κάτι που κάνουν τα windows και δεν το κάνει το linux? (αρκετά περισσότερα).

Υπάρχουν ορισμένες εξειδικευμένες εφαρμογές για Windows που μάλλον προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες από οτιδήποτε αντίστοιχο free (π.χ. photoshop, autocad, κλπ). Αλλά πράγματα τα οποία να γίνονται στα Windows και να μη γίνονται καθόλου στο Linux όχι, δε μπορώ να σκεφτώ.

 

Κάποιος ανέφερε (προς υποστήριξη των linux) πριν ότι to λειτουργικό δεν είναι το ίδιο το πρόγραμμα, δεν είναι το εργαλείο. Πρέπει να είναι αόρατο για να επικεντρωθούμε στο εργαλείο (το software). Αυτό όμως κύριοι είναι επιχείρημα των Win.

Εγώ είπα ότι θεωρητικά έτσι θα έπρεπε να είναι. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όμως επίσης είπα ότι στην πράξη δε συμβαίνει με κανένα λειτουργικό -και άρα, από τη στιγμή που, αν δε θέλεις να έχεις προβλήματα, θα χρειαστεί να ασχοληθείς, το Linux έχει το πλεονέκτημα ότι σε διευκολύνει να ασχοληθείς: δε σου κρύβει πράγματα και δε μπλέκεται στα πόδια σου.

 

καμιά φορά μέσω telnet σκαλίζω το router μου, γιατί το web interface δεν έχει τα πάντα. Κατά 99% όμως είναι χάσιμο χρόνου, αν γίνονταν αυτόματα θα το προτιμούσα.

Όμως κάποια πράγματα είναι πολύ περίπλοκα για να περιμένεις να γίνονται αυτόματα χωρίς προβλήματα. Όπως είπες, το web interface δεν έχει τα πάντα. Θα προτιμούσες να τα είχε και να είχαν 1000 bugs, να έπαιζε τις μισές φορές και τις άλλες να συμπεριφέρονταν όπως ήθελαν χωρίς να έλεγαν τι συμβαίνει;

 

Εγώ πιστεύω ότι από τη στιγμή που κάποια πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα και δε μπορούν να απλοποιηθούν με αξιοπιστία, ειδικά όταν μπαίνουν και παράγοντες όπως η ασφάλεια και το efficiency στη μέση (δεν αρκεί απλά να παίξει κάτι), είναι καλύτερα να τα πιάσουμε εξ' αρχής και να τα μελετήσουμε παρά να ελπίζουμε ότι θα παίξουν αυτόματα -και όταν γίνει η στραβή να μην έχουμε ιδέα τι συμβαίνει-.

Επεξ/σία από nske
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχει πρόοδος στη συζήτηση κι αυτο ειναι ευχάριστο. Nske δεν διαφωνώ στα περισσότερα, θα δωσω ενα-δυο επεξηγήσεις και στο τέλος θα αποδείξω γιατι υπάρχουν τέτοιες διενέξεις windows-vs-linux:

 

(...)Αυτό που σου λέω είναι ότι πράγματα που εσύ θεωρείς όπως είπες "δεινοσαυρικές αγκυλώσεις του παρελθόντος" με "σάπια νοοτροπία" έχουν σημαντικότατη χρησιμότητα για κάποιους άλλους, σε καμία περίπτωση δεν είναι άχρηστα απομεινάρια του παρελθόντος επειδή εσένα (ή και τους περισσότερους) ενδεχομένως να μη σας βολεύουν.

 

Δεινοσαυρικές αγκυλώσεις ειναι το command line για το command line! Αν κάτι μπορει να εχει και front-end, ας φτιαχτει! Εγω στα windows το εχω κάνει πολλές φορες, κυριως στα πρώτα χρόνια που τα advanced ηταν μέσω CLI. Εννοω πολυ απλα οτι, αν κάτι μπορει να γίνει με 3 τρόπους , ας υποστηριχθει! Παράδειγμα τραβηγμένο: ενας extened-vi θα μπορουσε να εχει shortcuts CTRL+C/CTRL+V εκτος των συνηθισμένων δυσχρηστων για τους windows-users. Σάπια νοοτροπία θα ειναι αν μου πεις οτι τα CTRL+C/CTRL+V που χρησιμοποιει ο πλανήτης τα τελευταία 20 χρόνια, ειναι αχρηστα. Θυμίζει οπαδιλίκι θρησκευτικής αιρεσης. :P

 

 

Και πολύ καλά θα κάνεις να τους προτείνεις αυτό που ξέρεις, σε βολεύει και το εμπιστεύεσαι. Δεν σου είπε κανείς ούτε να βάλεις ο ίδιος Linux ούτε να το προτείνεις σε άλλους. Άμα είσαι ευχαριστημένος μείνε με αυτό που χρησιμοποιείς. Απλά μη βαπτίζεις προβληματικό ένα λειτουργικό επειδή δεν σε βολεύει. Δεν σχεδιάστηκε σώνει και καλά με στόχο να βολέψει εσένα -και τον κάθε χρήστη χρήστες που είναι συνηθισμένος σε Windows και θέλει αντίστοιχα απλουστευμένα interfaces-. (..)

 

Εγινε μια παρανόηση: Δεν ειπα οτι το linux ειναι προβληματικό, προφανως και δεν ειναι υστερα απο 20 χρόνια. Λεω απλα οτι ενω υπάρχει το hype γυρω απ'το linux και ενω ειναι δεδομένη η ικανότητα του λειτουργικού, η διείσδυση δεν ειναι αντίστοιχη. Για μένα οφείλεται στην "κολλημένη" ελιτίστικη νοοτροπία της πλειοψηφίας των χρηστών και των developers που ασχολούνται μ'αυτο. Οσο δεν γίνονται βήματα προσέγγισης των χρηστων αλλων OS θα καταλήγουμε να διαβάζουμε πάντα μια φράση: "Το linux ειναι καλυτερο. Ολα τα υπόλοιπα αχρηστα. Οι μη χρήστες linux ηλίθιοι".

 

 

Εγώ όμως βλέπω κάτι άλλο: Χρήστες που δεν είναι ευχαριστημένοι με τα Windows και ψάχνουν ένα λειτουργικό όμοιο με τα Windows, αλλά χωρίς τα όποια (γι' αυτούς) αρνητικά. (...) Και σε κάθε περίπτωση, αν δεν του αρέσει ας πάει αλλού, απλά να μην κρίνει κάτι που δεν καταλαβαίνει και να μη γενικεύει.

Ακριβως! Ποιος ειπε οτι ειμαστε ολοι ευχαριστημένοι απο το κλειστο κουτι του bill; Ψαχνόμαστε και θέλουμε να μπουμε απο κάτω να σκαλίσουμε. Αυτο ομως δεν σημαίνει οτι ανεχόμαστε να ζήσουμε σαν τσομπάνηδες χωρις γραφικό περιβάλλον ή σαν ρακοσυλλέκτες παρακαλώντας στα forum μηπως κάποιος developer φτιάξει drivers για το hardware που πήραμε. Ειναι θέμα αξιολόγησης.. ;)

 

(...) Μα ναι, δεν είναι αυτονόητο;! Όποιος είναι όντως ευχαριστημένος με τα Windows, ας μείνει στα Windows. Γιατί το λες σα να είναι κάτι κακό;

 

Εδω ειμαστε! Ειπες το σωστότερο απ'ολα! Λοιπον υπάρχει το φαινόμενο 9 στις 10 φορές ο linux χρήστης θα βρει την ευκαιρία σε κάθε συζήτηση να "την πει" στον χρήστη windows και μάλιστα με ορους προπαγάνδας χαμηλοτάτου επιπέδου. Εγω εχω τα winxp μου highly optimized και δεν τα πετάω για κάτι αβέβαιο, κατι που πρεπει να μάθω απο την αρχή, κάτι που ενδεχομένως να μην μου κάνει τη δουλειά μου σε 2-3 μήνες γιατι πολυ απλα "το linux ειναι linux και δεν ειναι windows". Θελω να πω, ο καθένας μας εχει το λόγο του που βρίσκεται στα windows και γιατι οπως γράφτηκε, το linux δεν ειναι η free εκδοχη των Windows !!

 

Επομένως, σέβομαι το "ψαχτήρι" που θα βαλει linux για να γουστάρει. Πες μου ομως, πως θα απαλλαγω απο τους νεοκοπους ubuntαδες που νομίζουν οτι εκαναν επανάσταση ή οτι εγιναν hackers επειδη "πέρασαν" ενα linux; Πες μου, γιατι θεωρείται ηλίθιος απο την linux κοινότητα οποιος δουλεύει windows; Για μενα, αυτο το τελευταίο ειναι η αιτία που υπάρχουν windows-vs-linux διαμάχες. Αν εκλείψουν οι διαμάχες ισως οι χρήστες του linux να συνεισφέρουν στην κοινωνία οπως διατείνονται, βοηθώντας χρήστες windows να μεταβούν στο linux, αντι να θριαμβολογούν για την ικανότητα του εγκεφάλου τους που τους οδήγησε στο linux. Σιγα το κατόρθωμα δηλαδη, ενα download και ενα install υπόθεση, τα υπόλοιπα ειναι θέμα ελευθερου χρόνου..B)

Επεξ/σία από pigeon
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...